دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
جمهوری اسلامی ایران؛ آری
در تقویم تاریخ انقلاب اسلامی ایران، روزهای پرافتخاری برای مردم ایران ثبت شده است؛ یکی از آن روزها، که الحق از ایام الله است، روز ۱۲ فروردین سال ۱۳۵۸ می باشد؛ این روز برای مردم ایران یادآور استقرار حکومت الهی در سرزمین ایران اسلامی است.
یوم الله ۱۲ فروردین سال ۱۳۵۸، یادآور حماسه پرافتخار حضور مردم ایران در صحنه انتخابات است، حماسه ای که در آن میلیونها ایرانی از اقشار مختلف جامعه، یکپارچه بر علیه طاغوتیان صف کشیدند و به نظام جمهوری اسلامی «آری» گفتند و وحدت و همبستگی ملی و مشارکت عمومی خویش را به منصه ظهور جهانیان رساندند.
مردم ایران در یوم الله ۱۲ فروردین سال ۱۳۵۸، به ندا و رهنمود تاریخی حضرت امام خمینی (ره)، مبنی بر این که «فقط جمهوری اسلامی، نه یک کلمه کم نه یک کلمه زیـاد»، لبیک گفتند و جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یک الگوی موفق از نظام مردم سالاری دینی به جهانیان معرفی کردند.
آری یوم الله ۱۲ فروردین سالروز استقرار نظام جمهوری اسلامی و تجلی اراده مردم ایران است. یوم الله ۱۲ فروردین، سالروز تولد اولین نظام مردم سالار دینی در جهان، روز رویش آیه های سبر انقلاب اسلامی، روز حاکمیت استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی در ایران است.
در این نوشتار سعی داریم به حماسه حضور مردم ایران در یوم الله ۱۲ فروردین ۱۳۵۸ اشاره ای داشته باشیم و از نظام جمهوری اسلامی ایران سخن بگوییم.
● یوم الله ۱۲ فروردین، سالروز استقرار حاکمیت الله در ایران
بعد از آن که انقلاب اسلامی ایران با رهبری های حکیمانه حضرت امام خمینی (ره) و به دست ملت ایران به پیروزی رسید و توانست حماسه عظیم در بهمن ماه ۵۷ خلق کند و به حیات ننگین پهلوی و سلطه ظالمانه مستکبران پایان بخشد، دشمنان انقلاب اسلامی و استکبار جهانی درصدد آن برآمدند تا تمامی امکانات و تجهیزات خود را برای شکست این نهضت الهی، به کار برند.
اما مردم انقلابی ایران که از خط سرخ نهضت حسینی سرمشق گرفته بودند و توانسته بودند با شکست هیمنه طاغوت و استکبار، کنگره های قصر ۲۵۰۰ ساله سلطه طاغوتیان را فرو بریزند، به پیروی از بنیانگذار نهضت و ندای آسمانی «واعتصموا بحبل الله جمیعا و لاتفرقو» و با عنایت به تحقق وعده الهی، که مستضعفین ارض را بر مستکبرین غلبه خواهیم داد و آنان را امام و پیشوا قرار می دهیم، به ندای خمینی کبیر لبیک گفتند و به اتفاق آراء به جمهوری اسلامی رای مثبت دادند.
آری در یوم الله ۱۲ فروردین سال ۱۳۵۸، مردم انقلابی ایران اسلامی در راستای تحکیم ارکان انقلاب اسلامی، با تصمیم قاطع و اکثریت قریب به اتفاق ۲/۹۸ درصد آراء با وحدت، یکدلی و یکپارچگی کم نظیر خود بر جمهوری اسلامی ایران رسما مهر تایید زدند و با استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران به جهانیان اثبات نمودند که این نظام ریشه در عمق روح و جان ملت ایران دارد و بر همین اساس می تواند تا تحقق کامل استقلال و سربلندی ایران اسلامی و فراهم نمودن زمینه های حکومت جهانی حضرت مهدی (عج) و حکومت مستضعفان بر جهان، به حیات پربرکت خویش ادامه دهد و انقلاب خمینی (ره) را به انقلاب حضرت مهدی (عج) پیوند دهد و پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران را به دستان مبارک حضرت صاحب الامر (عج) بسپارد.
حضرت امام خمینی (ره) که در سخنرانیها و پیامهای خود از نقشه شوم دشمنان داخلی و خارجی که جمهوری اسلامی را برای اداره جامعه ناکارآمد می دانستند، پرده برداشته بودند و فرموده بودند: «فقط جمهوری اسلامی، نه یک کلمه کم نه یک کلمه زیـاد»، در دوازدهم فروردین ۱۳۵۸ پس از تثبیت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، در پیامی چنین اظهار داشتند:
«بسم الله الرحمن الرحیم
ونرید ان نمن علی الذین استضعفوا فی الارض و نجعلهم الائمه و نجعلهم الوارثین صدق الله العلی العظیم
(خداوند تعالی وعده فرموده است که مستضعفین ارض را به امید و توفیق خودش به مستکبرین غلبه دهد و آنها را امام و پیشوا قرار دهد. وعده خداوند تعالی نزدیک است.)
من به ملت بزرگ ایران که در طول تاریخ شاهنشاهی که با استکبار خود آنان را خفیف شمردند و بر آنان کردند آنچه کردند، صمیمانه تبریک می گویم. خداوند تعالی بر ما منت نهاد و رژیم استکبار را با دست توانای خود که قدرت مستضعفین است در هم پیچید و ملت عظیم ما را ائمه و پیشوای ملت های مستضعف نمود و با برقراری جمهوری اسلامی وراثت حقه را بدانان ارزانی داشت. من در این روز مبارک، روز امامت امت و روز فتح و ظفر ملت جمهوری اسلامی را اعلام می کنم .
به دنیا اعلام می کنم که در تاریخ چنین رفراندومی سابقه ندارد، که سرتاسر مملکت با شوق و شعف و عشق و علاقه به صندوق ها هجوم آورده و رای مثبت خود را در آن ریخته و رژیم طاغوتی را برای همیشه در زباله دان تاریخ دفن کند. من از این همبستگی بی مانند که جز مشتی ماجرا جو و بی خبر از خدا همه و همه به ندای آسمانی « واعتصموا بحبل الله جمیعا » لبیک گفتند و با تقریبا اتفاق آرا به جمهوری اسلامی رای مثبت دادند و رشد سیاسی و اجتماعی خود را به شرق و غرب ثابت کردند، تقدیر می کنم.
مبارک باد بر شما روزی که پس از شهادت جوانان برومند و داغ دل مادران و پدران و رنجهای طاقت فرسا، دشمن غول صفت و فرعون زمان را از پای در آوردید و با رای قاطع به جمهوری اسلامی، حکومت دل الهی را اعلام نمودید. حکومتی که در آن جمع اقشارملت با یک چشم دیده می شوند و نور عدل الهی بر همه و همه به یک طور می تابد و باران رحمت قرآن و سنت بر همه کس به یکسان می بارد ...
... صبحگاه ۱۲ فروردین که روز نخستین حکومت الله است از بزرگترین اعیاد ملی و مذهبی ماست و ملت ما باید این روز بزرگ را عید بگیرند و زنده نگهدارند ، روزی که کنگره های قصر ۲۵۰۰ ساله حکومت طاغوتی فروریخت و سلطه شیطانی برای همیشه رخت بر بست و حکومت مستضعفین که حکومت خداست جانشین آن گردید. هان ای ملت عزیز که با خون جوانان خود حق را عزیز بشمرید و از آن پاسداری کنید و در تحت لوای اسلام و پرچم قرآن، عدالت الهی را با پشتیبانی خود اجرا نمایید ...» (صحیفه نور ، ج ۳ ، ص ۴۸۳ )
● از جمهوری اسلامی ایران بیشتر بدانیم
جمهوری اسلامی ایران در درجه اول بر اساس اعتقاد به خدای یکتا (مکتب الهی) و دین اسلام شکل گرفته است و برای اینکه بهتر با مفهوم آن آشنا شویم، به اصل اول و دوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران می پردازیم:
اصل اول قانون اساسی
اصل اول قانون اساسی، حکومت در ایران را «حکومت جمهوری اسلامی» می داند:
«حکومت ایران جمهوری اسلامی است که ملت ایران، بر اساس اعتقاد دیرینه اش به حکومت حق و عدل قرآن، در پی انقلاب اسلامی پیروزمند خود به رهبری مرجع عالیقدر تقلید حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، در همه پرسی دهم و یازدهم فروردین ماه یکهزار و سیصد و پنجاه و هشت هجری شمسی برابر با اول و دوم جمادی الاولی سال یکهزار و سیصد و نود و نه هجری قمری با اکثریت ۲/۹۸ درصد کلیه کسانی که حق رای داشتند، به آن رای مثبت دادند.» (اصل اول قانون اساسی)
چند نکته اساسی در اصل اول قانون اساسی می توان دریافت که به دو مورد از آن اشاره می کنیم:
۱) کلمه «جمهوری» بیانگر شکل و فرم حکومت و قید کلمه «اسلامی» بیانگر محتوای قانون اساسی است.
۲) این اصل، نحوه استقرار حکومت در ایران را برخاسته از متن خود مردم می داند که در همه پرسی دهم و یازدهم فروردین ماه ۱۳۵۸ هجری شمسی، با اکثریت ۲/۹۸ درصد آراء به نظام جمهوری اسلامی ایران رای مثبت دادند. بنابراین استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران با اکثریت قاطع و قریب به اتفاق خود مردم انجام شده است.
● اصل دوم قانون اساسی
اصل دوم قانون اساسی مبانی اعتقادی جمهوری اسلامی ایران را نشان می دهد:
«جمهوری اسلامی، نظامی است بر پایه ایمان به:
۱) خدای یکتا (لااله الاالله) و اختصاص حاکمیت و تشریح به او و لزوم تسلیم در برابر امر او (توحید)
۲) وحی الهی و نقش بنیادی آن در بیان قوانین (نبوت)
۳) معاد و نقش سازنده آن در سیر تکاملی انسان به سوی خدا (معاد)
۴) عدل خدا در خلقت و تشریع (عدل)
۵)امامت و رهبری مستمر و نقش اساسی آن در تداوم انقلاب اسلامی (امامت)
۶) کرامت و ارزش والای انسان و آزادی توام با مسئوولیت او در برابر خدا که از راه:
الف)اجتهاد مستمر فقهای جامع الشرایط بر اساس کتاب و سنت معصومین سلام الله علیهم اجمعین.
ب) استفاده از علوم و فنون و تجارب پیشرفته بشری و تلاش در پیشبرد آنها
ج) نفی هر گونه ستمگری و ستم کشی و سلطه گری و سلطه پذیری، قسط و عدل و استقلال سیاسی و اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و همبستگی ملی را تامین می کند.» (اصل دوم قانون اساسی)
آنچه می توان از اصل دوم قانون اساسی می توان دریافت، به شرح زیر است:
۱) توحید: جمهوری اسلامی ایران در درجه اول بر اساس اعتقاد به خدای یکتا (توحید) که اولین اصل اساسی دین اسلام است، شکل گرفته است.
۲) اختصاص حاکمیت به خداوند: حاکمیت در نظام جمهوری اسلامی در انحصار خداوند متعال است و ملت طبق ضوابط و مقرراتی که خداوند مقرر فرموده است این حق را «اعمال» می کند. در واقع در نظام جمهوری اسلامی حاکمیت ناشی از فرد واحد (پادشاه) یا گروه خاص (اشراف، اغنیا، فلاسفه و غیره) یا همه مردم (دموکراسی) نیست، چرا که حاکمیت فرد منجر به دیکتاتوری می شود، حاکمیت گروه خاص که بیشتر معرف امتیازات طبقاتی است، تبعیض را موجب می گردد و حاکمیت ناشی از ملت یا دموکراسی، که البته ظاهری آراسته و مردم پسند دارد ولی در طول تاریخ به نام دموکراسی، جنایات هولناکی شکل گرفته است (حوادث دلخراش سیاسی بعد از انقلاب کبیر فرانسه و ظهور ناپلئون بناپارت و امپراطوری روم که تمام اروپا را به خاک و خون کشید.)
حاکمیت طبیعی، منطقی و عادلانه در نظام جمهوری اسلامی ناشی از خداوند است: زیرا خداوند بر همه جهان و قوانین و روابط اجتماعی حاکم بر مردم حاکمیت دارد، خداوند بر خلاف انسان اسیر خواسته ها و تمایلات مادی خود نیست و غیر از صلاح بشر چیز دیگری نمی خواهد، خداوند عدل و داد را به بهترین نحو می شناسد و عمل می کند، بنابراین حاکمیت خداوند طبیعی، منطقی و عادلانه است.
۳)اختصاص تشریع به خداوند:انسان برای اداره جامعه خود نیاز به هدایت دارد، بنابراین در جمهوری اسلامی ایران چه کسی بهتر از خداوند که خالق اوست می تواند انسان را هدایت کند و به سرچشمه سعادت برساند؟ بنابراین در جمهوری اسلامی ایران اصولاً شأن قانونگذاری از آن خداست.
۴) لزوم تسلیم در برابر امر خدا: برای اینکه از پرتو هدایت خداوند برخوردار شویم باید در برابر اوامر الهی تسلیم شویم و از فرستادگان خداوند و جانشینان او اطاعت کنیم.
۵)نبوت: یکی دیگر از مبانی اعتقاد نظام جمهوری اسلامی، اعتقاد به نبوت یعنی «وحی الهی و نقش بنیادی آن در بیان قوانین» است.
۶) معاد: از دیگر مبانی اعتقادی نظام جمهوری اسلامی، اعتقاد به معاد و نقش سازنده آن در سیر تکاملی انسان به سوی خداوند است و این مطلب یادآور آن است که پیروان جمهوری اسلامی ایران، با اعتقاد به معاد و روز قیامت، باید در رفتار و اعمال خود خداوند را شاهد و ناظر بدانند و هوشیار باشند که تنها «جزای دنیایی» نیست که به اعمال آنها تعلق می گیرد، بلکه روز دیگری و دنیای دیگری نیز در انتظار آنان است که در آن هر کسی به طور دقیق و عادلانه پاداش نیک و بد خود را باز خواهد یافت. (فمن یعمل مثقال ذره خیرا یره و من یعمل مثقال ذره شرا یره)
۷) عدل: عدل از دیگر مبانی اعتقادی در نظام جمهوری اسلامی است که بر اساس آن باید قوانینی که برای اداره جامعه وضع می شود باید عدالت الهی را در بین مردم رعایت کند.
۸) امامت: امامت نیز از مبانی اعتقادی نظام جمهوری اسلامی است که سلسله مراتب آن از خداوند شروع می شود و بعد از رسیدن به پیامبر (ص) به ائمه (ع) منتقل گردیده و بعد از ائمه در زمان حاضر و در غیبت امام زمان (عج)، به ولی فقیه منتقل می گردد.
۹) آزادی: از دیگر مبانی اعتقادی در نظام جمهوری اسلامی،آزادی از بند کفر، طاغوت، استکبار، استعمار، استثمار و آزادی قلم، بیان و اعتقادات است. اما آزادی به طور مطلق مورد قبول جمهوری اسلامی نیست، بلکه «آزادی توام با مسئولیت» فرد در برابر خداوند مد نظر است.
۱۰) طرق تامین فضایل اجتماعی: نظام جمهوری اسلامی که نظامی بر پایه ایمان به اصول دین می باشد باید از طریق :
الف) اجتهاد مستمر فقهای جامع الشرایط بر اساس کتاب و سنت معصومین (ع)
ب) استفاده از علوم و فنون و تجارب پیشرفته بشری و تلاش در پیشبرد آنها
ج)نفی هر گونه ستمگری و ستم کشی و سلطه گری و سلطه پذیری
قسط و عدل، استقلال سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و همبستگی ملی نظام جمهوری اسلامی ایران را تامین کند.
● سخن پایانی:
از آنچه گفتیم چنین برمی آید که ملت انقلابی ایران از همان روزهای آغازین مبارزه خود بر علیه طاغوتیان، خواستار استقرار نظام جمهوری اسلامی در ایران بودند و شعار «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» را که بر خاسته از اوج شعور و درک مذهبی و انقلابی اشان بود، سر می دادند. اما رهبری های حکیمانه خمینی کبیر؛ بنیانگذار انقلاب اسلامی نیز در این راه به کمک ملت ایران آمد و آنان را با ندای آسمانی « «واعتصموا بحبل الله جمیعا و لاتفرقو» و وعده الهی مبنی بر استقرار حکومت مستضعفین بر روی زمین آشنا ساخت و آن زمان بود که ملت ایران اسلامی در حرکتی پرجوش و حماسه ای غرورآفرین به ندای امام خویش لبیک گفتند؛ ملت ایران در یوم الله ۱۲ فروردین سال ۱۳۵۸ به پای صندوق های رای رفتند و رای «آری» را به صندوق های رای ریختند و مهر تاییدی بر نظام جمهوری اسلامی ایران زدند و به جهانیان نشان دادند که نظام جمهوری اسلامی ایران ریشه در عمق روح و جان ملت ایران دارد و با آرمان های دینی و اسلامی آنان پیوند خورده است.
همچنین گفتیم که مبانی اعتقادی نظام جمهوری اسلامی ایران، اصول اساسی دین اسلام یعنی ؛ توحید، نبوت، معاد، عدل و امامت است که در کنار آن برای احترام به شخصیت انسانها «آزادی» را نیز به عنوان یکی دیگر از مبانی اعتقادی خود مطرح کرده است. لفظ «جمهوری» در جمهوری اسلامی نشانگر وجهه جمهوریت نظام و متکی بودن آن بر آرای مردمی است که چارچوب نظام حکومتی ایران را تشکیل می دهد و در واقع بیانگر شکل و فرم حکومت ایران می باشد. کلمه «اسلامی» نیز نشانگر محتوای دینی، مذهبی و ساختار و شاکله حکومت ایران است که برگرفته از مکتب الهی و سنت و سیره رسول اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) است.
پیامی که می توان از یوم الله ۱۲ فروردین، دریافت، این است که امروز بر ماست که قدرشناس این ایام الله باشیم و با پیروی از رهنمودهای حکیمانه رهبر فرزانه انقلاب، حضرت آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) و با حضور حماسی، هوشیاری سیاسی و تعهد دینی و انقلابی خود در تمام صحنه ها، حماسه ای پرافتخار بیافرینیم و همچنان با صلابت و آگاهی، به میثاق خود با آرمان های امام راحل (ره) و شهیدان گرانقدر، پایبند و پابرجا باشیم.
علیرضا تاجریان
منابع:
۱- قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
۲- صحیفه نور
۳- حقوق اساسی، دکتر ارسلان ثابت سعیدی
منبع: خبرگزاری آریا
http://www.aryanews.com/Default.aspx?r=Cui۴ZsxFixfcn۰SBZSLr
منابع:
۱- قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
۲- صحیفه نور
۳- حقوق اساسی، دکتر ارسلان ثابت سعیدی
منبع: خبرگزاری آریا
http://www.aryanews.com/Default.aspx?r=Cui۴ZsxFixfcn۰SBZSLr
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست