یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا
آفتاب تابان ایران و انرژی خورشیدی
گرمای خورشید توانم را بریده است. «آفتاب تابان» به طور مستقیم بر سرم میتابد. عرق از سر و صورتم سرازیر شده است. به سختی نفس میکشم. کنار خیایان ایستادهام. دستم را برای چشمانم سایبان کردهام. بالاخریه یک تاکسی جلوی پایم میایستد. سوار میشوم. سقف تاکسی برایم سایبانی میشود. پنجره را باز میکنم. باد به صورتم میخورد. خنک میشوم.
بازدید من از هشتمین نمایشگاه بینالمللی محیط زیست برای نوشتن این گزارش بهانۀ خوبی بود. غرفۀ شرکت فیبر نوری و برق خورشیدی هدایت نور وابسته به شرکت کابلهای مخابراتی شهید قندی نظر من را به خود جلب کرد. «شرکت فیبر نوری و برق خورشیدی در سال ۱۳۶۸ با سرمایهگذاری شرکت مخابرات ایران و با هدف تولید فیبرنوری، سلول و پنلهای فتوولتائیک در دو فاز در کشور و در زمینی به مساحت پنج هزار متر مربع در منطقۀ پونک تهران تأسیس و در سال ۱۳۷۱ به بهره برداری رسید. در سال ۱۳۷۸ با شرکت کابلهای مخابراتی شهید قندی ادغام گردید، و در سال ۱۳۸۳ در راستای خصوصیسازی شرکتهای دولتی، کلیۀ سهام آن در بورس اوراق بهادر عرضه گردید و مجدداً در سال ۱۳۸۵ به نام «شرکت فیبر نوری و برق خورشیدی هدایت نور» به ثبت رسید و در حال حاضر به عنوان یکی از شرکتهای زیر مجموعۀ شرکت کابلهای مخابراتی شهید قندی فعالیت خود را ادامه میدهد. سلول های فتوولتائیک ساخته شده در شرکت از نوع پلی کریستال با ابعاد ۱۰×۱۰ سانتی متر مربع بود که طی فرآیند خاص ساخته میشوند. فیبر نوری که در این شرکت تولید می شود از نوع تک مد است که عمدتاً در شبکه-های مخابراتی کاربرد دارد و برای ساخت هر نوع کابل نوری مناسب است. برای تولید فیبر نوری از متداولترین روشها یعنی روش رسوب دهی در فاز بخار (MCVD) استفاده میشود که در طی یک فرآیند شیمیایی با افزودنی مناسب ضریب شکست لولۀ شیشهای را تغییر داده و آن را تبدیل به میلۀ شیشهای موسوم به پیش سازه نموده و سپس در یک فرآیند جداگانه پیش سازه تولیدی کشیده به صورت فیبر نوری به قطر ۲۵۰ میکرومتر در آورده میشود.»
● سلول خورشیدی :
سلولهای فتوولتائیک ساخته شده در شرکت از نوع پلیکریستال با ابعاد ۱۰×۱۰ سانتیمتر مربع بوده که طی فرآیند خاص ساخته میشوند و دارای مشخصات ذیل میباشند.
▪ مشخصات سلول تولیدی؛
ـ توان: ۳.۱ وات؛
ـ ولتاژ: ۴۵.۰ ولت؛
ـ جریان: ۷.۲ آمپر؛
ـ ضخامت: ۳۰۰ میکرون؛
ـ پنل فتوولتائیک ۴۵ وات
هر پنل فتوولتائیک متشکل از ۳۶ سلول خورشیدی میباشد که در سالن تولید پنل خورشیدی توسط دستگاههای ویژه ابتدا به صورت سری توسط دستگاه جوش آلترا سونیک به یکدیگر جوش داده و سپس به وسیلۀ دستگاه لمیناتور، جهت مقاومتدهی به سلولها و نشکن شدن پنل، در یک دمای خاص لمینه میشوند و بعد از این مرحله، عمل نصب جعبه اتصال، نصب فریم دور پنل و عایقبندی آن انجام میگیرد که در نهایت بعد از تست و آزمایش تک تک پنلها توسط واحد اندازهگیری، بستهبندی و به انبار منتقل میگردند.
▪ مشخصات پنل:
ـ توان: ۴۵ وات؛
ـ ولتاژ: ۵.۱۶ ولت؛
ـ جریان: ۷۳.۲ آمپر؛
ـ ابعاد: ۱۱×۴۶۲×۹۷۷ میلی مترمکعب
پنلهای فتوولتائیک تولید شده در شرکت فیبر نوری و برق خورشیدی هدایت نور تحمل کار در دمای ۵۰-۹۰+ درجۀ سانتیگراد را دارا بوده و توانائی کار در محیطی با رطوبت ۱۰۰% را دارا میباشند. این پنلها به دلیل استفاده از فریمهای استیل و عایقبندی خاص در مقابل خوردگی بسیار مقاوم هستند. از دیگر ویژگیهای این پنلها میتوان به انعطافپذیری آنها در برابر ضربات وارده، DOUBLE GLASS (دبل گلس) یا دو طرف شیشه بودن آنها و استفاده از جوش آلترا سونیک بر روی سلولها اشاره کرد. انتخاب پنلهای پلیکریستال در مقابل پنلهای تک کریستال و آمورف به دلیل شرایط خاص آب و هوایی ایران و وجود آفتاب شدید در بیشتر روزهای سال و طول عمر بالای آنها بوده که توانسته در مواردی برق خورشیدی را جانشین مطمئن سوخت فسیلی در ایران نماید.»
بیشتر مناطق کشور ما از آفتاب بهرۀ کافی میبرد. استفاده از سلولهای خورشیدی برای تولید برق میتواند جایگزین مناسبی برای سایر منابع تولید نیرو باشد. پارک پردیسان تهران نمونۀ خوبی از استفاده از سلولهای خورشیدی است. احداث نیروگاههای برق خورشیدی، تولید خودروی خورشیدی، استفاده از نیروی خورشیدی برای تأمین برق شهرکهای مسکونی، B.T.S، ایستگاههای هواشناسی و تابلوهای تبلیغاتی از جمله ایدههای است که با دیدن محصولات این شرکت به ذهن میرسد. پیشرفت فنآوری استفاده از نیروی خورشیدی منجر به استفاده از سلولهای کوچکتر و با توان بالاتر شده است. بدین ترتیب مشکل فضای مورد نیاز برای سلولهای خورشیدی نیز به تدریج حل شده است.
با تأسیس شهرکهای جدید و گسترش شهرکنشینی در ایران میتوان به جای استفاده از برق سراسری از سلولهای خورشیدی استفاده کرد. برای نمونه میتوان از شهرک اکباتان نام برد. فضای پشت بام بلوکهای شهرک مکان مناسبی برای نصب سلولهای خورشیدی است. بدین ترتیب نه تنها برق عمومی بلوکها از طریق نیروی خورشید تأمین میشود بلکه برق بخشهای اختصاصی نیز از این طریق تأمین خواهد شد. بدین ترتیب با یک بار هزینه برای نصب سلولهای خورشیدی هزینۀ برق از سبد هزینهها حذف خواهد شد. به عبارت دیگر با حرکت به سوی تأمین نیرو از طریق انرژی خورشیدی میتوانیم به بزرگترین صادرکنندۀ برق تبدیل شویم.
همچنین استفاده از انرژی خورشیدی در خودروها مصرف بنزین را کاهش خواهد داد. از سوی دیگر با در دسترس بودن نیروی خورشید در همهجای کشور سوختی رایگان در دسترس قرار خواهد گرفت و مشکل مصرف بنزین و الودگی ناشی از مصرف آن از بین خواهد رفت.
خنکی باد باعث شد نظرم به اطراف بیشتر جلب شود. چشمم به چراغ چشمکزن افتاد. صفحۀ صافی بالای آن نظرم را جلب کرد. چراغ چشمکزن بعدی نیز صفحۀ مشابهی داشت. همینطور بعدی و بعدی. سلول خورشیدی بود. به فکر فرو رفتم. پس «آفتاب تابان» همیشه بد نیست. آن هم کشور ما که به راستی به خاطر طبیعتش به راستی باید «سرزمین آفتاب تابان» نامیده شود.
بهمن کبیری پرویزی
منبع : سایت الف
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست