یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

سو سو زدن ستارگان


سو سو زدن ستارگان
اگر از روی کره زمین ، ستارگان را مشاهده نمائیم، تمام آنها در حال درخشش به نظر می‌آیند. ظاهرا آنها نور خود را از دست می‌دهند و دوباره نورانی می‌شوند و در تمام مواقع در حال تغییر رنگ هستند. هر چه ستاره نسبت به افق کمتر باشد، سو سو زدن آن شدیدتر است. سو سو زدن ستاره نیز به وسیله وجود جو توضیح داده می‌شود. نوری که از ستاره خارج می‌گردد بیش از رسیدن به چشمهای ما از جو که حاوی توده‌های هوای سرد و گرم است عبور می‌کند چگالی هوا در هر ناحیه‌ای از جو به دمای آن بستگی دارد.
پرتوهای نور با عبور از ناحیه‌ای به ناحیه دیگر شکسته می‌شوند. جهت پراکنده شدن آنها در نتیجه تراکمشان در برخی از نواحی سطح زمین و تفرقشان در نواحی دیگر تغییر می‌نماید. از آنجا که توده هوا در حال حرکت می‌باشد، این نواحی نیز موقعیت خود را تغییر می‌دهند، وقتی که از روی کره زمین به مشاهده آنها می‌پردازیم درخشندگی ستارگان را در حال تغییر می‌یابیم. پرتوهای نور که رنگ متفاوتی دارند بطور مشابه شکسته نمی‌شوند، تشدید یا محو شدن رنگهای متفاوتی دارند بطور مشابه شکسته نمی‌شوند و تشدید یا محو شدن رنگها بطور همزمان انجام نمی‌گیرد.
● عامل سو سو زدن ستارگان
عوامل اپتیکی پیچیده در مورد سو سو زدن ستارگان مؤثر می‌باشد. وجود لایه‌های گرم و سرد در هوا و حرکت سریع توده‌های هوا در کیفیت تصاویر دوربین نجومی نیز تأثیر بسزایی دارند.
منبع : شبکه رشد