پنجشنبه, ۱۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 30 January, 2025
مجله ویستا
یک نعلبکی آجیل، ۶۰۰ کیلوکالر ی انرژی
چه خوب است که آجیل فقط جزو خریدهای سال نو ما نباشد و در کنار انواع میوههای خشک به عنوان یک میان وعده سالم هر روز در برنامه غذاییمان دیده شود. با وجود چاق کننده بودن آجیل، مطالعات و پژوهشهای بسیاری نشان دادهاند که مصرف آنها میتواند اثرات مثبتی بر سلامت بدن داشته باشد البته به شرطی که متعادل دریافت شوند. در کل، مغزها منبع مناسب پروتئین، مواد معدنی و ویتامینها به شمار میآیند و در هرم غذایی در کنار گوشتهای سفید تأمینکننده نوع گیاهی پروتئین هستند. اما اینکه کدامیک از مغزدانهها از بقیه بهترند امری کاملاً متفاوت بوده و افراد میتوانند طبق میل و ذائقهشان از انواع آنها استفاده کنند...
● گردو
گردو میزان قابلتوجهی کلسیم، فسفر، آهن، پتاسیم، سدیم و ویتامین آ دارد. مغز گردو منبعی غنی از چربیهای سالم، غیراشباع و فاقد کلسترول است و سیستم عصبی، عضلانی و حتی عضلات قلب را تقویت میکند. گردو حاوی مقدار زیادی انرژی است و میتواند منبع خوبی برای تامین انرژی برای کودکان و سالمندان باشد.
● بادام
بیشترین میزان ویتامین E در بادام وجود دارد. بادام جدای از این ویتامین، پروتئین فراوانی نیز داشته و دارای منیزیم، پتاسیم، فسفر، مس، ویتامین ب۲ و نیاسین هم هست. کل چربی موجود در این مغز از نوع چربی خوب (اشباعنشده) بوده و از نظر میزان کلسیم، بسیار غنی است و به همین دلیل، مصرف آن میتواند نقش زیادی در رشد استخوان، جلوگیری از بروز پوکی استخوان و حفظ سلامت دندانها داشته باشد.
● بادام زمینی
بادام زمینی منبع غنی پروتئین و مملو از نیاسین (ویتامین B۳) است که در کاهش چربی مضر خون نقش بهسزایی دارد. تحقیقات نشان داده اند، مصرف مرتب بادام زمینی میتواند احتمال بروز دیابت نوع دوم را در زنان کم کند. به علاوه انواع ویتامین های موجود در آن سلامت پوست، مو و عضلات را نیز حفظ خواهد کرد.
● فندق
فندق حاوی موادمغذی زیادی است. این مغز غنی از اسیدهای آمینه ضروری بوده و مقادیر زیادی ویتامینE دارد. فراموش نکنید که مقدار اسیدلینولئیک در فندق تازه بیشتر است و نوع خشک آن مقدار کمی از این اسیدچرب را دارد. جالب است بدانید که مطالعات نشان دادهاند، فولات موجود در فندق از بیماریهای قلبی عروقی به خصوص در میانسالان و افرادی که سابقه این بیماریها در خانوادهشان وجود دارد، جلوگیری میکند.
● نخودچی و کشمش
نخودچی از جمله مواد غذایی است که به عنوان یک ترکیب پرپروتئین توصیه شود و میتوان آن را به بچهها و نوجوانان به عنوان یک میان وعده سالم توصیه کرد. کشمش هم تقریباً تمامی خواص انگور را دارد و پتاسیمش نیز بیشتر است بنابراین در کنترل بیماری فشار خون می تواند مؤثر باشد. به علاوه، خوردن این میوه خشک از پیشرفت آلزایمر در سالمندان جلوگیری میکند.
● آن روی سکه
آجیلها به واسطه چربی که دارند، پرکالری هستند و هر گرمشان ? کیلوکالری انرژی به بدن میرساند. از نظر ارزش تغذیهای، یک نعلبکی آجیل دارای تقریبا ۶۰۰ کیلوکالری انرژی است. بنابراین، توصیه میشود که آنها را به عنوان میانوعده و در حد متعادل میل کنید زیرا وجود چربیهای متراکم در انواع آنها به افزایش وزن و بروز چاقی میانجامد. به علاوه، از آنجا که در تهیه انواع آجیلها از مقادیری زیادی نمک استفاده میشود. مصرف بیرویه شان، مخصوصا اگر میزان نمک بیش از حد متعارف باشد، ممکن است عوارضی را به خصوص برای بیماران قلبیعروقی، افراد مبتلا به فشار خون و بیماران کلیوی به همراه داشته باشد بنابراین نوع خام آن بهتر از نوع شورشان است. دیابتیها هم باید در مصرف این گروه غذایی دقت بیشتری به خرج دهند زیرا هر کالری اضافی دریافت شده میتواند زمینه پیشرفت بیماریشان را در آنها افزایش دهد.
● ۱۰ فرمان برای خرید، نگهداری و مصرف آجیل
۱) از خرید و مصرف آجیلهای رنگ شده خودداری کنید. زیرا رنگهایی که برای رنگ کردن انواع تخمه، بادام و... استفاده میشوند عمدتاً غیرمجاز بوده و گاهی حساسیتهای شدیدی را در مصرفکننده ایجاد میکنند.
۲) نگهداری طولانی آجیل، تغییرات شیمیایی را در پی داشته و باعث ایجاد بوی کهنگی با طعم نامطلوب میشود بنابراین از مصرف آجیل کهنه جداً خودداری کنید.
۳) در صورتی که بر روی آجیل نظیر پسته، فندق و بادام زمینی سوراخهایی مشاهده کردید، از مصرف این گونه تنقلات خودداری کنید چرا که علامت آفت زدگی بوده و در داخل سوراخها لارو حشرات به صورت کرمهایی به اندازه دانه برنج وجود دارد.
۴) ممکن است در مراکز عرضه آجیل، محصولاتی را که کهنه یا آفتزده هستند، مجدداً بو داده و یا مخلوط کنند، در هنگام خریداری به این موضوع توجه کرده و مغزها را خام بخرید.
۵) نگهداری آجیل و خشکبار در مکانهای مرطوب، موجب کپک زدگی و قارچ زدگی شان میشود که هم موجب تغییر شکل ظاهری، بو و طعم نامطبوع شان میشود و هم در اثر ترشح بعضی از سموم، عوارض مختلفی را برای شما در صورت مصرف در پی خواهند داشت.
۶) مغز گردو نیز نسبت به آفات انباری و کپکها بسیار حساس است و در اثر نگهداری در شرایط نامناسب به سرعت آلوده میشود بنابراین آنرا حتماً در یخچال نگهداری کنید.
۷) تخمه آفتاب گردان نیز ممکن است با رنگ مشکی شیمیایی رنگین شود، در هنگام خرید و مصرف به این موضوع نیز توجه کنید و از مصرف این نوع تخمهها بپرهیزید.
۸) آفلاتوکسین یکی از سموم مترشحه از نوعی کپک است که در هنگام برداشت، فرآوری یا حمل و نقل نامناسب در پسته، فندق یا بادام زمینی به وجود میآید و بایستی تولیدکنندگان و مصرفکنندگان به این موضوع توجه داشته باشند.
۹) انواع آجیل باید در جای خشک و خنک نگهداری شود.
۱۰) از خریداری و مصرف انواع پسته، مغز گردو و... که توسط دوره گردها عرضه میشوند، به دلیل اینکه عمدتاً از محصولات آلوده تهیه یا مخلوط شده با آنها هستند، خودداری کنید.
مژگان کریمی
منبع : روزنامه سلامت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست