پنجشنبه, ۱۴ تیر, ۱۴۰۳ / 4 July, 2024
مجله ویستا

در آمدی بر تروریسم سایبری


در آمدی بر تروریسم سایبری
هدف از این نوشته،آشنایی مقدماتی با تروریسم سایبری به عنوان گروهی از جرایم زیر گروه جرایم سایبری است. طبعاً آنچه در این متن ذكر می شود،صرفاً جنبه طرح مسئله دارد و قصد ورود به جزئیات را ندارد.
۱ـ( حملات سایبری به گروه یا تعداد زیادی از اعمال ارتكابی از سوی هكرها اطلاق می شود كه بعضاً با خشونت یا آثارشدید همراه است . البته حملات سایبری یا به عبارت دیگر حملات هكری می تواند رویكرد های مجرمانه متفاوتی داشته باشد. گاه این حملات مقدماتی است و برای كسب اطلاعات و داده ها جهت ارتكاب جرایم سایبری صورت می گیرد و گاه این حملات مستقیماً در چارچوب یك توصیف جزایی سایبری صورت می گیرد. بهر حال حملات هكری یا حملات سایبری عنوان عامی است كه بر مصادیق متعدد اطلاق می شود و دسته ای از این مصادیق را تروریسم سایبری می نامند .
شناخت حملات هكری به عنوان مبنای حملات اختصاصی امری ضروری است. از این رو برای شناخت تروریسم سایبری باید با تاریخچه و تحول و عمل حملات سایبری،مرتكبین و اشخاص یا شركتهای موضوع جرم تروریسم سایبری و روش مبارزه و پیشگیری عام آشنا شد.
۲ـ حملات سایبری از سوی افرادی به نام معترضین سایبری صورت می گیرد و به فعل آنها اعتراض سایبری (پروتست) می گویند. تروریست های سایبری در زمره معترضین سایبری هستند .
۳ ـ حملات سایبری حسب آمار،در سالهای اخیر دو برابر شده به گونه ای كه این میزان در سال ۲۰۰۱ به حدود ۵۰ هزار حمله می رسد كه هر حمله خود شامل آسیب به چند عدد یا چند هزار كامپیوتر است .
۴ ـ حملات سطوح شامل سطوح مختلفی می شوند: از صرف حملات اطلاعاتی (برای موارد آسیب پذیر توسط افراد مترصد این حملات)،تا حملات خطرناك و شدید (مخاطرات امنیتی شدید).
۵ـ چهل درصد حملات علیه سازمانهای خاص یا شبكه های شركت های خاص انجام شده است (مثل حمله به تلكام بریتانیا به دلیل خدمات رسانی به تل آویوو...) برخی شركتها حملات شدیدی را تجربه كرده اند(از نوع حملات اضطراری).
۶ـ ریشه حملات در كجاست؟ آمارها و كشفیات مراجع اختصاصی نشان می دهد حملات از آمریكا علیه كره جنوبی، چین،آلمان و فرانسه صورت گرفته و بالعكس. برخی حملات نیز از اسرائیل به هنگ كنگ،تایلند،كره جنوبی،فرانسه و تركیه و بالعكس صورت گرفته است .
۷ـ نوعی از حملات از طریق ایمیل های آلوده صورت می گیرد. میزان ایمیل های ویروسی و آلوده رو به افزایش است. در سال ۱۹۹۹ از هر یك هزار و ۴۰۰ ایمیل یكی ویروس بود اما در سال ۲۰۰۱ از هر ۳۰۰ ایمیل یكی ویروس بوده است .پیش بینی شده در سال ۲۰۱۵ از هر ۴ ایمیل،۳ تا ویروسی باشد .
۸ ـ آلودگی ویروسی صرفاً از راه ایمیل نیست . آلودگی ویروسی كامپیوترها كلاً رو به افرایش است. در ۱۹۹۶ از هر یك هزار كامپیوتر تعداد ۱۰ تا كامپیوتر آلوده شده اما در سال قبل از هر یك هزار كامپیوتر،۱۰۰ كامپیوتر آلوده شده اند. بخشی از این آلودگی ناشی از حملات تروریستی سایبری است .
حملات سایبری گاه از طریق نرم افزار رایگان محقق می شود گاه از طریق ضمیمه ایمیل (code red) كه ۳۹۵ هزار میزبان و كامپیوتر را آلوده كرد و سرعت نفوذ آن به گونه ای بود كه پس از ۱۳ ساعت كل كامپیوتر های هدف را آلوده كرد). ویروس های جدید در ظرف ۱۵ دقیقه نا نهایت یك ساعت تعداد زیادی كامپیوتر را آلوده می كنند و ویروسهای كوچك در عرض ۳۰ ثانیه این كار را می كنند .
۹ ـ علت افزایش حملات ویروسی،افزایش آسیب پذیری در سیستم ها است. به خاطر داشته باشیم همه سیستم ها و ... اعم از مایكروسافت،لینوكس و ... آسیب پذیرند. همین نكته موجب پیدایش دو رویكرد یكسال شده : افزایش حملات اطلاعاتی = افزایش جنگ اطلاعاتی (دفاع اطلاعاتی).
۱۰ ـ میزان حملات تروریستی معمولی،كم است زیرا علیه اهداف فیزیكی ارتكاب می یابند اما بالعكس حملات تروریستی سایبری،زیاد است دلایل آن نیز واضح است:آسیب پذیریها در فضای سایبری بسیار زیاد،ارتكاب جرم آسان،دست یابی به اهداف خیلی راحت تر،بحران های بین المللی روبه افزایش و... است .
۱۱ ـ باید بین حملات اعتراضی/تروریستی و حملات معمولی كه توسط سازمان های مجرمان سازمان یافته یا اشخاصی برای دسترسی به شماره های كارت های اعتباری،دسترسی به سیستم های مالی و بانكی،مداخله در مبادلات مالی و ... تفاوت قایل شد .
۱۲ -حمله كنندگان اعتراضی /تروریستی حسب منطقه،كشور،موضوع موردحمله و... دسته بندی می شوند . گروه های عمده این حمله كنندگان عبارتند از :
الف ) گروه های Israeli-pro
(طرفدار اسرائیل):
این ها به سایت های حامی سازمانهای به زعم آنان تروریستی مانند حماس و حزب الله حمله می كنند .
ب ) گروههای pro-Palestiniain
(طرفدار فلسطین):
این گروهها شامل گروههایی مانند یونیتی،المهاجرون در لندن و ... می شود كه به وب سایتها و اهداف دیجیتالی اسرائیل و ... حمله می كنند .
پ ) هیپی های الكترونیك
(Electro hippies ) : افرادی كه علیه وب سایتهای اسرائیل فعالیت می كنند وبه سیاست های رژیم اشغال گر قدس مانند سیاست های شارون و ... اعتراض می كنند .
ت )گروههای طرفدار بن لادن مانند القاعده الیانس آن لاین و ... كه به طرفداری از بن لادن علیه وب سایتهای آمریكایی فعالیت می كنند.این گروهها گاه در خاورمیانه مركزیت و سكنی دارند مانند گروههای معترض كشمیری و یا force-G در پاكستان .
ث )گروههای خارج از خاورمیانه و آسیا مانند اولد اصلاحی در سوئیس كه مورد استفاده القاعده می باشند .
ج )گروه چچنی Chechnya)) علیه روسیه و ...
۱۳ ـ برخی گروهها را بعنوان گروههای ضد تروریستی طبقه بندی می كنند كه البته این طبقه بندی، متفق فیه نیست و حسب سیاست خارجی كشورها شاید در زمره گروههای تروریسیتی جای گیرند مانند :
الف ) Yihat (هكرهای اطلاعاتی جدید مخالف تروریسم) كه علیه منابع مالی تروریست ها فعالیت می كنند مانند حمله هكری این گروه به دو بانك در خاورمیانه كه حساب های بن لادن در آن بوده است .
ب ) مخالفین وب سایتهای حامی طالبان و بن لادن و ...
۱۴ ـ مشكل كشورها در مبارزه و به عبارت دیگر در جنگ اطلاعاتی محدود به یك یا دو مشكل نیست .مثلاً یكی از این مشكلات استفاده از زبان محلی و قومی برای اعضا و فعالیت آن گروه در سایت مربوطه خود است كه اگر با این زبان آشنایی وجود نداشته باشد مشكل جدی ایجاد می كند .
۱۵ ـ با تذكر مجدد این نكته كه مفهوم تروریسم سایبری حسب كشور مورد نظر تفاوت می یابد و اگر به زعم كشوری،عملی برابر و مساوی با تروریسم سایبری است در كشور دیگر آن عمل جنگ سایبری یا دفاع سایبری است به جا و لازم است به اقدامات ضد تروریستی یا دفاعی اشاره شود :
الف ) استفاده از ضد ویروس و جدار آتش .
ب ) برنامه Infragard مورد استفاده اف بی آی.
ج ) سیستم FAA (سیستم امنیت گشت هوایی).
د ) ISACS درصنایع و ...
نویسنده:محمد حسین دزیانی
منبع:www.dadsetani.ir
منبع : خبرگزاری فارس