سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
انتقال به IPV۶
▪ اشاره :
گسترش تقاضا برای سرویسهای مبتنی بر IP نیاز به یك روش یا فناوری جدید را كه بتواند تعداد زیادی از كاربران را پشتیبانی كند و تعداد زیادی آدرسIP را در اختیار قرار دهد بیش از پیش مشخص میكند. IPV۶ به گونهای طراحی شده است كه بتوان به واسطه آن سرویسهای مختلف IP را به شمار زیادی از كاربران چه از نظر تعداد و چه از لحاظ وسعت جغرافیایی ارایه كرد. با استفاده از IPV۶ فضای آدرسدهی چندین برابر میشود، در نتیجه آدرسهای منحصر به فرد زیادی را میتوان از این طریق بهوجود آورد. باوجود این آدرسهای منحصربهفرد. مكانیزمهایی دسترسی و تأمین امنیت نیز دستخوش تغییر میشوند.
● ویژگیها
▪ فضای آدرسدهی
در IPv۶ مهمترین دلیل تغییر در پروتكل قبلی IP، نیاز به افزایش فضای آدرسدهی بوده است.
فضای آدرسدهی بزرگی ایجاد میشود یعنی یك فضای آدرس ۱۲۸ بیتی كه از طریق آن میتوان ۲ به توان ۱۲۸نقطه از شبكه را آدرسدهی نمود.
آدرسها در IPv۶ نیز نظیر IPv۴ به سه دسته تقسیم می شوند:
▪ آدرسهای Unicast
این نوع آدرس مشخصكننده یك واسط است. بستههایی كه به یك آدرس unicast ارسال میشوند به واسطی كه با آدرس مورد نظر تطابق دارد تحویل می شوند.
▪ آدرسهای Anycast
این آدرسها مشخص كننده تعدادی واسط میباشند. بستههایی كه به یك آدرس Anycast ارسال می شوند به نزدیكترین واسطی كه با آدرس مورد نظر تطابق دارد تحویل میشوند.
▪ آدرسهای Multicast
این نوع آدرس نیز تعدادی واسط را مشخص می نماید. بستهای كه به یك آدرس Multicast پخشی فرستاده میشود توسط كلیه واسطهایی كه با آدرس مورد نظر تطابق دارند دریافت میشوند.
در IPv۶ آدرسهای Broadcast وجود ندارد. برای این منظور از آدرسهای Multicast بهصورت all-nodes استفاده میشود.
● سرایندها
كاهش تعدادی از فیلدهای موجود در سرآیند IPV۴ از سرآیند IPV۶، مسیریابی روترها را آسانتر نموده و باعث بالا رفتن كارآیی روترها نیز میشود. فرمت سرایندها در IPv۶ در مقایسه با IPv۴ بسیار ساده تر است. این سرآیندها در جهت بهینه سازی مسیریابی طراحی شدهاند.
روترهای موجود در مسیر بستهها نیازی به Fragment كردن بستهها ندارند. همچنین checksumها نیز ازبین رفتهاند، در نتیجه برای روترهای موجود در مسیر عبور بستهها، به عملیات محاسبهای نیازی نیست. این سرایند ۶۴ بیتی، پردازش را نیز سریع مینماید.
● ساختار انعطاف پذیر
شبكههای مبتنی بر IPV۶ از انعطافپذیری بالاتری نسبت به شبكههای مبتنی بر IPV۴ برخوردار میباشند.
این امكانات عبارتند از:
▪ مجتمع سازی مسیرها بهصورت بهینه
▪ قابلیت پیكربندی خودكار
▪ وجود امكانات امنیتی درون كلیه تجهیزات در شبكه مبتنی بر IPV۶
▪ امكان ارائه سرویس بهصورت سیار
با وجود این كه موفقیت پروتكل IPV۶ به میزان applicationهایی بستگی دارد كه از آن استفاده میكنند اما نكته كلیدی در طراحی این پروتكل قابلیت هم زیستی آن با پروتكل IPV۴ میباشد.
در طراحی این پروتكل این نكته همیشه مد نظر طراحان شبكه بوده است كه میزبانهای هر دو پروتكل IPV۴ و IPV۶ لازم است تا مدتی در كنار هم به ارائه سرویس بپردازند تا بتوان پروتكل IPV۶ را بهطور كامل جایگزین پروتكل IPV۴نمود. به همین منظور از ابتدا كلیه ابزارها و استراتژیهایی را كه برای تحقق این امر لازم بوده در طراحی این پروتكل در نظر گرفته شده است.
● پیادهسازی IPV۶
برای پیادهسازی پروتكل IPV۶ استراتژیهای متفاوتی وجود دارد، اما نكته مشترك در كلیه استراتژیهای حركت از لبه به سمت هسته مركزی شبكه میباشد. با این دیدگاه، شبكه به یكباره ارتقاء پیدا نمی كند. به همین دلیل هزینه زیادی نیز در بر نخواهد داشت. به تدریج و با صرف هزینه ها در حد متعادل میتوان IPV۶ را جایگزین IPV۴ نمود.
از دیدگاه ارایهدهندگان سرویس، پیادهسازی IPV۶ در شبكه زمانی اهمیت بالایی پیدا میكند كه بهعلت كمبود فضای آدرسدهی، ارایهدهندگان نتوانند سرویسهای موردنظر خود را بهراحتی پیادهسازی نمایند. با استفاده از فضای آدرسدهی منحصربهفرد در پروتكل IPV۶ مكانیزمهای دسترسی و همچنین امنیت برای كلیه سرویسها و كاربران سادهتر میگردد.
پیاده سازی این پروتكل در سه فاز اصلی زیر صورت می پذیرد:
▪ ارائه سرویسهای مبتنی بر IPV۶ در سطح دسترسی مشتركین.
▪ پیاده سازی IPV۶ در هسته مركزی شبكه.
▪ برقراری ارتباط با سایر ارائهدهندگان سرویس مبتنی بر IPV۶.
با شروع ارائه سرویسهای IPV۶ در لایه دسترسی شبكه میتوانیم بدون نیاز به ارتقاء تجهیزات در لایه هسته مركزی شبكه، به مشتركین سرویس های مورد نیازشان را ارائه نمائیم. گذشته از اینكه در هزینهها نیز صرفهجویی میكنیم، میتوانیم از كارآیی سرویسهای IPV۶ نیز به طور كامل مطلع شویم و در صورت اطمینان از حُسن كارایی، برای پیادهسازی IPV۶ در كل شبكه اقدام نماییم.
پس از بررسی كامل IPV۶، میتوانیم زیرساخت موجود شبكه را برای پشتیبانی كامل از IPV۶ ارتقاء دهیم. در ارتقاء تجهیزات در لایه هسته میتوانیم به طور مثال از روترهایی استفاده كنیم كه dual-stack میباشند. به این ترتیب هر دو پروتكل IPV۶ و IPV۴ را پشتیبانی خواهیم كرد. روش دیگر استفاده از روترهایی است كه فقط IPV۶ را پشتیبانی میكنند. این روش زمانی بهینه است كه ترافیك غالب در شبكه، ترافیك IPV۶ باشد.
● نیازمندیهای شبكه برای پیادهسازی IPV۶
نیازمندیهای شبكه برای پیادهسازی IPV۶ نیز از دو دیدگاه قابل بررسی است. دیدگاه اول، دیدگاه ارائهدهندگان سرویس و دیگری دیدگاه سازمانهای بزرگی است كه قصد استفاده از سرویسهای مختلف را برای شبكه خود دارند.
برای ارائه سرویس IPV۶ در سطح مشتركین، آنچه لازم است توسط ارائهدهندگان سرویس مدنظر قرار گیرد مشتركینی است كه بیش از سایر نقاط نیاز به سرویسهای IPV۶ دارند. به اینترتیب آنها میتوانند روترهای لایه دسترسی را در آن مناطق با روشهای مطرح در خصوص پیادهسازی IPV۶ نظیر استفاده از روترهای dual-stack بهصورت مجزا جایگزین نمایند.
روش دیگر استفاده از یك DNS است كه قادر است ركوردهای IPV۴ را به همراه ركوردهای IPV۶ در كنار هم پشتیبانی نماید. در صورتی كه بخواهیم بین دو شبكه كه هر كدام به صورت مجزا از پروتكلهای IPV۶ و IPV۴ استفاده میكنند، ارتباط برقرار نماییم، كافی است از مكانیزمهای موجود برای ترجمه پروتكلها به یكدیگر نظیر NAT-PT در روترها استفاده كنیم.
بهطور كلی روترهای لایه دسترسی برای برقراری ارتباط لازم است از روترهای IPV۴ در لایه هسته استفاده كنند یا از زیرساخت موجود برای انتقال بستهها كمك بگیرند. این زیرساخت ممكن است بستههای IPV۶ را داخل بستههای IPV۴ قرار دهد (روش تونل) و یا آن را از طریق یك تكنولوژی لایه ۲ نظیر SDH یا ATM انتقال دهد و یا بستههای IPV۶ را وارد پیبستر شبكه كه مبتنی بر MPLS میباشد، بنماید. چگونگی انتخاب روش ارسال بستهها در حقیقت پروتكل روتینگ در شبكه را مشخص مینماید.
● دیدگاه سازمان های بزرگ
برای سازمانهای بزرگ نیز توجه به این نكته كه چه برنامه های كاربردی مبتنی بر IPV۶ را میخواهند در كدام قسمت از شبكه خود ارائه نمایند، نیز حائز اهمیت است. پس از مشخص شدن این نكته كاری كه باید صورت بگیرد پیكربندی DNSها بهگونهای است كه بتوانند ركوردهای IPV۶ و IPV۴ را پشتیبانی كنند.
روترهایی كه در شبكه باید قابلیت Dual-stack بودن را پشتیبانی كنند نیز باید مشخص شوند. این روترها یك قسمت از Domain IPV۶ میباشند كه از پروتكلهای مسیریابی IPV۶ و یا IPV۴ متناسب با مقصد استفاده می كنند.
استفاده از پروتكل، متناسب با نحوه اتصال به ارائهدهندگان سرویس است. اگر یك سازمان سرویس خود را از ارائهدهنده سرویسی كه شبكه مبتنی بر IPV۶ دارد دریافت میكند نیازی به پیادهسازی IPV۶ و IPV۴ در كنار هم ندارد. اما اگر لازم است برای انتقال اطلاعات خود از شبكهای كه مبتنی بر IPV۴ است استفاده كند باید از یكی از روشهای انتقال اطلاعات ذكر شده استفاده كنند.
ترجمه: افسانه دشتی
ناشر: ماهنامه شبکه
ناشر: ماهنامه شبکه
منبع : آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایستنا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست