چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا
بلوچستان دردوران ماقبل تاریخ
● عصر حَجَرْ (۵۰۰۰ ق.م):
شروع دوران تمدن ماقبل تاریخ بلوچستان در عهد دوم است كه حدود ۵۰۰۰ سال پیش از میلاد میباشد. اساس زندگی انسان در این دوران استقرار در مراكز مجتمع به نام روستاها است. با استقرار انسان در این دوره در روستاها، خشتهایی از خاك رس كه شكل هندسی منظمی نداشتند ساخته شد. این اختراع در وضع بناها و ساختمانها تحولی بزرگ بوجود آورد و بعدها منتهی به ساخت آجر شد كه منظمتر و دارای رنگ قرمز بود و در تزئین بناها از آنها استفاده میشد. در كتاب تاریخ پیشرفت علمی و فرهنگی بشر آمده است: «بلوچستان فن قالب زنیآجر را ازسومر اخذ كرده است و شروع این كار مطابق با ابتدای شروع كار پادشاهی سومر میباشد. و این بیان كننده وجود روابط تجاری میان این دو خطه است».
● عصر مس:
در این دوران از فلز و بخصوص از مس چكش كاری شده و همچنین از منگنز استفاده میكردند و از آن اشیایی مانند درفش و سنجاق درست میكردند. ولی هنوز ذوب فلزات را نمیدانستند. ولی پس از فراگیری ذوب فلز، آثاری از كوره های ذوب فلز در بلوچستان، سیستان و دشت قزوین دیده شده كه از قدیمیترین كوره های ذوب فلز در جهان هستند. در كتاب ایران در سپیده دم تاریخ آمده است: «ظروف سفالین رنگین نقشدار كه در سراسر ایران پیدا شده اند از برجسته ترین خدمات انسان عصر مس به تمدن بشری هستند. جانشین بیواسطه سفالهای رنگین ایران در اوایل دوره سنگ، مس به شمار میرود. ظروف یاد شده در شوش و نواحی دیگر ایران و از جمله در بلوچستان در شرق ایران پیدا شده اند».
به نظر امیر توكل كامبوزیا، عصر مس كه پیدایش آن در بین النهرین است به واسطه معادن مس موجود در بلوچستان است چون در سراسر بین النهرین، ناحیه ای پیدا نمیشود كه معدن مس داشته باشد در حالی كه در بلوچستان معادن قدیمی وجود دارد كه در گذشته از آنها استخراج میشده است و از طریق دریا برای سومر حمل میشده و به شهرهایی همچون «اور»میرسیده است. نمونه ای از این معادن تعطیل شده از منطقه نصرت آباد و زاهدان تا چابهار به صورت پراكنده وجود دارند.
● عصر مِفْرَغْ (۲۰۰۰ ق.م):
طبق بررسیهای انجام شده باستانشناسی در دره سند و غرب آن دربلوچستان، ویرانه قرارگاههایی متعلق به عهد مفرغ دیده شده است كه نشان دهنده پدیده شهر میباشند. لزوماً این شهرها به عنوان مراكز كشاورزی بودند گرچه تجارت نیز به عنوان عاملی در انتخاب محل و خصوصیات شهری مؤثر بوده است. نمونه این مراكز شهری در ناحیه «مِهِی»در جنوب بلوچستان در دوران تمدن «كَوْلی» میباشد كه حكم لنگرگاه تجاری داشته است و ظروف سنگی زینت كاری شده كه در این محل پیدا شده اند بیان كننده وجود ارتباط بین تمدن سومر و تمدن كولی هستند.
به عقیده برخی از باستان شناسان ، ارتباط گسترده ای بین تمدنهای سومر، هند و بلوچستان وجود داشته و طبق نظریه دكترهال، سومریان فرهنگشان را از هند گرفته اند، ولی هم سومریان و هم هندیان اولیه دارای یك اصل و فرهنگ مشترك هستند كه در بلوچستان بوده است. در حقیقت بلوچستان به عنوان واسطه ای بین دو تمدن كهن هند و سومر بوده، و حتی میتوان گفت كه هندیان و سومریان فرهنگ خود را ابتدا از بلوچستان اخذ كردهاند و تمدن بلوچستان با تمدن غرب و شرق هماهنگی داشته است. گیرشمن در كتاب ایران از آغاز تا اسلام چنین میگوید: «تمدن ظروف سفالین منقوش در سراسر فلات ایران ظهور كرد، این فن در جاده جنوبی تا سیستان كشیده شد و از آنجا به بلوچستان و دره سند سرایت كرد و از سوی شمال، شالوده فرهنگ و تمدنی را كه در ناحیه مرو یافته شده است، بنا نهاد و به احتمال قوی به بلخ رسید».
پیام بلوچ
منبع : سایت کویر ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست