دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا

خطر غذاهای‌ سرخ‌ شده‌


خطر غذاهای‌ سرخ‌ شده‌
براساس‌ یک‌ مطالعه‌ جدید، مواد غذایی‌ اساسی‌ نظیر نان‌، چیپس‌ و سیب‌ زمینی‌ سرخ‌ کرده‌، ممکن‌ است‌ حاوی‌ مقدار زیادی‌ از ماده‌یی‌ باشند که‌ عامل‌ بروز سرطان‌ است‌.
آزمایش‌ ها نشان‌ داده‌ است‌ این‌ مواد حاوی‌ مقدار زیادی‌ «اکریلامید» (acrylamide) است‌ که‌ جزو مواد سرطان‌ زا طبقه‌ بندی‌ می‌ شود. محققان‌ سوئدی‌ پی‌ برده‌ اند که‌ اکریلامید، زمانی‌ تشکیل‌ می‌ شود که‌ مواد غذایی‌ سرشار از هیدرات‌ کربن‌، نظیر برنج‌، سیب‌ زمینی‌ یا غلات‌، حرارت‌ داده‌ شود.هیدرات‌ کربن‌ به‌ ترکیبات‌ طبیعی‌ مانند شکر، نشاسته‌ و سلولز گفته‌ می‌شود که‌ تنها از کربن‌، هیدروژن‌ و اکسیژن‌ تشکیل‌ شده‌ است‌. براساس‌ نتایج‌ این‌ مطالعه‌، غذاهای‌ غنی‌ از هیدرات‌ کربن‌ که‌ حرارت‌ دیده‌ باشد، می‌ تواند سلامت‌ میلیون‌ها نفر از ساکنان‌ زمین‌ را تهدید کند.
«لیف‌ باسک‌»، رییس‌ اداره‌ مواد غذایی‌ سوئد می‌گوید: «من‌ ۳۰ سال‌ در این‌ زمینه‌ کار کرده‌ ام‌، اما تا به‌ حال‌ به‌ چنین‌ نتایجی‌ برخورد نکرده‌ بودم‌.»مطالعه‌ نشان‌ داد که‌ مقدار «اکریلامید» موجود در یک‌ بسته‌ چیپس‌، ممکن‌ است‌ ۵۰۰ بار بیش‌ از میزان‌ مجاز آن‌ در آب‌ شرب‌ باشد. به‌ عنوان‌ مثال‌ میزان‌ این‌ ماده‌ در سیب‌ زمینی‌ سرخ‌ کرده‌یی‌ که‌ در ساندویچ‌ فروشی‌ های‌ امریکایی‌ (نظیر مک‌ دونالد) فعال‌ در سوئد عرضه‌ می‌ شود، ۱۰۰ بار بیش‌ از یک‌ میکروگرم‌ در لیتر است‌ که‌ سازمان‌ بهداشت‌ جهانی‌ مجاز شمرده‌ است‌.
● خطر غذاهای‌ سرخ‌ شده‌
آژانس‌ حفاظت‌ محیط‌ زیست‌ امریکا، «اکریلامید» را که‌ یک‌ ماده‌ جامد کریستالی‌ و بی‌ رنگ‌ است‌، یک‌ سرطان‌ زای‌ احتمالی‌ با خطر نسبی‌ طبقه‌ بندی‌ می‌ کند. «اکریلامید» باعث‌ جهش‌ ژنتیکی‌ می‌ شود.
آزمایش‌ های‌ حیوانی‌ نشان‌ داده‌ است‌ که‌ باعث‌ ایجاد تومورهای‌ خوش‌ خیم‌ و بدخیم‌ در معده‌ می‌ شود. همچنین‌ روشن‌ شده‌ است‌ این‌ ماده‌ به‌ سیستم‌ عصبی‌ مرکزی‌ و سطحی‌ بدن‌ صدمه‌ می‌ زند.
باسک‌ در این‌ باره‌ می‌ گوید: «این‌ اکتشاف‌ که‌ اکریلامید در جریان‌ آماده‌ کردن‌ غذا، آن‌ هم‌ به‌ مقدار زیاد، تشکیل‌ می‌ شود، تازگی‌ دارد.اکنون‌ می‌ توان‌ علت‌ بعضی‌ از موارد سرطان‌ را که‌ ناشی‌ از مواد غذایی‌ است‌، توضیح‌ داد.»از سوی‌ دیگراداره‌ مواد غذایی‌ سوئد اعلام‌ کرد که‌ سیب‌ زمینی‌ و غلاتی‌ که‌ در روغن‌ زیاد یا حتی‌ کم‌ سرخ‌ شده‌ یا در فر پخته‌ شده‌ باشد، می‌ تواند حاوی‌ مقدار زیادی‌ اکریلامید باشد.
پروفسور «دیوید فیلیپس‌» کارشناس‌ مواد سرطان‌ زا این‌ موسسه‌ می‌ گوید: «ما از قبل‌ می‌ دانستیم‌ که‌ مواد غذایی‌ رایج‌ در غرب‌ به‌ طیفی‌ از سرطان‌ ها که‌ با سایر نواحی‌ جهان‌ متفاوت‌ است‌، منجر می‌ شود.احتمال‌ دارد بسیاری‌ از جنبه‌ های‌ رژیم‌ غذایی‌ ما، و نه‌ تنها یک‌ عامل‌ واحد، مسئول‌ این‌ وضع‌ باشد.ما مطمئن‌ نیستیم‌ این‌ میزان‌ اکریلامید چه‌ تاثیری‌ بر سلامت‌ انسان‌ دارد، اما به‌ دلیل‌ اینکه‌ در مورد حیوانات‌ سرطان‌ زاست‌، بهتر است‌ توصیه‌ شود که‌ تولید آن‌ در جریان‌ آماده‌ کردن‌ غذا به‌ حداقل‌ برسد.» موسسه‌ «تحقیقات‌ سرطان‌ بریتانیا» توصیه‌ می‌ کند که‌ مصرف‌ کنندگان‌ از یک‌ رژیم‌ غذایی‌ چرب‌ و دارای‌ مقدار زیادی‌ مواد سرخ‌ کرده‌، پرهیز کنند.این‌ موسسه‌ توصیه‌ می‌ کند مردم‌ بیشتر میوه‌ و سبزیجات‌ تازه‌ مصرف‌ کنند و از خوردن‌ غذاهایی‌ که‌ بیش‌ از حد پخته‌ یا سرخ‌ شده‌ است‌ پرهیز کنند.پروفسور فیلیپس‌ نیز بیان‌ می‌ کند: «اکنون‌ به‌ عهده‌ صنایع‌ غذایی‌ است‌ که‌ بر میزان‌ تشکیل‌ اکریلامید در محصولات‌ غذایی‌ نظارت‌ کنند و به‌ جست‌وجوی‌ راه‌هایی‌ بپردازند که‌ آن‌ را به‌ حداقل‌ می‌رساند.»«مارگارتا تورنکویست‌» از استادان‌ دانشگاه‌ استکهلم‌ هم‌ معتقد است‌ که‌ مصرف‌ یک‌ ورقه‌ چیپس‌ می‌ تواند میزان‌ اکریلامید مصرفی‌ را به‌ حداکثر مجاز تعیین‌ شده‌ در آب‌، چنان‌ که‌ از سوی‌ سازمان‌ بهداشت‌ جهانی‌ تعیین‌ شده‌ است‌، برساند.
«استفان‌ اریکسون‌» مدیر بازاریابی‌ رستورانهای‌ زنجیره‌ یی‌ «برگر کینگ‌» در سوئد می‌ گوید: ما اطلاعات‌ را دریافت‌ کرده‌ ایم‌ و مشغول‌ ارزیابی‌ پیامدهای‌ آن‌ هستیم‌.یورگن‌ شلوندت‌ رییس‌ برنامه‌ ایمنی‌ غذای‌ سازمان‌ بهداشت‌ جهانی‌ نیز می‌ افزاید: نمی‌ گویم‌ که‌ جهانیان‌ باید مصرف‌ این‌ مواد را قطع‌ کنند. سازمان‌ بهداشت‌ جهانی‌ در نظر دارد برای‌ بررسی‌ این‌ مساله‌، کارشناسان‌ را در ژنو گردهم‌ آورد، اما تا زمان‌ برگزاری‌ چنین‌ ملاقاتی‌ احتمالا چند ماهی‌ باقی‌ مانده‌ است‌. ما نمی‌ گوییم‌ که‌ هرکسی‌ این‌ غذاها را مصرف‌ کند ۳۰ سال‌ دیگر خواهد مرد، اما می‌ گوییم‌ که‌ یک‌ مشکل‌ اساسی‌ وجود دارد و باید درباره‌ اش‌ بیشتر بدانیم‌.
منبع : روزنامه اعتماد