چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
مادر بزرگ دوست داشتنی من
رابطه نوهها و مادربزرگها از جهات مختلف، بسیار مهم، و در عین حال از نظر تربیتی حساس است.
در بیشتر موارد، چگونگی ارتباط «مادربزرگ» با «نوه» نقش تعیین کنندهای در تکوین و شکلگیری شخصیّت کودک دارد.
بهطور کلّی مادربزرگها با توجه به موقعیت، شرایط و امکانات فردی و خانوادگی با نوههای خود رابطه برقرار کرده و نقشهای متفاوتی در ارتباط با آنها ایفا میکنند. در اینجا به چند نمونه از نقش مادربزرگها اشاره میشود.
● نقش رسمی
بعضی از مادربزرگها به لحاظ ویژگیهایی که در شخصیّت آنان مشهود است و با توجه به نگرششان نسبت به خانواده، رابطهای کاملاً رسمی و جدی با نوهها دارند. در این وضع، مادربزرگها با نوهها رفتاری بسیار مؤدبانه، محترمانه و مهربانانه دارند و کاملاً مراقب هستند که مبادا کلامی بگویند یا رفتاری از خود نشان دهند که موجب رنجش خاطر نوه خود شوند. بدیهی است که اینگونه رابطهها بسیار محدود و منحصربه موقعیّتهای خاص خواهد بود و طبعاً چنین رابطهای برای نوههای خردسال، آنچنان خوشایند و دوستداشتنی نیست.
● نقش غیررسمی
در این نوع ارتباط، مادربزرگها به لحاظ احساس صمیمیّت و نزدیکی هر چه بیشتر، به دور از هر گونه تکلّف و رفتارهای کلیشهای و با نهایت خلوص و احساس تلاش میکنند رابطه کاملاً صمیمانهای با نوهها داشته باشند و همه توان خود را برای ایجاد رابطهای دوست داشتنی و مملو از نشاط و سرزندگی مبذول دارند.
در این نوع رابطه، مادربزرگها در نقش یک همبازی رام و مطیع ظاهر میشوند و در واقع بازی با بچهها و گذراندن لحظات و اوقاتی خوش با آنها، هدف اصلی آنها در این نقش است.
● نقش جانشینی
گاه مادربزرگ بنا به دلایلی عملاً جانشین مادر میشود و اغلب روزها و گاهی شبها را با نوه عزیزش سپری میکند. در واقع مادربزرگ مسئولیت نگهداری، مراقبت، تنظیم امور و رسیدگی به نیازهای اساسی کودک را عهدهدار میشود.
این نقش مادربزرگ در غیاب مادر، فوقالعاده حساس و از نظر روانشناسی تربیتی تعیینکننده است. جانشینی مادربزرگ به جای مادر ممکن است شرایط گوناگون صورت پذیرد و صرفاً محدود به زمان اشتغال مادر خارج از خانه نیست؛ مثل بیماری، سفر و فوت.
البته گاهی نیز مادربزرگ در کنار یا همراه خانواده فرزند خود زندگی میکند و با شخصیّت نافذ، مقتدر و حاکم خود، فرصت اظهارنظر تربیتی و اعمال شیوههای فرزندپروری را به مادر نوهاش نمیدهد و عملاً با این که مادر در خانه حضور دارد، بهطور مستقیم و غیرمستقیم، تربیت و هدایت بچه را عهدهدار میشود. بدیهی است که این رابطه از نظر تربیتی چندان مورد تأیید نیست.
● نقش معلّمی
گاهی رابطه «مادربزرگها» و «نوهها» را درهالهای از صمیمیّت و معنویّت و در بستری از مبانی اخلاقی و تعلیم و تربیت در مییابیم. در این گونه رابطهها و پیوندهای عاطفی میان مادربزرگها و نوهها، ضمن وجود صمیمیّت متقابل و نشاط و سرزندگی در روابط، مادربزرگها عمدتاً در جایگاه فردی بصیر، عاقل و حکیم قرار دارند و نقش اصلیشان، ارائه اطلاعات و دانش عمومی، آموزش مهارتهای کلامی، حسی و حرکتی و پرورش رفتارهای مطلوب در فضایی سرشار از عطوفت و مهربانی نسبت به نوه یا نوههاست.
به سخن دیگر در این قبیل رابطهها، مادربزرگها اساساً رسالت معلّمی را عهدهدار هستند و هرگز درصدد جانشینی مادر نیستند. البته آنها در این نقش، همواره معلّمی خوش اخلاق، مهربان، متبسّم و پرحوصله هستند. در واقع بسیاری از مادربزرگهایی که در زندگی خانوادگی خود چنین نقشی برعهده دارند، از بهترین معلّمان و مربّیان کودکان خردسال و بچههای پیشدبستانی محسوب میشوند.
● نقش میهمان
گاهی اوقات به دلایل گوناگون اخلاقی، روانی، اجتماعی و فرهنگی رابطه مادربزرگها با «نوهها» از صمیمیّت مورد انتظار برخوردار نیست و جایگاه مادربزرگ با حضور دیگر آشنایان و همسایگان تفاوت چندانی ندارد، بلکه گاه رابطه «نوه» با همسایهها و آشنا یان بسیار صمیمیتر از رابطهاش با مادربزرگ است.
بدیهی است که علت اصلی این امر را میتوان در چگونگی ارتباط و نحوه رابطه میان مادربزرگها و فرزندان، دامادها و عروسها جستوجو کرد. در این نوع رابطه، مادربزرگها فقط در مواقع خاص که زمینه مناسبی فراهم شود و فرصتی پیش بیاید، به دیدن نوه خود میروند و یا نوه را در خانه خود ملاقات میکنند.
وجود مادربزرگها در کنار نوهها به معنای حضور سه نسل ارزشمند و سه حلقه عطوفت در کنار یکدیگر، قابل توجه است. این حضور میتواند با اندکی دوراندیشی، صبوری و سرزندگی، حضوری موفق و پربرکت باشد.
پیوند عاطفی و رابطه پویا، پرثمر و تعالیبخش نوهها و مادربزرگها، بستگی به شرایط و عوامل گوناگونی دارد که توجه به این عوامل میتواند تضمین کننده پایدارترین و متعالیترین پیوندهای عاطفی و اخلاقی باشد.
منبع : نوآوران فناوری اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست