جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
مجله ویستا
گیاهان تراریخت
![گیاهان تراریخت](/mag/i/2/lcys0.jpg)
پس از تولید گیاهان تراریخت باید با آزمایشهای دقیق و مستمر در یک بازه زمانی چندساله اثرات مطلوب و نامطلوب احتمالی آنها را از لحاظ تنوع ژنتیکی و مسایل زیست محیطی در شرایط آزمایشگاهی در مزارع به طور کامل مورد ارزیابی قرار داد.
در حال حاضر بیش از ۷۰ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی جهان به کشت محصولات تراریخت اختصاص یافته است. در شرایطی که کشورهای پیشرفته سختیگری بیشتری در مسائل بهداشتی و زیست محیطی دارند نسبت به ایمنی این محصولات اطمینان یافته و در این حجم گسترده به کاربرد فناوری تولید گیاهان تراریخت روی آوردهاند. باید با رعایت احتیاط کامل نسبت به رفع یا کاهش مشکلات و عوارض احتمالی آنها با بهره گیری از روشهای علمی اقدام کرد.
علت برخی مخالفتها با تولید و مصرف گیاهان تراریخته به ویژه در کشورهای اروپا ناشی از انگیزههای اقتصادی است.
در دهههای اخیر کارتلهای چند ملیتی بزرگی در زمینه تولید بذر فعال شدهاند که برخی از آنها نظیر «نووارتیس» در بخش کشاورزی از موقعیت و نفوذی نظیر شرکت «شل» در بخش نفت و گاز برخوردارند به طوری که بخش اعظم بذرهای مصرفی در کشورهای مختلف از جمله ایران از معدود شرکتهای چند ملیتی تامین میشود.
از آنجا که این شرکت ها بیشتر از روشهای کلاسیک و سنتی برای تولید و اصلاح بذر استفاده میکنند برای حفظ برتری خود در برابر رقبای نوگرای آمریکایی و کانادایی که به پیشرفتهای چشمگیری در زمینه تولید گیاهان تراریخت دست یافتهاند به شیوههای مختلف سعی دارند با دامن زدن به مطالب غیر علمی و ایجاد نگرانی در افکار عمومی از گسترش این قبیل تکنیکها که سلطه انحصاری آنها بر بازارهای جهانی را به مخاطره میاندازند جلوگیری کنند.
علی رغم همه این تلاشها به دلیل مبنای غیر علمی مخالفتها کشورهای اروپایی به تدریج محدودیت های اعمال شده علیه این محصولات را لغو میکنند و هر روز شاهد صدور مجوز واردات و مصرف محصولات تراریخته جدید در کشورهای مختلف اروپایی هستیم.
علاوه بر انگیزههای اقتصادی برخی باورهای مذهبی کاتولیک ها نیز که این قبیل تحقیقات و فعالیتهای علمی را دخالت در خلقت موجودات میدانند در مخالفت برخی گروهها با گیاهان تراریخت موثر است.
ریشههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موجود در برخی مخالفتها به مفهوم ایمنی مطلق محصولات تراریخت و بی اساس بودن همه گزارشات علمی موجود درباره مضرات این محصولات نیست. همچنان که پذیرش این گزارشات به مفهوم خطرناک بودن محصولات گیاهی تراریخته و الزام به چشم پوشی از این فناوری سودمند نیست؛ بلکه باید همانند هر پدیده دیگر عوارض احتمالی آن را پذیرفت و برای رفع آنها تلاش کرد.
یکی از گزارشات مورد استناد مخالفات درباره عوارض گیاهان تراریخت مربوط به بیماری هزار و ۵۰۰ نفر و مرگ ۳۷ نفر در اثر مصرف تریپتوفان حاصل از یک باکتری (نه گیاه) GMO در اواخر دهه ۱۹۷۰ است که با بررسیهای بعدی مشخص شد عامل این بیماری وجود مواد سمی در عصاره باکتری تولید کننده تریپتوفان بوده و ارتباطی به گیاه تراریخت نداشته است.
گزارشات علمی دیگر مربوط به اثرات سوء مصرف سیب زمینی واجد ژن Snow Drop (مقاومت به حشره) بر سیستم ایمنی موشهای صحرایی و بروز حساسیت در مصرف کنندگان محصول سویای تراریخت برای افزایش میزان پروتیین آن از ژن گردوی برزیلی بود که در هر دو مورد از ورود این محصولات به بازار جلوگیری شد.
یکی دیگر از عوارض احتمالی گیاهان تراریخت احتمال کاهش تنوع ژنتیکی در اثر تولید آنهاست که البته این مشکل نیز از طریق تولید و عرضه تدریجی چند صد لاین از هر رقم تراریخت با اعمال روشهای اصلاحی کوتاه مدت قابل رفع است.
مشکل دیگر احتمال فرار ژن است که نمونهای از آن در انتقال ژن انتخابگر از توت فرنگیهای تراریخت به خانوادههای وحشی آنها گزارش شده است.
با توجه به وجود تبادلات ژنتیکی مستمر در طبیعت مساله فرار ژن چندان جدی نیست؛ به ویژه اینکه میتوان از طریق کشت گیاهانی نظیر یولاف یا جارو مزارع گیاهان تراریخت را ایزوله کرده و از فرار ژن به خانوادههای وحشی (علفی) آنها که باعث مقاومت آنها در برابر علف کشها و عوامل بیماری زا میشود، پیشگیری کرد.
یکی دیگر از مخاطرات مطرح در تولید گونههای تراریخت واجد ژنهای مقاومت به آنتی بیوتیک احتمال انتقال این ژنها به باکتریها است که نمونهای از آن انتقال ژن مقاومت به آمپی سیلین در ذرت Bt شرکت «نوارتیس سید» بود. البته احتمال انتقال ژن به باکتری همیشه وجود دارد و با تولید گیاهان تراریخت آنها دوز ژن مقاوم به آنتی بیوتیک را در طبیعت بالا میبریم. با این حال پژوهشگران به دنبال حذف این گونه ژنهای مقاوم به آنتی بیوتیک هستند.
یکی دیگر از گزارشات علمی درباره اثرات سوء یک رقم تراریخت مربوط به یکی از لاینهای ذرت مونارک است که این گیاه مقاوم به آفات پروانهای در آزمایشات غیرمستقیم بر برخی گونههای بی خطر پروانهها نیز تاثیر گذاشته که البته آزمایشات بعدی در گلخانه و مزرعه این مشکل را منتفی دانست.
نشریه ایران امروز
منبع : کلوب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست