دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

بایسته‌های مجلس هشتم در کلام رهبری


بایسته‌های مجلس هشتم در کلام رهبری
بازخوانی دوباره پیام رهبر معظم انقلاب به مناسبت آغاز به کار مجلس در بردارنده نکته‌های مهم و درخور توجهی است که منتخبین مردم باید به‌طور جدی آن را درعملکرد خود لحاظ کنند . ایشان در این پیام مهم و راهگشا محورهایی را مورد اشاره قرار می‌دهند که به‌طور کامل ساختارها و چارچوب‌های فعالیت‌های سالم و جهت‌مند یک نماینده مجلس را روشن خواهد کرد. در همین راستا محورهای ذکر شده را به‌طوراجمالی و گذرا مورد مداقه و بازبینی قرار خواهیم داد:
الف) نظم وانضباط و دوری از فعالیت‌های سیاسی بیهوده
...« سرگرم شدن به هر کاری که در این وظیفه(نمایندگی مجلس) خلل وارد کند ناروا و ناسپاسی است. حضور کامل در همه جلسات عام وخاص مجلس لازمه حتمی این وظیفه‌گزاری است.»
مجلس شورای اسلامی و نمایندگان آن به علت وظایف خطیری که بر عهده دارند از حجم کاری و مسئولیت فوق‌العاده‌ بالایی برخوردار هستند . دوری از مناقشات سیاسی و ضرورت شرکت مستمر در جلسات مجلس باعث می‌شود تا موانع مهم قانونگذاری درکشور با سرعت فزاینده‌ای حل و فصل شده و به سوی یک نظام قانونی بدون نقص حرکت کنیم. این مسئله نشان می‌دهد که نیروی یک نماینده باید به صورت همه‌جانبه بر رفع مشکلات متمرکز شود که او را با امیدواری به حل مسائل و مشکلاتشان راهی خانه ملت کرده‌اند.
ب) هماهنگی وهمراهی در حرکت‌های شجاعانه دولت
...« دشمنان پرکینه و زیاده طلب اکنون در چندین جبهه از ملت ایران شکست خورده‌اند و ملت ا یران بر ثبات واقتدار و استقلال خود در برابر آ‌نها افزوده است .امروز آنان خود به این حقیقت معترفند شما باید در کنار دولت انقلابی و مومن پیشاهنگ این حرکت شجاعانه و مدبرانه باشید دنیا از همه شما سخن واحد بشنود و تبلور عزم ملی را در حرف و عمل شما ببیند .» همراهی وهماهنگی قوای سه گانه کشور خصوصا قوه مجریه و قوه مقننه ضرورتی انکارناپذیر در راه پیشرفت وتعالی محسوب می‌شود. این مسئله است که رهبر معظم انقلاب نیز بر آن تاکید ویژه دارد زیرا در طول سه دهه‌ای که از عمر انقلاب می‌گذرد در برخی از دوره‌ها آسیب‌هایی از این جهت متوجه کشور شده است. در واقع هنگامی که موضع‌گیری از سر اقتدار توسط دولت در قبال مسائل مختلف خصوصا مسائل بین‌المللی صورت می‌گیرد پشتیبانی وهمراهی مجلس نیز می‌تواند در قدرت نمایی این موضع گیری بیش از پیش موثر باشد خصوصا اینکه همان طور که رهبر معظم انقلاب نیز متذکر شدند حرکت‌های شجاعانه و مدبرانه دولت نهم نیز ظرفیت چنین فعالیت‌هایی را به خوبی دارا می‌باشد.
ج) توجه به گفتمان اصلی انقلاب اسلامی
با ورود به دهه چهارم انقلاب که با آغاز به کار مجلس هشتم همزمان شده است توجه به گفتمان اصلی انقلاب یعنی پیشرفت در همه ابعاد علمی،‌اقتصادی،‌اخلاقی وفرهنگی وعدالت همه‌جانبه درتوزیع فرصت‌ها وامکانات مادی و معنوی به‌طور جدی مطرح می‌شود لذا همان طور که رهبر معظم انقلاب نیز در پیامشان به مجلس هشتم این مسئله را یادآور می‌شوند مجلسی که پدید آورنده نرم افزار اصلی حرکت کشور است باید لحظه‌ای ازاین تکلیف غفلت نورزد.
د) دوری از دنیاپرستی واشرافی گری
نماینده‌هایی که منتخب مردم هستند همگی برخاسته از توده‌های مردمند و باید خود را متعلق به همان جایگاه بدانند. لذاست که انتخاب به‌عنوان نماینده مجلس نباید موجبات شکاف بین آنها و توده‌ مردم را فراهم آورد. به تعبیر مقام معظم رهبری خوی اشرافی گری و گرایش به اسراف وطعمه انگاشتن این مسئولیت بلای بزرگی است که گاه دامنگیر مردی سابقا نجیب و پارسا هم می‌شود. لذاست خانه ملت به هیچ وجه عرصه مناسبی برای پیگیری مطامع مادی و دنیوی نخواهد بود امری که بنیانگذار فقید جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب علاوه بر التزام و پایبندی کامل بر ان تاکید فراوانی به حفظ این مقوله در میان مسئولین کشور نیز داشتند.
ذ- توجه هرچه بیشتر به دوام قانونگذاری و نظارت
قانونگذاری ونظارت دو کار ویژه مهم مجلس شورای اسلامی محسوب می‌شود که اهمال در انجام مناسب و دقیق آن دربردارنده زیان‌های فوق‌العاده‌ای خواهد بود نگاه نمایندگان مردم به قانونگذاری ونظارت باید یک نگاه خاص ویژه باشد و توجه بیش از حد به یکی از دو مولفه فوق باعث به حاشیه رفتن دیگری نشود.از منظر رهبر معظم انقلاب قانونی که توسط نمایندگان ترسیم وتدوین می‌گردد باید این خصوصیات را دارا باشد:
۱) کارآمدی
۲) روان بودن و شفافیت
۳) روز آمدی و مطابق با خواسته‌های کنونی مردم جامعه
۴) برخورداری از افق بلندمدت و گستره پهناور
۵) معطوف بودن به نیازهای مردم ومنافع عمومی
۶) عدم بروز جزئی نگری، بخشینگری، شخصینگری و یا نگاه لجاجت آمیز در جریان قانونگذاری
۷) ترجیح اولویت‌ها در عرصه قانونگذاری
۸) ریشه کن کردن تناقص و تکرار در وضع قانون‌ها
۹) استفاده از خرد جمعی و کارشناسی در تدوین قوانین
میثم بشیری لحاقی
منبع : روزنامه رسالت