یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا
شیوه جدید استقرار دمکراسی
سید محمد ولد شیخ عبدالله که در نتیجه یک انتخابات دموکراتیک آزاد در مارس ۲۰۰۷ به ریاستجمهوری موریتانی رسید، نتوانست پست خود را بیش از یکسال و نیم حفظ کند. آیا عزل اجباری عبدالله از این پست بدین معناست که بار دیگر تلاشها برای ایجاد دموکراسی در موریتانی ناکام شده است؟
یک سال پیش آمریکا و اروپا موریتانی را مورد تحسین قرار دادند و از این کشور به عنوان الگویی برای دیگر کشورهای در حال توسعه بویژه کشورهای عربی یاد کردند. چند روز پیش ارتش طی کودتایی رییسجمهور و یحیی احمد واقف، نخستوزیر این کشور را دستگیر کرد و با تشکیل شورای انتقالی دولتی تمامی احکام مربوط به ریاستجمهوری موریتانی را لغو کرد.
از اوایل دهه ۶۰ موریتانی با ۵ کودتا و ۹ تلاش ناکام برای تغییر سیستم سیاسی خود مواجه بوده است. کودتای سال ۲۰۰۵ با برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاستجمهوری پایان یافت. با برکناری ولد سید احمد طاها، رییس جمهور سابق موریتانی ارتش اعلام کرد اصلاحات دموکراتیک در این کشور برگزار خواهد کرد و برای اصلاحات در قانون اساسی همهپرسی برگزار میکند.
آنها خواستار این موضوع بودند که دورههای ریاستجمهوری به دو دوره پنج ساله کاهش یابد. آنها همچنین به قول خود وفا کردند و قدرت را به مقامات غیرنظامی دادند. انتخابات دموکراتیک اخیر در موریتانی که نه تنها برای این کشور بلکه برای تمامی کشورهای عربی نیزغیرمنتظره بود پست ریاستجمهوری را برای عبدالله به ارمغان آورد.
عبدالله بر روند مدرن شدن، دموکرات شدن و سازش ملی درموریتانی تاکید کرد. به نظر میرسید با حضورعبدالله در سمت ریاستجمهوری موریتانی تمامی مشکلات این کشور آفریقایی به صورت مسالمتآمیز و غیر نظامی حل و فصل خواهد شود.
هم چنین گفته میشد مخالفان و ارتش که به دنبال اصلاحات دموکراتیک در موریتانی بودند با اقدامات عبدالله موافق هستند اما کودتای به وقوع پیوسته در این کشور تمام معادلات و پیشبینیهای پیشین را به هم زد.
بحران سیاسی در موریتانی از چند ماه پیش آغاز شده بود. کابینه پشت سر کابینه در این کشور تشکیل میشد و دو هفته پیش پارلمان از آخرین کابینه دولت موریتانی حمایت نکرد چون اعضای مخالفان در این کابینه حضور نداشتند.
در نهایت یک روز پیش از آغاز کودتا ۲۵ نماینده و ۲۳ سناتور از حزب معاهده ملی برای توسعه دموکراسی (PNDD) کنارهگیری کردند. عبدالله نیزبر این مساله تاکید داشت ژنرالهای ارتش پشت بحران موجود در پارلمان هستند بنابراین فرماندهان گارد ریاستجمهوری و ارتش موریتانی را از کار برکنار کرد. این اقدام سرآغاز کودتا و دستگیری عبدالله و نخست وزیر موریتانی شد.
کودتای سال ۲۰۰۵ نیز بدون خونریزی انجام شد و مردم این کشور نیز از این کودتا حمایت کردند. رهبران جدید قول دادهاند که هر چه زودتر انتخابات ریاست جمهوری در موریتانی برگزار کنند و این کشورازمسیر دموکراسی خارج نشود.
طراحان و حامیان کودتا معتقدند آنچه در موریتانی رخ داده یک کودتای نظامی نبوده است بلکه تنظیم روند توسعه دموکراتیک در این کشور بوده است اما چه تضمینی وجود دارد که به خاطر بیثباتی گسترده در سیستم سیاسی موریتانی، رییس جمهورجدید این کشور پس از دورهای کوتاه از کار برکنار نشود؟
منبع:ریانووستی
منبع : روزنامه جامجم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست