چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۲۰ اردیبهشت) (۲)


برگی از تاریخ (۲۰ اردیبهشت) (۲)
● جنگ هندیان با انگلیسی ها
۱۵۰ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۸۵۷ میلادی ، میان انگلیسی های مقیم هند ، با هندی ها درگیری و نبرد روی داد .
جریان از این قرار بود که سه پوی های هندی كه در هندوستان تغییر تلفظ داده است و به ویژه سووارهای آن (بازهم واژه پارسی «سوار») ، پس از این كه متوجه شدند استخدام آنان از سوی كمپانی هند شرقی به منظور محافظت از اموال این كمپانی نبوده و برای تصرف و استعمار وطنشان است دست به نافرمانی زدند كه منجر به جنگ خونین و پرتلفات هندیان و انگلیسی ها به ویژه در مناطق شمالی و مركزی هند شد.
افغانها كه همیشه با انگلیسی ها دشمنی داشته اند در تحریك هندیان سهم بسزا داشتند. انگلیسی ها كه متوجه سختی جنگ با هندیان شدند متوسل به راه حل سیاسی شدند و هند را میان راجه های دست نشانده تقسیم كردند و حكومت غیر مستقیم بر هند منطقه ای را آغاز كردند.
هندیانی كه در سال ۱۸۵۷ با انگلیسی ها می جنگیدند توسط خود انگلیسی ها آموزش نظامی دیده و مسلح شده بودند.
برغم دشمنی دیرین افغانها با انگلیسی ها و چند بار شكست خوردن انگلیسیها و قتل عام شدنشان به دست افغانها درگذشته، در آوریل ۲۰۰۶ دولت لندن تصمیم به استقرار یك تیپ از نیروی خود در ایالت هلمند افغانستان گرفت و دولت آمریكا احتمالا بدون اطلاع از جزئیات تاریخ درگیری های انگلستان و افغانها، با آن موافقت كرد.
● کاندیداتوری نخستین زن نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا
۱۳۵ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۸۷۲ میلادی ، بانو ویكتوریا وودهول روزنامه نگار آمریكایی و ناشر هفته نامه « وودهول » با این كه هنوز قانون اساسی ایالات متحده (آمریكا) اجازه شركت در انتخابات را به زنان نداده بود ، در این سال خود را نامزد انتخابات ریاست جمهوری این فدراسیون كرد.
وی همزمان با تبلیغ برای خود، از حق بانوان به رای دادن و رای گرفتن نیز دفاع می كرد ولی در روز رای گیری، وی و سایر بانوان را به محل صندوقها راه ندادند و چون او در برابر پلیس مقاومت كرد موقتا بازداشت شد.
بانو ویكتوریا از یك مكتب سیاسی خاص پیروی نمی كرد، ولی چون معتقد به آزادی مطبوعات بود، هفته نامه او نخستین نشریه آمریكایی بود كه متن مانیفست كمونیست نوشته كارل ماركس را منتشر كرد و همچنین اعلامیه پر سر و صدای حزب پاپیولیست آمریكا را منتشر کرد.
ویكتوریا در هفته نامه اش اخبار اتحادیه های كارگری را در كنار گزارش های بورس نیویورك كه مظهر كاپیتالیسم بوده است چاپ می كرد تا نشریه اش چند صدایی باشد. وی در نهم ژوئن سال ۱۹۲۷ درگذشت.
● تصرف لوكزامبورگ توسط آلمان
۶۷ سال پیش درچنین روزی درسال۱۹۴۰ میلادی ، و درمیانه جنگ جهانی دوم ارتش نازی کشورلوکزامبورگ را درجنگ جهانی دوم به اشغال خود در آورد .
بدین ترتیب با این كه دولت آلمان درسال۱۸۶۷میلادی استقلال و تمامیت ارضی لوكرامبورگ را تضمین كرده بود دراین روزضمن حمله به بلژیك، هلند و فرانسه، لوكزامبورگ را كاملاً تصرف كرد. گفتنی است كه این كشور درسال۱۹۴۴ میلادی آزاد شد.
● ایجاد خانه های انصاف و شوراهای داوری در ایران
۴۲ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۴۴ شمسی ، قانون تشکیل خانه های انصاف در روستاها و قصبات از تصویب نمایندگان مجلس شورای ملی گذشت .
این قانون به منظور ایجاد روشی ساده و فراگیر در جهت حل اختلافات میان مردم روستا ها به شیوه کدخدا منشی تاسیس شده بود .
در نهم تیرماه سال ۱۳۴۵ نیز قانون تشکیل شورای داوری از تصویب نمایندگان مجلس گذشت . این دو قانون در واقع مکمل یکدیگر بودند .
بر اساس ماده دو ، قانون شورای داوری ، هر شورای داوری مرکب از پنج نفر از معتمدان محل است که از طرف ساکنان حوزه شورای داوری برای مدت سه سال انتخاب خواهند شد یکی از آنان سمت ریاست و دو نفر سمت عضویت اصلی و دو نفر دیگر عضویت علی البدل را خواهند داشت.
رئیس و دو نفر عضو اصلی در این جلسه شورای داوری از طرف معتمدان مذکور به رای مخفی انتخاب خواهند شد.
شورای داوری با حضور سه نفر تشکیل و تصمیمات به اکثریت اتخاذ می‏شود . بر اساس ماده سه آن، وزارت دادگستری هر شهر را بر اساس خصوصیات و شرایط و مقتضیات محل به حوزه‏هایی رای تشکیل شورای داوری تقسیم و در صورت حوزه‏ بندی و تقسیمات خود را برای اطلاع عموم منتشر خواهد کرد وزارت دادگستری می‏تواند قبل از تجدید انتخابات در تقسیم‏بندی مزبور تجدیدنظر نماید .
شورای داوری یک مشاور خواهد داشت که از طرف وزارت دادگستری از بین قضات شاغل یا باز نشسته یا وکلا دادگستری یا سر دفتران اسناد رسمی تعیین خواهد گردید وزارت دادگستری باید مشاور را از قضات شاغل شهری که حوزه شهری در آن قرار دارد و یا از قضات بازنشسته و وکلا سر دفترانی که در آن سکونت دارند و یا حاضر به سکونت در آن شهر باشند انتخاب نماید.
وکلا و سردفتران در صورتی به عنوان مشاور انتخاب خواهند گردید که از اشتغال به وکالت یا سر دفتری صرف نظر نمایند.
اعضاء شورای داوری می‏توانند در موقع اتخاذ تصمیم با مشاور مزبور مشورت نمایند ولی‏اتخاذ تصمیم به عهده خود آنان است.
شورای داوری برای انجام وظایفی که بر عهده دارد تحت نظر خود دفتری خواهد داشت که کارمندان آن از لحاظ امور اداری و دفتری تعلیمات مشاور را رعایت خواهند کرد.
عضویت شورای داوری افتخاری است ولی وزارت دادگستری بر حسب فعالیت اعضا شورای داوری و علاقمندی آنان به حل اختلافات ساکنان حوزه می‏تواند پاداش متناسبی به آنان بپردازند وزارت دادگستری نیز می‏تواند به مشاور اعم از آن که از قضات باشد یا از وکلا و سردفتران و همچنین به کارمندان دفتری باز نشسته پاداش متناسبی پرداخت نماید .
دولت همه ساله اعتباری که برای پاداش و هزینه‏های دیگر اجرای این قانون لازم است در بودجه کل کشور منظور می‏نماید و در اختیار وزارت دادگستری قرار خواهد داد.
پاداش‏های مزبور طبق آیین نامه‏ای که به تصویب وزارت دارایی و وزارت دادگستری برسد پرداخته خواهد شد .کارمندان باز نشستهای که به سمت مشاور یا کارمند دفتری انتخاب می‏شوند در مقابل وزارت دادگستری مسئول بوده و تعقیب اداری یا انتظامی آنان طبق آیین نامه‏ای خواهد بود که به تصویب وزارت دادگستری برسد .
رئیس دادگاه شهرستان هر محل درحسن جریان کارشوراهای داوری شخصاً یا به وسیله مشاوران شوراهای داوری نظارت خواهد نمود و در صورت مشاهده بی نظمی یا تقصیر درانجام وظایف مراتب را به وزارت دادگستری گزارش خواهد داد وزارت دادگستری می‏تواند عضو یا اعضای مختلف را از سمت خود بر کنار سازد در صورت برکناری یا فوت یا استعفا سه نفر از اعضا شورای داوری انتخابات ظرف مدت یک ماه تجدید خواهد شد و در صورت برکناری یا فوت یا استعفا یکی از اعضا اگر بیش از شش ماه به پایان دوره مانده باشد به جای عضو مزبور کسی از بین نامزدها به ترتیب دارای آرا بیشتر بوده است به عنوان عضو جدید شوری تعیین و دعوت خواهد شد .
در شهرهای مقر دادگاه بخش وظایف ریس دادگاه شهرستان را از نظر این قانون ریس دادگاه بخش و وظایف دادستان را از دادرس علی البدل و در صورت غیبت او مدیر دفتر دادگاه انجام خواهد داد.
درنقاطی که شهربانی نباشد وظیفه رئیس کلانتری را فرمانده ژاندارمری محل انجام می‏دهد . شورای داوری به کلیه اختلافات مذکور در این قانون در صورتی رسیدگی می‏نماید که :
۱) اختلاف مربوط به ساکنین حوزه شوری با یکدیگر باشد .
۲) اختلاف مربوط به ساکنین حوزه شوری یا ساکنین حوزه شورای دیگر همان شهر باشد .
۳-اختلاف مربوط به ساکنین حوزه‏های دیگر باشد ولی در حوزه آن شوری به وجود آمده باشد .شورای داوری وقتی رسیدگی را شروع می‏نماید که شاکی تقاضای کتبی یا شفاهی کرده باشد یا پرونده مربوط از طرف مأمورین انتظامی رسیده باشد . شورای داوری در کلیه اختلافات سعی می‏کند موضوع را به سازش خاتمه دهد .
● تشکیل جبهه پولیساریو، درکشورجمهوری عربی صحرا
۳۴ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۷۳ میلادی ، جبهه پوسیاریو درکشورجمهوری عربی صحرا تشکیل شد. پولیساریو ، سازمانی است سیاسی و نظامی – متشکل از مردم صحرای غربی در شمال غربی افریقا که در راه استقلال این ناحیه مبارزه می کنند .
جمهوری عربی صحرا با بیش از دویست و هشتاد و چهار هزار متر مربع وسعت درغرب آفریقا و در ناحیه صحرایی و ساحل شرقی اقیانوس اطلس، بین کشورهای الجزایر، مراکش و موریتانی قرار دارد.
مردم صحرا مبارزات گسترده ای را از زمان اشغال این کشور از سوی مراکش آغاز نمودند که در بهار چنین سالی جهت تشکل این مبارزات «جبهه پولیساریو» پدید آمد که نام صحرا را به جمهوری عربی صحرا تغییر داد.
پس از چندین سال مبارزه در سال ۱۹۷۶کمیته آزادی بخش سازمان وحدت آفریقا این جبهه را به رسمیت ‏شناخت.
نژاد مردم جمهوری عربی صحرا به قبائل یمنی باز می ‏گردد. صحراییان به لهجه حسینیه زبان عربی تکلم می‏کنند که به عربی فصیح نزدیک است اما برای مکاتبات از عربی رسمی بهره می‏گیرند. به جهت‏سلطه فرانسه و اسپانیا زبان های فرانسه و اسپانیائی هم درآن رایج است.
● در گذشت دكترسید جواد مصطفوی
۱۸ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۶۸ شمسی ، دكتر سید جواد مصطفوی مؤلف معاصرو از استادان دانشگاه فردوسی مشهد در سن ۶۷ سالگی ، درگذشت.
وی روز دوم اردیبهشت ماه سال ۱۳۰۱ شمسی ، در خانواده ای روحانی و متدین در روستای طرقبه حومه مشهد متولد شد . چون آغاز تحصیل وی مصادف با زمان حكومت ضد اسلامی رضاخان و تعطیل شدن و از رونق افتادن مدارس علوم دینی بود، بعد از مدتی رفتن به مكتب و آشنایی با قرآن مجید، به تحصیلات رسمی دبستان و دبیرستان پرداخت . او در سال ۱۳۲۱ شمسی ، به اخذ دیپلم متوسطه نایل گشت و به تحصیل علوم دینی روی آورد.
ابتدا در مدرسه نواب حجره ای گرفت و در خدمت استادان و دانشمندان وقت به فراگیری دروس پرداخت و سطح حوزه را به پایان رسانید.
در اواخر سال ۱۳۳۰ پس از ازدواج جهت تكمیل تحصیلات به تهران رفت و در مدرسه مروی حجره گرفت. وی ضمن تحصیل در این مدرسه تحصیلات دروس خارج حوزه را آغاز نمود.
مرحوم مصطفوی در دروس خارج آیت الله سید احمد خوانساری و شرح منظومه آیت الله قاضی شركت كرد و دانش خود را در علوم عقلی و نقلی افزایش داد و تصمیم گرفت كه اندوخته های علمی خود را در اختیار نسل جوان قرار دهد.
به این انگیزه از سال ۱۳۳۱ ه.ش به خدمت وزارت فرهنگ (آموزش و پرورش) در آمد و در مدارس دولتی به خدمت مشغول شد.
در سال ۱۳۳۲ ه.ش به دانشكده معقول و منقول تهران (الهیات كنونی) راه یافت و پس از سه سال به اخذ دانشنامه لیسانس در رشته معقول و منقول دست یافت.
سپس در دوره دكتری همین رشته به تحصیل پرداخت و در سال ۱۳۴۳ پایان نامه خود را با عنوان "رابطه قرآن و نهج البلاغه" گذراند، و به دریافت درجه علمی دكتری موفق گردید.
هر چند از سال ۱۳۴۲ در هر هفته چند ساعتی در دانشكده الهیات به تدریس مشغول بود، اما چند سال بعد به زادگاهش مشهد مراجعت نمود و از سال ۱۳۴۸ رسما به دانشكده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد منتقل شد و تا پایان عمر در این دانشكده به تدریس و تحقیق اشتغال داشت.
در این دوره علاوه بر این كه دانش آموختگان فراوانی از محضرش استفاده بردند تألیفات چندی از خود به یادگار گذاشت.
ازوی آثاری چون «رابطه نهج البلاغه با قرآن، مِفتاحُ الوَسایل، اَلكاشِف و ترجمه و شرح اصول كافی در۴مجله »به یادگارمانده است.
استاد دكتر مصطفوی در سال ۱۳۶۲ ه.ش به حكم مقام تولیت آستان قدس رضوی به ریاست دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشهد منصوب شد و برای پی ریزی تشكیلات این مركز آموزشی نوبنیاد زحمات فراوانی متحمل گردید. پیكر پاك این محقق و مولف گرانقدر در یكی از حجره های شرقی صحن آزادی در جوار حرم مطهر حضرت رضا (ع) به خاك سپرده شد.

منابع :
۱- مهر
۲- روزنامک
۳- صداوسیما
۴- ویکی پدیا
۵- سایت ایریپ
۶- سایت حیات
۷- encyclopaediaislamica
۸- cph-theory.persiangig
۹- سایت رشد
۱۰-کتاب: گلشن ابرار، ج ۱
منبع : تبیان