دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

پیشگیری از سرماخوردگی


پیشگیری از سرماخوردگی
با آغاز فصل سرما ، انسان‌ها به دو گروه تقسیم می‌شوند . یك گروه عادی به زندگی خود ادامه می‌دهند و گروه دیگر همواره سرما خورده‌اند . این مقاله مخصوص گروه دوم است .
مهم‌ترین علل ابتلا به سرماخوردگی عبارتند از :
۱- عدم توجه به سرایت بیماری
مطالعات محققان امریكایی در زمینه آنفولانزا و سرماخوردگی نشان می‌دهد كه ویروس سرماخوردگی‌از راه بوسیدن منتقل نمی‌شود ، زیرا ویروس‌هایی كه از طریق دهان وارد می‌شوند ، به ندرت می‌توانند زنده بمانند ، علت آن را دانشمندان این گونه حدس می‌زنند كه عامل بیماری به همراه بزاق دهان وارد محیط اسیدی معده می‌شود كه كشنده هرنوع باكتری و ویروسی است . پس شما باید بیشترین توجه خود را به مواردی چون دستگیره در ، گوشی تلفن ، دستگاه كپی و … معطوف كنید . به خصوص از دست دادن با افراد بیمار خودداری كنید . زیرا ویروس سرماخوردگی حدود سه ساعت روی پوست ، هوا و به طور كل مواد زنده می‌ماند و در این مدت ، شخص ناخودآگاه با مالیدن چشم یا گرفتن بینی خود باعث انتقال ویروس‌ها به طور مستقیم یا از طریق مجاری اشك به بینی می‌شود ، جایی كه سرماخوردگی بروز می‌كند .
۲- رابطه تراكم و افزایش ویروس‌ها
در هنگام عطسه كردن ، ویروس‌ها با سرعت ۱۶۰ كیلومتر در ساعت و تا حدود ۴ متر در هوا پراكنده می‌شوند ، این بدین‌ معناست كه در جاهایی كه تعداد افراد بسیار زیاد است ، مثل اتوبوس ، مترو ،‌ اتاق‌های انتظار ، رستوران‌ها یا تئاترها ، احتمال سرایت سرماخوردگی بسیار زیادتر است . كافی است كه ۱۰ تا ۳۰ ویروس وارد بینی شود تا شخص به سرماخوردگی مبتلا شود .
پروفسور « جك گوالتینی » محقق امریكایی در زمینه سرماخوردگی عقیده دارد كه اگر ففط چند ویروس وارد بینی شود و در پوشش مخاطی بینی در ناحیه بین بینی و گلو قرار گیرد ، حتی افراد سالم و قوی نیز به این بیماری مبتلا می‌شوند . حدود ۸ تا ۱۲ ساعت طول می‌كشد تا اولین نشانه‌های سرماخوردگی ظاهر شود .
۳-خواب كم
شخص باید حداقل ۴ تا ۵ ساعت بخوابد تا سیستم ایمنی بدن كاملاً احیا شود . فردی كه ساعات خواب او كمتر از این میزان است ،‌ پس از گذشت چند شب تعداد سلول‌های كشنده میكروب‌ها در بدنش به نصف تقلیل می‌یابد . در افرادی كه مبتلا به بی‌خوابی هستند ، استرس حاصل از بی‌خوابی یكی دیگر از عوامل ضعف سیستم ایمنی است .
۴-سردشدن كف پا
گاهی اوقات ،‌ فرد با پای لخت بر روی زمین سرد راه می‌رود . این كار باعث سرد شدن كف پا می‌شود ، زمانی كه بدن ،‌ علامت‌های سرما را دریافت كند ، رگ‌های خونی تنگ‌تر می‌شود . این بدین‌ معناست كه خون‌رسانی به خصوص به ناحیه بینی و گلو كمتر می‌شود و پوشش‌ مخاطی‌بینی بسیاربدعمل می‌كند درنتیجه هوای گرم ، رطوبت و قدرت ایمنی كمتر می‌شود.
۵-استفاده از غذاهای حاضری
كالباس و پیتزا ، چربی زیاد و مواد مغزی كمی دارند . به گفته دیگر « برن هارداویكه » استاد داروهای طبیعی آراد برلین ، افرادی كه غالباً از این مواد تغذیه می‌كنند ، ویتامین كمی دریافت می‌كنند . در نتیجه سلول‌های پوشش مخاطی آنها صدمه می‌بینند و كم كم قدرت مقابله با ویروس‌ها را از دست می‌دهند .
۶-نوشیدن كم مایعات
برای این‌كه پوشش‌های‌مخاطی بتوانند جلوی عوامل بیماری‌زا را به بهترین نحو بگیرند ، باید همواره مرطوب باشند .این كار میسر نمی‌شود ، مگر با نوشیدن مایعات به حد كافی ( حدود دو لیتر در روز ) در ماه‌های سرد ، اغلب انسان‌ها خیلی كم از مایعات استفاده می‌كنند ، زیرا احساس تشنگی با شروع فصل سرما كمتر می‌شود .
۷-اتاق‌های بیش از اندازه گرم
بسیاری از اوقات انسان‌ها در اتاق‌های بسته سپری می‌شود . هوای گرم در واقع همان هوای خشك است و خشكی هوا باعث خشك شدن پوشش‌های مخاطی می‌شود . در نتیجه لایه مخاطی از جسمی كه ویروس‌ها معمولاً به آن برخورد می‌كنند و برمی‌گردند ، درست عمل نمی‌كند . علاوه بر این ، گرمای تابستانی اتاق‌ها در فصل زمستان مشكل بزرگ دیگری است ،‌ فردی كه تمام روز را در یك اتاق گرم كار می‌كند و شب با لباس تابستانی جلوی تلویزیون می‌نشیند و تاحد امكان نزدیك بخاری می‌خوابد ، به سختی می‌تواند هوای تازه تنفس كند . از این رو سیستم ایمنی‌اش ضعیف می‌شود .
۸-سیگار قاتل سیستم ایمنی
دخانیات سیستم ایمنی بدن را از بین می‌برد ، زیرا عمل پاك‌سازی پوشش مخاطی را كاهش می‌دهند . اولین پك به سیگار ،‌ حركت لرزشی مژك‌ها را آهسته‌تر می‌سازد ، دود سیگار حتی برای افراد غیرسیگاری كه در تماس مستقیم با افراد سیگاری هستند ، نیز همان تأثیر را خواهد گذاشت . علاوه بر این به دلیل چسبیدن ویروس‌ها به ذرات معلق دود در هوا ، شخص با تنفس در این محیط‌ها ، عوامل بیماری‌زای بیشتری را وارد بینی خود می‌كند .
۹-ورزش در هوای آزاد
ساعت‌ها دویدن در هوای سرد باعث بیماری شخص نمی‌شود . هر چند كه فرد با انجام آن كاملاً خیس عرق شود . ورزش و تحرك برای سیستم ایمنی مفید هستند ،‌ ولی نكته مهم این است كه فرد پس از ورزش باید به سرعت لباس‌های خود را عوض كند . ایستادن با لباس‌ها و موهای خیس ، سیستم ایمنی را مختل می‌سازد علاوه بر این ، تغییر مداوم از سرما به گرما و برعكس ، باعث ضعیف شدن سیستم می‌شود . به طور مثال ، در ورزش اسكی پس از پایین آمدن از پیست اسكی به درون استراحت گاه می‌روند و دوباره به تله اسكی به بالای پیست می‌روند .
۱۰-رابطه عوامل بیماری‌زا با استرس‌های طولانی
استرس ، سیستم ایمنی را ضعیف می‌كند . تحقیقات نشان می‌دهد ، افرادی كه استرس دارند ، سریع‌تر از دیگران به سرماخوردگی مبتلا می‌شوند . این مسأله بیشتر در افرادی كه با استرس‌های طولانی مدت مواجه هستند ، بروز می‌كند . این استرس‌ها از غم و اندوه ، ترس و نداشتن همراه ناشی می‌شوند . مثل شكست در عشق با استرس‌های ناشی از امتحان ، تحقیقات دانشگاه پترزبورگ نشان می‌دهد كه بالاترین احتمال ابتلا به سرماخوردگی در افرادی ظاهر می‌شود كه استرس‌هایی چون مشكلات خانوادگی یا بیكاری دارند .
● راه‌های پیشگیری گرم نگه داشتن پا
كف پای خود را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در آب ۴۰ درجه سانتی‌گراد قرار دهید . این كار باعث تحریك گردش خون می‌شود و همچنین بر مجاری فوقانی تنفس تأثیر به سزایی دارد . مراقبت از خود در محیط‌های عمومی ( مثل اتوبوس و مترو ) از آنجا كه فقط پوشش مخاطی بینی می‌تواند جلوی عبور ویروس‌ها را بگیرد توصیه می‌شود كه در محیط‌های عمومی با دهان نفس نكشید . استفاده از ماسك نیز توصیه می‌شود .
● شستن دست‌ها
ثابت شده است كه میزان سرماخوردگی در افرادی كه ۵ بار در روز دست‌های خود را می‌شویند ۴۵ درصد كمتر از بقیه است . هوای مرطوب برای پوشش مخاطی بینی ، بهتر است كه در اتاق شما هوا به طور مداوم جریان داشته باشد یا این كه از دستگاه بخور استفاده كنید . دمای پیشنهادی برای اتاق نشیمن در حدود ۲۰ برای اتاق خواب ۱۶ تا ۱۸ و برای دمای حمام ۲۲ درجه سانتیگراد است .
● شستشوی بینی با آب نمك
شستشوی بینی با آب نمك از حركت پوشش مخاطی محافظت می‌كند و عوامل بیماری‌زا و ذرات كثیف را به سرعت دور می‌كند .
● حمام آب گرم
حمام آب گرم برای سرماخوردگی بسیار عالی است و جلوی تولید مثل ویروس‌ها را می‌گیرد . از این رو سرماخوردگی سریع‌تر رفع می‌شود .
منبع : سایت زنان