یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا
قانقاریا ( Gangrenous Dermatitis ) بیماری خطرناک در طیور
GD از جمله بیماری های طیور می باشد كه ضرر فراوانی به اقتصاد دامپروری می زند . این بیماری بال های حیوان را مورد حمله قرار می دهد ، بال ها كبود شده ، تولید گاز كرده و در آنها عفونت پوستی ایجاد می شود .
این بیماری همراه ابتلای حیوان به بیماری هایی كه سیستم ایمنی را تضعیف می كند مانند بورس عفونی ، مارك ، هپاتیت و مسمومیتهای آفلاتوكسینی دیده می شود و همچنین به همراه بیماریهای ناشی از كلستریدیوم ، استافیلوكوك و اشرشیاكلی دیده می شود .
GD خود را به صورت نكروز پوستی و عفونی شدن بافت ها نشان می دهد و معمولا منجر به مرگ می شود . صدمات پوستی این بیماری به علت اثرات ثانویه باكتریایی از نوع كلستریدیوم پرفرنژز تیپ A می باشد .
شیوع این بیماری در بین جوجه های ۱۷ روزه تا ۲۰ هفته ای گزارش شده است كه اكثر آنها جوجه های گوشتی ۴ تا ۸ هفته ای بوده اند
GD معمولا به طور ناگهانی بعد از واكسن بورس نیز دیده می شود چون ایمنی طیور پایین می آید .
افزایش تراكم ، ضعیف بودن سیستم تهویه ، بالا بودن رطوبت ، رعایت نكردن مسایل بهداشتی و كانی بالیسم فاكتورهایی هستند كه میزان ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند .
مرگ ناگهانی در طیور اولین نشانه این بیماری است . در مراحل اولیه این بیماری طیور ، بدون هیچ نشانه ای بر روی پوست می میرند ولی گاهی در بین انگشتان آنها رطوبت دیده می شود . در زیر بال ها قرمزی و تورم به چشم می خورد كه به كبودی می زند و گاهی آب میان بافتی از زیر پوست خارج می شود .
در برخی مواقع هنگام ابتلا به این بیماری سلول های خونی كاهش پیدا می كند و در برخی موارد هایپر گلاسمی و به دنبال آن در مرحله آخر بیماری هیپرگلاسمی بروز می كند .
اگر بیماری بر اثر كلستریدیا باشد سرعت تخریب بافتی سریع است و بعد از مرگ لاشه حیوان سبز رنگ می شود و مایع ژلاتینی از بافت خارج می گردد . پاها متورم شده و عفونت ماهیچه همراه با گاز دیده می شود . دیگر اندام ها از جمله قلب ، ریه ، مفصل زانو نیز آسیب می بینند . ریه ها متورم و ترشح دار می شود و در مواردی مغز استخوان زرد می شود .
▪ درمان :
برای درمان این بیماری می توان از پمادهای آنتی بیوتیك بر روی پوست استفاده كرد و از داروهای كلرامفنیكل ، جنتامایسین ... استفاده كرد .
▪ پیشگیری و كنترل :
وجود دانخوری و آبخوری كافی می تواند از برخی استرس ها بكاهد كه در كاهش و جلوگیری از این بیماری موثر است . كاهش تعداد بازدید كنندگان از فارم ، اطمینان از بالانس بودن جیره و دارای مواد معدنی لازم می تواند از ابتلا به این بیماری بكاهد .
روی ( Zn ) به كاهش عفونت های پوستی كمك می كند پس جیره باید مقدار كافی روی داشته باشد . مكمل های ویتامین E نیز باید به جیره یا آب افزوده شود و جیره از نظر كپك و آفلاتوكسین كنترل شود .
مواد ضد عفونی كننده مناسب و رعایت نكات بهداشتی نیز كمك بزرگی به كاهش بیماری GD می كند .
منبع : دامینه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست