پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا
اعتماد به نفس ایران در پرونده هسته ای
برخی تحلیلگران همسو با غرب به طرح مقولاتی همچون نوشیدن«جام زهر» جدید توسط حکام جمهوری اسلامی ایران و یا مدل سازی نمونه های کره شمالی و لیبی پرداختهاند که در کنار تهدیدات نظامی، بستر جنگ روانی تازهای را علیه پرونده هسته ای ایران فراهم میسازد.
آن گونه که غربی ها اظهار کرده اند جمهوری اسلامی ایران در روند پروندهی هستهای خود به بازی ماهرانهای پرداخته که آمیزهای از دیپلماسی گفتوگو و دیپلماسی تهاجمی است. در واقع زمانی که ایران دریافت استیفای حقوق مشروع هسته ای از طریق کانالهای مرسوم قانونی و بین المللی میسر نیست و اساسا غرب و به ویژه ایالات متحده امریکا حاضر نیستند این حقوق را به رسمیت بشناسند، به اتخاذ سیاستی همانند آن ها پرداخت و ضمن پافشاری بر حق هسته ای، لحنی طلبکارانه و تهاجمی به خود گرفت، اما در عین حال باب مذاکرات با غرب را به طور کلی به روی خود نبست.
به طور طبیعی سرسختی و مقاومت ایران موجب انتقال پرونده هستهای به شورای امنیت شد و قطعنامه های متوالی علیه این کشور صادر شد. اما جمهوری اسلامی ایران هیچگاه به خواسته های گروه ۵+۱ تن نداده و همچنان به فعالیت های هستهای خود ادامه داد. در این راستا ایران از اختلافات موجود میان اعضای دائمی شورای امینت بهره زیادی برده و امتیازاتی کسب کرده است، هر چند در نهایت مانع همگرایی این اعضا در تصویب قطعنامه ها نشده است.
از طرفی ایران از سیاست اکتساب زمان و یا به تعبیر هفته نامهی نیوزویک از سیاست «هزار و یک شب» به خوبی استفاده کرده و علیرغم تحریم های فزاینده، گام هایی در جهت پیشبرد فن آوری هستهای خود برداشته است.
سوال اساسی آن است که جمهوری اسلامی ایران تا چه زمانی قصد دارد به این سیاست و یا به تعبیر غربی ها بازی دیپلماسی ادامه دهد؟ و آیا هزینه های ادامه این بازی را که معلوم نیست فرجام خوشایندی داشته باشد، محاسبه کرده است؟ و بالاخره آیا جمهوری اسلامی ایران در برابر فشار و تهدیدات روزافزون غرب تسلیم خواهد شد؟
ویا بالعکس این غرب است که در برابر مقاومت و سیاست های ایران به زانو درآمده و نهایتا این کشور را به عنوان یک رژیم هستهای به رسمیت خواهد شناخت؟ و یا آن گونه که برخی از کارشناسان نظامی پیش بینی میکنند هیچ یک از دو طرف از مواضع خود کوتاه نیامده و کار به مقابلهی نظامی خواهد انجامید؟
فضای حاکم بر پروندهی هستهای ایران البته نشانههایی از تهدید و تقابل نظامی دربردارد و مقامات آمریکایی و اسراییلی بارها از ضرورت گزینه نظامی به عنوان تنها راه بازدارندگی ایران از ادامه فعالیتهای هستهای و غنی سازی اورانیوم سخن گفته اند.
اما در کنار این تهدیدات که به نظر می رسد بیشتر در قالب جنگ روانی مطرح می شود، نشانههایی از فعالیت نرم دیپلماسی و چراغ سبزهای تشویقی به چشم می خورد که آخرین نمونه آن در بسته پیشنهادی خاویر سولانا مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا خلاصه میشود که با توجه به شرایط دشوار اقتصادی ایران و ادامه تحریمها می تواند برای مقامات تهران وسوسه برانگیز باشد.
در همین راستا برخی تحلیلگران همسو با غرب به طرح مقولاتی همچون نوشیدن«جام زهر» جدید توسط حکام ایران و یا مدل سازی نمونه های کره شمالی و لیبی پرداختهاند که بستر جنگ روانی تازهای را در کنار تهدیدات نظامی فراهم می سازد.
خلاصه این تحلیل آن است که فشارها و وضعیت بغرنج اقتصادی ایران به سمتی پیش خواهد رفت که همانند اواخر جنگ تحمیلی، مسئولین ایرانی از آرمانگرایی به واقعگرایی روی آورده و ناچار به پذیرش قطعنامه های شورای امنیت خواهند شد و همانند پیونگ یانگ و طرابلس دست تسلیم بالا برده و به آغوش جامعه بین الملل بازخواهند گشت!
صرف نظر از آن که این تحلیل تا چه حد به واقعیت نزدیک است و یا اساسا مقارنه میان شرایط فعلی با دوران جنگ تحمیلی و یا مقایسه ایران با الگوهای نسبتا مشابه(کره شمالی و لیبی) صحیح است یا نه، اما در این واقعیت تردیدی نیست که جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با تهدیدات و تحریمها و وجنگ روانی، از هوشمندی و اعتماد به نفس قابل توجهی برخوردار بوده و به سیاستی همسان در برابر غرب روی آورده است.
یعنی در شرایطی که سیاست «چماق» روی کار آمده و طبل جنگ نواخته می شود، مسئولین سیاسی و نظامی به ذکر توانمندی های نظامی و مقابله به مثل ایران می پردازند و زمانی که سیاست «هویج» اتخاذ می شود و بسته تشویقی ارائه شده و زمزمه مذاکره به گوش می رسد، به نوعی نرمش نشان داده و برای مذاکره ـ و نه عقب نشینی و تسلیم ـ اعلام آمادگی می کنند.
در همین راستا زمانی رییس جمهور محترم لحن خصمانه و تهدیدآمیز به خود می گیرد و حتی از محو اسراییل از نقشه گیتی سخن می راند و گاه دیگر مسئولان با لحنی آرام و صلح آمیز و در چهارچوب قواعد دیپلماسی موضع گیری می کنند و با این دوگانگی ظاهری غربی ها را دچار تردید و تشتت می کنند.
شاید برخی تحلیلگران این موارد را به مثابه وجود اختلاف رویکرد میان مسئولان ایرانی تلقی کرده و آن ها را به جنگطلب و سازشکار و یا آرمانگرا و واقعنگر تقسیم کنند، اما در این نکته تردیدی نیست که راهبرد هستهای ایران مورد اجماع همه مسئولین و حتی همه طیفهای سیاسی در ایران قرار گرفته و نشانی از گسست و واگرایی در آن به چشم نمیخورد، که این امر به نوبه خود بر اعتماد به نفس تهران در چالش هستهای با غرب می افزاید.
از دیگر دلایل این اعتماد به نفس ـ آن گونه که یکی از تحلیلگران امریکایی گفته ـ جایگاه منطقهای و ثروت نفتی ایران است. مایکل هرش در نیوزویک گفته است: تحریمهای شورای امنیت و به خصوص تلاش برای مسدود کردن راههای اقتصادی ایران که به رهبری آمریکا انجام میشود، نگرانیهایی را در تهران به وجود آورده ولی هرگز آنها را به بیم و هراس نینداخته است. چرا باید این گونه باشد؟ نفت بشکهای ۱۴۴ دلار است و ایران چهارمین کشور تولیدکننده نفت در جهان. آنها میتوانند این قیمتها را تا حد زیادی افزایش دهند و اقتصاد جهانی را کساد کنند. وی در ادامه اظهار می دارد: رژیمی با این اعتماد به نفس بعید است که با تهدیدهای نظامی اسراییل و آمریکا دچار هراس شود.
در عرصهی منطقه ای هم ایران در جایگاه ویژه ای قرار دارد و نفوذ و تاثیر شگرف آن در پروندههایی همچون عراق و لبنان از دید محافل غربی مخفی نیست، تا جایی که برخی ناظران با نوعی اغراق معتقدند هر گاه اوضاع عراق، لبنان و یا فلسطین آرام می شود باید در جستوجوی نشانی از زدوبند پنهان میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا باشیم!
در هر حال پرونده هستهای ایران مرحلهی حساس و پیچیدهای را طی میکند و دو طرف(غرب و ایران) هر یک دارای برگههای برندهای هستند که به تناسب شرایط از آن بهره میگیرند. دقیقا نمی توان گفت کدام یک برگههای بیشتری دارند و یا کدام یک در این هماوردخواهی طولانی پیروز می شوند، اما جمهوری اسلامی ایران تاکنون نشان داده است که از مهارت و تجربهی کافی در این بازی پیچیده برخوردار است.
از یاد نبریم که ایران در این بازی در شرایط نابرابری قرار دارد و علیرغم حقانیت مشروع در دستیابی به فن آوری هسته ای، به نحوی جامعهی بین الملل را در برابر خود میبیند و در کنار تحریم و فشار اقتصادی، با حمله تبلیغاتی و اتهامات فراوانی مواجه شده است.
نویسنده: فرزان - شهیدی
منبع : باشگاه اندیشه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست