پنجشنبه, ۲۲ شهریور, ۱۴۰۳ / 12 September, 2024
مجله ویستا
به بهانه آغاز جشنواره تئاتر فجر
نوشتن درباره جشنواره تئاتر فجر، اتفاق تازهای نیست. جشنواره هم اکنون بیست و هفتمین سالروز خود را پشت سر میگذارد و حرفهای بسیار در آن بارها و بارها گفته شده است. اما انتظاری که در این سالها به علت برآورده نشدن همچنان تازه مانده، توقعی است که از این جشنواره میرود و آن شکل گرفتن این پدیده به عنوان امری بینالمللی و درخور توجه است. رسیدن به این مهم البته نیاز به حل مسائل جشنواره به شکل ریشهای دارد؛ به خصوص آنکه گزینههایی که در این سالها برای حضور در جشنواره انتخاب میشود چندان با دقت انجام نمیشود و به همین خاطر گاه اعتبار جشنواره در ابهامی بزرگ قرار میگیرد.
این در حالی است که در صورت رفع مشکلات جشنواره – که اتفاقا کار چندان دشواری نیست و تنها نیاز به کمی همت، دقت و دلسوزی دارد – این رخداد چنان جایگاهی مییابد که تمام گروههای تئاتری ایرانی و بینالمللی برای حضور در آن بیتابی میکنند.
در این سالها اما برگزاری جشنواره تنها حالتی وظیفهوار و عادتگونه به خود گرفته و در همین رویداد عادتگونه است که تعدادی نمایش که اتفاقا بهترین گزینهها هم نیستند به اجرا در میآیند.
اما اگر جشنواره را برآیند اتفاقات تئاتری در طول سال بدانیم بسیاری از این مشکلات، طبیعی به نظر میرسند. وقتی اجرای نمایشها در طول سال از شهرستانها گرفته تا خود پایتخت از دقتنظر، تداوم و استمرار برخوردار نیست و هیچگونه اعمال نظر فنی و دقتی در آن انجام نمیشود، میتوان انتظاری بیش از این از آن داشت؟
اینها در حالی است که جشنواره تئاتر فجر با این همه سال تجربه و تکرار، این پتانسیل را دارد و میتواند به عنوان مهمترین رخداد تئاتری ایران مطرح شود و تمام چشمها را به سوی خود جلب کند؛ به شرط آنکه بهترین گزینهها و امکانات را در دست بگیرد و مخاطب، منتقد و کارشناسان در آن حضوری جدی داشته باشد. آن وقت است که تمام توان تئاتر به سمت جشنواره گسیل پیدا میکند. این مسئله درباره نمایشهای خارجی نیز میتواند رخ دهد. آن وقت است که میتوان امید داشت جز کشورهایی از قبیل افغانستان، عراق و سودان، گروههای برتر تئاتری نیز در این رخداد حضور داشته باشند. حضور این گروهها البته اشکالی ندارد. اشکال آن زمانی رخ میدهد که این تردید به وجود میآید که انگار امکان ارتباط با گروههای معتبر به وجود نیامده است. این اما دغدغه دوم ماست و همواره این نیاز وجود دارد که این جشنواره سطح تئاتر ایران را ارتقا دهد و تعامل و تعمق بیشتری در آن صورت گیرد.
اینها اما امکانپذیر نیست مگر آنکه همان طور که در پیش اشاره داشتم سطح اجراهای عمومی و تئاتر در بین دانشگاهها، گروههای حرفهای و جایگاه گروه حرفه اما مشخص شود. تا وقتی برنامهای برای استمرار برنامههای اجرایی نداریم، مخاطبان نیز استمرار نخواهند داشت و این یعنی فقر کامل تئاتر که در آن نباید به هیچ چیز دل خوش داشت، حتی به مخاطبان محفلی که انگار تنها به خاطر تبلیغات فراوان حول یک نمایش به سراغ آن میآیند و در این میان نمایشهای دیگر در انزوای کامل به سر میبرند. اینها را گفتم؛ اما هدفم تنها نقد نقادانه بود نه غر زدنهای روشنفکرانه.
سهراب سلیمی
منبع : روزنامه فرهنگ آشتی
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست