جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

NT در مقابل Netware


NT در مقابل Netware
● مبارزه بزرگان:
كدام بزرگان؟ مایكرو سافت‏در برابر دولت ایالات متحده؟مایكرو سافت در برابر Netscape ؟ مایكرو سافت دربرابر سان (Sun) ؟ خیر، هیچ‏كدام; بلكه مبارزه بین مایكروسافت و ناول (Novell) می‏باشد.
ما این مبارزه را درگیری بین Netware و NT می‏نامیم كه‏برنده آن بازار تجارت سیستم‏عامل‏های شبكه‏ای یا NOS (Network os) را در اختیارخواهد گرفت. واقعا چرا این‏جنگ پر سر و صدا درگرفته‏است؟ چون NOS ها دچار تغییرو تحول گشته‏اند و حوزه كاری‏آنها دیگر محدود به فایل وسرویسهای چاپی نمی‏شود.
امروزه NOS ها ارتباط هزاران‏كاربر نهایی (End user) ، واقع‏در صدها سایت را با یكدیگربرقرار می‏سازند و مشابه مركزی‏برای دایركتوریها به حساب‏می‏آیند تا مدیران شبكه را ازهویت افراد، منابع موجود ومكان مخفی آن دو مطلع سازد.
NOS ـها سكوی پرتاب‏دستیابی به برنامه‏های پولساز وگنجینه چند گیگا بایتی داده‏های‏گروهی می‏باشد. در صورت‏پیروزی مایكرو سافت، این‏شركت بر استیلای خود برسیستم‏های عامل كه هم اكنون‏در سطوح نشر رومیزی وجوددارد، خواهد افزود و در این‏صورت ناول به تاریخ خواهدپیوست .
● هیاهوی مبارزه:
بیشتر مردم تصور می‏كنندكه NT در این درگیری از قبل‏پیروز شده است، اما نكته دراینجاست كه جنگ تازه شروع‏شده است. در حالیكه Netware در ۷/۳ میلیون سرور (Sever) در جهان نصب شده است، NT فقط ۲ میلیون سرور را تحت‏پوشش خود دارد كه اكثر آنهاهم سرورهای برنامه‏های‏كاربردی هستند.
قوت Netware همواره در زمینه‏دایركتوری (Directory) فایل وسرویسهای چاپی بوده است، اماحوزه كاری و قدرت NT درزمینه پشتیبانی از برنامه‏های‏كمكی و گروهی می باشد .
سرویس دایركتوری Netware (NDS) به صورت سلسله‏مراتبی (hierarchical) ، غیرمتمركز و مبتنی بر شی‏ءمی‏باشد. در حالیكه NT دارای‏یك ساختار خاص تك‏فایلی‏پهن (FileـFlat) است كه‏مدیریت و كنترل آن نیز بسیاردشوار است.
● تفاوت دایركتوری در Netware و NT :
Netware تقریبا ده سال زودتراز NT به موضوع دایركتوری‏پرداخته است، بخصوص اینكه‏دایركتوری نقش اصلی و كلیدی‏را در اجرای NOS ایفا می‏كند.مایكرو سافت قول داده است‏تمامی ملزومات نسخه شماره ۵ویندوز NT را فراهم سازد و ازاواسط سال نیز كار را آغاز كرده‏است. تحلیلگران معتقدند كه‏عرضه نسخه ۵ ویندوز NT تاسه ماهه دوم سال ۱۹۹۹ به‏طول خواهد انجامید و در مدت‏باقی مانده، مایكروسافت بایدموانع موجود رابرطرف سازد.لذا به نظر می‏رسد تا برطرف‏شدن اشكالات و آزمایش‏كامل نسخه ۵ به مدت ۱۰سال بتوان از سرویس‏دایركتوری Netware استفاده‏نمود.
● همه چیز را درست انجام‏دهید:
همه شرایط و اوضاع فوق‏دركنار هم، معماران شبكه را دروضعیتی قرار می‏دهد كه امكان‏تصمیم گیری در آن بسیارمشكل است. اگر آنها به Netware بپردازند به امكاناتی‏از قبیل: فایل با سرعت بالا،سرویسهای چاپ و یك‏دایركتوری آزمایش شده و موردتایید دست خواهند یافت، اماامكان دسترسی و اجرای‏برنامه‏های كاربردی دیگر وجودنخواهد داشت. شركت ناول‏اظهار داشته است كه برای حل‏این مشكل، یعنی تقویت‏برنامه‏های كاربردی در نسخه‏شماره ۵ از جاوا استفاده خواهدنمود و ادعا نموده است كه‏محصول خود را تا اواخرتابستان عرضه خواهد كرد . اماكارشناسان معتقدند در این‏زمینه برنده نهایی شركت‏مایكروسافت خواهد بود.
در صورت انتخاب NT ، معماران‏به برنامه‏های كاربردی كه‏عملكرد آن آزمایش و تاءییدشده است دست خواهند یافت.با این وجود، عجیب نیست كه‏اكثر شركتها با مشاهده قابلیتها وامكانات هر یك از دو سیستم‏عامل، هر دوی آنها را انتخاب‏نمایند. طبق اظهار نظر شركت‏ناول ۷۹% از سایتهای Netware می‏توانند سیستم‏عامل NT را نیز اجرا كنند.
در دانشگاه كلمسون، شبكه‏ای‏متشكل از تركیب ۱۳۰سرور NT و Netware به كارگرفته شده است، اما انجام این‏كار موجب بروز مشكلاتی‏می‏شود كه از بزرگترین آنهامی‏توان به اشكال موجود در به‏كارگیری دو مجموعه دایركتوری‏اشاره كرد.
● گم و پیدا:
شبكه‏های امروزی مجموعه‏ای‏در هم آمیخته از ایستگاههای‏كاری، PC ها،چاپگرها و سرورهامی‏باشند ومكانی است كه‏دایركتوری‏های‏شبكه به آن‏وارد می‏شوند.دسترسی آسان‏و بی درد سر به منابع شبكه‏چیزی است كه همه به دنبال‏آن هستند و در این مسیر،دایركتوری به منزله چسبی‏است كه همه چیز را به هم‏متصل نگه می‏دارد.
شركت ناول بیش از ۶ سال برروی سرویس دایركتوری شبكه (NDS) كار كرده است كه‏فعالیت شركت فوق بیشتربراساس مشخصه X.۵۰۰ ازسازمان بین المللی استاندارد (ISO) بوده است. دایركتوری‏سلسله مراتبی از یك ساختاردرختی برای ارائه شبكه استفاده‏می‏كند، هر كاربر نهایی و هرمنبع به عنوان یك شی‏ء تعریف‏شده‏اند و همه اشیاء درپایگاههای داده‏ای دایركتوری‏ذخیره شده‏اند.
● چارچوب مشخص:
با استفاده از ساختار درختی‏دایركتوری، این امكان برای‏مدیران شبكه وجود خواهدداشت تا ارتباط بین كاربران‏نهایی ومنابع را مشخص كنند.شاخه‏ها نشانگر ادارات مختلف‏می‏باشند وگروههای مختلف‏موجود در هر اداره با زیرشاخه‏ها نشان داده می‏شوند وبرگهای هر شاخه منابع موجوددر شبكه، از قبیل: چاپگرها،برنامه‏های كاربردی، PCها وغیره را نشان می‏دهند.ساختار درختی هم چنین‏امكان اعمال جابجایی وتغییرات را آسان می‏سازد،امتیاز كاربر نهایی و یا امتیازكل گروه قابل انتقال است وحتی امتیاز دسترسی به شبكه‏قابل واگذاری و یا فسخ‏می‏باشد . شركت ناول مدعی‏است كه ساختار درختی آن‏شركت قادر است بدون هیچ‏مشكل، تا دو میلیون شی‏ء را دریك دایركتوری ساده NDS ذخیره كند.
این ساختار درختی‏گنجایش ۴۰ میلیون نوع‏اطلاعات، از قبیل:
نام، اداره،شماره تلفن و ... را دارد.شركت ناول اصلاحاتی را برای‏نسخه شماره ۵ Netware طراحی كرده است كه از آن‏جمله می‏توان به مدیریت مبتنی‏بر وب اشاره كرد. این شركت‏هم چنین اظهار كرده است كه‏قصد دارد یك به اصطلاح‏كاتالوگ نیز به شبكه خود اضافه‏كند تا كاربران نهایی بتوانند ازاین طریق یك بخش از NDS را به طور محلی (برای خود)ذخیره كنند و دیگر وقت خود رادر جستجوها در سرورها صرف‏نكنند.
● احساس یكنواختی:
نحوه كار سرویس دایركتوری NT چگونه است؟ سرویس‏دایركتوری NT در ذخیره‏اطلاعات كاربران نهایی،گروههای كاربری، منابع وبرنامه‏های كاربردی از فایلهای‏سطحی (Flat Files)استفاده‏می‏كند. داده‏ها در دامنه‏ها (domains) جمع‏آوری‏می‏شوند كه می‏تواند شامل یك‏یا چند سرور باشد. مدیریت وكنترل چنین طرحی می‏تواندبسیار مشكل باشد.
برای مثال، وقتی كاربران نهایی‏نیاز به منبعی خارج از دامنه خودداشته باشند، مدیریت شبكه‏باید به طور دستی یك ارتباطمطمئن (Ttust Relationship) برقرار سازد. تنها حالتی كه‏ممكن است روش فوق موردقبول واقع شود زمانی است كه‏تعداد كمی ازگروههای كاری بایكدیگر سر و كار داشته باشند.
یك شبكه با ۱۰۰ دامنه NT رادر نظر بگیرید، قادر ساختن هردامنه برای دسترسی به منابع‏دامنه‏های دیگر مستلزم‏ایجادتعداد ۹۹۰۰ ارتباطمطمئن می‏باشد.هم چنین سرویس دایركتوری NT ، اطلاعات بسیار كمی‏نسبت به سرویس دایركتوری NDS در خود ذخیره می‏كند(حداكثر ۴۰۰۰۰ ورودی).
‌● این بچه سرور كوچك:
سرور NT چیزی شبیه به گنجیه‏منابع می‏باشد و به هر میزان‏دایركتوری بزرگتر باشد، فضای RAM بیشتری را اشغال خواهدكرد. بر عكس سرویس NDS داده‏های دایركتوری‏را روی‏دیسك‏سخت‏سرورخودذخیره‏می‏كند ازاین روحجم زیادی از RAM اشغال‏نخواهد شد. گذشته از همه‏موارد فوق، توزیع NT نیز بسیاردشوار است. این سرور مبتنی برطرح آقا، نوكر (/MasterSlave) می‏باشد و به عبارت‏دیگر یك كارفرما مسئول تكثیرو انتشار داده‏ها بر روی شبكه‏می‏باشد. مهمتر از همه این كه‏هر بار كاربران یا گروهها به این‏كارفرما (Master) اضافه‏می‏شوند، كل دایركتوری باید به‏سرورها فرستاده شوند كه خودباعث اتلاف وقت و عرض باندمی‏شود.
● مشكل از داخل است:
مشتریان و رقبای مایكروسافت‏ازمدتها قبل به این نقاط ضعف‏اشاره داشته‏اند، در حالیكه‏مایكرو سافت اصرار دارد كه‏دایركتوری فعال (Active Directory) كه‏در واقع‏دایركتوری جدید الحاق شده به‏نسخه شماره ۵ NT می‏باشد،جواب مشكل موجود است. اماحتی اگر شركت مایكر و سافت‏نسخه دوم بتای ۵.۰ NT را تاتابستان امسال عرضه كند، بازمنتقدین خواهند گفت كه این‏نسخه هم زمان زیادی را برای‏دستیابی به محصول صرف‏می‏كند. چه چیز جدیدی درنسخه شماره ۵ NT گنجانده‏شده است؟ این شركت در NT ۵.۰ دایركتوری یك سطحی‏خود را با یك پایگاه داده‏ای‏مرتبط SQL (با Quevy سازمان‏یافته) جایگزین می‏نماید كه این‏امر می‏تواند امكان انجام‏سریعتر جستجوها و نیز افزایش‏تعداد مشخصه‏های ذخیره شده‏را افزایش دهد.
مایكرو سافت نسخه اول‏بتای خود را با ۱/۱ میلیون‏مشخصه آزمایش كرده است ومعتقد است كه می‏تواند این رقم‏را تا ده میلیون مشخصه‏افزایش داده كه این رقم تنهایك چهارم توانایی NDS ‏باشد.
● مراقبت:
ساختار دایر كتوری تنهاجزیی نیست كه از اهمیت فوق‏العاده‏ای برخوردار است،مدیریت و كنترل نیز نقش‏مهمی را ایفا می‏كند. سرویس‏دایركتوری Netware از دو ابزارگرافیكی برای انجام كارمدیریت برخوردار است. ابزار Nwadmin برای كارهای‏روزانه، از قبیل: ایجاد تغییرات‏برای كاربران، سرورها و منابع‏به كار می‏رود، اما ابزار NDS Manager برای انجام چند كارهمزمان مانند: تعیین زمان وتعداد تكرار نوسازیهای یك‏دایركتوری به كار می‏رود.
همانطوریكه اشاره شد شركت‏ناول درصد افزون یك كنسول‏به نسخه شماره ۵ Netware می‏باشد كه در واقع یك نسخه Nwadmin مبتنی بر جاوامی‏باشد كه در هر نوع مرورگروب، به اجرا در می‏آید. نسخه ۴ NT دارای بیش از ۱۴ یوتیلیتی‏كنترل گرافیكی می‏باشد كه‏نشانگر قدرت آن می‏باشد.مایكرو سافت قصد دارد تاابزارهای مدیریت خود را تحت‏كنسول مدیریت واحد (Management Consol) استحكام ببخشد، این كارحركت بسیار خوبی می‏باشد،چون دایركتوری فعال دارای ۲۰یوتیلتی گرافیكی می‏باشد.
● قابلیت تكثیر و پر ثمر:
دستیابی به یك سیستم‏عامل شبكه، به معنای انتخاب‏ابزاری است كه در صورت‏مواجهه با حجم عظیمی از كارهاوترافیكی كه می‏بایست با آن‏روبرو شود از پای در نیاید. بدین‏منظور هر دو شركت ناول ومایكرو سافت، اقدام به نگارش‏نرم‏افزار خود نمودند تا بتواند درچندین پردازشگر موجود درسرور به اجرا در بیاید.
نسخه شماره ۱۱/۴ Netware می‏تواند تا ۸ CPU رابه كار گیرد، در حالیكه سرور NT از همان روز اول پیدایش‏برای پشتیبانی از ۳۲ پردازشگرساخته شد.
● سازگاری و انطباق:
حال كه همه جا از IP استفاده می‏شود، یك سیستم‏عامل شبكه باید توانایی كنترل‏پروتكل را داشته باشد، اما این‏امر برای نسخه شماره ۱۱/۴ Netware دشوار است، چون‏این نسخه از سرور بسته‏های IP/ TCP را به SPX/ IPX تبدیل‏می‏كند كه خود منجر به بروز دومشكل عمده برای مدیران‏شبكه می‏شود: مشكل اول این‏است كه این تبدیل از سرعت‏كار می‏كاهد و دوم اینكه IP مربوط به Netware مبتنی برپروتكلهای خصوصی شركت‏ناول یعنی RIP و SAP می‏باشد. برای رفع این مشكل‏شركت ناول قصد طراحی و ارائه‏نوعی IP/ ICP ملی در نسخه‏شماره ۵ Netware را دارد كه‏پروتكلهای SAP و RAP را با SLP جایگزین خواهد كرد.
اما در مقابل، شركت مایكروسافت در حال ارائه IP به عنوان‏پروتكل ملی همراه SPX/ IPX و NetBEUI در نسخه ۴ NT ودر آینده در نسخه ۵ می‏باشد.
‌● نسل بعدی سیستم‏های‏عامل شبكه:
به منظور رفع مشكلات موجوددر IP ، هر دو شركت مایكروسافت و ناول در حال افزودن‏تسهیلات مدیریت IP به‏نسخه‏های بعدی سیستم‏عامل‏های خود هستند. مایكروسافت طرحی در دست اقدام‏دارد تا نسخه شماره ۵ NT را بامشخصات DNS ارائه نماید.
مایكروسافت می‏گوید هم چنان‏از سرویس DHCP در نسخه‏شماره ۵ NT استفاده خواهدنمود كه می‏تواند هنگام‏برقراری ارتباط كلاینتها باشبكه آدرس‏های جدید، IP رابه‏صورت اتوماتیك به آنها اعلام‏كند.
شركت ناول نیز همین طرح،یعنی ادغام دایركتوری NNS درنسخه شماره ۵ Netware همراه‏با DHCP را در دست اقدام‏دارد.
معماران شبكه كه در حال‏جستجوی یك MOS كامل‏هستند، نمی‏توانند عامل مهم‏حافظه را از نظر دور نگاه دارند.
مدیریت حافظه مجازی درقسمت اصلی سرور NT ازنسخه شماره ۴ ایجاد شده است‏و در Netware نیز قرار است ازنسخه شماره ۵ این امكان‏پشتیبانی شود. هم چنین ناول‏قصد دارد «محافظت از حافظه»را به Netware نسخه ۵ اضافه‏كند كه در واقع بلوكهای حافظه‏را برای هر برنامه كاربردی‏ایجاد می‏نماید. از این روبرنامه‏های كاربردی، رقابتی‏برای دسترسی به منابع نخواهندداشت كه این رقابت موجب‏خرابی سرور شود. تا به حال‏شركت مایكرو سافت طرحی‏برای افزودن محافظت حافظه‏به هسته اصلی خود نداشته‏است.
● پیشرفت یا زوال:
وقتی شبكه‏های گروهی‏اقدام به تهیه یك سیستم عامل‏شبكه می‏كنند، می‏بایستی‏رضایت بسیاری از افراد، ازجمله توسعه دهندگان وسازندگان برنامه‏های كاربردی‏خود را فراهم سازند. شركت‏مایكرو سافت از این جهت‏موفق‏تر عمل كرده است. سرور NT دارای یك مجموعه‏عظیمی از ابزارهای پیشرفته‏است و سازندگان ثالثی نیزوجود دارند كه در حال ایجاد وارائه مجموعه ابزارهای دیگری‏هستند.
وقتی به بحث درباره‏برنامه‏های كاربردی می‏پردازیم،شركت ناول از همان ابتدا از دورخارج می‏شود. سازندگان نسخه‏شماره ۱۱/۴ Netware اقدام به‏نگارش «واحدهای قابل انتقال Netware » یا NLM ها نمودندكه در واقع اجزاء بسیار پیچیده‏نرم‏افزاری بوده كه كار با آن‏نیازمند داشتن تخصص‏شبكه‏ای و نیز آشنایی كامل بارابط مبتنی بر مشخصات‏سیستم عامل شبكه می‏باشد.
اكثر سازندگان و فروشندگان‏نرم‏افزار، براحتی ازاین موضوع‏می‏گذرند; از این رو برنامه‏های‏كاربردی هوشیار Netware بسیار اندك هستند. شركت ناول‏می‏گوید كه موفق به یافتن‏مشكل شده است و قول داده‏است كه نسخه شماره ۵ به‏عنوان سكوی پیشرفت وباسرعت بالا باشد و برای تحقق‏این قول امید به جاوا دارد تابتواند این معجزه را صورت‏دهد. در داخل هسته اصلی‏سیستم عامل شبكه نسل بعدی Netware از ماشین مجازی (Virtual Machine) جاوااستفاده شده است، كه به این‏ترتیب به مقدار زیادی بر كارایی Netware افزوده می‏شود. طبق‏استانداردهای داخلی برنامه‏جاوا، این برنامه در نسخه‏شماره ۵ Netware تقریبا ۵/۲برابر سریعتر از ۴ NT و تقریبا ۵برابر سریعتر از UNIX به اجرادر می‏آید. هر دو شركت مدعی‏هستند كه نرم‏افزار آماده برای‏انتشار آنها به عنوان نسخه‏نهایی دارای معماری ۶۴ بیتی‏می‏باشد .
ك . ملائكه
برگرفته از مجله Netware Versus NT
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان