سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

مدار پذیرنده Acceptor Circuit


مداری است که برای یک بسامد یانوار بسامد خاصی دارای کمترین مقدار ممانعت است، در حالی که برای بسامدهای دیگر مقدار ممانعت آن خیلی زیاد است.
مدار تشدید Resonant Circuit
مدار الکترونی که شامل ظرفیت و بوبین القاست و می‌تواند تشدید حاصل کند. وقتی که خازن در بوبین تخلیه شود نیروی محرکه القائی در آن تولید می‌کند. این نیروی محرکه به نوبه خود دو سر خازن را دارای بار برقی مخالف باربرقی دفعهٔ اول می‌کند که آن هم مجدداً در بوبین تخلیه می‌شود. عمل ادامه پیدا می‌کند و در مدار نوسان برقی برقرار می‌شود. البته انرژی اولیه‌ای که از منبع خارجی به مدار داده می‌شود به بسامد نوسان، ظرفیت خازن و خود القای بوبین بستگی دارد. بنابراین با تغییر ظرفیت خازن و خود القای بوبین، می‌توان آنرا با هر بسامدی به حالت تشدید در آورد. اگر مداری با یک لامپ گرمایونی یا یک ترانزیستور، برای تهیهٔ انرژی لازم، توأم شود نوسان دائمی در آن برقرار خواهد شد. چنین مداری زا اجزای اصلی فرستنده‌ها و گیرنده‌های رادیوئی است.
● مدار حفاظتی اتصال به زمین
مداری استکه در زمانی که نقطه‌ای از مدار به زمین متصل می‌شود عمل کرده و برق صلی را از مدار خارج می‌کند. ازین رو حتی زمانی که قسمتی از فاز به‌وسیله بدن انسان لمس شده و از طریق بدن به زمین متصل گردد این مدار در مدت زمانی کمتر از ۲۵ میلی ثانیه عمل کرده و در نتیجه انسان را در برابر این خطر ایمن می‌سازد. از این رو از این مدار می‌توان حتی در خانه با تنظیم کردن جریان عمل آن روی حدود ۵ آمپر، جهت حفاظت استفاده کرد. انواع بزرگتر و پیچیده‌تر آن در نیروگاه‌ها و واحدهای برق فشار قوی استفاده می‌شود [۱۲].
● مدار فلیپ قلاپ Flip _ flop Circuit
یک مدار مولتی ویبراتور دو طبقه با دو حالت پایدار، در حالت نخست اولین طبقه در وضعیت هدایت و دومی در وضعیت قطع و در حالت دوم، اولین طبقه در وضعیت قطع و دومی در وضعیت دیگر انتقال داده و سیگنال تحریک بعدی مدار را به‌حالت اول بر می‌گرداند. برای عمل شمارش یک فلیپ فلاپ می‌توان یک پالس خروجی رابرای هر دو پالس ورودی به‌کار برد [۱۲].
● مدار کنترل S T C
حساسیت نسبت به زمان، یک مدار کنترل خودکار که بهرهٔ یک گیرنده را در فواصل زمانی معین و برای دست یافتن به سط خروجی دلخواه در برابر سیگنال‌های ورودی متوالی و نابرابر تنظیم می‌کند. در گیرندهٔ لوران این مدار دامنهٔ سیگنال خروجی را در برابر سیگنال‌های ورودی با شدت مختلف، ثابت نگاه می‌دارد. در گیرنده رادار این مدار بهره را بعد از انتقال پالس در حدی کاهش می‌دهد که سیگنال‌های برگشتی اهداف نزدیک تأثیر زیان‌آوری بر آن وارد نساخته و رفته‌رفته آنرا برای گرفتن سیگنال‌های برگشتی اهداف دور زیاد می‌کند. مدار کنترل تعادل دامنه، کنترل بهرهٔ زمان، کنترل بهرهٔ موقت و کنترل بهره با تغییر زمان نام‌های دیگر آن هستند [۱۲].
● مدار محدود کننده
شامل دو لامپ الکترونی به‌صورت سری با یکدیگر بوده و به‌منظور محدود کردن تغییرات دامنه سیگنال (ضعیف و قوی) در مدارات گیرنده با مدولاسیون فرکانس به کار می‌رود مدار محدود کننده دوبل [۱۲].
● مدار هترودین و سوپر هترودین
در سال ۱۹۱۲ توسط آر. ای. فسندن و ای. اچ. آرمسترانگ آمریکائی اختراع گشت. در مدار هترودین علائم دریافتی بر یک موج قوی که در گیرنده تولدی می‌شود، سوار گشته، صدای به مراتب قوی‌تری پدید می‌آورد. در سال ۱۹۲۰ مدار سوپر هترودین که اختراع بس جالب‌تر و پیچیده‌ بود در صنعت راه یافت. در همین احوال در سال ۱۹۱۳ در آلمان الکساندر مایسنر Meissner برای تولید پیام‌های قوی‌تر، تریود را با یک دستگاه موج‌ساز تلفیق کرد.
تا سال ۱۹۱۴ نخستین وسایل انتقال علائم بر پایهٔ جهش جرقه بیندو الکترود کار می‌کردند، که روی طول موج‌های متفاوتی پخش می‌شدند. یک فرستنده رادیوئی می‌توانست منطقه پهناوری زیر پوشش قرار دهد [۳۰].

۱۲ ـ ترجمه دکتر محمد سعیدیان فرهنگ جامع الکترونیک ـ ج. مارکوس ـ ترجمه حسین کاظم‌زاده
۳۰ ـ قرن جراحان ـ ترجمه دکتر علی‌رضا میناگر
منبع : مطالب ارسال شده


همچنین مشاهده کنید