پنجشنبه, ۲۲ آذر, ۱۴۰۳ / 12 December, 2024
مجله ویستا

تاثیر کم آبیاری بر کمیت و کیفیت چغندرقند در کبوتر آباد اصفهان


تاثیر کم آبیاری بر کمیت و کیفیت چغندرقند در کبوتر آباد اصفهان
زارعین چغندرکار در اراضی بدون محدودیت شوری آب و خاک به علت مصرف بیش از نیاز آب آبیاری با افت کیفیت ریشه مواجه هستند. در سال ۱۳۷۹ جهت تعیین رابطه کم آبیاری و کمیت و کیفیت ریشه چغندرقند مطالعه ای در ایستگاه کبوترآباد مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان انجام شد. در این پژوهش شش تیمار میزان آب مصرفی از ۱۰۷۷۰ تا ۸۵۵۴ مترمکعب در هکتار با استفاده از روش آبیاری بارانی تک شاخه ای با آبپاش های نلسون F۴۳ با فاصله ۱۲ متر و فشار ۳.۵ اتمسفر اعمال گردید. رقم چغندرقند مورد استفاده مولتی ژرم۷۲۳۳ بود, پس از نصب سیستم، الگوی پخش و شدت پاشش نازل ها تعیین گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که با کاهش مصرف آب عملکرد ریشه، قند ناخالص، سدیم ریشه و قند قابل استحصال به صورت معنی دار کاهش، ولی درصد قند و میزان ازت مضره ریشه به صورت معنی داری افزایش یافت. حداکثر عملکرد ریشه در تیمار ۱۰۷۷۰ متر مکعب در هکتار به میزان ۵۵ تن در هکتار بدست آمد. در حالی که با مصرف ۸۵۵۴ متر مکعب آب, عملکرد ریشه تا ۲۰.۱۰ تن در هکتار کاهش یافت. با اعمال کم آبیاری کارایی مصرف آب برای عملکرد ریشه کاهش نشان داد. کاهش کارایی مصرف آب برای عملکرد قند به میزان ۴.۸۰ تن در هکتار از تیمار ۹۸۱۵ مترمکعب آب در هکتار و کمتر از آن حادث شد. در این تحقیق مشخص شد که سدیم ریشه نسبت به مقادیر آب عکس العمل نشان می دهد، بدین مفهوم که مصرف بیشتر آب سدیم ریشه را افزایش داده و در نتیجه درصدقند چغندرقند را کاهش می دهد. در این اراضی با مصرف مقدار واقعی آب مورد نیاز نمی توان می توان از افزایش سدیم ریشه و کاهش درصد قند جلوگیری کرد. نتایج این تحقیق نشان داد که با کاهش مصرف آب کمتر از ۹۷.۵ درصد آب مورد نیاز نمی توان راندمان مصرف آب برای عملکرد قند را افزایش داد. هم چنین عملکرد قند سفید نسبت به کم آبیاری واکنش نشان داد و با کاهش مصرف آب، عملکرد قند سفید به صورت معنی دار کاهش یافت, به طوری که در تیمارهای مصرف ۱۰۴۹۸ و ۸۵۵۴ متر مکعب آب در هکتار, عملکرد قند سفید به ترتیب ۴.۵۶ و ۲.۴۲ تن در هکتار کاهش یافت.
محمدرضا جهاداکبر
حمیدرضا ابراهیمیان
منوچهر ترابی
جواد گوهری
منبع : پایگاه اطلاعات علمی