سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

آزمایش زمین‌گرایی گیاه


تئوری آزمایش
گیاهان نمی‌توانند از محلی به محل دیگر حرکت کنند، اما برگها ، ساقه‌ها و ریشه‌های آنها حرکت می‌کنند. میزان حرکت این بخش‌های گیاه آن چنان کند انجام می‌شود که مورد توجه قرار نمی‌گیرد. حرکت در گیاهان پاسخ به محرک است و این حرکت یا گرایش ، ممکن است به طرف یک محرک ویژه و یا دور شدن از آن باشد. گرایش مثبت حرکت به طرف محرک است و گرایش منفی دور شدن از آن. در این آزمایش ، شما مطالبی درباره زمین گرایی می‌آموزید، در اینجا به فرآیند ژئوتروپیسم مثبت و منفی پی خواهید برد. همچنین در می‌یابید که گیاهان در محیط طبیعی خود ، نسبت به زمین گرایی چگونه رفتار می‌کنند.
ـ هدف آزمایش:
تعیین چگونگی تاثیر نیروی جاذبه زمین بر رشد گیاه
ـ مواد لازم:
حوله کاغذی
ورقه نازک آلومینیومی ۳۰x۳۰ سانتیمتری
آب
دانه خردل
ماژیک
ظرف شیشه‌ای یک لیتری
ـ روش کار:
حوله کاغذی را از نیمه دوبار تا بزنید.
حوله کاغذی تا شده را در وسط ورقه آلومینیومی قرار دهید.
حوله کاغذی را با آبفشان مرطوب کنید بطوری که آب از آن بچکد، و خیس شود.
دانه‌های خردل را در وسط حوله مرطوب بپاشید.
ورقه آلومینیومی را دور حوله کاغذی بپیچید و دو انتهای آن ببندید.
با استفاده از یک ماژیک یک پیکان در سطح خارجی بسته آلومینیومی رسم کنید.
بسته را در ظرف شیشه‌ای طوری قرار دهید که نوک پیکان به طرف بالا باشد.
ظرف شیشه‌ای را در جای امنی قرار دهید.
پس از پنج روز با دقت بسته را باز کرده و درون آن را مشاهده کنید. به جهت رشد ریشه‌ها و ساقه‌های نورسته نگاه کنید.
ـ نتیجه آزمایش:
ساقه‌های گیاهان در بسته آلومینیومی به طرف بالا و ریشه‌ها به سوی پایین رشد می‌کنند. گیاهان ساکن هستند، ولی بدون حرکت نیستند. آنها به کندی اما بطور مشخص در پاسخ به یک محرک محیطی ، جنبش نشان می‌دهند. حرکت در پاسخ به یک محرک محیطی ، گرایش یا تروپیسم نامیده می‌شود. و آن هنگامی رخ می‌دهد که یک قسمت از گیاه ، بیشتر از قسمت رشد کند. افزایش رشد ، ناشی از نابرابری اثر محرک روی بخشهای متفاوت گیاه است. هورمون اکسین هورمونی است که سبب افزایش طول سلولهای گیاهی می‌شود. درازتر شدن سلولهای یک طرف سبب خم شدن گیاه به طرف دیگر می‌شود.
سلولهای مختلف ، پاسخهای متفاوتی به حضور این هورمون می‌دهند. اکسین زیاد باعث رشد سلولهای ساقه و مانع رشد سلولهای ریشه می‌شود. واکنش رشد گیاهان نسبت به نیروی جاذبه ، زمین گرایی یا ژئوتروپیسم نام دارد. نیروی جاذبه ، هورمون اکسین را سمت زیرین بخش ساقه و ریشه گیاه می‌کشد. رشد بیشتر در سلولهای سمت زیرین ساقه رخ می‌دهد ولی سلولهای طرف پایین ریشه ، رشد کمتری می‌کنند. به همین دلیل است که ساقه به طرف بالا و ریشه در جهت مخالف و به طرف پایین خم می‌شوند.
منبع : شبکه اطلاع رسانی رشد