شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا
هفته مبارزه با سرطان
سرطان یک مشکل سلامتی جامعه در تمام دنیاست . این بیماری تمامی افراد ، پیر و جوان ، غنی و فقیر ، مردان ، زنان و اطفال را مبتلا می کند .
سرطان رشد و گسترش غیرقابل کنترل سلولهاست که تقریباً تمامی بافت های بدن را می تواند مبتلا کند . سرطانهای ریه ، کولورکتال و معده جزء ۵ سرطان شایع در تمام دنیا در مردان و زنان می باشد . ما بین مردان سرطانهای ریه و معده شایعترین سرطانها در تمام دنیا هستند . در زنان شایعترین سرطانها ، سرطان سینه و تخمدان می باشند .
سالانه در بیش از یازده میلیون نفر بیماری سرطان تشخیص داده می شود . تخمین زده شده است که تا قبل از سال ۲۰۲۰ سالانه ۱۶ میلیون مورد جدید سرطان وجود خواهد داشت .
سرطان باعث سالانه هفت میلیون مرگ یا ۵/۱۲ درصد تمامی مرگ ها در تمام دنیا می باشد .
در مورد علل سرطان به اندازه کافی دانش وجود دارد تا از حداقل یک سوم تمامی سرطانها پیشگیری شود .
سرطان عمدتاً قابل پیشگیری است . راههای آن توقف مصرف دخانیات ، استفاده از غذای سالم و اجتناب از قرار گرفتن در معرض مواد سرطان زاست . همچنین اطلاعاتی وجود دارد که می تواند باعث تشخیص زودرس و درمان مؤثر یک سوم دیگر از موارد سرطان شود . بعضی از شایعترین انواع سرطانها قابل درمان توسط جراحی ، شیمی درمانی یا رادیوتراپی هستند . در صورتی که سرطان سریع تشخیص داده شود شانس درمان به میزان قابل ملاحظه ای افزایش می یابد . روش های مؤثری برای کاهش درد و پیش بینی مراقبت های تسکینی برای تمامی بیماران و خانواده آنان حتی در مواردی که با کاهش منابع مواجه هستیم وجود دارد . این روش ها شامل موارد ذیل است .
تولید و تقویت برنامه های ملی کنترل سرطان ، ایجاد شبکه های بین المللی برای کنترل سرطان ، پیش بینی روش های سازمان دهی شده برای کشف زودرس سرطان دهانه رحم و سینه ، توسعه اصول هدایتی در مورد بیماری و برنامه های کنترل آن و حمایت از روشهای کم خرج جهت پاسخ دهی به نیاز جهانی به کاهش درد و مراقبت های تسکینی .
کنترل سرطان یک برنامه سلامتی جهت گیری برای کاهش علل و عواقب سرطان با تبدیل دانش به عمل می باشد .
●تغذیه مناسب در پیشگیری از سرطان
رژیمی متنوع داشته باشید . به خاطر داشته باشید که مواد مغذی مورد نیاز شما تنها از یک یا دو منبع تأمین نشود . در رژیم روزانه خود از تمام گروههای غذایی ، میوه ها ، سبزیها ، غلات ، گوشت ، محصولات لبنی و ... استفاده کنید .
وزن خود را همواره در حد متعادل نگه دارید . چاقی عامل اصلی بوجود آورنده بسیاری از بیماری ها از قبیل بیماری های قلبی ، عروقی ، فشار خون ، دیابت و زمینه ساز بعضی از سرطان هاست .
مصرف چربی زیاد ، غذاهای حاوی چربی اشباع شده و کلسترول را محدود کنید . رژیمی که چربی آن بالاست می تواند خطر ابتلا به سرطانهای پستان ، پروستات ، کولون و رکتوم را افزایش دهد .
میزان غذاهای نشاسته ای و فیبری را در رژیم غذایی خود افزایش دهید . به آسانی می توان مقدار نشاسته و فیبر رژیم را با خوردن میوه ها ، سبزی ها ، سیب زمینی ، دانه ها ، نان ها و غلات کامل افزایش داد . یک رژیم پرفیبر احتمال ابتلا به سرطان کولون و رکتوم را کاهش می دهد.
مصرف شیرینی را محدود کنید . الگوهای غذایی حاوی شیرینی و غذاهای شیرین ، اغلب پرچرب ، با کالری و تهی از مواد مغذی ومعدنی می باشند که چنین رژیمی زمینه ساز بروز بعضی از سرطان ها است .
نمک رژیم غذایی خود را تا حد ممکن کاهش دهید .
مصرف نوشابه های الکلی را قطع کنید . مصرف الکل می تواند منجر به سرطان دهان ، حلق ، مری و کبد شود . میزان ابتلا به سرطان در الکلی هایی که سیگار می کشند چندین برابر است .
در رژیم غذایی روزانه خود تا حد امکان از گوشت های کم چرب استفاده کنید . قبل از این که گوشت را بپزید تمام چربی های قابل رویت آن را جدا کنید و دور بریزید و اگر چربی باقی ماند ، قبل از خوردن آن را جدا کنید . مصرف ماهی را افزایش دهید . گوشت سفید را به جای گوشت قرمز استفاده کرده و قبل از پخت ، پوست و چربی آن را جدا کنید .
میوه ها و سبزی ها را جایگزین تنقلات سرخ شده و پرچرب کنید .
به جای مواد لبنی پرچرب ( شیرکامل ، خامه ، سرشیر و ... ) از محصولات لبنی کم چرب استفاده کنید . این گروه از مواد غذایی منابع خوبی از پروتئین ، ویتامین ها و مواد معدنی به ویژه کلسیم هستند که برای حفظ سلامت فرد مفید می باشند .
مصرف غذاهای حاوی ویتامین A ، بتاکاروتن و ویتامین C احتمال ابتلا به سرطان ها را کاهش می دهند . میوه ها و سبزیهای زیادی وجود دارند که دارای مواد فوق می باشند . سعی کنید در رژیم غذایی روزانه خود از سبزی های برگی شکل سبز تیره ، زرد ، نارنجی و میوه ها بویژه مرکبات استفاده کنید .
سبزی های خانواده کلم اغلب کاهش دهنده احتمال ابتلا به انواع سرطان ها هستند . این سبزی ها منابع خوبی از فیبر ، ویتامین ها و مواد معدنی ها می باشند . از این خانواده می توان به کلم چینی ، کلم بروکلی ،کلم بروکسل ،کلم پیچ ، گل کلم و کلم قمری اشاره کرد .
به جای مواد غذایی که از آردهای تصفیه شده و غلات فرآیند شده درست شده اند مانند نانهای سفید ، از محصولات با آرد کامل و غلات کامل استفاده کنید .
از روش هائی برای پخت غذا استفاده کنید که نیازی به افزودن روغن نداشته باشد . مانند تنوری کردن ، بخار پز کردن و آب پز کردن .
در روش هایی مانند کباب کردن و بریان کردن از تماس غذا با دود جلوگیری کنید . تماس غذا با دود می تواند منجر به تولید مواد سرطان زا در غذا شود .
سعی کنید غذا را قبل از کباب یا بریان کردن در فویل بپیچید و آن را از منبع حرارتی دور نگهدارید تا مدت زمان پخت طولانی تر شود .
سعی کنید با توجه به برچسب غذاها و میزان چربی ، کالری و فیبر در آنها برای هر روز خود یک برنامه غذایی تنظیم کنید .
منبع : واحد مرکزی خبر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست