سه شنبه, ۱۴ اسفند, ۱۴۰۳ / 4 March, 2025
مجله ویستا
توصیه های غذایی برای شب امتحان

بنابراین صبحها با بیدار شدن به موقع فرصتی را فراهم آورید تا صبحانه كاملی را میل كنید. متأسفانه صبحانه كه مهمترین وعده غذایی است در كشور ما بسیار سهل انگارانه ترك میشود و آزمایشها نشانگر آنست كه كودكانی كه قبل از مدرسه به صرف صبحانه میپردازند، توان یادگیری و تمركز در آنها به شكل چشمگیری افرایش نشان میدهد. از آنجایی كه راهكارهای تغذیهای به خوبی قادر به تأمین این مواد مغذی است بر آن شدیم تا علاوه بر ذكر مواد غذایی سرشار از ویتامین و مواد معدنی كه قادر به ارتقا قدرت حافظه، یادگیری و توان مغزی هستند، به مواردی كه سبب كاهش استرس و اضطراب دهًٔ دانشآموزان و دانشجویان در زمان امتحان میشود، بپردازیم. در زیر به مواد غذایی مناسب برای دانشآموزان خصوصاً در زمان امتحان میپردازیم.
● تن ماهی - ماهی قزلآلا :
دانشمندان دریافتهاند كه كمبود شدید هگزانوئیك اسید ( اسید چرب موجود در ماهی ) موجب بروز اختلالاتی در رفتار میشود و در واقع نشانههایی مانند عدم تمركز فكری در كلاس درس، بیقراری، و ناآرامی حین درس یا در اثنای مطالعه یك صفحه از نوعی ناهنجاری به نام پر جنب و جوشی توأم با عدم تمركز فكری و بیحواسی حكایت دارند كه در نهایت مانع پیشرفت تحصیلی میشوند. در این افراد طی آزمایشهای انجام شده مشخص شده كه میزان این اسید چرب بسیار پائین بوده و تجویز آن موجب برطرف شدن این اختلالات شده است، افزون بر این موجب آرامش در مواقع پر تنش یاد شده میشود. موارد اخیر یعنی انواع ماهیها به خصوص تن، قزلآلا و ساردین با ارتقای عملكرد مغزی، هوشیاری و حافظهای به قوی كردن عضلات چشم نیز میپردازد. با توجه به استفاده طولانی مدت دانشآموزان از كامپیوتر و اینكه ساعات متمادی را در مقابل صفحه نمایش رایانه به بازیهای كامپیوتری میپردازند، این امر اهمیت مضاعف مییابد. بنابراین استفاده از انواع ماهیها به عنوان وعده اصلی یا میان وعده تهیه شده از آنها بسیار سودمند است. ما تغذیهای شامل ساندویج كوچكی از تن ماهی را ، بسیار توصیه میكنیم.
● گوشتهای قرمز - غذاهای دریایی :
اكثر مردم غذاها را بدون توجه به ارزش تغذیهای آنها مصرف میكنند، بنابراین تأثیر گوشت قرمز به عنوان یك منبع عالی آهن و روی بر رفتارهای عصبی شایان ذكر است. طبق تحقیقی در ایالات متحده آمریكا توصیه شد كه با استفاده روزانه ۲ تا ۳ سروینگ (۶۰ تا ۹۰ گرم) چیزی حدود ۲ تا ۳ قوطی كبریت در هر روز از گروه گوشتها (گوشت - مرغ - ماهی - حبوبات و ...) به خصوص گوشت قرمز بدون چربی این نیاز را برطرف كنید. به خاطر آوردن و یادگیری دو عامل مؤثر بر ادراك و حافظه به شمار میآیند، بطور مسلم مواد مغذی جز بهترین عاملها در بروز تواناییهای ژنتیكی افراد در رابطه با حافظه، یادگیری و استفاده از توان مغزی هستند. بنابراین اگر شما در خانوادهای زندگی میكنید كه نسل در نسل شاگرد اول بودهاید و قوانین ارثی و خانوادگی شما را مخدوش كرده و ناپلئونی قبول میشود، بد نیست منابع حاوی آهن (گوشت، خرما، كشمش و ...) و روی (غذاهای دریایی، سبزیها و ...) را امتحان كنید، زیرا تحقیقی وجود دارد مبنی بر اینكه ۷۳ نفر بالغ با كمبود آهن متوسط، پس از مصرف ۸ هفتهای مكمل فروسولفات (حاوی آهن) بهبود قدرت حافظه و بالا رفتن توانایی در یادگیری لغات را نشان دادهاند.
● آجیل مغزدار - آناناس :
قبل از رواج پفك، چیپس و سایر تنقلات با ارزش غذایی پائین و مواد مضر گوناگون بیشتر تنقلات را آجیل و مغزهای گیاهی تشكیل میداد. از این رو سلامتی به شكل چشمگیری در بین كودكان و جوانان وجود داشت. این مواد مغذی (بادام، نخودچی و كشمش، فندق، گردو و ...) سرشار از منیزیوم بوده و كمبود آن به عنوان یكی از علل ناتوانی یادگیری محسوب میشود
علاوه بر مواد یاد شده منیزیوم در سبزیهای پربرگ و سبزرنگ، لوبیا، نخود، آجیل مغزدار، برنج قهوهای، نان گندم سبوسدار، دانههای روغنی و برخی میوهها یافت میشود كه از بهترین و مهمترین این میوهها میتوان به آناناس، سیب (بخصوص اگر با پوست میل شود) و خرما اشاره كرد. بنابراین گردو، بادام و پسته در حد معقول فراموش نشود(مصرف بیش از حد و افراطی در هر چیزی نه تنها سودی ندارد بلكه ضررهای بیشماری نیز به همراه خواهد داشت).
● عسل :
عسل از دسته مواد غذایی است كه به عنوان معجزه در اختیار بشر قرار گرفته است زیرا حاوی مواد مغذی بیشماری بوده و فواید آن در همه جا كارآمد است. تحقیقات حاكی از آنست كه گلوكز و مواد قندی موجود در عسل باعث ایجاد موفقیت در انجام تستهای حافظه به خصوص در زمینه به خاطر سپردن لغات شده است. از طرفی ویتامین D موجود در عسل اعمال بین كلسیم و فسفر را تنظیم میكند و در نتیجه اعصاب كار خود را به خوبی انجام میدهند. مشخص شده است كه نوشیدنیهای حاوی عسل در كاهش استرس و اضطراب پیش از امتحان نیز بسیار كارآمد است، از اینجا میتوان به حكمت آب میوههای كنكور پی برد!!
● آبنباتها و آدامسهای حاوی نعناع بدون قند :
نعناع از دیرباز به عنوان ماده هوشیار كننده مورد استفاده قرار گرفته است، بنابراین اگر شما دانشآموزانی دارید كه در شیفت بعد از ظهر به مدرسه میروند یا مجبور هستید که بعد از ظهر به دانشگاه بروید و بعد از صرف ناهار و درست در زمانی كه خواب به طرز وحشتناكی تمركز را ضایع میكند، مجبور به توجه به دقت در فراگیری دروس هستند، توصیه میشود استفاده از برگهای نعناع، آب نباتها و آدامسهای حاوی نعناع بعد از صرف ناهار را امتحان كنید.
● در باره ماست:
ماست دارای مواد مغذی و چربی بوده كه بسته به نوع شیر مصرفی میزان آن متفاوت است .
ماست منبع خوبی برای كلسیم و پروتئین است – یك لیوان ماست كمتر از ۸۰% نیاز روزانه بزرگ سالان به كلسیم را فراهم می كند ، ماست می تواند در بین وعده های غذایی روزانه و یا همراه غذا ها به جای چاشنی استفاده شود . مثلا به جای كره در سیب زمینی و به جای سس در سالاد از مخلوط ماست و آبلیمو و روغن زیتون استفاده شود . مصرف ماست كم چربی سبب كاهش كلسترول و پیشگیری از بیماری قلبی عروقی می گردد . بهتر است ماست بیش از دو هفته در یخچال نگه داری نشود.
محسن اخگر
نویسنده: خانم هستی احمدی
نویسنده: خانم هستی احمدی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست