شنبه, ۱۴ مهر, ۱۴۰۳ / 5 October, 2024
مجله ویستا
نگاهی به جایگاه قارچهای خوراکی در تولید غذا و ایجاد اشتغال در جهان
به نوشته ماهنامه قشم، این امر كه منطبق بااهداف توسعه كشاورزی پایدار است میتواند یكی از سریعترین راهها برای تولید غذا و ایجاد اشتغال برای جمعیت روز افزون جهان باشد. تاكنون بیش از ۳۷هزار و ۵۰۰گونه قارچ در جهان شناسایی شده است كه از این تعداد دو هزار گونه به نوعی خوراكی هستند و فقط ۲۵گونه از بین آنها بهعنوان غذا شناختهشده و از این ۲۵گونه تعداد معدودی به فرم صنعتی تولید میشوند. قارچهای خوراكی در شمار بزرگترین و ارزشمندترین منابع طبیعی هستند كه میتوانند در مدت زمان كوتاه از موادی باارزش غذایی كم،موادی باارزش غذایی بالا تولید كنند. با محدود شدن زمینهای قابل كشت و عملكرد زمینهای كشاورزی در تولید مواد غذایی بخصوص مواد پروتئینی،قارچهای خوراكی میتوانند جایگاه خودرا بیابند. بهنوشته این ماهنامه، بر اساس مطالعات انجام شده، از هر هكتار زمین طی یك دوره تولید فقط ۷۸كیلوگرم پروتئین حیوانی (گوشت قرمز) و ۶۷۵كیلوگرم پروتئین آبزیان (ماهی و میگو) به دست میآید. این در حالیست كه از هر هكتار زمین با احتساب قابلیت بهرهگیری از حجم در پرورش قارچهای خوراكی ، ۶۵هزاركیلو گرم پروتئین قارچی در سطح راندمان تولید جهانی و ۱۴تا ۲۱هزار كیلوگرم با راندمان تولید در ایران بهدست می- آید. از آنجا كه تولید پروتئین اصولا گران تمام میشود،باتوجه بهراندمان تولید و كوتاه بودن دوره كشت قارچهای خوراكی، میتوان به جنبه بسیار مهم اقتصادی بودن تولید آن اشاره كرد. تولید قارچ خوراكی كه محصولی غنی از پروتئین، كلسیم، ویتامین و انواع اسیدهای آمینه ضروریاست، بااستفادهاز ضایعات كشاورزی در بسیاریاز كشورهای جهان جایگاه ویژهای در توسعهاقتصادی و ایجاد اشتغال و فرصتهای شغلی دارد. پرورش قارچ خوراكی در چین و ژاپن از سال ۲۰۰۰میلادی آغاز شد و امروزه این دو كشور از بزرگترین كشورهای تولیدكننده صنعتی قارچ خوراكی در جهان بشمار میروند. كاشت قارچ در گلخانه ، برای اولین بار در حدود سال ۱۷۵۴میلادی در سوئد آغاز شد و پس از آن به انگلستان و سپس سایر نقاط اروپا گسترش یافت. از آنجا كهاین قارچها در تاریكی رشد میكنند، در اوایل قرن نوزدهم كشت و پرورش آنها در غارهای طبیعی و در كشور فرانسه توسعه یافت. پرورش قارچ خوراكی در نیمهاول قرن نوزدهماز اروپا بهایالات متحده آمریكا انتشار یافت و مزرعهداران ایالت پنسیلوانیای آمریكا ، پرورش قارچ را در فضاهای سرپوشیده آغاز كردند كه به سرعت در سایر مناطق نیز رایج شد و به دنبال آن سالنهای ویژهای برای پرورش قارچ خوراكی احداث شد. با پیشرفت دانش "بیولوژی و بیوتكنولوژی"،اصلاح نژاد، جداسازی و شناسایی گونههای مختلف قارچهای خوراكی در برنامه پژوهش بسیاری از مراكز تحقیقاتی جهان از جمله ایران قرار گرفت و امروزه شاخصه تخصصی در دانش بیوتكنولوژی محسوب میشود. یكیاز كاربردهای مهم بیوتكنولوژی در بازیافت ضایعات، ایجاد ارزش افزوده در محصولات تجزیهشونده طبیعی و ممانعت از آلودگی محیط زیست است. وجود گرما و هوای مرطوب در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری، محدودیتهای عمدهای در امر كشت و پرورش قارچهای خوراكی متداول مانند قارچ "دكمهای" یا Agaricus Bisporusو "شیتاكه" یا Lentinual Edodesایجاد میكند اما كشت و پرورش این نوع قارچهای خوراكی سازگار با شرایط مناطق گرمسیری و نسبت به سایر قارچهای خوراكی، كم هزینه است. انتخاب و پرورشاین نوع قارچهای خوراكی برای كشاورزان با درآمدهای محدود میتواند منبع درآمد مناسبی باشد. در بین انواع قارچهای خوراكی كه در جهان پرورش داده میشود، قارچ شیری یا ، Milky Mushroomقارچ خوراكی جدیدی است كه با سرعت رشد بالا و مقامت نسبت به حرارت، جایگاه خاصی در كشت و صنعت قارچهای خوراكی یافته است. این قارچ در ۳۰تا ۴۰درجه سانتی گراد طی ۲۵تا ۳۰روز تولید پایه میكند و وزن كلاهك آن در برخی مواقع تا دو كیلوگرم میرسد. از مزیتهای قارچهای خوراكی بالا بودن قابلیت هضم پروتئین قارچ كه حدود ۹۰درصد است، میباشد. باتوجه بهاسیدهای آمینه پروتئین قارچهای خوراكیاز نظر كیفی،پروتئین آن جایگاهی بین پروتئین حیوانی و گیاهی تلقیمیشود" و " با توجه به قابلیتهای قارچهای خوراكیمیتوان با تنظیم رشد آنها در محیط كشت،كیفیت آنها را بهبود بخشید". قارچهای خوراكی علاوه بر پروتئین ، منابع ارزشمندی از املاح، ویتامینها، فیبرهای غذایی و موادی با خواص دارویی را دارا هستند. هماینك مركز بیوتكنولوژی خلیج فارس در جزیره قشم پس از هند، دومین مركز تولید قارچهای خوراكی مناطق گرمسیری جهان است و قارچهای خوراكی رادر چهار رنگ زرد،صورتی،سفید و سرمهای تولید میكند كه در تزئین سالادها و كنسروسازی مورد استفاده قرار میگیرند. این مركز تنهاانجمن خاورمیانهای،انجمن جهانی تولیدكنندگان قارچ خوراكی در منطقه خلیجفارس است كه بهعنوان مشاور و رفرنس در تولید قارچهای خوراكی در جهان، در این مركز معرفی شده است.
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی ـ ایرنا
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست