جمعه, ۲۰ مهر, ۱۴۰۳ / 11 October, 2024
مجله ویستا

نگران نباشید


نگران نباشید
یکی از زیان‌بارترین عارضه‌های زندگی ماشینی در قرن ما، ”نگرانی“ است. همهٔ ما به نوعی از صبح تا شب نگرانیم. نگران اینکه ساعت زنگ نزند، کارم دیر شود. ترافیک زیاد باشد، دیر برسم، کسی مرا دوست ندارد، موفق نمی‌شوم، به جائی نمی‌رسم و ...!
نگرانی، دشمن درجهٔ یک آرامش است. زمانی که در خود احساس نگرانی کردید، بدانید که به‌سوی آتش اضطراب و استرس قدم برداشته‌اید و عارضه‌های روحی و بدنی آن، در انتظار شما هستند. نگرانی، باعث عدم کارآئی، افزایش سکتهٔ قلبی، بی‌انگیزگی، پرخاشگری و سقوط به ورطهٔ استرس و افسردگی می‌شود. برای رهائی از نگرانی، راه‌های زیادی وجود دارد:
● حرص نخورید
مسئله‌هائی در زندگی وجود دارند که هیچ‌کس نمی‌تواند آنها را پیش‌بینی کرده یا از وقوعشان جلوگیری نماید. مانند: تصادف، انواع سانحه‌های اجتماعی، آتش‌سوزی‌ها، بلاهای طبیعی، و ...! در صورت بروز چنین اتفاق‌هائی، کاری از دست شما برنمی‌آید، بنابراین خود را عذاب ندهید و مرتب حرص و جوش نخورید. بدانید که شما نمی‌توانید مسئول همه چیز باشید.
● ایمان داشته باشید
اگر بپذیرید که یک نیروی خیرخواه و مهربان و آگاه از همه چیز وجود دارد که می‌توانید در هر زمان به آن تکیه کنید و از او یاری بجوئید، دیگر چه نگرانی باقی می‌ماند؟ اگر قبول کنید که آنچه برایتان پیش می‌آید، چه خوب و چه بد، به‌وسیله حکمت خداوند تعیین شده است. دیگر از وقوع هیچ حادثهٔ بدی سراسیمه نمی‌شوید و نگرانی به دل خود راه نمی‌دهید. می‌توانید زندگی، کار و فرزندتان را در دل به او بسپارید و با خیال راحت به امور خود بپردازید. البته این به آن معنا نیست که خودتان هیچ تلاشی نکنید! بلکه بعد از تلاش و کوشش و همبستگی، نتیجه را به او واگذار کنید و بدانید که او از همه عالم‌تر و داناتر است.
● از شکست نترسید
بدیهی است که نگرانی، همان ترس از شکست است. اگر از دیر آمدن فرزندتان نگران شده‌اید، می‌ترسید که نمرهٔ زندگیتان آسیب ببیند و شما در راه بزرگ کردن و خوشبخت کردن او شکست بخورید. اگر نگران سرمایه‌گذاری خود هستید، می‌ترسید پول‌هایتان را از دست بدهید و ورشکست شوید.
البته نگرانی تا حدی از جنبه‌های مثبت و خوب برخوردار است؛ چرا که باعث می‌شود در انجام کارها احتیاط کنید؛ با دیگران کنار بیائید و از بروز خیلی از حادثه‌های ناگوار؛ جلوگیری نمائید. اما نگرانی بیش از حد در مورد شکست خوردن، عاقبت، شما را به شکست رهنمون می‌سازد.
سعی کنید به شکست، به‌عنوان راهی جدید بنگرید. راهی که شما را به تفکر پیرامون بازسازی و تولد دوباره راهنمائی می‌کند. در صورت بروز شکست، عملکرد خود را بررسی کنید و ببینید در چه جاهائی اشتباه کرده‌اید و چه عامل‌هائی باعث آن شده است. نه اینکه عمر خود را از دست رفته تلقی کنید.
اگر قبل از انجام کاری، مرتب به امکان شکست در آن فکر کنید، هرگز موفق به شروع آن نمی‌شوید. آنچه را که می‌خواهید انجم دهید، با دقت بررسی کرده و سپس با شهامت و بدون اندیشیدن به شکست جلو بروید.
● همه شما را دوست دارند
گاهی وقت‌ها ما نگران محبوبیت خود نزد دیگران هستیم و دچار سوءتفاهم‌ها یا بدبینی‌هائی می‌شویم؛ گوئی دیگران ما را دوست ندارند. نگرانی از محبوب نبودن، بسیار گسترده است. عدهٔ کمی به آن اعتراف می‌کنند و بیشتر مردم آن را پنهان می‌کنند.
هر کاری که ما در زندگی به آن دست می‌زنیم، تا حدودی به خاطر جلب محبت و رضایت دیگران است. هنرمندان ادعا می‌کنند که برای مردم کار می‌کنند و به‌طور واقعی هم اینگونه است. چنانچه بارها دیده‌ایم هنرمندی به خاطر تأیید نشدن از جانب مردم، کنج تنهائی را انتخاب کرده و از دیگران به کلی فاصله گرفته با هنر خود را رها کرده است.
همواره ترس از محبوب نبودن در اعمال دل همهٔ ما وجود دارد. برای رهائی از این نگرانی و کسب اطمینان و آرامش خاطر، فقط یک راه وجود دارد و آن هم این است که شما دیگران را دوست بدارید. صرف‌نظر از اینکه دیگران راجع به شما چه فکر می‌کنند، چه احساسی دارند، چگونه به محبتتان پاسخ می‌دهند، بی‌توقع همه را دوست بدارید و در جهت منافع آنها (تا جائی که به خودتان لطمه نزنید)، حرکت کنید.
محبت، نه تنها دوستان و خانواده را به شما وابسته می‌کند، بلکه دشمنان شما را نیز خلع سلاح می‌کند. محبت، داروی بداخلاقی است. اگر کسی را دیدید که بداخلاقی می‌کند، بدانید که کمبود محبت دارد و به او محبت کنید.
نگران نباشید، چرا که نگرانی دروازهٔ ورود به استرس و عدم آرامش است. عاقلانه، آرام و با توکل به خداوند زندگی کنید و بدانید که خداوند، بهترین یار و یاور شما است.
دکتر محمد سیدا
منبع : مجله شادکامی و موفقیت