سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

روشی ساده جهت کاهش استرس گرمایی در مرغهای تخمگذار بر اساس قضاوت بر روی میزان تخمگذاری و افزایش وزن بدن و پارامترهای بیو شیمیایی


در این مطالعه تأثیرات قطع غذا و تاریكی بر عملكرد تولید، غلظت تری یدوتیرونین (T۳) تیروكسین(T۴) هورمون محرك تیروئید (TSH) ، هورمون آدرنوكورتیكوتروپیك (ACTH) و برخی از متابولیت ها در سرم خون و همچنین غلظت مواد معدنی در مرغهای تخمگذار پرورش یافته تحت شرایط دمای محیطی در محدوده ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار گرفته است.۹۰ مرغ ۱۶ هفته ای (Ross Brow) به ۳ گروه سی قطعه ای تقسیم شدند.از گروه اول به عنوان كنترل استفاده شد. مرغهای گروه ۲(در شرایط قطع غذا) از ساعت ۲ تا ۶ بعدازظهر در معرض گرسنگی بوده و مرغهای گروه ۳(در شرایط تاریكی) از ساعت ۲تا ۶ بعدازظهر در معرض گرسنگی بوده و مرغهای گروه ۳(در شرایط تاریكی) از ساعت ۲ تا ۶ بعدازظهر با استفاده از پرده سیاه محدودیت نور داشتند.وزن بدن، میزان دریافت غذا و تولید تخم مرغ در گروه تحت شرایط قطع غذایی و گروه تاریكحی به خصوص در گروه تاریكی نسبت به گروه كنترل بالاتر بود (P<۰.۰۱) . در گروه های درمعرض قطع غذا وتاریكی در مقایسه با گروه كنترل، غلظت T۳,T۴ وTSH در سرم بالاتر بوده در حالیكه غلظت ACTH سرم پایین تر بود(P<۰.۰۱).قطع غذا و دادن تاریكی موجب افزایش غلظت گلوكز، ازت، اوره ، اسیداوریك، آلبومین، تری گلیسیرید، كلسترول و غلظت یون های Ca,p,Na وk در سرم و همچنین فعالیت آمیلاز و آلكالین فسفاتاز گردید اما تأثیری بر فعالیت گلوتامیك اگزالواستیك ترانسفراز (SGOT) و گلوتامیك پیروویك ترانس آمیناز(SGPT) نداشت.تحقیق اخیر نشان داد كه قطع غذا و دادن تاریكی به خصوص اعمال تاریكی در دمای بالا در حین ماههای تابستان، یك اقدام مدیریتی عملی خوب جهت كاهش استرس گرمایی است كه باعث افت مصرف غذا و تولید تخم مرغ در نژادهای تخم گذار می شود.
منبع : مؤسسه مرغداری ایران