چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا
ارتش دلقک ها
تظاهرات ها، در ایران و خارج از کشور از زمین تا آسمان با هم تفاوت دارند. به طور مثال شرکت در تظاهراتی در برلین برای کسی که تازه از ایران خارج شده، تجربه جدیدی خواهد بود.
در این تظاهرات ها که گاه ۵ تا ۶ ساعت هم طول می کشد، راه پیمائی طولانی رمقی برای شرکت کننده باقی نمی گذارد. در تظاهرات های ایران کمتر چنین اتفاقی می افتد،همچنین در اکسیونهای اعتراضی در ایران، از تنها چیزی که خبری نیست، موزیک، رقص و بازیهای نمایشی است. اما برعکس، وجود نمایش و رقص و صحنه های طنزآمیز جزئی از تظاهرات ها و پیکت لاین های خارج از کشور است. گاه دیدن صحنههایی از این دست و مقایسهی آن با شرایط ایران، در نگاه اول ممکن است جدی بودن این اکسیونها را زیر سؤال برد، اما اینطور نیست. حضور "ارتش دلقک ها" د ر تظاهرات های اروپائی، خلاف این تصور را ثابت می کند.
امسال در جریان اجلاس جی ۸، پلیس ساعتها افرادی را که به قصد انجام تظاهرات جمع شده بودند، محاصره کرده بود و اجازهی حرکت نمیداد. فشار روانی و عصبیای که پلیس وارد میکرد، به اضافهی خستگی و بیخوابی چند روز ه و احتمالاً تشنگی و گرسنگی، حتی تصور خنده و شوخی و تفریح را هم غیرممکن میکرد.
در همین موقع بود که دلقکی که برس گردگیری در دست داشت، به سوی پلیسی رفت. اول شروع کرد به گردگیری اسلحهاش و بعد هم به گردگیری درجههای روی آستین اونیفورم اش. اینکار را بارها تکرار کرد. پلیس هم که خبردار ایستاده بود و بدون دستور نمیتوانست کاری کند، هیچ عکسالعملی نشان نمیداد. دیدن این صحنه و توجه به مفهوم سیاسی این حرکت نمایشی و ظاهراً مسخره، نه تنها آن روز، بلکه به دفعات متعدد، بیننده را نه تنها به خنده وامی داشت، بلکه به فکر هم فرو برد.
در جای دیگری، یکی از دلقکها، مگسکشی در دست گرفته بود و جلوی پلیس سرتا پا مسلح ایستاده بود و مگسکش را دعوا میکرد و میگفت: "چرا کُشتیش؟ مگه چیکارت کرده بود؟"
در یکی دیگر از تظاهرات ها، پلیس تفنگ آب پاش دلقکی را گرفت که با آن دائماً به پلیسها "شلیک" میکرد. دلقک به طرف یک افسر پلیس رفت و با همان لحن دلقکی گفت: "همکار شما تفنگ آبپاش مرا دزدید!" بعداً همین قضیهی تفنگ آبپاش به مجلهی اشپیگل کشید و آبروی پلیس رفت. البته ناگفته نماند که چند نفر از دلقکها هم دستگیر شدند.
ارتش دلقکها که نام کامل آن "شورشیان مقاومت مخفی" است، برای اولین بار در سال ٢۰۰٣ به هنگام دیدار جرج بوش از بریتانیای کبیر ظاهر شد و در تظاهرات علیه جنگ عراق شرکت کرد.
از فعالیتهای بعدی "ارتش دلقک ها"، شرکت در اکسیونهای مخالفت با حمل و نقل زبالههای اتمی، و جی ۸ در سالهای ٢۰۰۵ و ٢۰۰۸ بود.
این حرکت که اکنون کاراکتری بینالمللی یافته است و اعضای آن از کشورهای بریتانیا، هلند، بلژیک، فرانسه، دانمارک، آلمان و اسرائیل هستند، در کشور انگلیس متولد شد. این گروه از نظر گرایش سیاسی و ایدئولوژیک، چپ و مخالف نظام سرمایهداری است. مشابه این جریان در دهههای شصت و هفتاد نیز در اروپا وجود داشت.
ارتش دلقکها نه تنها با اجرای نمایشهای پرمحتوای سیاسی به شرکتکنندگان در تظاهرات روحیه میدهد، بلکه در مبارزات شرکتی فعال دارد. به طور نمونه، در آلمان در جلسه شبکهی هماهنگی اعتراض علیه شهریهی دانشجویی که ۱۴ ژوئن در دانشگاه بوخوم برگزار شد، پلیس تجمع دانشجویان را محاصره کرده و قصد داشت، مشخصات همگی را بگیرد.
ارتش دلقکها با شکستن حلقهی محاصرهی پلیس باعث خارج شدن کنترل از دست پلیس و عدم موفقیت طرح گرفتن مشخصات دانشجویان شد. ارتش دلقکها اساساً مخالف خشونت است، اما قبل از هر چیز، مخالف خشونت دولتی است
افسانه پایدار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست