جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

پیش به سوی linux


پیش به سوی linux
● لینوكس یك نرم‌افزار منبع باز است
منظور از نرم‌افزار منبع باز، نرم‌افزاری است كه همراه با كد منبع خود توزیع می‌شود و هر كاربری كه آن را دریافت می‌كند می‌تواند كد منبع آن نرم‌افزار را تغییر داده و از نو توزیع نماید.
بنابراین تكثیر و كپی لینوكس و یا افزودن خطوطی به كد منبع آن عملی غیرقانونی محسوب نمی‌شود. همچنین پس از آن كه شما نیز خطوطی را به كد منبع این سیستم‌عامل افزودید می‌توانید حاصل كار خود را در اختیار سایر كاربران قرار دهید. نرم‌افزارهای منبع باز تحت مجوزهای گوناگونی چون GPL، GNU و … توزیع می‌شوند. سیستم‌عامل لینوكس تحت مجوز GPL توزیع می‌گردد.
● لینوكس به فرد یا شركت خاصی تعلق ندارد
بسیاری از كاربران فكر می‌كنند كه سایت Linux.com عهده‌دار تولید، توزیع و كنترل لینوكس می‌باشد. شاید آنها با مشاهده‌ی سایت Microsoft.com كه به شركت میكروسافت تعلق دارد و مالكیت، توزیع و كنترل سیستم‌عامل ویندوز تحت نظارت آن انجام می‌گیرد به چنین نتیجه‌ای رسیده باشند. با وجود آن كه لینوكس توسط شركت‌های بسیاری پشتیبانی شده و برنامه‌نویسان زیادی در حال توسعه‌ی آن هستند اما چه قبلاً و چه در حال حاضر این سیستم‌عامل به هیچ فرد، گروه یا شركتی تعلق نداشته است.
● نحوه‌ی دریافت لینوكس
وقتی شما لینوكس را دریافت می‌كنید در حقیقت نسخه‌ی توزیع‌‌شده‌ای از آن را تهیه كرده‌اید كه علاوه بر سیستم‌عامل لینوكس یك‌سری برنامه‌های دیگر را نیز به دست آورده‌اید كه می‌توانند این سیستم عامل را به روش‌های بسیاری توسعه دهند. هر كس پس از دریافت یك نسخه‌ی توزیع شده می‌تواند به كد منبع این سیستم‌عامل خطوطی را اضافه نموده و یا در حقیقت لینوكس خود را با لینوكسی كه دریافت كرده است یكی نماید.
در حال حاضر بیش از ۲۰۰ نسخه‌ی توزیع شده‌ی معتبر و كارآمد از لینوكس وجود دارد كه تماماً به این ترتیب به وجود آمده‌اند. البته به كاربران تازه‌كار لینوكس توصیه می‌شود به یك نسخه اكتفا كنند. آنها پس از ارتقاء دانش خود درباره‌ی لینوكس می‌توانند توزیع‌های مختلفی از لینوكس را با هم یكی كرده و خود نیز نسخه‌ی جدیدی را بیافرینند.
برای دریافت لینوكس می‌توانید به سایت‌هایی كه این سیستم‌عامل را توزیع می‌كنند مراجعه نمایید. برخی از این سایت‌ها كاملاً معتبر بوده و نسخه‌ی توزیع شده‌ی خاصی را دارا هستند. برای مثال نسخه‌ی توزیع‌شده‌ی Mandrake را می‌توان از آدرس www.linux-mandrake.com و نسخه‌ی Red Hat را می‌توان از آدرس www.redhat.com تهیه نمود. داشتن امكاناتی چون اتصال سرعت بالای اینترنتی و ضبط كننده‌ی (CD Recorder)CD به شما كمك می‌كند كه یك تصویر .ISO از نسخه‌ی توزیع شده را Download كرده و آن را بر روی CD بنویسید. سپس می‌توانید از این CD به عنوان CD نصب لینوكس استفاده كنید. برنامه‌ی نصب لینوكس در مراحل مختلفی كه عمل نصب انجام می‌گیرد با دستورالعمل‌هایی كه ارایه می‌دهد شما را قدم به قدم راهنمایی می‌كند.
اگر شما Recorder CD ندارید می‌توانید CD نصب لینوكس را از فروشگاه‌های كامپیوتری مختلف تهیه كنید. اتفاقاً CDهایی كه از فروشگاه‌های كامپیوتری تهیه می‌شوند دارای دفترچه‌ی راهنما و پشتیبانی فنی نیز هستند. تهیه‌ی سیستم‌عامل لینوكس و نرم‌افزارهای مبتنی بر آن بسیار ارزان‌تر از ویندوز است. این درحالی است كه لینوكس حتی از ویندوزهای NT و ۲۰۰۰ نیز با ثبات‌تر بوده و در تجارت الكترونیكی و قابلیت‌های شبكه‌ای امنیت بیشتری را در مقایسه با ویندوز ارایه می‌دهد و می‌تواند بر روی سخت‌افزارهای قدیمی‌‌تر نیز اجرا شود ولی معمولاً كاربران ویندوز با ارتقاء سیستم‌عامل ناچار به ارتقاء سخت‌افزار خود نیز هستند.
● منظور از LUG چیست؟
LUG مخفف عبارت Linux Users Group است و منظور از آن تمام كاربران لینوكس هستند. در حقیقت هر كسی كه به لینوكس وارد باشد و از آن استفاده كند عضو این گروه است. اگر شما یك كاربر تازه كار لینوكس هستید و برای نصب و راه‌اندازی این سیستم‌عامل مشكل دارید می‌توانید به یكی از افراد این گروه مراجعه كنید. چون لینوكس در تمام نقاط دنیا كاربر دارد و احتمالاً شما می‌توانید یكی از این كاربران را در نزدیكی خود بیابید. راهنمایی یك كاربر وارد به لینوكس بسیار مفید است چون او به زبان شما سخن می‌گوید و از پرداختن به مسایل حاشیه‌ای و نامربوط اجتناب می‌ورزد.
بعضی از گروه‌های LUG شكل سازمان یافته دارند. این گروه‌ها معمولاً سایت‌هایی را نیز در اینترنت دارا هستند. اگر شما از جمله كاربرانی هستید كه هیچ فرد آشنا به لینوكس در اطرافتان زندگی نمی‌كند می‌توانید به چنین سایت‌هایی مراجعه كرده و پاسخ پرسش‌های خود را از طریق E-mail، Chat و یا هر روش دیگری كه آن سایت ارایه می‌دهد دریافت كنید.
گروه‌های LUG می‌توانند كاربران نواحی مختلف را در استفاده از نسخه‌های توزیع شده‌ی متفاوت راهنمایی كنند. چون برخی از نسخه‌ها در بعضی از نواحی از طرفداران بیشتری برخوردار است. كاربران تازه كار بهتر است قبل از نصب لینوكس به یكی از این گروه‌ها مراجعه كرده و درباره‌ی نسخه‌ و نحوه‌ی نصب لینوكس اطلاعات كافی را دریافت كنند.
● آشنایی با نسخه‌های مختلف لینوكس
معمولاً سیستم‌عامل‌های مكینتاش و ویندوز به طور همزمان هر كدام دارای چند نسخه‌ی انگشت‌شمار هستند اما لینوكس از تنوع بسیاری برخوردار است. آن قدر نسخه‌ی توزیع شده وجود دارد كه كاربر می‌تواند با خیال راحت از میان آنها به انتخاب پرداخته و نسخه‌ای كه واقعاً جوابگوی نیازهای او می‌باشد را تهیه كند. در اینجا فهرستی از چند نسخه‌ی لینوكس همراه با اطلاعات مختصری درباره‌ی آنها ارایه می‌شود:
▪ RedHat:
این نسخه شناخته‌شده‌ترین نسخه‌ی توزیع شده‌ی لینوكس می‌‌باشد، چون توسط شركت‌های سخت‌افزاری بزرگی مانند IBM، Packard-Hewlett و Dell پشتیبانی می‌شود و می‌تواند بهترین انتخاب برای كسانی باشد كه می‌خواهند از این سیستم‌عامل در سرویس‌دهنده‌های شركت خود استفاده كنند.
این نسخه را می‌توان به طور رایگان از اینترنت (از سایت RedHat) تهیه كرد. البته CD نصب این نسخه در فروشگاه‌های كامپیوتری نیز موجود می‌باشد. با تهیه‌ی CD شما از پشتیبانی فنی شركت RedHat نیز برخوردار می‌شوید اما مقدار و مدت این پشتیبانی به مبلغی كه بابت CD پرداخت می‌كنید بستگی دارد. البته اگر نسخه‌ی RedHat را از طریق Download كردن به دست آورده باشید باز هم می‌توانید از برخی از خدمات و پشتیبانی‌های رایگان شركت RedHat برخوردار شوید.
▪ SuSE:
این نسخه با نیازها و مطالبات كاربران خانگی و یا دفاتر اداری كوچك سازگاری بیشتری دارد. خصوصاً این نسخه را به افرادی كه برای اولین بار از لینوكس استفاده می‌كنند توصیه می‌نماییم. از این نسخه می‌توان در اكثر سرویس‌دهنده‌ها از جمله سخت‌افزارهای شركت مكینتاش و سرویس‌دهنده‌های سری ۳۹۰ شركت IBM استفاده نمود. وب سایت SuSE پشتیبانی‌های مختلفی را در خصوص این نسخه از لینوكس ارایه می‌كند اما میزان این پشتیبانی به نوع استفاده از لینوكس بستگی دارد.
اگر شما از لینوكس‌تان بر روی یك سرویس‌دهنده‌ی شخصی استفاده كنید و یا آن را در یك شركت بزرگ به كار ببرید از پشتیبانی‌های متفاوتی برخوردار خواهید شد، اما روش توزیع این نسخه از لینوكس توسط سایت SuSE به گونه‌ای است كه نمی‌توان یك تصویر ISO را از آن Download كرد بلكه این نسخه به صورت فایل‌های مجزایی عرضه می‌شود كه امكان توزیع آن را از طریق اینترنت فراهم می‌سازد.
▪ Linux- Mandrake:
این نسخه به عنوان آسان‌ترین نسخه‌ی لینوكس شناخته‌ شده است و می‌تواند بهترین انتخاب برای كاربران مبتدی باشد. اگر چه ممكن است كاربران گاهی در حین استفاده از این نسخه به پدیده‌های غیرعادی برخورد كنند اما در مجموع نسخه‌ی دوست داشتنی و قابل قبولی است. كاربران سایت‌های NewsForge و Linux بیشتر از این نسخه استفاده می‌كنند. Linux-Mandrake را می‌توان به طور رایگان Download كرد اما CD نصب آن در فروشگاه‌ها نیز موجود می‌باشد. با تهیه‌ی این CD نیز می‌توانید از دفترچه‌ی راهنما و پشتیبانی فنی برخوردار شوید.
▪ Caldera OpenLinux :
این نسخه توسط شركتی توزیع می‌شود كه سال‌ها در زمینه‌ی یونیكس تجربه دارد. این نسخه را نیز می‌توان به صورت رایگان Download كرد و یا CD آن را خریداری نمود. با تهیه‌ی این لینوكس می‌توانید علاوه بر پشتیبانی رایگانی كه توسط سایت شركت توزیع‌كننده ارایه می‌شود از پشتیبانی‌های اختصاصی این سایت نیز برخوردار شوید. شركت Caldera در زمینه‌ی لینوكس و یونیكس محصولات دیگری نیز دارد كه از جمله‌ می‌توان به نوعی سرویس‌دهنده‌ی پیغام اشاره كرد. گفته می‌شود كه این سرویس‌دهنده می‌تواند جایگزین Microsoft Exchange گردد. بنابراین برای شركت‌هایی كه می‌خواهند از ویندوز به سوی لینوكس تغییر مسیر دهند انتخاب خوبی خواهد بود.
▪ Turbolinux :
این نسخه نیز برای استفاده از در شركت‌ها طراحی شده است و نمی‌تواند انتخاب مناسبی برای كاربران خانگی و یا دفاتر كوچك باشد. آنچه در مورد این نسخه گفته می‌شود این است كه نسخه‌ی مزبور دارای یك‌سری برنامه‌ی كمكی است كه كار مدیریت سیستم‌ها را در یك شركت كامپیوتری بزرگ آسان می‌كنند. با استفاده از این برنامه‌های كمكی می‌توان به طور همزمان برنامه‌های گوناگون را به تعداد زیادی از كامپیوترها اضافه نمود. در این زمینه شركت‌های دیگری نیز وجود دارند كه چنین برنامه‌های كمكی را عرضه كرده‌اند اما در میان تمام آنها Turbolinux از بیشترین شهرت برخوردار است.
▪ Debian GNU /Linux :
این نسخه یك توزیع تجاری نیست بلكه توسط سازمانی كه اعضای آن را برنامه‌نویسان داوطلب از سراسر جهان تشكیل می‌دهد به وجود آمده است. بنابراین كاملاً یك نسخه‌ی رایگان محسوب می‌شود. با وجود این كه نسخه‌ی مذكور توسط گروهی از برنامه‌نویسان داوطلب و آزاد به وجود آمده است اما از كارآیی خوبی برخوردار می‌باشد. تنها اشكال این نسخه عدم برخورداری از پشتیبانی فنی می‌باشد. اگرچه تهیه‌ی این نسخه از لینوكس از سایت‌ اینترنتی Debian انجام می‌گیرد اما این سایت با كمك و همیاری كاربران مختلف ایجاد شده است و چون منافع خاصی را تعقیب نمی‌كند و دارای كارمندان ثابت و مشخصی نیست لذا قادر به ارایه‌ی پشتیبانی فنی نمی‌باشد.
▪ Slackware Linux:
این نسخه از لینوكس اولین نسخه از لینوكس توزیع شده می‌باشد كه نصب و استفاده از آن به هیچ وجه آسان نیست. اما اگر شما تصمیم دارید عملكردهای داخلی سیستم‌عامل لینوكس را یاد بگیرید می‌توانید با استفاده از این نسخه به یك فرد حرفه‌ای در زمینه‌ی مدیریت سیستم‌های یونیكس و لینوكس تبدیل شوید.
Slackware در میان نسخه‌های فعلی لینوكس از كمترین محبوبیت برخوردار است و كاربران برای فراگیری این نسخه در مقایسه با نسخه‌های دیگر به زمان بیشتری احتیاج دارند. اما پس از فراگیری استفاده از این لینوكس سیستمی خواهید داشت كه كاملاً همه چیز آن تحت كنترل و فرمان شما می‌باشد. یك كاربر وارد به Slackware هنگام كار با این لینوكس مانند برنامه‌نویسی است كه اسكریپت‌ها و مولفه‌های دلخواه خود را به هر كجای برنامه كه بخواهد می‌افزاید. در حقیقت افراد سخت‌كوشی كه دوست دارند با كامپیوتر خود بازی كرده و آن را به صورت‌های مختلف درآورند از این لینوكس استقبال خواهند كرد.
Lycoris: این لینوكس دوستانه‌ترین و شاید كامل‌ترین نسخه‌ی لینوكس در بازار است. نصب این لینوكس آسان بوده و قابل اجرا بر روی اكثر كامپیوترهای شخصی می‌باشد. علاوه بر این، لینوكس مذكور به قدر كافی نرم‌افزار دارد كه پس از نصب آن بلافاصله به نوشتن و ویرایش اسناد، وارد شدن به اینترنت، مرور وب و تبادل E-mail اقدام كنید. Lycoris را می‌توان از وب سایت شركت توزیع‌كننده‌ی آن Download كرده و یا CD نصب آن را خریداری نمود.● نسخه‌های توزیع شده‌ی دیگر
علاوه بر نسخه‌های معرفی شده ، تعدادی زیادی از نسخه‌های دیگر نیز وجود دارند، سایت Dmoz.org لیستی از این نسخه‌ها را با اهداف مختلفی كه می‌توان آنها را به كار برد ارایه می‌دهد. از آنجایی كه هر كسی می‌تواند به كد منبع لینوكس دسترسی پیدا كرده و آن را تغییر دهد لذا امكان ایجاد نسخه‌های توزیع شده‌ی بسیاری از این سیستم‌عامل وجود دارد. اما به كاربران تازه‌كار توصیه می‌شود كه علاوه بر مشورت با گروه‌های LUG سعی كنند از نسخه‌های شناخته شده استفاده نمایند.
● محتوای یك نسخه‌ی توزیع شده
مطمئناً برای استفاده از كامپیوتر به چیزی بیشتر از سیستم‌عامل یعنی برنامه‌های كاربردی نیز نیاز داریم. نرم‌افزارهایی كه در كنار یك سیستم‌عامل به كار می‌روند می‌توانند كار آمد بودن آن سیستم‌عامل را نشان دهند. خوشبختانه CD نصب لینوكس همراه بسته‌ی نرم‌افزاریی عرضه می‌شود كه حاوی تعداد زیادی نرم‌افزار و برنامه می‌باشد. از جمله‌ی این برنامه‌ها می‌توان به Suiteهای اداری، ویرایشگرهای متن، بازی‌ها، صفحه‌های گسترده، PIMها، مرورگرهای وب و بسیاری از برنامه‌های دیگر اشاره كرد.
وجود تمام این برنامه‌ها در یك بسته‌ی نرم‌افزاری بدان معناست كه می‌توان همه‌ی آنها را یك جا نصب نمود و از طرفی مطمئن شد كه اجرای آنها دركنار یكدیگر با هیچ مشكلی روبرو نیست. البته برنامه‌هایی كه همراه لینوكس عرضه می‌شوند با نسخه‌های معادل خود در ویندوز و یا مكینتاش تفاوت دارند، اما می‌توانند كاملاً پاسخگوی نیازهای كاربرد زمینه‌های مختلف باشند. حتی برخی از برنامه‌های توزیع شده به همراه نسخه‌های مختلف لینوكس از ثبات و امنیت بیشتری نسبت به نسخه‌های معادل خود در ویندوز و مكینتاش برخوردار هستند. پس از آن كه مدتی با لینوكس كار كردید به برنامه‌‌های كاربردی سازگار با این سیستم‌عامل نیز عادت می‌كنید. در این زمان دیگر بازگشت به دنیای ویندوز یا مكینتاش برایتان مشكل خواهد بود.
توجه: برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره‌ی لینوكس می‌توانید به سایت Linux.com مراجعه نمایید. در این سایت مقاله‌ها و مطالب بسیاری را در خصوص سیستم‌عامل لینوكس خواهید یافت.
در ادامه این مقاله اشاره كوتاهی به طریقه‌ی نصب لینوكس خواهیم داشت. البته این روش نصب به صورت كلی است و برای همه نسخه‌های آن استفاده می‌شود اما باید به این نكته توجه كنید كه ممكن است روش نصب در نسخه‌های مختلف كمی متفاوت باشد ولی در نهایت روش كلی فرقی ندارد.
● یك نكته قبل از نصب
اگر برای اولین بار است كه می‌خواهید لینوكس را نصب كنید و این كار را از طریق بسته‌ی نرم‌افزاری كه قبلاً تهیه كرده‌اید انجام می‌دهید حتماً به راهنمای این بسته اعتماد كنید. اگر كارها آنطور كه در دفترچه‌ی راهنما گفته شده است پیش نرفت در آن صورت به یك فرد وارد مراجعه نمایید.
این مقاله سعی دارد به طور ساده و خلاصه شده یك تصویر كلی از نصب لینوكس را برای شما ارایه دهد. اكثر مردم از لینوكس فرار می‌كنند و آن را دشوار می‌پندارند. البته بعضی از سیستم‌هایی كه به صورت آماده در بازار عرضه می‌شوند سیستم‌های ویندوز مكینتاش را بر روی خود به صورت نصب شده دارا هستند. در هر صورت شما قرار است یك سیستم‌عامل كاملاً جدید بر روی سیستم‌تان قرار دهید. لذا اعتماد به نفس و خونسردی ابزار خوبی برای این كار هستند.
نصب قدم به قدم
۱) تهیه‌ی پشتیبان:
یكی از اولین كارهایی كه قبل از نصب لینوكس باید انجام دهید تهیه‌ی یك دیسك بوت از سیستم‌عاملی است كه در حال حاضر بر روی كامپیوترتان اجرا می‌شود. اگر سیستم‌عامل فعلی‌تان ویندوز است وارد قسمت Help شده و از طریق گزینه‌ی BootDisk یا Repair یك دیسك بوت درست كنید.
۲) ایجاد فضای كافی:
كار بعدی كه باید انجام دهید پاك كردن مقداری از فضای هارد برای جای دادن سیستم‌عامل جدید است. ما توصیه می‌كنیم كه برای لینوكس یك پارتیشن جدید ایجاد نمایید. این موضوع به نصب بهتر لینوكس كمك خواهد كرد. بعضی از سیستم‌عامل‌ها داده‌های حیاتی را در مكان‌های نامتعارف قرار می‌دهند، شاید هنگام ایجاد پارتیشن جدید ناچار به حذف این داده‌ها باشید لذت بهتر است قبل از پاك كردن داده‌های یك درایو از محتوای آن درایو بر روی رسانه‌هایی چون درایو Zip یك پشتیبان تهیه كنید.
گاهی ممكن است بخواهید داده‌های فعلی كامپیوترتان را یكپارچه‌سازی (Defrag) كنید و پس از آن لینوكس را نصب نمایید. هدف از Defrag كردن یك درایو؛ جمع كردن تكه‌های پراكنده شده‌ی یك فایل در یك مكان می‌باشد. این عمل سرعت بازیابی داده‌ها را افزایش می‌دهد چون داده‌ها در نزدیكی یكدیگر قرار گرفته‌اند. برای Defrag كردن یك درایو آن را راست كلیك كرده و از منوی ظاهر شده گزینه‌ی Properties را انتخاب كنید. در كادر تبادلی Properties گزینه‌ی Tools را كلیك نموده و دكمه‌ی Defragmentation را انتخاب كنید.
۳) پارتیشن‌بندی:
منظور از پارتیشن‌، یك بلوك از فضای ذخیره‌سازی بر روی درایو هارد می‌باشد. هر پارتیشن به گونه‌ای فرمت شده است كه بتواند نوع خاصی از فایل را در خود نگه‌داری كند. از آنجایی كه هر سیستم‌عاملی فایل‌های خود را به طور متفاوتی فرمت می‌كند لذا هر سیستم‌عامل به پارتیشن مخصوص برای نصب شدن در سیستم احتیاج دارد. اكثر كامپیوترهایی كه به صورت آماده تهیه می‌شوند دارای درایوهایی هستند كه تنها یك پارتیشن بر روی آن وجود دارد. این درایو محتوی سیستم‌عاملی است كه شركت تولید كننده بر روی آن كامپیوتر نصب نموده است. لذا اگر می‌خواهید در چنین سیستمی، لینوكس را نصب كنید ناچار به پارتیشن‌بندی مجدد درایوهارد آن هستید.
▪ هشدار:
تغییر پارتیشن كار خطرناكی است. در صورتی كه در درایو پارتیشن‌شونده داده‌ای وجود داشته باشد عمل پارتیشن‌بندی موجب از دست رفتن آن داده برای همیشه خواهد شد.
● پارتیشن Swap:
لینوكس از دو پارتیشن استفاده می‌كند. وجود یكی از این پارتیشن‌ها الزامی است. این پارتیشن Swap نام دارد. از این پارتیشن كامپیوتر به عنوان حافظه‌ی مجازی وقتی كه RAM جوابگوی سیستم‌عامل نیست استفاده می‌كند. نسخه‌ی RedHat از لینوكس حتماً به پارتیشن Swap احتیاج دارد. حتی اگر حافظه‌ی زیادی بر روی سیستم نصب شده باشد. در هر صورت اگر حافظه‌ی سیستم زیاد هم باشد بهتر است این پارتیشن را به وجود آورد اما می‌توان اندازه‌ی آن را كوچك تعیین كرد.
▪ پدید آوردن یك طرح كلی در ذهن:
عمل پارتیشن‌بندی آن چنان كه به نظر می‌رسد پیچیده و دشوار نیست اما به طراحی و پیش‌بینی دقیق نیاز دارد. قبل از انجام پارتیشن‌بندی درباره‌ی مقدار فضایی كه قرار است به هر سیستم عامل اختصاص یابد تصمیم بگیرید. اگر به دو یا چند پارتیشن برای لینوكس احتیاج دارید حتماً این موضوع را مدنظر بگیرید. این مسأله به گستردگی فایل داده‌ای استفاده شده بستگی دارد. در هر صورت لازم است كه یك طرح كلی برای پارتیشن‌های مورد استفاده‌تان در نظر بگیرید. در حقیقت باید بدانید كه هر بایت به كدام پارتیشن تعلق خواهد گرفت.
▪ Fdisk :
درایوهای هارد دارای فضای خاصی به نام MBR هستند. در این فضا علاوه بر اطلاعات مختلف، داده‌هایی نیز در خصوص پارتیشن‌های موجود در آن درایو وجود دارد. عمل پارتیشن‌بندی از طریق ابزار نرم‌افزاری مختلفی انجام می‌گیرد كه اطلاعات مربوط به پارتیشن‌بندی را بر روی MBR می‌نویسد. در سیستم‌عامل‌های ویندوز و لینوكس این ابزار Fdisk نامیده می‌شود. البته بعضی از نسخه‌های لینوكس همچون RedHad دارای ابزار پارتیشن‌بندی كننده‌ی مخصوص به خود هستند.
ممكن است بخواهید از ابزاری كه قبلاً داشته‌اید برای پارتیشن‌بندی هاردتان استفاده كنید اما ما توصیه می‌كنیم از ابزار Fdisk كه همراه نسخه‌ی توزیع شده‌ی لینوكس عرضه می‌شود استفاده كنید. در صورتی كه از ابزار قبلی‌تان استفاده می‌كنید مطمئن شوید كه این ابزار درایوهای بیش از ۲ گیگابایت را پارتیشن‌بندی می‌كند.
این امكان هم وجود دارد كه ابزار پارتیشن‌بندی كه از قبل بر روی سیستم‌تان وجود دارد با انواع پارتیشن‌های به كار رفته در لینوكس آشنا نباشد. چون همانطور كه گفتیم در لینوكس حداقل دو پارتیشن Swap و Native وجود دارد. قبل از پارتیشن‌بندی حتماً درباره‌ی این كه كدام پارتیشن‌ Swap و كدام پارتیشن Native باشد تصمیم بگیرید. همچنین باید نوع پارتیشن‌ اصلی‌تان را نیز مشخص كنید.
اگر از ابزار پارتیشن‌بندی قدیمی خود استفاده نمی‌كنید در آن صورت باید Fdisk لینوكسی كه در ابتدای عمل نصب ظاهر می‌شود را به كار ببرید.
۴) نصب:
وقتی كامپیوتر را راه‌اندازی می‌كنید، همیشه این سیستم‌عامل است كه قبل از همه بارگذاری می‌شود چون سیستم عامل مقیم در هارد است، اما وقتی می‌خواهید سیستم‌عامل جدیدی را نصب ‌كنید مطمئناً نباید هنگام راه‌اندازی منتظر بارگذاری آن سیستم‌عامل باشید چون هنوز بر روی هاردتان قرار نگرفته است و در CD محبوس است!
اگر CD نصب لینوكس را دارید؛ این CD خود عمل راه‌اندازی را انجام می‌دهد، اما اگر CD نصب لینوكس را در اختیار ندارید باید از یك دیسك‌بوت لینوكس استفاده كنید. در هر صورت قبل از نصب باید درباره‌ی رسانه‌ای كه می‌خواهید عمل راه‌اندازی را از طریق آن انجام دهید تصمیم بگیرید.
قبل از قراردادن CD نصب در درایو CD-ROM ، ابتدا به BIOS رفته و ترتیب راه‌اندازی را به نحوی تغییر دهید كه ابتدا سیستم‌ از درایو CD-ROM راه‌اندازی شود. برای این منظور سیستم‌ را راه‌اندازی كرده و وارد BIOS شوید. این قسمت را گاهی Setup هم می‌نامند. در منوهای آن دنبال چیزی شبیه به Boot Order بگردید. پس از آن كه این گزینه را پیدا كردید ترتیب درایوهایی كه عمل راه‌اندازی از آنها انجام می‌گیرد را به این صورت كه اول درایو CD-ROM و بعد درایوهارد باشد تنظیم كنید.
اكنون كامپیوتر را روشن كرده و CD نصب را در درایو CD-ROM قرار دهید. وقتی صفحه‌ی نصب ظاهر شد تنها كاری كه باید انجام دهید دنبال كردن دستورالعمل‌ها می‌باشد. اگر با نام برنامه‌های كاربردی كه درباره‌ی نصب‌شان سوال می‌شود آشنا نیستید نگران نشوید. به تمام آن سوال‌ها پاسخ مثبت دهید. اگر حجم درایوهاردتان برای نصب برنامه‌های كاربردی لینوكس كافی باشد پاسخ مثبت دادن به سوالاتِ برنامه‌ی نصب هیچ زیانی برای شما نخواهد داشت. این مرحله از عمل نصب ممكن است چند دقیقه‌ای طول بكشد.
در این جا امكان دارد از شما درباره‌ی پارتیشن‌بندی مجدد درایو دیسك‌سخت‌تان سوال شود. اگر می‌خواهید این عمل را انجام دهید در آن صورت باید به سوالاتی كه درباره‌ی نوع و نام پارتیشن‌های دلخواهتان می‌شود جواب بدهید. نام‌هایی كه انتخاب می‌كنید بعداً توسط LILO (بارگذاری‌كننده‌ی لینوكس) مورد استفاده قرار خواهند گرفت. اگر از شما سوال شد كه LILO را كجا نصب كنید در آن صورت انتخابی را كه MBR نام دارد را برگزینید.
وقتی عمل نصب تمام شد برنامه‌ی نصب از شما می‌خواهد كه سیستم را مجدداً راه‌اندازی كنید. هنگام راه‌اندازی باید CD نصب را از درایو CD-ROM خارج سازید.
همانطور كه قبلاً گفتیم LILO برنامه‌ی بارگذاری‌كننده لینوكس است و این برنامه به شما اجازه می‌دهد از بین سیستم‌عامل‌های مختلفی كه بر روی سیستم دارید یكی را برای راه‌اندازی انتخاب نمایید. وقتی مجدداً سیستم را راه‌اندازی كردید عبارت LILO را خواهید دید. اگر هیچ كاری انجام ندهید این سیستم‌عامل لینوكس است كه بارگذاری می‌شود. اما اگر می‌خواهید وارد سیستم‌عامل‌های دیگری كه بر روی سیستم‌تان دارید شوید در آن صورت با زدن كلید TAB می‌توانید فهرست این سیستم‌عامل‌ها را دیده و از میان آنها به انتخاب بپردازید.
برقراری ارتباط با سیستم: وقتی اعلان Log In ظاهر شد باید در كادر Username عبارت root را وارد كرده و كلید Enter را فشار دهید. اما اگر Log In ظاهر نشد در آن صورت باید منتظر خط فرمان لینوكس باشید، این بدان معناست كه رسماً وارد لینوكس شده‌اید.
منبع : کامپیوتر جوان