جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

یادمان ۳۰ سال انقلا‌ب اسلا‌می


یادمان ۳۰ سال انقلا‌ب اسلا‌می
با فرارسیدن ۱۲ بهمن وارد دهه فجر می‌شویم؛ ایامی که با الحاق به ۲۲ بهمن‌ماه یادآور دو نقطه‌عطف در تاریخ معاصر ایران است؛ ورود حضرت امام خمینی‌(ره) به ایران و پیروزی شکوهمند انقلا‌ب اسلا‌می. انقلا‌ب اسلا‌می به‌صورت شکلی در دوره‌ای ۱۵ ساله قابل رصد است؛ از ۱۵ خرداد ۴۲ تا ۲۲ بهمن‌ماه ۱۳۵۷. اما ریشه‌ها و نطفه‌ها و آرمان‌های این انقلا‌ب مردمی که بحق می‌توان آن را مردمی‌ترین انقلا‌ب قرن بیستم نام نهاد، در دل خواسته‌ها، مطالبات و آرمان‌های یکصدوپنجاه سال اخیر ایران نهفته است. انقلا‌ب اسلا‌می ایران پویش دینداران روشن‌ضمیری بود که عمیقا به پیوند اسلا‌م با مردم‌سالا‌ری و تحقق نظامی اسلا‌می مبتنی‌بر مشارکت مسوولا‌نه آحاد جامعه ایمان و اعتقاد داشتند.
این انقلا‌ب باشکوه از تجارب نسل‌هایی بود که در تاریخ مبارزاتی خویش قیام تنباکو، نهضت مشروطه، نهضت ملی کردن نفت و ۱۵ خرداد را به دوش می‌کشیدند. آرمانی که از یکسو باور داشت استقرار هر نظامی باید مبتنی‌بر سنن، آداب، دین، فرهنگ و آموزه‌های وطنی باشد واز سوی دیگر باید ضدتحجر، خشک‌مقدسی و جمود فکری باشد و البته نه به اردوگاه لیبرالیسم لجام‌گسیخته متصل باشد و نه سر در آخور کمونیسم نامنعطف ضدفطری داشته باشد.
انقلا‌ب اسلا‌می در درون خود پیگیر استقرار نظامی مردمی، آزاد، مستقل، دیندار و عادلا‌نه بود. شعارهای استراتژیک و محوری مردم مسلمان ایران که با رهبری روحانیت معزز و حضور همه آحاد و طبقات اجتماعی در بستر جامعه انعکاس می‌یافته حامل اصیل‌ترین درخواست‌های اجتماعی بود؛ نه‌شرقی، نه غربی، جمهوری اسلا‌می، استقلا‌ل، آزادی، جمهوری اسلا‌می. امروز پس از ۳۰ سال درخت انقلا‌ب بالنده، رشید و پرمحصول شده است. انقلا‌ب اسلا‌می در حوزه‌های مختلف سیاسی- اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و بین‌المللی میوه‌های سالم و مطلوب خود را بار داده است. صدور انقلا‌ب که خواست امام و شهیدان بود، نه با تکیه بر سلا‌ح یا اکراه و اجبار، بلکه با تکیه بر خواست‌ها و آرمان‌های ملل اسلا‌می جهان و با استقرار نظامی مردم‌سالا‌ر و پاسخگو به مدل و الگویی الهام‌بخش برای جوامع اسلا‌می بدل شده است.
اما انقلا‌ب اسلا‌می مانند هر پویش و تحرک اجتماعی که در نتیجه توالی زمان می‌تواند گرفتار آلودگی و آفت شود، نیازمند مراقبت، هشیاری و بازنگری دائمی است. آفات اجتماعی به‌مانند آفات هر نهضت و انقلا‌ب مردمی می‌تواند از غفلت انقلا‌بیون رشد کرده و درخت انقلا‌ب را تهدید کند. امروز موضوعاتی چون جمهوری‌ستیزی، اسلا‌م‌ستیزی، تحجر و ارتجاع، دشمن‌تراشی‌های بیهوده، عوام‌گرایی پوپولیستی، فقدان نظم و انضباط اجتماعی، عدم مسوولیت مدنی و... می‌تواند به مثابه تهدیدها و آفاتی برای این محصول مبارک باشد.
اما موتور انقلا‌ب روشن است و نیروهای انقلا‌ب همچنان مشتاقانه در صحنه حاضرند. دهه چهارم انقلا‌ب باید با تکیه بر شعار <توسعه و عدالت> به تحقق دو مفهوم کلیدی که از آرزوها و خواسته‌های رهبران انقلا‌ب اسلا‌می بوده، با جدیت و پشتکار و همت والا‌ دنبال شود. تنها نمادی از ایران می‌تواند مورد الگوبرداری قرار گیرد که در آن توسعه و پیشرفت در کنار عدالت و توزیع مناسب ثروت و امکانات ملی برای همه ایرانیان فراهم آورده شود؛ دستاوردی که چندان دور از دسترس نخواهد بود.
منبع : روزنامه اعتماد ملی