سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
پارالمپیک چگونه شکل گرفت؟
شاید برایتان جالب باشد که بدانید پارالمپیک از چه زمانی شکل گرفته است. سر لودویگ گاتمن (Sir Ludwig Guttmann) در سال ۱۹۴۸، مسابقاتی را بین معلولین آسیبهای نخاعی جنگ جهانی دوم در شهر استوک مندویل انگلستان سازماندهی کرد. ۴سال بعد ورزشکاران معلول هلند نیز در این بازیها شرکت کردند و یک جنبش بینالمللی شکل گرفت. بازیهای المپیک معلولین برای اولینبار در سال ۱۹۶۰ در رم برگزار شد که امروزه آن را پارالمپیک [پارالیمپیک] (Paralympic) مینامند. در بازیهای ۱۹۷۶ تورنتو دیگر گروههای معلولین نیز اضافه شدند و ایده ادغام گروههای مختلف معلولین در مسابقات بینالمللی مطرح گردید.
در همین سال اولین دوره بازیهای زمستانی پارالمپیک نیز در سوئد برگزار شد.
امروزه بازیهای پارالمپیک مهمترین رویداد ورزشی معلولین محسوب میشود و ۶ گروه گوناگون معلولین در آن حضور مییابند. دراین بازیها عملکرد موفقیتآمیز معلولین مورد تأکید قرار میگیرد نه معلولیت آنها. این نهضت از بدو تولد تا کنون رشد چشمگیری داشته است.
تعداد ورزشکاران شرکت کننده از ۴۰۰ نفر از ۲۳ کشور در سال ۱۹۶۰ به ۳۸۰۶ ورزشکار از ۱۳۶ کشور جهان در سال ۲۰۰۴ افزایش یافته است. بازیهای پارالمپیک همیشه در سال بازیهای المپیک برگزار میشود. از بازی های ۱۹۸۸ سئول و بازیهای زمستانی ۱۹۹۲ در Albertville تا کنون بازیهای المپیک و پارالمپیک در یک محل برگزار شدهاند.
در ۱۹ ژوئن ۲۰۰۱ موافقتنامهای بین IOC و IPC به امضا رسید که براساس آن بازیهای آینده الزاماً باید در یک مکان برگزار شوند. پکن میزبان بازیهای ۲۰۰۸ پارالمپیک بود و بازیهای زمستانی نیز در سال ۲۰۱۰ در ونکوور کانادا برگزار خواهد شد. بازیهای زمستانی پارالمپیک ۲۰۱۲ در لندن برگزار خواهند شد و میزبانی بازیهای زمستانی آن را شهر Jochi روسیه در سال ۲۰۱۴ عهدهدار خواهدبود.
● تاریخچه پارالمپیک در ایران
فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولین تا پیش از انقلاب اسلامی، به صورت کمیتهای غیرفعال زیرنظر فدراسیون پزشکی بود. پس از انقلاب اسلامی، در اواخر سال ۱۳۵۸ فدراسیون ورزشهای معلولین تاسیس گردید. با آغاز جنگ تحمیلی در سال ۱۳۵۹ و جانبازی بخشی از رزمندگان، روز به روز به آمار ورزشکاران این رشته افزوده شد که این نقطه عطفی در تاریخ فدراسیون محسوب میگردد.
در سال ۱۳۶۳ تیم ملی جانبازان و معلولین جمهوری اسلامی در رشته دو و میدانی با شرکت در مسابقات جهانی صاحب مدال های طلا و نقره و برنز شد و همچنین حضور اولینبار تیم والیبال نشسته کشورمان در مسابقات جهانی والیبال نشسته نروژ و کسب مقام قهرمانی جهان باعث جذب هزاران جانباز و معلول گردید.
اولین حضور گسترده تیمهای ورزشی افراد جانباز و معلول کشورمان در بازیهای پارالمپیک سئول با حضور موفق تیمهای مختلف ورزشی مخصوصا والیبالنشسته و دوومیدانی همراه بود. از سال ۶۸ تا ۷۹ فعالیت فدراسیون با برنامههای مدون و برگزاری جشنوارههای فرهنگی – ورزشی دگرگونی خاصی یافت و شرکت موفق در ۳ پارالمپیک بارسلون، آتلانتا و سیدنی توانست جایگاه مناسبی در ورزش جانبازان و معلولین کشورمان و جهان کسب کند.
در سال ۱۳۷۹ دو رویداد مهم، مستقل شدن فدراسیون نابینایان و تشکیل کمیته پارالمپیک از نقاط عطف دیگر تاریخ ورزش جانبازان و معلولین محسوب میگردد. در حال حاضر ورزش جانبازان و معلولین در بیش از ۱۵ رشته ورزشی فعالیت میکند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست