چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا


ای یوسف خوش نام ما


ای یوسف خوش نام ما
برای ما ایرانیها دیدن فیلم ها و سریال هایی که به زندگی ائمه ومعصومین(ع) و اولیای خدا می پردازد مورد علا‌قه و اقبال بوده است. در حال حاضر هم سریال یوسف پیامبر(ع) که از شبکه ملی پخش می شود در تازه ترین گزارشی که روابط عمومی سازمان صدا وسیما منتشر کرده است با ۷۵در صد تماشاگربه عنوان پر بیننده ترین سریال تلویزیون شناخته شده است.
قرآن، داستان یوسف را بهترین داستانها نام می نهد و با هنرنمایی که تنها از خالق یکتا برمی آید به بیان این داستان می پردازد. داستان یوسف پیامبر(ع) در سریال سلحشور، اما فارغ از ویژگی هایی است که قرآن به آن پرداخته است. داستانی خطی و مستقیم که در برخی قسمت های آن فراز و فرودی دیده نمی شود. سریال تلویزیونی یوسف پیامبر در طول حدود۱۲ هفته پخش خود حاشیه های فراوانی را به دنبال داشته است.
حالا‌ دیگر آوازه فرج الله سلحشور و سریال تازه اش حتی به راهروهای مجلس هم کشیده شده و صراحت لهجه این کارگردان سبب شده تا اعتراض های نمایندگان مجلس هم برانگیخته شود. فرج الله سلحشور این روزها به سختی حاضر به گفت و گو با خبرنگاران می شود.در آخرین قسمت پخش شده این سریال بالا‌خره چهره جوانی یوسف(ع) ظهورکرد.چهره ای که همگان منتظردیدن آن بودند واز خود می پرسیدند که چه کسی بازیگر نقش جوانی یوسف(ع)است.
‌ وقتی نادر طالب‌زاده تصمیم گرفت سریالی درباره حضرت مسیح بسازد هیچ‌کس چنین پرسشی را طرح نکرد که بازیگر نقش این پیامبر چه کسی خواهد بود چون قبل از ما مسلمانان ،مسیحیان درباره این پیامبر فیلم‌های بسیاری ساخته بودند و می‌سازند و در این آثار مسیح را آنقدر زمینی کرده‌اند که ذهن مردم هیچگاه برای حضرت مسیح به دنبال چهره‌ای خاص نیست. وقتی خبر رسید که زندگی حضرت سلیمان هم به فیلم تبدیل می‌شود و نقش او را امین زندگانی بازی خواهد کرد باز هم کسی تعجب نکرد چون زندگی افسانه‌ای حضرت سلیمان آنقدر فراز و نشیب دارد و آنقدر زندگی او با معجزات آمیخته است که کمتر کسی به چهره او فکر می‌کند.اما زمانی‌که خبر ساخت سریال حضرت یوسف(ع) منتشر شد اولین پرسشی که در ذهن مردم مطرح شد این بود که نقش یوسف را چه کسی بازی خواهد کرد. چهره بازیگر این نقش بسیار اهمیت داشت چون تمام راز زندگی حضرت یوسف در چهره زیبای او نهفته است. همه مردم بر این باورند که چهره یوسف آنقدر زیباست که فقط می‌توان آن را در خیال مجسم کرد. اکنون این چهره بی‌مثال رنگ زمینی به خود گرفته است و در قالب بازیگرانی که به صورت حر‌فه‌ای کار نکرده‌اند تجسم یافته‌اند. اما بگذارید به عنوان یک بیننده این را مطرح کنیم که خیال ما از یوسف و یعقوب کجا و تصاویری که می‌بینیم کجا. ما همیشه در ذهن خود که برگرفته از آیات و احادیث است حضرت یعقوب را پیری دانشمند می‌دانستیم که در پناه‌ایمان و دانش به صبری دست پیدا می‌کند که در همه دوران از آن یاد می‌کنند. مصداق ما این شعر حافظ است که می‌گوید:
یوسف گم‌گشته بازآید به کنعان غم مخور....
قضاوت درباره سریال حضرت یوسف هنوز زود است اما برای پیگیری داستانی از قصص قرآن که سینه به سینه بین مومنان نقل شده است باید انگیزه کافی وجود داشته باشد. کودکی که نقش یوسف در کودکی را بازی می‌کند آن یوسفی نیست که وصفش را در قرآن و اخبار و اهل نظر شنیده‌ایم. یوسف کودکی با هوش بوده که زمزمه‌های پدر خود را با جان دل می‌پذیرفته و آنها را در گوشه دل و جان خود نگه می‌داشته تا وارث خوبی برای یعقوب پیامبر باشد. اما یعقوبی که ما می‌بینیم بازیگری حرفه‌ای است که چندین نقش از او درذهن داریم که نمی‌توانیم آنها را پاک کنیم و یعقوب را جانشین آن کنیم از طرفی شخصیت‌پردازی یعقوب آنچنان محکم و شاخص نیست که بتواند آثار دیگر را بزداید و خود جانشین آن شود. یوسف ، کودکی منفعل است که فقط در آغوش پدر است و او مشغول نوازش اوست بدون این‌که پدر با کلا‌م خود این خلوت را پرکند و برای کودکی که قرار است در آینده پیامبر شود از خدا و دنیایی بگوید که او را برگزیده است.
چهره زیبای یوسف در جوانی آنچنان توصیف شده است که از جلوه این زیبایی زن عزیز مصر عاجز می‌شود و دل به‌او می‌بندد و زنان مصر نیز مبهوت این زیبایی شده و از خود بی‌خود می‌شوند. آیا بازیگری که برای جوانی حضرت یوسف انتخاب شده است چنین است؟نزدیک شدن به زندگی پیامبران و امامان دشواری‌های خاص خود را دارد. همچنان که تامین سلیقه همه مخاطبان کار دشواری است. ‌ با این همه چهره و شخصیت بازیگر نقش یوسف (ع) که با دقت و وسواس زیادی از بین هزاران نفر انتخاب شده چهره گیرا وگرمی نداشت و بهتر بود بازیگراین نقش با تامل بیشتری انتخاب می‌شد و از افراد حرفه‌ای‌تری استفاده می‌شد، البته در اینجا مقصود لزوما زیبا بودن چهره بازیگراین نقش نیست که ایضا اگر ملا‌ک هم این باشد سازندگان این سریال در این بخش و انتخاب این چهره موفق عمل نکرده اند و (مصطفی زمانی) که تا پیش از این تجربه بازیگری نداشته از هر نظر بازیگری متوسط است ،فاقد شخصیتی دوست داشتنی است که مخاطب را با خود همراه کند و به قدری جذابیت داشته باشد که بیننده را تا پایان داستان به دنبال خود بکشد که این یکی از مشکلا‌ت اساسی این انتخاب است. ‌
البته خود سلحشورپیشتر در مورد انتخاب بازیگر نقش حضرت یوسف (ع) گفته بودکه ازبازیگرها و افراد مختلف تست گرفته و معتقد است که این نقش را باید کسی بازی کند که بیننده هیچ سابقه ذهنی از او نداشته و یا قبلا‌ً نقش معتاد، دزد، نامزد کسی و ... را بازی نکرده باشد.در این میان نکته جالب اینجاست که به بازیگر نقش یوسف (ع)بعد از پایان فیلمبرداری نیز دستمزدی بالا‌یی پرداخت شده است که این بازیگر تا قبل از پخش این سریال در هیچ کار سینمایی و تلویزیونی ظاهر نشود که مبادا کسی چهره او را ببیند.
خیلی ها را این روزها پای تلویزیون می‌نشینند تا داستانی را ببینند که بارها شنیده اند. و حتی از عاقبت ماجرا کم و بیش خبردارند.
منبع : روزنامه سیاست روز