پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا


کنت


کنت
اگوست کنت فیلسوف و جامعه شناس فرانسوی قرن نوزدهم (۱۸۵۷ -۱۷۹۸) در خانواده ای کاتولیک در مونپولیه به دنیا آمد. در غرب مدرن، کاتولیک بودن همواره با نوعی هواخواه سلطنت بودن قرین بوده است، به همین دلیل خانواده کنت نیز سلطنت طلب بودند. اما اگوست کنت در همان دوران جوانی الهیات را کنار گذاشت و به تبع آن جمهوریخواه شد.
او استعداد علمی فوق العاده ای داشت. در علوم از ریاضیات شروع کرد و در هجده سالگی در آن استاد شد و به تدریس ریاضیات در پاریس پرداخت. وی مدتی بعد نیز در دانشکده پلی تکنیک پاریس تدریس ریاضیات را ادامه داد.
اگوست کنت را پایه گذار پوزیتیویسم دانسته اند. او از کسانی بود که منکر فلسفه عقلی شد و طبق دیدگاه تاریخی اش دین و فلسفه را مربوط به دوره های گذشته می دانست و معتقد بود علم مثبت «positive» علم تجربی است که علت هر پیشامد را در پیشامد تجربی دیگر می جوید و بدین سان به قانون های علمی که را بطه ثابت میان نمودها هستند دست می یابد.
او در بیست و هشت سالگی (۱۸۲۶) مجلس درسی در خانه خود فراهم کرد که عقاید علمی و فلسفی خود را بیان کند. وی در آن جلسات شروع به تدریس فلسفه تحصلی یا تحققی خود کرد که بیان کننده نگاه تاریخی و علمی او بود. وی بعدها همین مباحث را در نخستین کتاب خود «دروس فلسفه تحصلی» در ۶ جلد به نگارش درآورد و در فاصله سال های ۱۸۳۰ تا ۱۸۴۲ به چاپ رسانید.
کنت تاریخ زندگی بشر را به سه دوره تقسیم می کند که به تعبیری دوره های زندگی خود او نیز هست.
۱) دوره ربانی یا الهیات: که انسان همه اتفاقات را به امور ماورایی و فوق طبیعی نسبت می داد. انسان در این دوره به این دلیل که علل اتفاق ها را نمی دانست یا به تعبیری مشاهداتش را متعلق شناسایی خود قرار نداده بود کارها را به خدایان نسبت می داد.
۲) دوره فلسفی یا مابعدالطبیعه: در این دوره انسان به «اصل علیت» و درنتیجه به وجود «قوه» در طبیعت پی برده بود و همه امور را به آن قوه ها نسبت می داد.
۳) دوره علمی یا تحققی : در این دوره بشر همه چیز را در برابر خود و برای خود قرار داده است و برای همین به تفصیل، علل اشیاء را بر می شمرد. در این دوره بشر از تفکر کلی و فلسفی روی گردانید و روش تجربی و پدیده شناسی را پیشه ساخته و پدیده ها را با یکدیگر تعلیل کرد.
این سیر تاریخی که اگوست کنت طرح کرد را باید تاریخ تطور و نهایتاً تولد اومانیزم دانست که در آن بشر از موجودی «در جهان» و همراه طبیعت به موجودی «بر جهان » و با نگاه تملک و تصرف در طبیعت تبدیل شد. این نگاه تاریخی در دوران شور و قوت اومانیزم بیان شده است و از آن دوران به بعد تصور غالب از تاریخ شد، اما امروز با رسیدن به دوران خستگی و ضعف اومانیزم، معناداری این نگاه همچون سایر نظریه های آن سال ها به خطر افتاده است، هر چند هنوز نگاه رسمی و رسانه ای مدرنیته همین نگاه است.
اگوست کنت را همچنین واضع علم جامعه شناسی نیز دانسته اند. او نخستین کسی است که آن علم را به صورت یک علم منظم با مسائل و قوانین خاص و روش خاص آن در آورده، و نام «Sociologie» را به آن داده است. اما جامعه شناسی برای او یک علم معمولی نیست. کنت علوم را نیز به مانند تاریخ دارای مراحل و مراتب می داند. او علوم را از لحاظ شمول قوانین آنها و به تبع آن از لحاظ سادگی یا پیچیدگی طبقه بندی می کند. بدین سان کنت ملاحظه کرد که علوم مثبت از لحاظ تاریخی با ریاضیات و بر مبنای آن شروع می شود. ریاضیات هم به واسطه شمول قوانین آن بر همه علوم و هم به لحاظ سادگی در اول طیف قرار می گیرد. بعد از آن نجوم، فیزیک، شیمی و زیست شناسی در رده های میانی قرار دارند و در نهایت جامعه شناسی در قله علوم قرار گرفته است. همان طور که گفته شد تقسیم بندی علوم کنت، بر دوره های سه گانه تاریخی او نیز منطبق است. به همین لحاظ به اعتقاد او جامعه شناسی مخصوص دوره علم گرایی و عالم جدید است.
بدین سان جامعه شناسی برای او از حد علم بالاتر رفته است و در حقیقت مرز بین علم و دین و به تعبیر دیگر آغاز یک دین جدید است.از میان همین زندگی و از اعماق تفکرات تحصلی اش کم کم گرایش دیگری نیز در او به وجود آمد: انسان گرایی و انسان دوستی.
نکته قابل توجه این است که او این گرایش را نه به صورت روش مشهور و به عنوان مکتبی فکری که به عنوان دین و شریعتی تمام عیار مطرح کرد و خود را پیامبر این دین جدید دانست.
او از این «انسان دوستی» به عنوان امری درونی پا فراتر نهاد و دین و مذهب جدیدی را تأسیس کرد. کنت برای آئین نوین خویش، یک سلسله تشریفات و شعائر دینی و ادعیه وضع کرد و وجود کیششان را توصیه کرد. وی همچنین تقویمی ترتیب داد که صورتی از تعطیلات تاریخی را در برداشت ولی این ایام به جای فتوحات جنگی، خاطره اقداماتی را به یاد می آورد که طبق نگاه تحصلی موجب پیشرفت و ترقی انسان به حساب می آمد.
دین «بشر دوستی» به سرعت در سرتاسر اروپا انتشار یافت.کلیساهای این آئین جدید در تعدادی از ممالک بخصوص در انگلستان بر پا شد. اگوست کنت در ابتدای زندگیش ابتدا الوهیت و فلسفه را رد کرد و رو به تجربه گرایی و سوبژکتیویته آورد و طبق آن دوباره فلسفه ای جدید بنیان نهاد که همان فلسفه تحصلی است و بعد از سوبژکتیویته به حقیقت آن یعنی اومانیزم روی آورد. اینجا بود که به دست خود دین و شریعت جدیدی را به نام «مذهب بشر دوستی» آورد.
عجیب بودن اگوست کنت از همین لحاظ است که تقدیر تمدن مدرن را در وجودش به نمایش گذاشت. او نشان داد که فلسفه تحصلی و سوبژکتیویته مکتبی در کنار دیگر مکاتب نیست، بلکه تفکری است که با عبور از همه فلسفه ها سر بر می آورد و همه آنها را نفی می کند.
او همچنین نشان داد اومانیزم نه یک علاقه به نوع انسان، که در واقع یک دین است که برای خود شریعت و مناسک نیز دارد.اگوست کنت تقدیر و باطن تمدن غرب را به انسان نشان می دهد و شاید برای همین است که خیلی ها به دنبال پنهان کردن او هستند و کسانی چون برتراند راسل نیز در «تاریخ فلسفه غرب» اش حتی نامی هم ازآن عنوان نمی کند. حال آنکه او به یقین شروع کننده جامعه شناسی است. اما چون همان طور که گفته شد جامعه شناسی برای او نه یک علم محض، که آغاز یک دین است، برای همین شاید نمی توان از او نام برد. امروز که فلسفه منشأ و تکیه گاه تمدن غرب است، در بحران به سر می برد، تنها شریعت اومانیزم است که تمدن غرب را سرپا نگه داشته است و اگوست کنت در بسیاری جهات پیامبر شریعت اومانیزم است.
http://social-me.blogfa.com/