چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
مجله ویستا
بازاریان چه رویایی در سر دارند
![بازاریان چه رویایی در سر دارند](/mag/i/2/ndslp.jpg)
● مرز باریک بازار و دولت
گرچه ذائقه طبقه بازار با مفاهیم سیاسی مانند راست و چپ و لیبرال و سوسیالیست سازگار نیست و آنان تمایل ندارند که فعالیت هایشان پیروی از شیوه های سیاسی غربی تلقی شود ولی الگوی اقتصادی بازاریان ایران در هر صورت راست گرایانه است و انتظارات این طبقه از دولت نیز تنها به تنظیم حوزه عرضه و تقاضای کالا خلاصه می شود. بنابراین اگر بازاریان از لزوم حمایت دولت هم سخن می گویند، به معنی طرفداری از اقتصاد دولتی نیست و آن طور که احمد کریمی می گوید بازاریان انتظار دارند دولت ها در مراودات خارجی آنان را بیشتر به بازی بگیرند و برای مثال در سفرهای خارجی افراد اقتصادی را همراه خودشان ببرند تا بتوانند تعداد زیادی قرارداد اقتصادی را عملی کنند. چنین موضع گیری هایی نشان می دهد که طبقه بازاریان به رغم داشتن پیوندهای محکم با دولت، همچنان مایلند که استقلال نسبی خود را از دستگاه های دولتی حفظ کنند هر چند که همواره مرز باریکی میان استقلال و دولتی شدن بازار وجود دارد. طبقه بازاریان ایران با این حال به دلیل خاستگاه اسلامی، نمی توانند مروج یک اقتصاد راست گرایانه تمام عیار باشند و به همین دلیل نیز معتقدند که سیاستگذاری های کلان اقتصادی باید توسط دولت انجام شود.
● تریبون های سنتی و دغدغه های معیشتی
بلندگوهای مسجد بازار تهران هفته ای یک بار به تریبونی برای اعلام مواضع اقتصادی و سیاسی طبقه بازار تبدیل می شود. صدایی که از بلندگوهای این مسجد به گوش می رسد، صدای طبقه بازار است. صدایی که هنوز از پس ۱۵۰ سال می توان نمادهای سنت و مذهب را در آن به وضوح دید. اکنون که قدرت اجرایی کشور در دست اصولگرایان است، بازاریان نیز توان مضاعفی یافته اند تا نقش خود در ساختار سیاسی و اقتصادی کشور را تقویت کنند. گرچه به گفته دبیر کل جامعه اصناف و بازار، بازاریان از همه دولت ها در جمهوری اسلامی حمایت کرده اند ولی در زمانی که اصلاح طلبان قدرت را در دست داشتند طبقه باز به وضوح در مقام منتقد سیاست های فرهنگی و اقتصادی دولت ظاهر شد و سیاست های دولت خاتمی را به چالش کشید. با این حال روی کار آمدن دولت محمود احمدی نژاد که حامل دغدغه های فرهنگی طبقه بازار است، باعث شده تا انتقادهای بازار نسبت به سیاست های دولت تا حد زیادی کاهش یابد. بازاریان که تصور می کردند سیاست های فرهنگی خاتمی تهدیدی برای باورهای سنتی آنان است، اکنون از سیاست های فرهنگی احمدی نژاد احساس رضایت می کنند، ولی شاید مساله اقتصاد، در آینده ای نه چندان دور به نقطه اصلی اختلاف بازاریان با دولت تبدیل شود. زمزمه های بروز این اختلاف از ماه های ابتدایی روی کار آمدن دولت احمدی نژاد به گوش می رسید ولی به مرور زمان این اختلاف علنی تر شد و اکنون دست کم بخشی از بازاریان با نفوذ به منتقدان جدی سیاست های اقتصادی احمدی نژاد تبدیل شده اند. بازاریان به عنوان بخشی از بدنه اصولگرایان که همواره در رقابت های انتخاباتی شعارهای معیشتی و اقتصادی را محور تبلیغات خود قرار می دادند اکنون بر این باورند که دولت اصولگرای احمدی نژاد نتوانسته وعده هایش برای شکوفایی اقتصادی و کاهش تورم را به شکل مطلوبی محقق سازد و از این جهت نگرانند که ناکامی دولت در تحقق وعده های اقتصادی اش، کل جریان اصولگرا را با بحران کارآمدی مواجه کند. بازاریان از شتاب بیش از حد تصمیم گیری ها در دولت احمدی نژاد که فضای اقتصادی را مشوش می کند گلایه مندند و معتقدند باید برای مهار تورم آرامش اقتصادی در جامعه حکمفرما شود. دغدغه بازاریان در واقع این است که کاستی های دولت به پای همه اصولگرایان نوشته می شود و خصوصاً اکنون که زنگ آغاز رقابت ها برای انتخابات مجلس به صدا درآمده بازاریان بیش از همیشه به دولت برای مهار تورم هشدار می دهند.
● اختلاف های پنهانی
ظاهراً میان دغدغه بازاریان و دولت اصولگرای احمدی نژاد درباره سیاست خارجی اختلافی دیده نمی شود و مشی دولت نهم در روابط خارجی همواره مورد تایید بازاریان بوده است ولی بازاریان یک نگرانی پنهان دارند که از تریبون های رسمی کمتر درباره آن سخن می گویند. طبقه بازار نگران است که برخی شریکان اقتصادی اش را به واسطه برخی سیاست ها از دست بدهد. بازاریان از انزوای اقتصادی استقبال نمی کنند و مایلند که روابط تجاری شان با شرکای غربی بدون دست اندازهای سیاسی ادامه یابد. به همین دلیل نیز گهگاه در لفافه به دولت توصیه می کنند که در سیاست خارجی جانب اعتدال را داشته باشد. با این حال اختلاف بازار و دولت در سیاست خارجی هنوز آن قدر علنی نشده که بتوان تصویر روشنی از ابعاد آن ارائه کرد، هر چند که می توان دلهره بازاریان را در یک جمله کلاسیک خلاصه کرد، آنان نگران امنیت اقتصادی هستند و نمی خواهند هیچ عاملی این امنیت را خدشه دار کند.
● بازاندیشی در هویت طبقاتی
زمانی که معمار فرانسوی بنای بازار تهران را طراحی کرده بود، سیاحان محله بازار را زیباترین نقطه تهران می دانستند، اکنون بنای بازار، با انبوه موتورسیکلت ها و ازدحام جمعیت بنای زیبایی نیست ولی همچنان مرکز ثقل بسیاری از تحولات سیاسی و اقتصادی کشور است. بازاریان با استفاده از همه اهرم ها درصدند که تاثیر گذاری شان در فضای سیاسی و اقتصادی ایران را حفظ کنند. آنان برای مثال تصمیم دارند در رقابت های انتخاباتی مجلس باز هم شعارهای اقتصادی را سرلوحه فعالیت هایشان قرار دهند و چنانکه محمد نبی حبیبی دبیرکل موتلفه اسلامی در گفت وگوی اخیرش به ایسنا گفته، بالا بردن سطح رفاهی عامه مردم و به خصوص قشر کم درآمد مولفه گفتمان این جریان در انتخابات مجلس هشتم است.به رغم آنکه طبقه بازاریان به عنوان یک طبقه پرنفوذ در جامعه ایران همچنان برای حفظ جایگاه خود در ساختار سیاسی تلاش می کنند ولی مشخص نیست که ستاره اقبال این طبقه تا چه زمان پابرجا خواهد بود. اگر روزی اقتصاد بازار به معنای واقعی کلمه در ایران حاکم شود، بسیاری از بازاریان ایران ورشکست خواهند شد و پایگاه طبقاتی خود را از دست خواهند داد. در صورت عدم وقوع چنین اتفاقی نیز بازاریان نمی توانند از حفظ جایگاه خود مطمئن باشند. چنانچه تصمیم های دولتی باعث تکرار نوسان های اقتصادی در بازار شود و تورم افزایش یابد، بازاریان برای صیانت از جایگاه خود ناچار به موضع گیری در مقابل دولت می شوند و آنگاه دیگر ملاحظات سیاسی کنار خواهد رفت. بنابراین می توان پیش بینی کرد که طبقه بازار در آینده ای نه چندان دور در مقابل یک انتخاب اساسی قرار خواهد گرفت که سرنوشتش را رقم می زند. بازاریان ناگزیر از تعریفی جدید در نسبت خود با دولت خواهند بود. این تعریف آنان را وامی دارد که تعریفی تازه از هویت طبقاتی خویش به دست دهند. تعریفی که شاید با هویت فعلی طبقه بازار اختلاف های اساسی داشته باشد.
مهدی تاجیک
منبع : روزنامه شرق
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست