چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
اکسیر زیبایی رسید!
زنان و مردان سالهاست که برای زیباتر کردن چهره خود از درون درد میکشند و میکوشند به هر دردسری که هست خود را جذاب جلوه دهند. ملکه الیزابت اول در طول حکومت خود پوست رنگ پریده را مد کرد. آن روزها زنان صورت خود را با کرمهای سفیدکننده که ترکیبی بود از زرده تخممرغ و سرب و سرکه میپوشاندند. این معجون جادویی صورت را درخشان میکرد، اما کوچکترین خندهیی کافی بود تا صورت زنان ترک بخورد و در مهمانیها فرو بریزد! از سوی دیگر سمی بودن این معجون بخاطر ترکیبات سربی، جان بسیاری را گرفت. در قرن هجدهم زنان بسیاری مجبور شدند با پارچههای سیاه صورت خود را بپوشانند تا لکههای کرمهای سربی روی پوستشان دیده نشود. اما هیچ کدام از اینها باعث نشد مردم الیزابت کبیر را نفرین کنند یا دست از ترفندهای زیباسازی بکشند.
امروز عملهای زیبایی دیگر به صورت امری عادی درآمدهاند. دیگر هیچ کس از دیدن چسبهای زخم و باندپیچی روی بینیها تعجب نمیکند. هر جا که مینشینی بحث بر سر قیمت این قبیل عملهاست و همه به دنبال پزشکی میگردند که با کمترین هزینه آنها را تبدیل به زیباترین آدم دنیا کند. عملهای زیبایی محدود به آدمهای بدچهره نمیشود. حقیقت این است که بیشتر از هشتاد درصد آدمها هنگامی که خود را در آینه میبینند، از چهرهشان راضی نیستند.
در کنار عملهای زیبایی، درمانهای زیباسازی هم طرفداران خاص خود را دارند. در این درمانها نیازی به بیهوشی و حتی بیحسی نیست. پزشکان به کمک لیزر و انواع اسید، چهره «بیماران» خود را این واژهیی است که آنها به کار میبرند ترمیم میکنند. درمانهای زیبایی جایگزین عملهای زیبایی میشوند چراکه سریعتر و کم دردتر هستند و مهمتر از همه هزینه سنگینی ندارند. درمانهای زیباسازی را میتوان در یک ساعت انجام داد، از این رو آنها را «درمانهای وقت ناهار» هم مینامند. مزیت غیرقابل انکار این درمانها این است که پنهانتر از عملهای زیبایی هستند و بسختی میتوان به وجود آنها در صورت پیبرد.
تزریق بوتاکس در زیر پوست یکی از رایجترین درمانهای زیبایی است که بسرعت در جهان پخش میشود. در امریکا هواداران بوتاکس از میلیون نفر گذشتهاند. شایعههایی وجود دارد که بسیاری از هنرپیشهها و خوانندگان به کمک این محلول خود را جوان نگه داشتهاند. بوتاکس در واقع یک سم است که با مسدود کردن پیامهای عصبی باعث فلج شدن موقت عضلات میشود. در این حالت عضلات منقبض صورت، خود را رها میکنند و چین و چروکهای صورت از بین میرود. تزریق بوتاکس در پیشانی باعث میشود اخمها و گرههای ابرو باز شوند و فرد مهربانتر به نظر برسد!
بوتاکس در سال ۱۹۸۰ برای درمان تیکهای عصبی به کار میرفت، اما در سال ۱۹۸۷ پزشکان به این نتیجه رسیدند که میتوان آن را برای زیباسازی چهره هم به کار رفت. این دارو در سال ۲۰۰۲ از وزارت داروی امریکا مجوز گرفته است، اما هنوز بسیاری آن را با دیده تردید مینگرند. آکادمی بیماریهای پوستی امریکا درباره استفاده از این محلول بارها به مردم هشدار داده است، اما کسی این حرفها را چندان جدی نمیگیرد. مردم انگلیس در سال گذشته ۵۰۰۰۰ تزریق بوتاکس داشتهاند. بسیاری از آنها قصد دارند تا این تزریق را تکرار کنند.
بوتاکس در میان ستارگان سینما رواج عجیبی یافته است. بسیاری از هنرپیشههایی که نمیخواهند روی فرش قرمز اسکار عرق کنند این مایع را زیر بغل خود تزریق میکنند تا غدههای عرقساز فلج شوند و آنها در هنگام دریافت جوایز عرق نکنند و لباسشان لک نشود.
بوتاکس بعد از تزریق معمولا ۳ تا ۷ روز در بدن عمل میکند، اما آثار آن ممکن است تا چند ماهی در عضلات باقی بماند. هر تزریق ۲۰۰ پوند است و بیماران باید سردرد و کبودیهای بعد از تزریق را هم تحمل کنند.
تزریق زیاد بوتاکس ممکن است به ضعف دایم عضلانی بیانجامد، اگر چه بیشتر این آثار سوء به مرور زمان رفع میشوند. مهمترین آسیب جانبی بوتاکس فلج کردن عضلات مجاور نقطه تزریق است. تزریق نادرست بوتاکس در نزدیک لب ممکن است باعث شود بیمار نتواند غذا بخورد یا حرف بزند. تزریق این دارو در اطراف چشم حتی ممکن است توانایی پلک زدن را هم از بیمار بگیرد. از سوی دیگر دوز بالای بوتاکس ممکن است به مسمومیت شدید بیمار بیانجامد.
بوتاکس ماده خطرناکی نیست، اما تزریق نادرست آن ممکن است عوارضی جبران نشدنی داشته باشد. تزریق بوتاکس مدتی است در ایران هم رایج شده است. اما این تزریقهای غیر کارشناسانه نه تنها به زیبایی کمکی نمیکنند، بلکه معمولا حالتهای احساسی چهره را میگیرند و آن را تبدیل به چهرهیی بیروح میکنند.
محلول دیگری که اکسیر زیبایی دانسته میشود، کولاژن است. کولاژن زیر پوست تزریق میشود و عضلات صورت را برجسته میکند. این «دارو» این واژهیی است که آنها به کار میبرند جای زخم را خوب میکند و لبها را برجستهتر از قبل مینماید. بیشتر کسانی که این محلول را زیر پوست خود تزریق میکنند نمیدانند کولاژن از امعا و احشای گاو و خوک درست میشود. ۳ درصد جمعیت جهان به این مایع حساسیت دارند. بنابراین اگر میخواهید این دارو را زیر پوست خود تزریق کنید به پزشک خود یادآوری کنید که باید ابتدا آن را در بازویتان تزریق کند تا عدم حساسیت شما معلوم شود.
یکی دیگر از زیباییسازیهایی که بتازگی در ایران مد شده است، لایهبرداری پوستی است. در این «عمل» این واژهیی است که پزشکان از به کار بردن آن پرهیز میکنند لایه بالایی پوست به کمک مواد شیمیایی یا لیزر برداشته میشود تا لایه دوم پوست جای آن را بگیرد. بعد از این عمل معمولا پوست نرمتر و براقتر از قبل به نظر میرسد؛ به این شرط که بیمار دو هفته از خانه بیرون نیاید. پزشکانی که لایهبرداری پوستی را انجام میدهند معمولا از عوارض خطرناک این درمان چیزی نمیگویند. لایه برداری ممکن است رنگ پوست شما را برای همیشه تغییر دهد، ممکن است پوستهای لطیف شما را بسوزاند و جای زخم را تا همیشه بر صورت شما باقی بگذارد.
نکته مهم دیگری که درباره درمانهای زیبایی باید گفت این است که این درمانها هر چقدر هم که پیشرفته باشند نمیتوانند از پیری جلوگیری کنند. چین و چروکها دوباره باز میگردند و این بیمار را بار دیگر به کلینیکها میکشانند. از سوی دیگر همه این عملها و درمانها ریسک بالایی دارند و ممکن است درست از آب در نیایند. پزشکان معمولا مسئولیت نتایج درمان/ عمل را به عهده نمیگیرند و از بیماران میخواهند قبل از عمل خوب فکرهایشان را بکنند. متاسفانه سریع بودن این درمانها باعث شده که مردم بیشتر از چند دقیقه به خطرها و عوارض جانبی آن فکر نکنند. بسیاری باورشان نمیشود که یک تزریق چند ثانیهیی ممکن است تا پایان عمر برایشان دردسر ایجاد کند. پیشبینی میشود که موج درمانهای زیبایی تا چند سال آینده کشورهای جهان سوم را فراگیرد. چند سال شاید فرصت خوبی باشد تا در این باره فکرهایمان را بکنیم.
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست