سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

انواع سرطان پستان


بسیاری از مردم نمی‌دانند كه سرطان پستان فقط یك بیماری نمی‌باشد كه همیشه دارای یك روش درمانی باشد، بلكه بر اساس نوع و وسعت آن، درمان و عواقب آن در هر كسی متفاوت می‌باشد.
جنبه‌های مختلفی از سرطان پستان وجود دارد كه در تعیین وضعیت بیمار و عواقب درمان آن نقش مهمی بازی می‌كند. عواملی كه باید در نظر گرفته شوند عبارتند از: اندازه غده، نوع آن و اینكه آیا توانایی انتشار به خارج از پستان را دارد یا خیر.
ارزیابی مسئله:
سرطانهای پستان از سلولهای پوشاننده لبول‌های پستان و مجاری تخلیه كننده منشاء می‌گیرند، سلولهای سرطانی كه محدود به لبولها و مجاری باشند را اصطلاحاً درجا (in situ) یا غیرتهاجمی می‌نامند. آنها را همچنین به نام پیش سرطانی (Pre-cancers) نیز می‌گویند، زیرا این سلولها قادر به انتشار به سایر قسمتهای بدن نمی‌باشند. یك سرطان تهاجمی پستان، به سرطانی گفته میشود كه سلولهای آن قادر به خروج از مجاری و لبولها بوده و به بافت پستانی اطراف منتشر می‌گردند.
در صورتی كه سرطانهای غیرتهاجمی پستان را بدون درمان به حال خود رها كنیم، آنها می‌توانند به سرطان تهاجمی تبدیل شوند. سرطان‌های تهاجمی، این قدرت را دارند كه منتشر شوند و قادرند كه وارد مجاری لنفاوی پستان شده و به غدد لنفاوی زیربغل فرستاده شوند. این غدد لنفاوی زیر بغل، شایع‌ترین جایی هستند كه سلولهای سرطانی پستان به آنجا فرستاده میشوند و از آنجا از طریق وارد شدن به جریان خون، به هر جایی كه از بدن منتشر گردند. سیستم لنفاوی، شبكه‌ای از مجاری و غدد لنفاوی می‌باشد كه در سرتاسر بدن وجود داشته و كار آن، مبارزه علیه عفونتهای بدن است. اگر یك میكروب وارد بدن شود، از طریق مجاری لنفاوی به غدد لنفاوی می‌رود و در آنجا توسط سلولهای خاصی، این میكروبها از بین خواهند رفت. سلولهایی كه در غدد لنفاوی وجود دارند یا خودشان مستقیماً میكروب را می‌كشند و یا اینكه با تولید ماده‌ای به نام آنتی‌بادی (پادتن) كه به جریان خون ترشح میشود، اقدام به از بین بردن میكروب می‌كنند. غدد لنفاوی كه كار تخلیه و زه كشی پستان را برعهده دارند، در زیر بغل قرار گرفته‌اند، بنابراین وقتی كه سلولهای سرطانی وارد مجاری لنفاوی میشوند، به این غدد در زیر بغل انتقال می‌یابند.
هم سرطانهای تهاجمی و هم سرطانهای غیرتهاجمی براساس بعضی از معیارها به زیر گروههای دیگری تقسیم می‌شوند. در
سرطانهای تهاجمی، مهم‌ترین تمایز آنها در
تفاوت روش رشد و انتشار آنها و نوع سلولهای درگیر می‌باشد.
وقتی سلولهای سرطانی در زیر میكروسكوپ بررسی می‌شوند، متخصصین می‌توانند میزان تهاجمی بودن آن را ارزیابی كنند و بفهمند كه چقدر سریع این سلولها می‌توانند رشد و انتشار یابند. براساس این ارزیابی‌ها، می‌توان غده سرطانی را به سه درجه تقسیم بندی نمود. هر چه این درجه بالاتر باشد، وخامت وضعیت بیشتر خواهد بود. با توجه به نوع، شدت و درجه هر غده‌ای، درمان آن در هر فردی متفاوت خواهد بود.
نكته دیگری كه پزشكان قبل از شروع درمان باید بدانند این است كه آیا سرطان به قسمتهای دیگر بدن انتشار یافته است یا خیر و شدت این انتشار چقدر می‌باشد. در صورتی كه در یك خانم، تشخیص سرطان پستان داده شود، معمولاً معاینات بالینی، آزمایش خون و رادیوگرافی از سینه انجام خواهد شد تا مشخص گردد كه آیا سرطان به سایر قسمتهای بدن منتشر شده است یا خیر و آیا بدن برای انجام عمل جراحی آمادگی دارد.
گاهی اوقات، پزشك ممكن است تصمیم بگیرد كه یك اسكن استخوان برای بررسی استخوانهای شما و یك اسكن كبد برای مشاهده جزئیات كبد درخواست كند. این اطلاعات به پزشك اجازه می‌دهد كه مرحله‌ای كه سرطان در آن قرار دارد را ارزیابی نموده و بهترین راه درمان آن را برگزینند. به این اقدامات اصطلاحاً مرحله‌بندی (Staging) سرطان گفته میشود و سرطان را به سه مرحله تقسیم می‌كند:
مرحله اول یا زودرس: در این مرحله، سرطان فقط محدود به خود پستان و یا غدد لنفاوی زیر بغل همان سمت پستان میباشد.
گسترش موضعی: در این مرحله، سرطان به نظر نمی‌رسد كه به جاهایی غیر از پستان یا زیر بغل گسترش یافته باشد اما با جراحی اولیه به خوبی درمان نشده است. در این موارد، پوست روی پستان معمولاً غیرطبیعی بوده و متورم یا قرمز شده است و یا اینكه سرطان مستقیماً به پوست حمله كرده است. این سرطانها سابقاً ابتدا با عمل جراحی درمان می‌شدند، اما پزشكان متوجه شدند كه فقط در ۵۰ درصد موارد،‌این كار موفقیت‌آمیز است و در بقیه افراد، سرطان دوباره در قسمتهای اطراف محل جراحی عود می‌كرد.
سرطان پیشرفته: سرطانی كه به غیر از پستان و زیربغل به سایر قسمتهای بدن هم گسترش یافته است.
منبع : پایگاه الکترونیکی خدمات پزشکی ایران


همچنین مشاهده کنید