شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا
استاد آشتیانی به روایت خودش
استاد علامه سید جلال الدین آشتیانی ، چهره ای آشنا برای همه جویندگان حكمت و دانش است . می گویم هست زیرا كه مرد اندیشه به واسطه آنچه گفته ( و بویژه آنچه مسكوت گذاشته) همیشه زنده خواهد ماند. سوم فروردین سالروز فوت این استاد بزرگ مكتب اصفهان است. مطلب زیر كه توسط كانون ایرانی پژوهشگران فلسفه و حكمت تنظیم شده است، بخش مربوط به معرفی آثار در سرگذشت خود نوشت ایشان است كه در شهریور ۱۳۶۴ به قلم آمده . این نوشته را به یاد وی به اهل اندیشه تقدیم می كنیم.
حقیر (سیدجلال آشتیانی ) برای آنكه مختصر اندوخته خود در ربوبیات را از دست ندهد، به تألیف آثار علمی پرداخت. نخستین اثر حقیر، «هستی از نظر فلسفه و عرفان» است كه در ۱۳۳۸ در مدت بیست روز آن را به سلك تحریر آوردم . اثر دوم نگارنده « شرح حال و آرای فلسفی ملاصدرا» است كه در كمال ایجاز نوشته شده است و آن را خیال دارم در دو جلد به تفصیل در آورم .
اثر سوم حقیر چاپ « شرح آخوندملامحمد جعفر لنگرودی بر مشاعر ملاصدرا» است ، حاج ملامحمد جعفر از شاگردان آخوندنوری است . این شرح با مقدمه راهگشای استاد محقق جلال الدین همایی - اعلی اللّه مقامه - و تعلیقات مفصل حقیر به انضمام سیر فلسفه اسلامی از زمان میرداماد و میرفندرسكی تا عصر حاضر چاپ و منتشر شد.
«المظاهر الالهیه ملاصدرا » را قبل از شرح مشاعر با مقدمه و تعلیقات چاپ كردم .
اثر پنجم نگارنده «شرح مفصل بر مقدمه قیصری» بر شرح خود بر فصوص ابن عربی است . نگارنده این شرح را تقدیم مرحوم آقای آشتیانی نمودم ، بعد كه دوباره خدمت آن استاد محقق رسیدم ، فرمودند «این شرح را با ذوق و علاقه بر عرفانیات و به زور استدلال شرح كرده ای . مواضع مشكل مقدمه و فص آدمی و شیثی را به دقت مطالعه كن . بعد از مطالعه دقیق و درك مواضع عویصات ، مطالب را برای توبیان می كنم . »
«شواهد ربوبیه آخوند ملاصدرا» اثر ششم نگارنده است كه جزو انتشارات دانشگاه مشهد با حواشی محقق سبزواری چاپ و نشر شد. مقدمه مفصل آن در نحوه تأثیر افكار ملاصدرا در معاصران و اساتید بعد از او تا زمان آخوند نوری و رونق گرفتن آثار این فیلسوف در مدارس و حوزه های علمی و سیر نزولی آن تا زمان حاضر و نیز بیان تأثیر افكار ابن عربی در اساتید دوران صفویه و زندیه و قاجاریه است .
در این ادوار فقها و مجتهدانی نظیر آقا حسین خوانساری و محقق سبزواری ، صاحب ذخیره شیخ الاسلام اصفهان ، و فقیه كم نظیر فاضل هندی سید محمد فرزند تاج الدین حسن اصفهانی استاد معقول و منقول بودند. از فاضل هندی مؤلف كتاب عالی در فقه اهل بیت (ع ) به كشاف اللثام تعبیر می كنند.
شیخ جعفر كاشف الغطا گفته بود: «اگر كشف اللثام را ندیده بودم ، باور نداشتم كه در اولاد اعاجم فقیه به وجود آید. » به هر حال ، جلد اول منتخبات فلسفی را بعد از مجموعه آثار چاپ نشده حكیم سبزواری به انضمام قمست فرانسوی ، چاپ و منتشر نمود. به نظرم می آید كه حدود چهل كتاب و رساله از ۱۳۴۰ خورشیدی تا ۱۳۶۱ هجری شمسی چاپ و منتشر نموده ام .
«اصول المعارف محقق فیض» و «رسائل فلسفی ملاصدرا»، «المسائل القدسیه» و« اجوبهٔ المسائل متشابهات القرآن» نیز از آثاریست كه با مقدمه مفصل جزو انتشارات دانشكده الهیات در دسترس اهل ذوق قرار گرفت .
بهترین اثری كه در این اواخر منتشر كردم ، «مشارق الدراری» ، شرح سعیدالدین سعید فرغانی است بر تائیه ابن فارض كه از حیث اشتمال بر امهات قواعد عرفانی و فروعات متفرقه بر این اصول نظیر ندارد.
این كتاب تقریر درس شیخ كبیر قونوی است كه از قرار مقدمه ای كه به قلم مبارك خود بر این شرح نوشته ، ابیات تائیه را در دیار مصر و شام و روم برای جمعی از اعاظم تلامیذ خود شرح می نموده و شاگردان بیانات استاد را می نوشتند. قونوی تقریرات فرغانی را پسندید و بر آن مقدمه نوشت . فرغانی از خود نیز مایه گذاشته است .
تائیه ابن فارض در اطوار نبوت و ولایت محمدیه و علویه و دیگر وارثان ولایت محمدیه یعنی ائمه طاهرین ، نظیر ندارد. در عالم اسلام به تصریح اهل فن هیچ اثر منظوم دارای عظمت تائیه نمی باشد. بلكه مراتب ولایت را بدان مضبوطی و نظم خاص احدی بیان نكرده ، در آن شور و حال غریبی دیده می شود.
حقیر نخستین و بهترین و عمیق ترین شرح ابن عربی را با نسخ متعدد مقابله و برای چاپ مهیا كردم . شرح مذكور تألیف مؤیدالدین جندی از تلامیذ قونوی است . از این كتاب سیصد و پنجاه صفحه چاپ شده بود كه بنده به شدت بیمار شدم و دوست دانشمندم جناب آقای دكتر ابراهیم دینانی استاد فعلی دانشگاه تهران بقیه كتاب را كه در مطبعه بود، زیر نظر گرفت و چاپ كرد.
نسخ كتاب مذكور تمام شده است و در نظر دارم آن را با دقت تصحیح و با مقدمه ای مفصل در نحوه تأثیر او بر دیگر شارحان فصوص و نحوه تلقی عرفای قبل از ابن عربی درباه وحدت وجود در دست دارم كه به عنوان رد بر تهافت غزالی به رشته تحریر می آورم و در همین اثر، تمام مطالب ابواب الهدی اثر مرحوم آقا میرزامهدی اصفهانی را مورد نقد و بررسی قرار می دهم .
منبع : روزنامه ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست