چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
قنات ابداع ایرانیان
با مطالعه در تاریخ در می یابیم که ایرانیان در سه هزار سال پیش به جریان آبهای زیرزمینی پی برده بودند و باتوجه به این کهآبهای زیرزمینی در قسمتهای مرکزی ایران اکثراً شور و غیر قابل استفاده برای شرب و کشاورزی است، آب زیرزمینی لایه هایآبدار دامنه کوهها را بوسیله نیروی ثقل زمین به حاشیه کویرها رسانده و کویرها را آباد ساختهاند.
دیگر این که فن قنات سازی ابداعایرانیان بوده و کشورهای دیگر بتدریج از آن الگو گرفتهاند.
از ویژگیهای این قنات ها آن است که بعد از ۳۰۰۰ سال هنوز هم قابلاستفادهاند و حتی تا دو سه دهه اخیر ۷۵% آب مورد نیاز کشور را تأمین می کردهاند.
● آمار قناتهای کشور
اولین مطلبی که به ذهن میرسد این است که ما در ایران براستی چند قنات داریم؟ با مطالعه چند مدرک گردآوری شده نتایج زیرحاصل شد:
ع. بهینا در کتاب "قنات سازی و قنات داری" نوشته که قریب ۴۰۰۰۰ رشته قنات در سراسر ایران موجود است
کاظم. صدر و حبیب ا...سلامی تعداد قناتها را ۳۰۰۰ رشته اعلام کردهاند
اچ،ای. وولف در مقالهای تعداد قناتهای ایران را ۲۲۰۰۰ رشته با بیش از ۲۷۴۰۰۰ کیلومتر درازا اعلام می کند
نتیجه این که ما دقیقاً نمیدانیم در ایران چند رشته قنات داریم و این قناتها در کجا قرار دارند.
● بررسی وضع قناتها در سه دهه اخیر
آغاز تخریب قناتهای ایران مربوط به سال ۱۳۴۶ است بعد از «کنفرانس جهانی آب برای صلح، در سال ۱۹۶۷، دربرنامهای با عنوان «سیاستهای مربوط به توسعه منابع آب ایران و مشکلات و راه حلهای آن»، حفر چاههای عمیق و نیمه عمیق دردشتهای کشور و در حریم قناتها آغاز گردید و بعد از آن، شاهد افت سطح سفرههای آب زیرزمینی و آب دهی کم و کمتر قناتهابودهایم.
● نقاط قوت و ضعف در مطالعة قناتها
▪ آبدهی قناتها به دو عامل بستگی دارد:
۱) عوامل طبیعی
۲) عوامل انسانی
با بررسی مطالعات انجام شده بر روی قناتهای کشور روشن میشود که بیشتر بر روی عوامل طبیعی در ارتباط با قناتها کار شده؛در مورد دوم یعنی عوامل انسانی یا خیلی کم کار شده یا اصلاً کار نشده است. موضوعات این حوزه عبارتاند از:
- اطلاعات مربوط به سرمایه گذاریهای مختلف مثل اختصاص اعتبارات و کمکهای مالی به صاحبان قناتها برای لایروبی، کَوَلکاری(کول حلقههای سفالینی که در مجرای قنات مینشانند تا مانع از نشست قنات شود) و سنگچین کردن قناتها؛
- بررسی مقایسهای مزایا و معایب قنات یا حفر چاه که دو شیوه رقیب در بهره برداری از آبهای زیرزمینی است؛....
با توجه به پرمخاطره بودن حفرقنات و عملیات لایروبی آنها برای مقنیها، نویسندگان مختلف استفاده از فنآوری جدید شاملابزارها، وسایل و حتی مصالح ساختمانی مقاومتر را پیشنهاد می نمایند؛ به طوری که در این بانک ۴۰ مدرک در ارتباط با مقاومتمصالح گردآوری شده است. با توجه به زلزله خیز بودن منطقه می توان به جای سفال در کول کاری و ساخت قنات ها، از بتن و بتنمسلح یا از موادی که در سد سازی استفاده می شود بهره گرفت.
● تغدیه مصنوعی سیلاب
وجود سیلابهای مخرب بخصوص در سالهای اخیر در نقاط مختلف کشور موجب اجرای پروژههای تحقیقاتی فراوانی دردانشگاههای کشور شده است. با اجرای این پروژهها میتوان سطح آبدهی قناتها را افزایش داد و از نیروی مخرب سیل در جهت توسعه استفاده کرد. بدین جهت ضروری است بایک برنامه ریزی منسجم، کلیه زمینههای تغذیه مصنوعی سیلاب مورد مطالعه وبررسی قرار گیرد. خــلاصــه کــلام اجداد ما آبهای شیرین دامنه کوهستانها را با کمک فن قنات سازی که روش ابداعی خودشان بوده به حاشیه کویرها بردهاند و باهمان روش بسیار ابتدایی و مصالح ابتداییتر(کَوَلهای سفالین) عملکرد آنها به گونهای بوده که این قناتها هنوز هم در مناطقمختلف کشور کار می کنند. قناتها علاوه بر انتقال آب شیرین به دشتها و حاشیه کویرها می توانند با توجه به لایههای زمین نیزشناسی کشور، در زهکشی و انتقال آب شور و دور کردن این آبها از مجاورت سفرههای آب شیرین زیرزمینی مورد استفاده قرارگیرند. همچنین می توان با استفاده از رایانهها و فنآوری جدید، فن قناتسازی را همانند سدسازی تقویت نمود و به جای سفال ازمصالح مقاومتر استفاده کرد؛ با بررسی وضعیت زلزلهخیزی، تکتونیکی و گسلهای موجود در ایران، قناتهای قدیمی را احیاء وقناتهای جدید احداث کرد؛ با تغذیه مصنوعی سیلاب به درون سفرههای آب زیرزمینی، به جای تخریب شهرها توسط سیل، اینآبها را به داخل سفرهها تزریق کرد و در هنگام کم آبی یا خشکسالی از آنها بهره گرفت.
بن بست فعلی یعنی از دست دادن قسمتی از قناتهای کشور نتیجه تصمیمگیری شتابزدة نسل فعلی است. اکنون برای جبرانخطاهای گذشته نمی باید بدون مطالعه به اقدامات دیگری دست بزنیم که عواقب نامناسب دیگری پیآمد آن باشد.
منبع: مهرخ ملکیان (عضوهیأت علمی مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران)
منبع : کویر ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست