دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
تشخیص علت بروز سردرد
عوامل بروز سردرد معمولا به ۴ گروه تقسیم میشود.سردردهای عروقی که در اثر حالتهای مؤثر از رگهای خوبی بروز میکند. میگرن یکی از اشکال شایع سردردهای عروقی است. سردردهای تنشی که معمولا در نتیجه تنشهای ماهیچهای بروز میکند. سردردهای التهابی که در اثر عفونتها یا ضایعاتی مانند تومورها به وجود میآیند، سردردهایی که مربوط به غیر طبیعی بودن اعصاب جمجمه یا درد عصب جمجمه هستند.
اعصاب جمجمه در ناحیه صورت، سر و گردن قرار گرفتهاند. در خود مغز هیچ پایانه عصبی وجود ندارد. بنابراین، سردرد یک احساس دردناک در ماهیچهها، پوست یا یکی از اعضای سر یا نزدیک مغز است. درد ممکن است در ناحیه کوچکی از سر و یا تمام سر بروز کند.
برخی سردردها در پی برخی پیش درآمد و محرکها که معمولا عوامل نامطلوبی هستند بروز میکنند. این پیش درآمدها شامل صداها، بوها و یا تصاویر غیر معمول هستند.اکثر سردردها خود محدودکن هستند و اغلب خطر جدی فرد را تهدید نمیکند ولیکن برخی سردردها جدی بوده و نیاز به بررسی بیشتر دارند.
● علایم و نشانههای سردرد اغلب عبارتند از:
درد در ناحیه سر، نقص و اختلال در دید مانند تار شدن دید، تهوع و سرگیجه، اختلال در شنوایی، تحریکپذیری، سرگیجه، کسالت و احساس عمومی، عدم راحتی.سردردها دلایل متعددی دارند سردردهای عروقی شامل: سردردهای میگرنی از هر نوع، میگرنهای ساده که معمولا با یک محرک نامطلوب به وجود میآیند.میگرنهای چشمی که اغلب سردردهای شدید در اطراف چشم هستند.سردردهای خوشهای که شدید هستند و معمولا در یک طرف سر ایجاد میشوند.
سردردهای ناشی از مصرف الکل یا قرار گرفتن در معرض مواد مخدر و سایر مواد سمی هستند.
سردردهای تنشی در اثر فشار روحی و استرس و یا حالتهای غیر طبیعی کردن، ماهیچهها و استخوانها ایجاد میشوند. این سردردها همچنین در اثر اختلالات تبدیلی بروز میکنند که این امر نتیجه مشکلات روانی است که علایم آن شبیه به حالتهای فیزیکی واقعی است سردردهای التهابی اغلب در اثر ضایعاتی از قبیل تومورهای مغزی بروز میکنند.
مننژیت که عفونت یا التهاب بافتی است اغلب مغز و نخاع را در بر میگیرد. اختلالات سیستم ایمنی خودکار یا بیماریهایی که بدن تولید مواد شیمیایی خاصی میکند و این مواد به بافتهای خود حملهور میشوند.
سردردهای ناشی از التهاب در دیواره یک سرخرک نیز در این مجموعه قرار میگیرند. سردردهای جمجمهای که شامل دردهای شدید در ناحیه صورت چانه و فکر بروز میکنند.بسیاری از عوامل ایجاد کننده سردردها قابل پیشگیری نیستند.
برخی افراد ممکن است در نتیجه مصرف الکل، کافئین، شکلات یا استرس دچار سردرد شوند. پرهیز از این فاکتورها میتواند به پیگشیری از بروز سردردها کمک کند. البته داروهای مختلفی نیز در این موارد تجویز میشوند که همگی بهتر از توصیه پزشک معالج صورت گیرد.
اولین گام برای تشخیص علت بروز سردرد بررسی سابقه کامل پزشکی، آزمایش فیزیکی و جسمی است.
یک مراقبت بهداشتی یا مخصوص اغلب آزمایشاتی را برای فرد بیمار تجویز میکند. از جمله این آزمایشها تهیه سیتی اسکن جمجمه با تصاویر ویژه سه بعدی با استفاده از اشعه ایکس و یا آزمایش ام.آر.آی از جمجمه است.
اغلب مردم دچار تاثیرات طولانی مدت و جدی از این سردردها نمیشوند و معمولا به طور پراکنده دچار آنها میشوند اما با این حال سردردهای عروقی میتوانند تاثیرات نامطلوب و جدی بر نحوه زندگی افراد بر جای گذارند.فردی که مبتلا به تومور مغزی، خونریزی و یا مننژیت باشد در معرض ابتلا به بیماریهای سخت و حتی مرگ قرار دارد.
سردرد یک بیماری مسری نیست و خطری برای اطرافیان بیمار ندارد اما این سردرد در اثر ابتلا به بیماری عفونی مانند مننژیت باشد عفونت این بیماری به شدت مسری است.از سوی دیگر برخی سردردها مانند میگرن ممکن است در میان اعضای یک خانواده شیوع پیدا کند.
برخی از داروهای تسکین دهنده درد از جمله ایبوبروفن، استامینوفن و آسپیرین در بهبود بسیاری از سردردها مؤثر هستند.
با این وجود همین داروها نیز ممکن است اثرات جانبی به همراه داشته باشند. برخی از این داروها باعث سوزش سر دل و یا واکنشهای آلرژیک میشوند. سایر اثرات جانبی نیز بستگی به نوع دارو دارد. باید توجه داشت فردی که دچار سردرهای شدید یا متعدد است حتما باید وضعیت خود را به طور روزانه تحت بررسی داشته باشد و در صورت بروز علایم جدید یا وخیمتر با متخصص مشورت کند.
منبع : پاراسات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست