دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

طالبی، طلای تابستان


طالبی، طلای تابستان
دو هزار و ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح انسان توانست میوه ای را كه امروز در كشور ما به طالبی شهرت دارد، پیدا كند و از مزه دلپذیر آن كمال استفاده را ببرد. طالبی آبدار و زرد است و زادگاهش كشور ایتالیاست. در زبان انگلیسی به طالبی Cantaloup می گویند. به این دلیل كه، معتقدند این میوه اولین بار در یكی از شهرهای نزدیك رم به نام Cantalupo یافت شده است. جالب است بدانید كه ایتالیایی‌ها این میوه را با كمی نمك و فلفل و یا زنجبیل، به همراه كمی آب پرتقال سرو می‌كنند، آنها معتقدند كه سرو این میوه بدین شكل دارای خواص درمانی فراوانی است. در حالی كه در كشور ما، آن‌را به همراه تكه های كوچك یخ و كمی شكر در مخلوط‌كن می‌ریزند و نوشیدنی فرح‌بخشی را تهیه‌كرده و میل می‌كنند.
● طالبی علیه آسم
اگر شما هم جزء آن دسته از افراد هستید كه دوست دارید كالری هر ماده غذایی را بدانید باید گفت، هر یك فنجان طالبی دارای ۵۶ كالری انرژی است. این مقدار میوه دارای ۵ هزارو ۱۵۸واحد ویتامین A است و ۶۷/۵ میلی گرم ویتامین C دارد. این میوه منبع غذایی خوبی برای تامین پتاسیم نیز هست به این ترتیب كه در هر یك فنجان از آن، ۴۹۴ میلی گرم از این ماده مغذی وجود دارد و مصرف این مقدار از آن ۱۰ تا ۲۰ درصد از نیاز روزانه افراد را به پتاسیم تامین می‌كند. ‌مطالعات نشان داده‌اند، بچه‌هایی كه از آسم رنج می‌برند، در صورت استفاده‌از میوه‌هایی كه ویتامین C بالایی دارند، كمتر دچار حملات تنفسی شده و كمتر سرفه می‌كنند.
از این رو، استفاده از طالبی در میان وعده‌ها به علت وجود مقادیر بالایی از این ماده مغذی بسیار كمك‌كننده است. محققان عقیده دارند كه خاصیت آنتی‌اكسیدانی ویتامین C خاصیت ضد التهابی نیز دارد و این خاصیت مانع از شدت یافتن علایم آسم در بیماران می شود. به علاوه، آنتی اكسیدان های موجود در طالبی از بروز التهاب مزمن برونش‌ها نیز جلوگیری می‌كند، به همین دلیل مصرف روزانه آن برای بیمارانی كه از مشكلات تنفسی رنج می‌برند، بسیار مفید شناخته شده است.
● عینك خوراكی
این روزها تعداد كسانی كه مجبور هستند از عینك های طبی استفاده كنند، بیشتر شده و مصرف مواد غذایی كه موجب تقویتسیستم بینایی می‌شوند یكی از راه‌های پیشگیری‌كننده به حساب می‌آید. به این دلیل مصرف مواد غذایی كه بتا كاروتن بالایی دارند بسیار موِثر است زیرا این تركیب ارزشمند در بدن به ویتامین A تبدیل می شود و به تبع آن ویتامین A نیز در بهبود عملكرد چشم‌ها موِثر است.
به علاوه، بتاكاروتن بالای طالبی، مانع بروز آب مروارید در سالمندان می‌شود. مطالعات نشان داده‌اند، افرادی كه از طریق رژیم غذایی‌شان، هر روز بتاكاروتن كافی دریافت می‌كنند، كمتر به آب مروارید دچار می شوند. هر ساله بیش از یك میلیون انسان به این بیماری مبتلا شده ومحققان عقیده دارند كه استفاده از مواد غذایی كه بتاكاروتن بالایی دارند از بروز آن به‌طور‌جدی‌جلوگیری می‌كند. جالب است بدانید كه خوردن یك طالبی كوچك كه دارای ۱۸۰ میلی گرم ویتامین C است، احتمال ابتلا به آب مروارید را به میزان یك سوم در افراد مستعد كاهش می دهد.
● میوه‌ای درخدمت قلب
محققان معتقدند، میوه‌هایی كه پتاسیم بالایی دارند نظیر طالبی، موز و پرتقال از بروز نارسایی قلبی جلوگیری كرده و در صورت بروز از شدت آن می‌كاهند، زیرا به عقیده آنها اغلب این بیماران روزانه چندین دارو مصرف می‌كنند كه موجب دفع پتاسیم از بدنشان می‌شود و چون كمبود این ماده مغذی می‌تواند با حملات قلبی همراه باشد، خوردن مواد غذایی كه منبع پتاسیم هستند، بسیار ضروری است.
از آنجایی كه كلسترول، فشار خون و هموسیستیین بالا، زمینه‌ساز بروز بیماری‌های قلبی هستند، مصرف طالبی به دلیل دارا بودن مواد مغذی كه برای كنترل این سه فاكتور مورد نیاز هستند، مفید بوده و در حفظ سلامت قلب موِثر شناخته شده است. مطالعات نشان داده‌اند، مصرف یك فنجان طالبی در روز به میزان ۲۵ درصد احتمال بروز فشار خون را كاهش می‌دهد . به علاوه یك فنجان طالبی ۱۰۰ درصد از نیاز روزانه افراد را به ویتامین C تامین می‌كند و چون هر دو این فاكتورها برای كاهش فشار خون مورد نیاز هستند، از این رو، مانع بروز بیماری های قلبی می‌شود.
در ضمن، یك طالبی متوسط ۵ گرم از ۲۵ گرم فیبر مورد نیاز بدن را فراهم می كند كه موجب كاهش كلسترول بالای خون می‌شود، پس می‌توان دریافت كه این میوه یكی از بهترین میوه‌ها برای حفظ سلامت قلب است. همانطور كه می‌دانید، هموسیستیین تركیبی است كه اگر در خون افزایش یابد، احتمال بروز بیماری های قلبی دو‌چندان می‌شود. مطالعات نشان داده‌اند، افرادی كه ویتامین C، بتاكاروتن و اسید فولیك را در مقادیر مورد نیاز دریافت می كنند، سطح این تركیب در خونشان پایین‌تر است.
به طوری كه خوردن مواد غذایی كه منابع این مواد مغذی محسوب می شوند، در عرض ۴ هفته به میزان ۱۱ درصد سطح این فاكتور را كاهش داده است. در ضمن ویتامین C بالایی كه در طالبی وجود دارد به همراه بتاكاروتن، احتمال بروز سرطان هایی نظیر سرطان ریه، پستان، مثانه، روده بزرگ، معده و لوزالمعده را در افراد مستعد كاهش می‌دهد. این دو ماده مغذی با فعالیت آنتی‌اكسیدانی كه دارند از فعالیت تخریبی رادیكال‌های آزاد جلوگیری كرده و مانع تشكیل غدد سرطانی می شوند.
● طالبی، سر سفره
این میوه با گرم شدن هوا وارد بازار میوه می‌شود و معمولاً در وعده صبحانه، دسر و میان وعده‌ها از آن میل می‌كنند. به علاوه، می توان برحسب اندازه طالبی آن‌را برش برش كرده یا آنكه به دو نیم تقسیم كرد و بعد از خارج كردن تخمه‌های آن، با كمی شكر و گلاب و حتی به صورت مخلوط شده با تكه‌های یخ به شكل یك نوشیدنی خنك مصرف كرد. در هنگام خرید این میوه، توجه داشته باشید كه طالبی‌های سنگین‌تر را انتخاب كنید. طالبی‌هایی را انتخاب كنید كه بوی طبیعی میوه را می‌دهند و اثراتی از له شدگی و یا لكه ندارند.
این میوه را می توان با بستنی وانیلی سرو كرد و به عنوان یك میان وعده برای بچه های بدغذا و كسانی كه همواره بی‌اشتها هستند، تهیه كرد. به علاوه، آن را می‌توان به شكل سالاد، سوپ سرد و یا دسر مورد استفاده قرار داد. یكی از سالادهایی كه می‌توان به عنوان پیش غذا سرو كرد، سالاد طالبی است. تهیه این سالاد به شرح زیر است : ابتدا دو فنجان طالبی خرد شده را با یك فنجان توت فرنگی و انگور مخلوط كرده و در ظرفی دیگر ۴ قاشق غذا خوری خامه، ۲ قاشق غذا خوری سس مایونز و ۳ قاشق غذا خوری شكر را با هم مخلوط كرده و روی مخلوط میوه ها بریزید. سپس سالادتان را به مدت ۱۵ دقیقه در یخچال قرار داده و سرو كنید. ‌
منبع : روزنامه سلامت