چهارشنبه, ۲۳ آبان, ۱۴۰۳ / 13 November, 2024
مجله ویستا

ایرانی ها در آمریکا چه کسانی هستند؟


ایرانی ها در آمریکا چه کسانی هستند؟
ایرانی های مقیم آمریکا از جمله جوامع پرجمعیت و تاثیر گذار در آمریکا هستند که تاکنون نتوانسته اند از پتانسیل های حضور خود در عرصه های مختلف به ویژه حوزه سیاست در آمریکا بهره برداری کنند.
● جمعیت ایرانی – آمریکایی ها
تعداد ایرانی – آمریکایی ها ساکن در آمریکا بسیار بیشتر از آماری است که در سرشماری های رسمی این کشور اعلام می شود. بر اساس تحقیقی که "گروه مطالعات ایرانی" در آمریکا انجام داده اند، جمعیت واقعی ایرانی – آمریکایی ها بیش از ۶۹۰ هزار نفر است. این رقم بیش از تعداد ۳۳۸ هزار نفری است که در سرشماری سال ۲۰۰۰ آمریکا اعلام شده است.
تحقیقات انجام گرفته توسط این گروه مطالعاتی مستقر که با موسسه فن آوری ماسوچوست همکاری دارد، آمارهای رسمی در مورد جامعه ایرانیان آمریکا از آن جهت واقعی نیستند که بسیاری از آنان به دلیل روابط تیره حاکم میان واشنگتن و تهران طی ۳۰ سال گذشته از فاش کردن هویت واقعی ملیت پیشین خود ابا دارند و ترجیج می دهند که به عنوان ایرانی در آمریکا شناخته نشوند.
سطح درآمد خانوار در میان جامعه ایرانیان آمریکا قابل توجه است. ۲۰ درصد از این خانوارها درآمدی بیش از میانگین ملی درآمد خانوار در آمریکا را به ثبت رسانده اند. بر اساس تحقیقاتی که توسط موسسه Fortune در مورد ۵۰۰ شرکت و کمپانی عمده در آمریکا صورت گرفته است، ۵۰ تن از ایرانی های مقیم آمریکا در سمت ها ارشد مدیریتی شرکت های مذکور با بیش از ۲۰۰ میلیون دلار ارزش دارایی وجود دارند.
برخی از این شرکت ها عبارتند از: جنرال الکتریک، AT&T، وریزون، اینتل، سیکو، موتوراولا، اوراکل، لوسنت تکنولوژی، نورتل نت ورک و eBay هستند.
مجله فورچون یک ایرانی به نام پیر امیدوار که موسس و رئیس eBay به عنوان مشهورترین شرکت حراج آنلاین است را به عنون ثروتمندترین موسس شرکت در آمریکا زیر ۴۰ سال اعلام کرده است.
● سطح تحصیلات
بر اساس آخرین داده های سرشماری معتبر، بیش از یک چهارم این جمعیت ایرانی تبارهای آمریکا دارای مدارک فوق لیسانس و دکترا هستند و این بالاترین نرخ در میان ۶۷ گروه نژادی مورد مطالعه در آمریکا است.
بر اساس فهرستی که گروه مطالعات ایرانی در آمریکا منتشر کرده است، بیش از ۵۰۰ پروفسور ایرانی – آمریکایی در ایالات متحده به سرمی برند که در معتبرترین دانشگاه های این کشور شامل MIT، هاروارد، یل، پرینسون، کارنگی ملون، دانشگاه نظام کالیفرنیا ( برکلی، UCLA و ... )، استنفورد، دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، جئورجیان تک، دانشگاه ویسکونسین، دانشگاه میشیگان، دانشگاه ایلینویز، دانشگاه مریلند، موسسه فن آوری کالیفرنیا، دانشگاه بوستون، دانشگاه جورج واشنگتن و صدها دانشگاه و کالج دیگر در سراسر نقاط آمریکا مشغول تحقیق و تدریس هستند.
این آمار از میزان سطح تحصیلات در میان ایرانی تبارهای آمریکا نشان می دهد که این گروه قومی در آمریکا از تاثیرگذاری زیادی در مراکز علمی این کشور برخودار بوده و می تواند منشا تغییرات و تحولاتی بزرگی در نظام های فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاسی آمریکا باشد.
● مشارکت سیاسی
برای این سطح از موفقیت و پیشرفت در میان ایرانی – آمریکایی ها یک علت عمده ذکر شده است. آن علت این است که بیشتر ایرانیان مقیم آمریکا علی رغم سایر ملیت های مهاجر در این کشور به جای جستجو برای فرصت های اقتصادی بهتر، به دلایل مختلف مهاجرت کرده اند. این دلایل باعث شده است که انگیزه آنان برای کسب مدارج علمی و جایگاه های برتر اجتماعی و یا حتی اقتصادی در آمریکا بیشتر از سایر قومیت ها و ملیت های حاضر در آمریکا باشد.
بر اساس تحقیقات به عمل آمده توسط گروه مطالعات ایرانیان، با این وجود جامعه ایرانی ساکن آمریکا تاکنون رغبت چندانی برای حضور در عرصه ها و رویدادهای سیاسی از خود نشان نداده اند. مطالعات انجام گرفته طی سال ۲۰۰۴ در چند شهر عمده آمریکا حاکی است که کمتر از ۱۰ درصد ایرانی – آمریکایی ها در انتخابات ریاست جمهوری این سال رای داده اند.
بر اساس این گزارش تجربه سایر گروه های قومیتی در آمریکا نظیر، اسرائیلی – آمریکایی ها، عرب – آمریکایی ها و کوبایی – آمریکایی ها بیانگر این است که تا چه حد ایرانی ها می توانند با تکیه بر هم صدایی در سیاست خارجی آمریکا صاحب نفوذ و تاثیر باشند. به همین دلیل گروه مطالعات ایرانی اکنون در تلاش است تا ایرانی - آمریکایی ها را برای مشارکت بیشتر در روند سیاسی آمریکا ترغیب کند.
● پراکندگی جمعیتی
بر اساس برخی آمارها جامعه ایرانی های مقیم آمریکا پس از دهه ۳۰ میلادی در این کشور شکل گرفته است. در پایان دهه ۷۰ میلادی روند مهاجرت از ایران به آمریکا شدت بیشتری به خود گرفت به طوری که بیشتر ایرانی – آمریکایی های ساکن در آمریکا عمدتا پس طی سه دهه اخیر به این کشور مهاجرت کرده اند.
این روند از ابتدای دهه ۸۰ میلادی تاکنون ادامه داشته است.
صرف نظر از تعداد کثیرایرانی های زرتشتی مقیم هند، امروزه ایالات متحده آمریکا بیشترین تعداد ایرانی های مقیم خارج از کشور را در خود جای می دهد.
بر اساس برخی آمارهای موثق بخش عمده ایرانی – آمریکایی ها در ایالت کالیفرنیا زندگی می کنند. بسیاری از ایرانی تبارهای آمریکا در شهرهایی نظیر شیکاگو؛ لاس وگاس، نیویورک، فونیکس، واشنگتن دی سی و حومه دالاس، هوستون تگزاس سکنی دارند.
شهرهای تولسا و اوکلاهاما سیتی در ایالت اوکلاهاما بخش گسترده ای از جامعه ایرانی را در خود جای داده اند. همچنین گزارش رادیو عمومی ملی آمریکا حاکی است که جامعه ایرانی ۲۰ درصد از کل جمعیت ساکن در باوری هیلز در مجاورت هالیوود غربی، را به خود اختصاص داده اند که شهردارشان نیز اخیرا یک ایرانی شده است.
منبع : دیپلماسی ایرانی