پنجشنبه, ۲۲ شهریور, ۱۴۰۳ / 12 September, 2024
مجله ویستا


بازنمایی تقابل سازمایه‏های (Elements) فرهنگی در رمان


بازنمایی تقابل سازمایه‏های (Elements) فرهنگی در رمان
روایت شیوه‌ی نگرش اولیه‌ی بشر نسبت به طبیعت، خدا و خود است. در این رمان، تقابل نگرش مذاهب توحیدی، تفکرات علمی و پیشرفت‏های صنعتی دنیای مدرن باز نمایی می¬شود. در رمان (The story teller) که با عنوان «مردی که حرف می‏زند» ترجمه شده است، تلاش جامعه مدرن برای تغییر جوامع بدوی نیز جای خاص خود را دارد. این تلاش در واقع گرایش جامعه سرمایه‏داری به یکسان‌سازی انسان‏هاست؛ امری به‏ ظاهر پیچیده که حاصلش از خود بیگانگی و بی‏هویتی است.
راوی‏های داستان دو مردند. یکی از آن‌ها تمایلات عقلانی، مارکسیستی و مدرن دارد و دیگری دارای تفکرات سنتی است. با وجود این اختلاف عقیده، مرد مارکسیست به مرد سنت‏گرا یعنی «شائول زوراتاس» علاقه بسیاری دارد. پدر شائول مردی است که از مذهب اولیه خود به دین یهود گرویده است. او عاشق زنی مسیحی می‏شود. مادر شائول ظاهراً به دین یهود می‏گرود، ولی جامعه یهودی هیچ‏گاه زن را به ‏عنوان یک یهودی نمی‏پذیرد. قدرت سُنت با همین اشاره‏ها، ایماها و نشانه‏های اولیه نویسنده به خواننده منتقل می‏شود. شائول کودک است که مادرش می‏میرد. پدر مایل نیست پسرش مذهبی غیر از مذهب دهکده انتخاب کند و برای او مهم است که شائول مقام اجتماعی بالایی کسب کند، به‏ همین دلیل امیدوار است شائول با ادامه تحصیل در رشته حقوق، وکیلی مشهور شود. به ‏عبارتی پدر پایی در سُنت دارد و پایی در وسعت گرایش‏های مدرنیستی.
شائول به ‏دلیل ماه‏گرفتگی بزرگی که سمت راست صورتش را پوشانده است، چهره‏ای زشت و در عین حال جذاب دارد. معمولاً مردم با مشاهده‌ی صورت او، چهره درهم می‏کشند، بعضی با گستاخی دشنام می‏دهند و او را غول می‏نامند و بعضی خیره به او می‏نگرند. شائول در برابر این رفتارها، بسیار صبور و آرام است و هیچ‏گاه خشمگین و عصبی نمی‏شود.
به ‏عبارتی خواننده متوجه می‏شود شائول در مقابل رفتار برخاسته از سُنت و الگوهای تثبیت‏شده مردم، بدون هیچ ادعایی، از خود تعامل و رفتار تکثرگرای مدرنیستی نشان می‏دهد. گذراندن تعطیلات نزد اقوام مادر، موجب تحول فکری او می‏شود. پس از بازگشت شروع به مطالعه مردم‏شناسی می‏کند. تداوم مطالعات سبب تغییر رشته دانشگاهی او از حقوق به مردم‏شناسی می‏شود.
به ‏عبارتی در این شخصیت، وجه فرهنگی مدرنیسم بر جنبه اقتصادی آن غلبه پیدا می‏کند. علاقه به مردم‏شناسی، او را با قبیله‏ای بدوی به‏نام «ماچیگنگا» آشنا می‏کند. تعطیلاتش را با آن‌ها می‏گذراند و موفق می‏شود رساله‏ای بنویسد و فارغ‏التحصیل شود. دانشگاه بورسیه یکی از کشورهای اروپایی را برای ادامه تحصیل به او پیشنهاد می‏کند ولی او به بهانه نگه‏داری از پدر، آن را رد می‏کند. شائول با دوست دانشکده‏اش که راوی دیگر داستان است گاهی درباره آداب و رسوم آن قبیله بدوی حرف می‏زند. او نگران نابودی جنگل یعنی محل سکونت قبیله است.
دوستش که نشانه‏های تأثیر عقاید آن‌ها را در رفتار شائول می‌بیند، او را به ‏عنوان یک بومی‏گرای متعصب نگاه می‏کند. شائول با متمدن کردن قبایل به‏ شدت مخالف است و آن ‏را معادل بیگاری، استثمار، تبدیل شدن آن‌ها به اشباحی نیمه‏ متمدن و در نهایت محو قبیله‏ها می‏داند.
این مخالفت شائول، شبیه نگاه بخشی از اگزیستانسیالیست‏ها و نئومارکسیست‏ها به جوامع پیشرفته صنعتی است؛ جوامعی که برای گروه‏های بدوی نه تمدن، بلکه فقر، نابسامانی و از همه بدتر بی‏هویتی و بیگانگی از خود به ارمغان می‏آورند.
آن‏ چه برای آن‌ها مهم است، نه بافرهنگ کردن بومی‏ها بلکه باسواد کردن و در عین حال جاهل نگه‏ داشتن آن‌هاست، زیرا با چنین امکانی می‏توانند با تبلیغ ابتذال‏گرایی، نیرنگ‏های روانی و اجتماعی و با استفاده از ناآگاهی آن‌ها نسبت به بازارهای بورژوازی، از نیروی کار و منابع طبیعی متعلق به آن‌ها سوءاستفاده می‏کنند.
البته از نظرِ دوست شائول گرایش او به آن قبیله بدوی، ناشی از زشتی صورت و یهودی بودن او است؛ دو امری که می‏تواند سبب حاشیه‏نشین شدن انسان شود و او را به ‏سوی گروه‏های حاشیه‏ای سوق دهد. به هر حال اشتغالات تحصیلی و شغلی آن‌ها مانع می‏شود که بیشتر درباره این مسائل بحث کنند. دوستِ شائول به‏ طور اتفاقی موفق می‏شود همراه با انستیتوی زبان‏شناسان دانشگاه که درباره آداب و رسوم، زبان و مذهب قبایل ماچیگنگا تحقیق می‏کند، به ناحیه آمازونی برود. دلیل رفتن او به این مسافرت علاقه زیاد به شائول و حرف‏هایی است که از او درباره آن قبیله شنیده است. در تمام طول سفر به شائول فکر می‏کند.
از آن‏جا که منطقه سفر طبیعتی دست‏نخورده است و یادآور دوران ماقبل تاریخ است، دچار حالت مکاشفه می‏شود و در این حالت بسیاری از اختلاف‏ نظرهای خود را با شائول توجیه می‏کند. مشاهده تضاد آشکار منافع سرمایه‏داران با منافع افراد قبیله و استثمار آن‌ها به‏ وسیله سفیدپوستان، غیرممکن بودن هم‌زیستی آن‌ها را با یکدیگر نشان می‏دهد؛ یعنی همان چیزی که شائول به آن اعتقاد داشت.
دقیق‏تر بگوییم: یوسا عقیده مارکس (و انگلس) را به لحاظ اقتصادی و نظرگاه جامعه‏شناختی ماکس وبر و نگرش کلود لوی استروس را در جزئی‏نگری مردم‏شناختی در روابط فردیت‏ها تصویر می‏کند: همزیستی دو تراز کاملاً متفاوت اقتصادی- اجتماعی - فرهنگی معادل سلطه غیرارادی کشور یا گروه پیشرفته‏تر است. بی‏دلیل نیست که مناسبات مورد بحث به‏ نحوی مّقدر و جبرگرایانه منجر به سلطه سفیدپوست‏ها می‏شود.
او اکنون مانند شائول فکر می‏کند: بهتر این است که به ‏جای همزیستی، حق حاکمیت آن‌ها بر مکان سکونت‏شان به رسمیت شناخته شود. او به ‏رغم دیدگاه سوسیالیستی‏اش همزیستی میان «پرو» متجدد و پرو بدوی را غیرممکن و نامطلوب می‏داند و از این جهت افکار خود را مانند افکار شائول غیرواقعی و رمانتیک می‏پندارد. از طریق آشنایی با زوجی زبان‏شناس به‏نام «شنیل» پی می‏برد قبایل ماچیگنگا به ‏صورت گروه‏هایی پراکنده زندگی می‏کنند.
بعضی از آن‌ها که در دشت ساکن هستند، به ‏دلیل تماس با سفیدپوست‏ها و دورگه‏ها با فرهنگ نوین آشنا شده‏اند و تمایلات غربی پیدا کرده‏اند. برخی که در بیشه‏ها ساکن هستند، زندگی سنتی خود را کم و بیش حفظ کرده‏اند و عده‏ای که در جنگل‏ها به سر می‏برند، کاملاً به سُنن خود وفادار مانده‏اند. دسته سوم به غریبه‏ها اعتماد نمی‏کنند و آن‌ها را نمی‏پذیرند. شنیل‏ها قصد دارند بعد از یادگیری زبان قبیله، انجیل را به آن زبان ترجمه کنند تا به این وسیله بتوانند آن‌ها را به مذهبی معتقد کنند که خودشان به آن ایمان دارند.
آن‏چه بیش از هر چیز دیگر در این سفر توجه او را جلب می‏کند، شنیدن حرف‏های این زوج درباره مردهای قبیله است: «دهان آن‌ها، رشته پیوند جامعه‏ای بود که مبارزه برای بقا ناگزیرش کرده بود تجزیه شده و در هر سو پراکنده شود»ص ۱۰۰) سخن‏گویان مدام از قبیله‏ای به قبیله دیگر می‏روند. چند روز نزد هر قبیله می‏مانند، حرف‏های‏شان را گوش می‏دهند و برای آن‌ها از قبایل دیگر حرف می‏زنند. آن‌ها حافظه خوبی دارند و نه‏ تنها از زمان حال بلکه از گذشته نیز صحبت می‏کنند.
«مردی که حرف می‏زند» به هر یک از اعضای قبیله یادآوری می‏کند دیگران زنده‏اند و به ‏واسطه آداب و رسوم مشترک هنوز مرتبط و وابسته به هم هستند.
او در بازگشت به دیدن شائول می‏رود و جریان سفر را برایش تعریف می‏کند. شائول سخنان تندی علیه انستیتوی زبان‏شناسی و مبلغان مذهبی می‏گوید. از نظر او زبان‏شناس‏ها قبایل را از درون خراب می‏کنند زیرا به ریشه‏های رفتاری آن‌ها نفوذ می‏کنند و ضمیر ناخودآگاه آن‌ها را تحت اختیار می‏گیرند و به این ترتیب روح آن‌ها را می‏کُشند.
یادگیری زبان قبایل توسط آن‌ها به این منظور است که قبایل به غربی‏هایی خوب، متجدد، سرمایه‏دار و مسیحی تبدیل شوند؛ تغییری که در نهایت منجر به فساد و محو شدن قبایل می‏شود نوعی بی‏احترامی است؛ زیرا احترام واقعی این است که آنها را به حال خودشان گذاشت و آن‌ها را همان‏طور که هستند، پذیرفت. با چنین تفکری، راهکارهای متنوع تجدد برای قبایل، عملی بی‏رحمانه است؛ زیرا روح زندگی مدرن رابطه آن‌ها را با طبیعت موجودات طبیعی و با یکدیگر به‏ هم می‏ریزد. شائول همچنین کار مبلغان مذهبی را ابلهانه می‏داند، زیرا آن‌ها خدای انتزاعی مسیحی تبلیغ می‏کنند که در زندگی روزمره به هیچ کاری نمی‏آید و تنها روزهای یکشنبه به یادش می‏افتند؛ درحالی‏که نزد آن قبایل «خدا عبارت است از هوا، آب، غذا... ضرورت‏های حیاتی، که بدون آن زندگی غیرممکن است.»(ص ۱۰۹ و ۱۰۸) نکته بسیار مهم این‏که یوسا ژرف‏ساخت بودن زبان را در متن تنیده می‏کند و به این ترتیب ایده فلسفی ارائه می‏دهد بی آن‏که به اطلاع‏دهی متوسل شود.
با این‏که شائول به ‏ظاهر سنتی فکر می‏کند، اما خواننده رگه‏هایی از چندصدایی، مرکززدایی، «انسان از درون هدایت‏شده» و جزیی‏نگری یا به اعتباری تکه‏پاره‏های از هم گسیخته از عقایدی که امروزه پُست‏مدرنیسم خوانده می‏شوند، در حرف‏های او می‏شنود. خصوصاً به این دلیل که معتقد به اجازه حضور و اظهار عقاید مختلف و متفاوت در جامعه‏ای واحد است.
به‏ عبارتی از نظر او گفتمان حول نظرات متفاوت و کثرت‏گرایی ضمنی گروه‏ها و قبایل، سبب تکامل و تحول جوامع می‏شود و آن‌ها را به‏ سوی آزادی خودساخته سوق می‏دهد. این روند «ذهن فردیت» را فعال می‏کند و در تعّین هویت او نقش مهمی ایفا می‏کند؛ زیرا رو به ‏رو شدن با نظرات متعدد و مختلف، قالب‏های از پیش‏ساخته فکری آدمیان را متلاشی می‏کند و زمینه‏های جدیدی برای تفکر و بررسی در اختیار او می‏گذارد.
پیشرفته‏ترین تراز روانکاوی مدرن - مثلاً نزد لاکان - نیز با توجه به پیچیدگی و چندلایگی روان انسانی، به شدت با یک‏دست کردن ذهنیت انسان‏ها و اعتقاد آن‌ها به چیزی واحد مخالف است و آسیب‏شناختی مشخصی در این مقوله عرضه می‏کند که مورد بحث ما نیست. اعتقاد شائول به پذیرفتن قبایل بدوی، آن‏چنان که هستند، شباهت زیادی به نظریات فوق دارد.
جالب این‌جاست که این ایده‏ها از سوی متفکرانی مثل آنتونیو گرامشی، لویی آلتوسر، امه سزر، فرانتس فانون، و مکتب فرانکفورت مطرح شده بود و یوسا با ذکاوت خاص خود آن‌ها را به بن‏مایه یک روایت تبدیل کرده است. منتقد ادبی میناپولیس استار تریبون به‏ درستی حق داشت که نوشت بارگاس یوسا داستانی فراگیر، جذاب و تفکربرانگیز در بافتی ظریف از تفسیر سیاسی و سبک روایی خلق کرده است.
باری! وقتی دوستِ شائول از «مردانی که حرف می‏زنند» برای او صحبت می‏کند، او ظاهری بی‏اعتنا به خود می‏گیرد و از اظهارنظر طفره می‏رود. بعد از این ملاقات شائول و دوستش همدیگر را نمی‏بینند. دوستِ شائول به اسپانیا و فلورانس می‏رود.
چند نامه برای او می‏فرستد و درباره تحقیقات و مقالاتی که درباره قبیله ماچیگنگا خوانده است، برای او می‏نویسد. شائول به هیچ‏ یک از نامه‏ها جواب نمی‏دهد. راوی بی‏نام بالاخره خبر می‏یابد که شائول به ادامه تحصیل بی‏علاقه شده است و بدون تمام کردن رساله‌ی دکترا، دانشگاه را ترک کرده است و به‏ خاطر پدرش که دوست دارد در اسراییل بمیرد، با او به اسراییل رفته است. اما شائول هرگز به اسراییل نمی‏رود. او پس از مرگ پدر همه‏ چیز را رها می‏کند.
به دیگران می‏قبولاند که به اسراییل می‏رود تا به این ترتیب «به‏نحوی بازگشت‏ناپذیر، پوست، نام، عادات، سنن، خدا و هر چه را که پیش از آن داشته است...»(ص ۲۵۷) تغییر دهد و رد پای خود را محو کند. او این کار را با پیوستن به قبیله ماچیگنگا و زندگی با آن‌ها تحقق می‏بخشد.
شائول بعد از رفتن به جنگل با گروهی رهروان، راه می‏رود. آن‌ها ابتدا به او توجه نمی‏کنند، اما کم‏کم او را می‏پذیرند و جزو افراد خانواده خود به‏ حساب می‏آورند. شائول در کارها به آن‌ها کمک می‏کند. به حرف‏های آن‌ها درباره خداها و فرزندان‏شان و اعمالی که مرتکب می‏شوند با دقت گوش می‏دهد. شرح زندگی افرادی را که تحت سلطه یکی از خداها، فرشته‏ها یا شیطانک‏ها قرار گرفته‏اند به ‏خاطر می‏سپارد و خواص گیاهان و درست کردن جوشانده را یاد می‏گیرد. با این کارها موفق می‏شود اعتماد مردان روحانی را به‏ خود جلب کند.
هرگاه گروهی ساکن می‏شوند، شائول به گروهی دیگر که در راه هستند می‏پیوندد. هنگام پیوستن به قبیله جدید نه‌‏تنها به آن‌ها کمک می‏کند و به حرف‏های‏شان گوش می‏دهد، بلکه حرف‏هایی را هم که از قبیله قبلی شنیده بود، برای آن‌ها تعریف می‏کند. به این ترتیب او با تمام قبیله‏ها همسفر می‏شود و چون مدام راه می‏رود، بارها و بارها نزد قبایل بازمی‏گردد.
ماه‏گرفتگی بزرگ صورت شائول که در جامعه متمدن سبب انزوای او شده بود و او آن ‏را بی‏رحمی نسبت به خود می‏دانست، تبدیل به خوش‏اقبالی او در قبیله می‏شود. در یکی از سفرهایش اعضای خانواده‏ای به او اشاره می‏کنند و می‏گویند این مردی است که حرف می‏زند، برویم و حرف‏هایش را بشنویم. شائول از شنیدن سخن آن‌ها مبهوت می‏شود؛ زیرا از نظر آن‌ها او دیو، شیطان و غول نیست (صفاتی که به‏ خاطر ماه‏گرفتگی در جامعه متمدن به او داده می‏شد) بلکه مردی است که حرف می‏زند.
یک مرد روحانی به او می‏گوید «بدترین درد این نیست که آدم با صورتی مثل صورت تو متولد شود، بلکه بدترین درد این است که نداند چه وظیفه‏ای دارد» (ص ۲۲۸) دیدگاه افراد متمدن به شائول بیانگر ظاهربینی اکثر افراد این جوامع است، زیرا روح و پرداختن به آن در این جوامع جایگاه رفیعی ندارد و خیلی کم به آن پرداخته می‏شود. از سوی دیگر مادی‏گرایی و سودپرستی چنین جوامعی، آن‌ها را چنان از معنویات دور کرده است که تنها قادرند درباره چیزهای ملموس و مادی ظاهر و نمایان اظهار نظر کنند. برخلاف آن‌ها قبایل بدوی به‏ دلیل ارتباط روزمره‏شان با خدای خوبی و فرشتگان بیشتر به باطن آدم‏ها توجه می‏کنند. روح پاک یا ناپاک دیگران، خصلت اصلی برخوردها و قضاوت‏های آن‌ها را نسبت به دیگران تعیین می‏کند.
شائول وقتی می‏بیند قبایل پراکنده همه او را خویشاوند خود می‏دانند، حس می‏کند قوم آن‌ها قوم خود اوست. پس سرنوشت خود را به‏ عنوان مردی که حرف می‏زند، می‏پذیرد. او معتقد است «کسی که از وظیفه‏ای که به عهده‏اش گذاشته شده است دست بردارد تا به وظیفه دیگری عمل کند، روح خودش را از دست می‏دهد.»(ص ۲۳۴ و ۲۳۳) با احساس تولدی دوباره به سفرهایش ادامه می‏دهد. در سنین بالا نیز از یک‏جانشینی، ازدواج و برخورداری از عنوان مرد روحانی استنکاف می‏ورزد و به وظیفه خود ادامه می‏دهد. اگر ما (خواننده‏ها) کاری به مدرنیست یا پست‏مدرنیست بودن یوسا نداشته باشیم، از همین متن به گوشه‏ای از اندیشه او، به‏ مثابه یک اندیشمند پی می‏بریم: تفکر باید منطقه‏ای و اقلیمی باشد و عمل‌ (پراتیک) جهانی؛ پس باید از دام تفکر جهانی‌ (در اینجا ایدئولوژی بورژوایی) پرهیز کرد! یعنی اندیشه‏ای در تقابل با مدرنیسم اما نه رو به عقب، بلکه به‏سوی جلو (حالا اسمش پست‏مدرنیسم باشد یا هر چیز دیگر).
دوست شائول گرچه نامه‏هایش بی‏جواب می‏ماند، اما هیچ‏گاه او را فراموش نمی‏کند. او در واقع با شائول زندگی می‏کند، زیرا در پی سخنان و علایق او، هر جا که می‏رود تمام آثار نویسندگانی را که متعلق به قبیله ماچیگنگا است، مطالعه می‏کند و از این طریق به عقاید و آداب و رسوم آن‌ها پی می‏برد.
او هنگامی که مسؤول تهیه برنامه‏ای تلویزیونی می‏شود، یکی از برنامه‏ها را به آن قبیله اختصاص می‏دهد و برای تهیه گزارش و فیلم به منطقه آمازونی می‏رود. نفوذ سفیدپوست‏ها در این منطقه مردم را عوض کرده است. معلم‏های دو زبانه مانند غربی‏ها لباس می‏پوشند و برخی به دین مسیحیت گرویده‏اند. دوستِ شائول از معلم‏ها درباره «مردانی که حرف می‏زنند» سؤال می‏کند.
آن‌ها و دیگران از جواب طفره می‏روند و اظهار بی‏اطلاعی می‏کنند. او معتقد است «انسان هر چه را برایش مهم باشد در هاله‏ای از راز قرار می‏دهد» (ص ۱۹۰) به همین دلیل احساس می‏کند قبایل پراکنده ماچیگنگا تظاهر به تجدد و مسیحیت می‏کنند، ولی در باطن همگی کم و بیش هنوز به اعتقادات و باورهای خود پای‏بند هستند. علت علاقه او به مردی که حرف می‏زند، عکس‏هایی است که در ویترین یک مغازه در فلورانس دیده است. در عکس، «مردی که حرف می‏زند» مشاهده می‏شود.
افراد قبیله دور او حلقه زده‏اند و با تمرکزی عمیق به او خیره شده‏اند. او برای پرسش درباره عکس نمی‏تواند عکاس را ببیند، زیرا او مرده است. عکس هم فروشی نیست. او فکر می‏کند مردی که حرف می‏زند، شائول است، اما به ‏خاطر تار بودن عکس، شک می‏کند.
به همین دلیل از افراد قبیله درباره آن مرد سؤال می‏کند. به امید جواب و رسیدن به نتیجه، از زوج شنیل که هنوز در قبیله زندگی می‏کنند سؤال می‏کند. آقای شنیل بر حسب اتفاق دو بار موفق شده است در جمع چنین مردانی شرکت کند.
وقتی خصوصیات ظاهری مردی را توصیف می‏کند که حرف می‏زند، دوست شائول مطمئن می‏شود آن مرد کسی جز شائول نیست.
هیجان و اضطراب ناشی از این آگاهی او را بی‏قرار می‏کند. در بازگشت از دوستی یهودی تقاضا می‏کند اطلاعاتی درباره شائول و پدرش برای او به ‏دست آورد. دوستش به او خبر می‏دهد که پدر شائول در قبرستان پرو دفن شده است، ولی هیچ خبری از شائول در دست نیست. این موضوع او را صد در صد مطمئن می‏کند شائول همان مردی است که حرف می‏زند.
پس از این اطمینان، شروع به نوشتن درباره شائول می‏کند. از نظر او رفتن شائول به آمازونی و زندگی با قبیله‏های پراکنده، در واقع گذر او از جامعه‏ای متمدن به جامعه‏ای بدوی، از زبانی تکامل‏یافته به زبانی خشک و اتصالی، از عقل به جادو و از مذهب یکتاپرستی یا مذهب لاادری غربی به جان‏گرایی کافرانه است. تصور شائول به‏ عنوان مردی که حرف می‏زند برای او مبهم و غیرقابل درک است، زیرا فکر می‏کند «حرف زدن مانند مردی که حرف می‏زند عبارت است از رسیدن به حد احساس کُنه این فرهنگ و زندگی با آن، یعنی نفوذ در اعماق آن، رسیدن به مغز استخوان تاریخ و اسطوره آن، هضم ممنوعیت‏ها و واکنش‏ها و میل‏ها و هراس‏های آباء و اجدادی» (ص ۲۵۸).
شائول جنگل‏ها را زیر پا می‏گذارد و حکایت‏ها و دروغ‏ها و افسانه‏ها و سخنان یاوه و شوخی‏هایی را که آن اقوام پراکنده می‏گویند، از یک‏جا به جایی دیگر می‏برد. او احساس تعلق به یک مجموعه و ایجاد چیزی دارای خصلت برادری و یک‌پارچگی را در میان آن‌ها حفظ می‏کند.
با این کارها در مقابل مفاهیم تجدد و ترقی تحمیلی می‏ایستد. این طرز تفکر، دوست او را به تحسین از شائول وا می‌دارد و قلبش را از عشق به او مالامال می‏کند؛ حتی یادآوری و تفکر به شائول او را نسبت به تفریحات عامیانه بورژوایی دل‌سرد می‏کند. به ‏جای آن‌ها به درگاه «خدای خوبی‏های قبایل» دعا می‏کند و سلامتی و شادی شائول را از او خواستار می‏شود.
نام این دوست هرگز در داستان فاش نمی‏شود. گویی نویسنده می‏خواهد به طریقی یگانگی روحی او با شائول را نمایان کند و با دلالت‏های ضمنی بگوید که او از لحاظ روحی کسی غیر از شائول نیست؛ درست همان‏طور که افراد قبیله ماچیگنگا دارای اسم‏های مشخص نیستند، ولی همه روحی یک‏پارچه دارند.
فتح‌اله بی‌نیاز
منبع : نشریه فیروزه