سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا

از ته دل خندیدن درمان جسم و روح شما!


از ته دل خندیدن درمان جسم و روح شما!
آیا تاکنون از خود پرسیده‌اید که چندبار در روز از ته دل می‌خندید؟ آیا آدم خوش‌خنده و خوش‌روئی هستید یا گرفته و عبوس و به‌اصطلاح جدی و مبادی آداب! پژوهش‌های گوناگون در زمینه اثرات خندیدن بر جشم و روح بیان‌گر این واقعیت است که خندیدن سبب از بین رفتن بسیاری از فشارهای روحی و روانی شده و راندمان کاری را در افراد بالا می‌برد. در کشور هندوستان برای تشویق مردم به این‌که از دل‌مشغولی‌های روزانه خود دست برداشته برای لحظه‌ای هم که شده با ”خنده“ مشکلات خود را فراموش کنند، دست به ابتکار جالبی زده‌اند و دوره‌هائی تحت عنوان ”خنده‌درمانی“ تشکیل داده‌اند این دوره‌ها با استقبال بسیاری روبه‌رو شده است.
بهره‌گیری از ”خنده“ برای درمان ناهنجاری‌های فکری و عارضه‌های جسمی، نخستین‌بار نیست که به مرحله اجرا درمی‌آید. پیش از این در کشور ژاپن به معجزه خنده پی برده و از آن برای آرامش روح و روان استفاده نموده‌اند. طی یک برنامه از پیش تعیین شده در کلاس‌های خنده‌درمانی برای علاقمندان به آرامش درونی، فواید خنده به‌طور مبسوط، شرح داده می‌شود.
در این راستا بر این نکته تأکید می‌شود که بسیاری از ما اکثر وقت خود را در محل کار سپری می‌نمائیم، جائی‌که بیشترین فشار را از لحاظ کاری متحمل می‌شویم، بیماری‌های زیادی مانند ”فشار خون“، ”نارسائی‌های قلبی“، ”بی‌خوابی و افسردگی“ حاصل فشارهای بیش از اندازه‌ای هستند که هرکدام از ما روزانه با آنها دست و پنجه نرم می‌کنیم، اضطراب و استرس محیط کار و فعالیت ممکن است به وضعیت بدتر مانند اعتیاد به مواد مخدر یا تفریحات غیرسازنده منجر می‌شود. از این‌رو، تمرین خنده به فواصل زمانی در روز باعث می‌شود اکسیژن بیشتری به مغز برسد و با آزاد شدن هورمون‌های انرژی‌زا در بدن، فرد احساس آرامش بیشتری کند.
پس سعی کنید همیشه لبخند بر لبتان باشد.دست‌کم پس از هر دو یا سه ساعت کار مداوم یک نفس عمیق کشیده گردن و شانه‌هایتان را به عقب خم کنید تا به‌اصطلاح خستگی از تنتان بیرون برود. خنده‌درمانی سیستم ایمنی بدن را افزایش داده باعث می‌شود کمتر دچار سرماخوردگی و عطسه شوید همین‌طور بروز عفونت‌های حلق و ریه را تا حد قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌دهد. خنده استقامت بدن را در ابتلا به بیماری‌هائی هم‌چون آسم، برونشیت، سردردهای عصبی و میگرن، و نیز دردهای ناشی از آرتروز، دیسک کمر و ستون فقرات افزایش می‌دهد.
خنده‌درمانی در حقیقت نوعی تمرکز فکری محسوب می‌شود که افکار انسان را از دنیای فیزیکی جدا می‌کند تا جائی‌که ذهن به هیچ‌چیز دیگری نمی‌اندیشد. تمام کسانی که از این روش استفاده می‌کنند به خوبی می‌دانند که هنگام متمرکز ساختن ذهن، همه افکار بد و منفی از قبیل اندیشه‌های جرم‌ برانگیز، ترس، عصبانیت، حسادت و خودخواهی را می‌توان از ذهن بیرون کرد و روحیه‌ای شاد و سرزنده را با تمرین گذشت و فداکاری، احترام به دیگران، دوست داشتن و محبت ورزیدن و از همه مهم‌تر ”بخشش“ در وجود خود زنده ساخت.
از این‌رو افراد باید بیش از هرچیز زوایای شخصیتی خود را به خوبی بشناسند و جنبه‌های شوخ‌طبعی را در وجود خود شناسائی کنند اگرچه این خصیصه در همه اشخاص به یک اندازه موجود نیست. طی فرآیند خنده‌درمانی به افراد آموزش داده می‌شود که صرف‌نظر از مشکلات و گرفتاری‌هائی که برای هر فردی در زندگی ممکن است پیش بیاید خندیدن و خوشحالی بخش جدائی ناپذیری از زندگی فردی انسان‌ها محسوب می‌شود. وقتی ذهن و فکر شما در آرامش کامل باشد قطعاً راحت‌تر و آسان‌تر می‌توانید تصمیم بگیرید و با آرامش خاطر مشکلات خود را حل کنید. تحقیقات نشان می‌دهد که بسیاری از انسان‌ها نسبت به لطیفه‌هائی که می‌شنوند عکس‌العمل نشان می‌دهند.
اگر لطیفه‌ شیرین و بامزه باشد قطعاً خنده را بر لبانشان خواهد نشاند. برای این‌که بتوانید خندیدن را تمرین کنید باید با افرادی معاشرت کنید که همیشه شاد و خوشحال هستند، گوئی هیچ غم و غصه‌ای در زندگی ندارند و اگر هم دارند آن را بروز نمی‌دهند. در این‌گونه کلاس‌ها توسط تلویزیون و یا ضبط صوت داستان‌های خنده‌دار و بامزه به نمایش در می‌آید تا افراد به خندیدن وادار شوند. خنده را می‌توان به چند گروه تقسیم‌بندی کرد.
گروه اول)همان لبخندهائی هستند که افراد در هر زمان و مکانی می‌توانند از آنها استفاده کنند. به‌طور مثال خیلی‌ها برای این‌که ترس و یا اضطراب خود را پنهان کنند آن را با یک لبخند بروز می‌دهند
گروه دوم) لبخندهائی هستند که در مکان‌های خاص و با کمی احتیاط انجام می‌گیرند.
مثلاً در مکان‌های عمومی خنده بی‌جا و بی‌مورد شخصیت آدم‌ها را زیر سئوال خواهد برد.
دسته سوم)خنده‌های بی‌صدائی است که در دل آدم‌ها انجام می‌گیرد. برای مثال دوست شما مطلبی در مورد شخصیت شما به زبان می‌آورد که به‌نظر شما اصلاً واقعیت ندارد و شما در دل به او می‌خندید و یا موردی از کسی پنهان کرده‌اید و در دل به او می‌خندید که از همه‌جا بی‌خبر است.
دسته چهارم )خنده‌های کاملاً دوستانه است، زمانی که از ته دل می‌خندید و در آن لحظه تنها به چیزی می‌اندیشید که باعث خندیدن شما شده است. در این حالت تمام اعضاء بدن شما از عضلات سر و صورت گرفته تا دست و حتی قفسه سینه، شما را در خندیدن همراهی می‌کنند. از این‌رو از ته دل خندیدن بهترین و مفیدترین نوع خنده است! بنابراین از همین امروز تصمیم بگیرید با لبخند زدن به دیگران و از ته دل خندیدن آرامش را به محیط کار و زندگی خود آورده و زمینه‌ای مناسب برای رشد خلاقیت‌ها و دوستی‌های پایدار را فراهم کنید.
منبع : ماهنامه اقتصاد خانواده