شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا
نقش ویروس AAV در بیوتکنولوژی و ژن درمانی
تعدادی از بیماریهای مهم انسان در اثر ناتوانی بدن در ساختن پروتئین بخصوصی ایجاد میشود كه معمولاً در بافت یا عضو خاص یا در مایعات بدن مانند خون اتفاق میافتد و این امر میتواند سبب بیماری شدیدی شود كه در تمام طول عمر شخص همراه او خواهدبود. بسیاری از بیماریهای ژنتیك از این جمله است مانند: آنمی سیكل سل، هموفیلی، دیسترفی عضلانی دوشن (DMD)، تالاسمی و غیره.
اولین وعدهٔ زیست فناوری (بیوتكنولوژی) جداكردن و تولید این پروتئینها از طریق مهندسی ژنتیك و فناوری نوتركیبی بود تا آنها را در اختیار بیمارانی قراردهد كه فاقد آن پروتئینها بود. حال اگر این پروتئینها بهصورت داروهای خوراكی استفاده میشد هضم شده و بی اثر میگشت. برخی از محصولات به وسیله تزریق به بدن میرسید، تزریقهای مكرری كه روزانه، هفتگی یا ماهیانه یا توسط خود بیمار انجام میشد(مثل انسولین) یا توسط پزشك. اما این كارهم خالی از اشكال نبود، زیرا بسیار سخت است كه سطح مناسبی از دارو( پروتئین ) را در فواصل بین تزریقها برقراركرد. از طرفی برخی سلولها نظیر سلولهای مغزی به علت وجود سد خونی مغزی ( BBB ) ممكن است نتوانند مقدار مناسبی از دارو را دریافت كند.
با ظهور ژن درمانی امیدهای تازه ای برای این بیماران فراهم شده است. ژن درمانی تحویل خودِ پروتئینِ درمانی نیست بلكه ژن آن پروتئین را تحویل بیمار میدهد. این ژن وارد سلولهای بدن شده و آنها را به كارخانههای كوچكی تبدیل میكند كه پروتئین موردنیاز بیمار را تا مدتی طولانی برایش میسازد.همچنین با استفاده از ژن درمانی اقدام به درمان سرطان كردهاند زیرا برخی ژنها باعث میشود كه سلولهای سرطانی پروتئین خاصی را بیان كند كه به داروها حساستر شده یا توسط سلولهای ایمنی بهتر شناسایی شود. این استراتژی باعث میشود كه شیمی درمانی یا پاسخ ایمنی خودِ بیمار، موثرتر عمل كند.
برای انتقال ژن درمان كننده از روشهای مختلفی استفاده میشود. ازجمله تزریق فیزیكی توسط میكرواینجكشن، انتقال توسط لیپوزومها، و انتقال توسط ویروسها كه مورد اخیر موضوع بحث ما است. در انتقال ویروسی از ویروسهای مختلف نظیر رترو ویروسها، آدنو ویروسها، لنتی ویروسها، هرپس ویروسها و AAV ویروسها (Adeno-Associated Virus) استفاده میشود.
ژنهای ویروس از یك ویروس بی خطر به نام "AAV ویروس" خارج شده و سپس ژنِ درمان كننده بهجای آن جایگزین میشود. بعد از تزریق این ویروسها به بیمار "AAV ویروس ها" میتواند ژنِ درمان كننده را به سلولها انتقال دهد. حال پروتئین موردنیاز توسط سلولهای خودِ بیمار ساخته خواهد شد، همانگونه كه اگر خود سلول DNA مربوطه را میداشت عمل میكرد. این پروتئین یا وارد غشاء سلول میشود تا مورد استفادهٔ خود سلول قرارگیرد یا توسط سلول ترشح میشود كه مورد استفادهٔ سلولهای دیگر قرارگیرد.
● ویروس AAV (Adeno-Associated Virus)
"AAV ویروس" یك ویروس خیلی ساده از شاخه های خانوادهٔ parvoviridae است و جزء ویروسهای بدون پوشش وكوچك است. "AAV ویروس" نامش را به این علت گرفته است كه در ۴۰ سال پیش آن را در جریان آلودگی یك نمونهٔ بالینی مبتلا به آدنوویروس كشف كردند. بدین ترتیب نام Adeno-Associated Virus به آن اطلاق شد. به هر حال "AAV ویروس" در هیچ یك از خواص ویروسی با آدنوویروسها مشترك نیست و در حقیقت ژنهایشان (DNA) با هم هیچ شباهتی ندارد و این موضوع مهم است چرا كه بر خلاف آدنوویروسها، "AAV ویروس" در انسان پاتوژن نیست.
● وكتورهای AAV
وكتورهای AAV مشتق از ویروسِ AAV كه از عملكرد طبیعی خودشان استفاده كرده و ژنها را به سلول تحویل میدهد. جهت تولید یك وكتور AAV ، ویروس AAV را با خارج كردن ژن ویروسی و جایگزین كردن آن با ژن درمان كننده (برای تولید پروتئین مربوط) تغییر میدهند.
DNA متعلق به "AAV ویروس" تك رشتهای است و فقط شامل ۲ ژن است. یكی به نام ژن Rep كه پروتئینهای مربوط به همانندسازی DNA را كد میكند و دیگری به نام ژن Cap كه از اسپلایسینگ افتراقی استفاده میكند و اجازه میدهد كه سه پروتئین را كد كند كه پروتئینهای پوشش(coat) ویروس را میسازد.
با استفاده از این روش در حالی كه هیچ كدام از ژنهای ویروسی وجود ندارد اتصال سلولی كارا و ساز و كار ورود ژن بوسیلهٔ پروتئین پوششی "AAV ویروس" مهیا میشود. فقط قسمتی كوچكی از DNA متعلق به AAV در طرفین این قطعهٔ ژنی درمان كننده در وكتور باقی میماند كه حاوی قطعات خودكامل شونده DNA ملقب به ITR ها (Inverted Terminal Repeats ) است و این ژنها برای تامین سطح بالایی از بیانِ ژنِ درمان كنندهای كه وكتور آن را حمل میكند، لازم است.
هر وكتور AAV فقط از ۴ نوع مولكول تشكیل شده است. سه وكتور، دقیقاً در ارتباط با پروتئینهایی است كه پوشش ویروس را میسازد و یك قطعهٔ تك رشته ای DNA ژن درمان كننده و دیگر عناصر تنظیم كننده را كد میكند.
سادگی این سیستم باعث میشود كه گیرندگان وكتورهای AAV در معرض حداقل مقدار مواد خارجی (بیگانه) قرار گیرند. در مقابل دیگر وكتورهای ویروسی كه برای ژن تراپی استفاده میشود، مانند آنهایی كه با استفاده از آدنو ویروسها، لنتی ویروسها، رترو ویروسها، و هرپس ویروسها درست شدهاند، بهطور بارزی بزرگتر و پیچیدهتر است و بنابراین احتمال آن كه به پاسخ ایمنی منجر شده و واكنشهای زیان آوری را برای استفاده های بعدی درپی داشته باشد، بسیار بیشتر است.
عقیده بر این است كه وكتورهای AAV خواص مطلوب وكتورهای ویروسی و وكتورهای غیر ویروسی را تركیب میكند و ممكن است نسبت به دیگر وكتورهای ژن درمانی چندین مزیت بالقوهٔ ارائه دهد.
▪ این مزایا عبارتند از:
ـ تحویل موثر ژنها به هر دو نوع سلول هدف در حال تقسیم و آنهایی كه تقسیم نمی شود،
ـ عدم حضور ژنهای ویروسی كه میتواند مسؤول ایجاد پاسخ ایمنی ناخواسته باشد،
ـ كاربرد in-vivo در بیماران،
ـ میزان بالای بیان ژن و
ـ پایداری عالی كه اجازه میدهد وكتورهای AAV همانند بیشتر محصولات دارویی رایج تولید و ذخیره شده و مورد استفاده قرار گیرد.
نویسنده: محمد رضا حیدرزاه
كارشناس آزمایشگاه سازمان انتقال خون گیلان
كارشناس آزمایشگاه سازمان انتقال خون گیلان
منبع : مجله مهندسی پزشکی و تجهیزات آزمایشگاهی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست