چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

چند پیش شرط والیبال بانوان


چند پیش شرط والیبال بانوان
تیم ملی هر رشته ورزشی ویترین و آئینه تمام نمای آن محسوب می شود، اما متأسفانه رشته والیبال بانوان كه سالها چه قبل از انقلاب و چه بعد از آن صاحب تیم ملی بوده است، چند سالی بدون این ویترین ادامه حیات داده است.به گفته نایب رئیس فدراسیون والیبال در امور بانوان این رشته كه هم اینك در ۳۲ استان كشور فعال است و تیم های خوبی هم وجود دارد اما هنوز صاحب تیم ملی نیست. ظاهراً جابه جایی های صورت گرفته به ویژه بعد از طرح ادغام انجمن ها با فدراسیون ها وقفه سنگینی بر سر راه تشكیل تیم ملی والیبال بانوان ایجاد كرده است.به گفته وی سال ۸۳ بدون بودجه و سال ۸۴ فقط درحد آموزش گذشته است و امسال اما، نجاتی ازده امیدوار است كه با برنامه هایی كه تدارك دیده و با حضور یك مربی خارجی كه ظاهراً قرار است به زودی به ایران بیاید تیم ملی شایسته ای را تشكیل دهد تا در تورنمنت های مختلف حضور یابد.
گفت وگو با هاجر نجاتی زاده، نایب رئیس فدراسیون والیبال در امور بانوان
● ظاهراً شما در دوره ای هم مسئولیت رشته های رزمی را برعهده داشتید؟
- از سال ۱۳۷۲ به عنوان دبیر انجمن والیبال كشور در سازمان تربیت بدنی و معاونت ورزش بانوان سابق انتخاب شدم. تا سال ۱۳۷۵ هم به عنوان سرپرست والیبال انجمن بودم و در سال ۱۳۷۷ به عنوان رئیس انجمن والیبال بانوان كشور انتخاب شدم و همزمان به عنوان مسئول اجرایی ورزش كاركنان دولت هم كار می كردم و ورزش زنان چندین وزارتخانه به همت خانم فائزه هاشمی راه اندازی شد و مسئولیت اجرایی آن برعهده من بود و در سال ۱۳۷۹ كه من این مسئولیت را تحویل دادم بیش از ۶۰ ارگان، نهاد و وزارتخانه دارای تشكیلات ورزشی شدند و نتایج خوبی هم داشتم.
سرانجام در سال ۱۳۷۹ با دستور خانم طاهریان از این رشته به رشته رزمی منتقل شدم. ایشان این استدلال را داشتند كه رشته رزمی بانوان بسیار نابسامان است. با حمایت های انجام شده خوشبختانه ۳۵ سبك ورزشی رزمی سر و سامان داده شد و در طول ۵ سال نتایج بسیار خوبی عاید این رشته ورزشی بانوان شد.در سال ۱۳۸۳ مجدداً به والیبال خواسته شدم. من به آقای یزدانی خرم معرفی شدم و با مدیریت ایشان این فدراسیون بدون اینكه در آن ادغامی صورت گرفته باشد در رابطه با ورزش بانوان درست عمل می كرد. به عنوان مثال وی اولین كلاس بین المللی ویژه بانوان را از سازمان جهانی والیبال درخواست كرده بودند.
●در رابطه با موقعیت فعلی والیبال بانوان و وضعیت تیم های بانوان توضیح بفرمایید و اینكه چرا هنوز تیم ملی بانوان تشكیل نشده است؟
- باید بگویم از سال ۱۳۸۳ كه تشكیلات والیبال بانوان را دوباره تحویل گرفتم، چنین تصویری وجود داشت: ۷۰ مربی بین المللی درجه یك كاتاگوری، ۳۰ مربی درجه دو و ۵ مربی درجه ۳ بین المللی و ۱۰ داور كاندیدای بین المللی. در بخش درجه ۳ هم بالغ بر ۵ هزار مربی و ۴ هزار داور داشتیم. خوشبختانه با توجه به اینكه والیبال رشته اول بانوان است وضعیت خوبی داشت.
● اما ظاهراً بانوان رشته های رزمی جایگزین آن شده اند؟
- بله، شاید این واقعیت دارد. اما باید تاكید كنم كه آن عرق و علاقه ای كه بین بانوان ورزشكار والیبال وجود دارد در كمتر رشته ای می توانید آن را بیابید و جذابیت والیبال در بین خانم ها خیلی زیادتر است.
● آماری در رابطه با تیم های والیبال بانوان كشور دارید؟
- ما در تمام ۳۲ استان ایران هیأت های والیبال بانوان را داریم و در تمام هیأت های استانی زیرمجموعه هایی در تمام شهرها و توابع آنها فعال داریم. یعنی وقتی كه اعلام می كنیم كه مسابقه ای در حال برگزاری است شاید به جز یكی، دو استان همه اعلام آمادگی می كنند و حضور هم می یابند و البته در همه رده های سنی این تیم ها وجود دارد.
● با طرح ادغام بانوان چگونه برنامه ریزی كردید؟
- در طرح ادغام اولین كاری كه شد این بود كه باید خودمان را با سیاست های فدراسیون هماهنگ می كردیم. لذا برنامه های والیبال بانوان را ارائه دادم و آقای یزدانی خرم هم ارائه طریق مناسبی دادند.
● مهمترین مشكل هیأت های والیبال بانوان بعد از طرح ادغام چه بود؟
- مشكل بودجه. یعنی هنوز هم فدراسیون ها نتوانسته اند این موضوع را به حد تعادل برسانند و بودجه مناسبی را برنامه ریزی كنند!
● آیا در تقویم سالانه فدراسیون ها این موضوع نباید دیده شود؟
- ببینید وقتی ما در انجمن ها مستقر بودیم همان ابتدا به ما بودجه ای را اعلام می كردند و ما بر روی آن بودجه برنامه ریزی می كردیم هر چند در كوران كارها اگر هزینه ها افزایش می یافت از ما حمایت می شد.اما در سال ۱۳۸۳ ما بلاتكلیف بودیم یعنی در سال اول طرح ادغام نه فدراسیون بودجه ای را برای ما دیده بود و نه انجمن وجود داشت.
در حقیقت ما سال ۸۳ را فقط در حد برگزاری یكسری كلاس های آموزشی معمول گذراندیم و هیچ كار خاصی انجام نشد!اما در سال ۱۳۸۴ با ارائه برنامه هایمان به فدراسیون و اعلام نگرانی آقای یزدانی خرم، خوشبختانه امكان برگزاری لیگ ها به ما داده شد، یعنی سوپرلیگ، لیگ دسته یك و دو با حضور ۴۶ تیم برگزار شد. ضمن اینكه حضور بازیكنان جوان برای تیم های شركت كننده الزامی بود. همچنین كلاس آموزش مربیگری درجه یك هم با حضور یك مربی خارجی در مهر سال ۸۴ برگزار شد.در این كلاس ها هدف جوانگرایی مورد توجه بود و ۵ نفراز بازیكنان ملی ما توانستند این دوره را با موفقیت طی كنند.
در سال ۸۴ همچنین ۷۰ كلاس داوری و مربیگری در سطح كشور و بنا به درخواست استان ها برگزار شد و یك دوره كلاس داوری و مربیگری درجه دو هم در تهران برگزار كردیم. با این توضیح سال ۸۴ ،سال آموزش بانوان والیبالیست بود. در عین حال باید بگویم كه یكی از بالاترین دستمزدهایی كه به داوران ما اعطا شد در سال ۸۴ بود.
موفق ترین هیأت های استانی هم اصفهان و تهران بودند و بر اساس امتیازات و موفقیت هیأت ها برای آنها بودجه ریزی شد.
● با تغییر و تحولات فدراسیون در سال ۸۵ چه كردید؟
- در سال ۸۵ با تغییر و تحولات فدراسیون مواجه شدیم و البته تغییرات آسیبی به ما نزد، زیرا فردی كه سرپرست فدراسیون شد از خانواده والیبال و تحصیلكرده ورزش بود.
● آیا رفتن آقای یزدانی خرم مانعی را ایجاد نكرد؟
- خیر، زیرا سرپرست جدید به ورزش بانوان نگاه مثبتی داشتند. آقای داورزنی كه بازرس والیبال در هیأت رئیسه هم بودند شناخت كاملی از ورزش والیبال بانوان داشتند و تأكید دارند كه با علم روز ورزش را پیش ببریم و از اساتید، بیشتر استفاده كنیم. به همین دلیل اولین دوره مسابقات قهرمانی كشوری جوانان و نوجوانان را توانستیم برگزار كنیم كه بازدهی بسیار خوبی داشت.
● یعنی مشكل بودجه ای كه اشاره داشتید تأثیری در برنامه های شما نگذاشت. میزان بودجه سالانه شما چقدر شد؟
- باید بگویم دست و بال نایب رئیسان هیأت های والیبال در استان ها به لحاظ بودجه كاملاً بسته است و میزان بودجه اصلاً مشخص نیست. البته ۲۴۰ میلیون تومان بودجه كل فدراسیون جدای از مبحث قهرمانی و ملی است، اما سهم بانوان دیده نشده است و بودجه یكجا به فدراسیون اعطا می شود.
● چه كسی باید این سهم را ببیند؟
- سازمان تربیت بدنی.
● یعنی در طرح ادغام این موضوع روشن، نادیده گرفته شده است؟
- سازمان تربیت بدنی این نگاه را دارد كه هر فدراسیونی متشكل از مردان و زنان است و بودجه ریزی انجام گرفته هم باید تقسیم بندی شود.
● چرا برنامه ریزی نمی شود؟
- شاید مشكل این است كه بودجه ای كه باید به فدراسیون برسد تا در آنجا برنامه ریزی شود و بعد به هیأت ها پرداخت شود، اصولاً دیر پرداخت می شود لذا از فدراسیون هم به هیأت ها دیر می رسد و شما حتی می بینید كه هفت ماه از سال گذشته است و هنوز هیچ چیزی نگرفته اید!من این سؤال را از نایب رئیسان هیأت ها دارم كه با عدم پرداخت به موقع بودجه چرا انتظار معجزه از ورزش بانوان دارند. البته یك نكته را باید در این مورد تأكید كنم و آن اینكه كل بودجه هیأت ها از سوی فدراسیونها پرداخت نمی شود بلكه بخشی از آن توسط ادارات كل پرداخت می شود.
● این موضوع كار را دشوارتر نمی كند؟
- من فكر می كنم كارها بدتر شده است، زیرا دو مدیر با دو نگاه باید تصمیم بگیرند! به همین شكل سهم رشته های مختلف ورزشی هم نامتعادل می شود.
● وضعیت نحوه شناسایی و انتخاب اعضای تیم ملی چگونه است؟
- ۵۰ بازیكنی كه دارای قابلیت حضور در والیبال كشوری را دارند مشخص شده اند. قد آنان از ۱۷۸ تا ۱۸۵ سانتی متر است . از این نفرات بعد از تشكیل اردو، مربی ها می توانند نفرات اصلی تیم را گزینش كنند. خوشبختانه تیم های استانی بسیار فعال عمل می كند ما حتی از ایلام تیم داریم و علاقه مندی آنان بسیار امیدواركننده است. از این به بعد ما قصد داریم كه تیم ملی را تجهیز و مشخص كنیم.
● اما ما كه تا سال ۸۰ تیم ملی والیبال بانوان داشتیم؟
- بله از ۱۳۸۱ نداشتیم. یعنی از آخرین دوره بازی های بانوان كشورهای اسلامی كه تیم ما شركت داشت دیگر تیمی حضور پیدا نكرد.ما در حال اجرای طرح استعدادیابی هستیم و به آقایان هم گفتیم تا زمانی كه یك مربی خارجی قابل قبول در حد آقای ایوان نداشته باشیم هیچ پیشرفتی نخواهیم داشت. یعنی حتی اگر اجازه حضور در مسابقات بین المللی را هم داشته باشیم نمی توانیم تیمی اعزام كنیم!
دسترسی به این نوع میادین نیازمند كار روی طرح استعدادیابی است.
● ظاهراً شما در۱۰ استان این كار را شروع كرده اید؟
- بله. اولین پایگاه هم در قزوین راه اندازی شده و در حال حاضر این استان ها اعلام آمادگی كرده اند.باز هم می گویم كه برای این كار مهم و بزرگ باید بودجه دیده شود. به هر حال ما قبل از مجمع فدراسیون والیبال و یا بعد از آن یك گردهمایی خواهیم داشت تا طرح استعدادیابی به نتیجه معقولی دست یابد و كل هیأت ها و نایب رئیسان اعم از مردان و زنان باید در این گردهمایی به نتایج هماهنگی دست یابند.
● درباره نحوه حضور بانوان والیبال كشور در میادین بین المللی به كجا رسیده اید؟
- در دیدارمان با حبیب عبدالله، نماینده FIVB (فدراسیون جهانی والیبال) به ما گفته شد كه هیچ منع قانونی برای حضور در بازی های جهانی نداریم.
●مهم ترین موانعی كه بعد از مبحث بودجه، بر سر راه تشكیلات والیبال بانوان وجود دارد؟
- فضاهایی كه در اختیار بانوان است متأسفانه در ساعات مفید در اختیار آقایان است. البته جای تشكر از آقای علی آبادی وجود دارد زیرا ایشان دستور رسمی به استان ها داده اند تا فضاهای مناسب در اختیار هیأت های بانوان گذاشته شود. اما باز هم می بینید كه در استان ها سالن ها را در اوقات مفید در اختیار آقایان می دهند. البته در تعداد معدودی استان ها فضاهای اختصاصی بانوان وجود دارد كه البته برای چندین رشته در نظر گرفته می شود و همین موضوع ایجاد مشكل می كند.
مریم رضایی
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید