چهارشنبه, ۲۲ اسفند, ۱۴۰۳ / 12 March, 2025
مجله ویستا
کلسترول و چربی

لازم به یادآوری است که جیره هایی که بخوبی بالانس شده اند از حضور یک یا گروهی از مواد غذایی در جیره جلوگیری نمی کنند ، بطوریکه یک چنین رژیم غذایی شامل ترکیبی از کلیه مواد غذایی مناسب
می باشد.هر چند که تخم مرغها بعنوان منبع کلسترول مطرح می باشند ولی نباید آنها را از رژیم غذایی خارج کنیم. تخم مرغها بعلت اینکه غنی از پروتئین بوده ، سدیم کمی داشته و حاوی ۱۳ نوع ویتامین و املاح معدنی به مقادیر متفاوت می باشد. بعلاوه تخم مرغ ارزان ، لذیذ ، با طبخ راحت بوده ، بخوبی جویده و هضم شده و در بسیاری از فرمولهای مختلف غذایی دیده می شود.تخم مرغ یک غذای با ارزش بوده و اکثر مردم می توانند بدون نگرانی از افزایش مقدار کلسترول خونشان و یا خطر بروز بیماریهای قلبی آن را مصرف کنند.
●پروتئین
تخم مرغ حاوی مواد مغذی زیادی بوده بطوریکه سهم مهمی را در رژیم غذایی هر فرد به خود اختصاص
می دهد. یک تخم مرغ بزرگ حاوی ۶ گرم پروتئین بیولوژیک بوده و ۱۰% از کل انرژی رژیم غذایی که ۲۰۰۰ کالری می باشد را تأمین می کند. در حقیقت پروتئین تخم مرغ بعنوان استانداردی برای اندازه گیری پروتئین سایر مواد غذایی در نظر گرفته می شود.اسیدهای آمینه واحدهای ساختمانی پروتئین هستند که مورد نیاز بافتها و سلولهای بدن بوده ، باعث تنظیم پروسه های بدن شده و همچنین بعنوان منبع انرژی نیز مطرح می باشند. زمانیکه پروتئین ذخیره در بدن موجود نباشد و نیازمند به تأمین انرژی بدن از پروتئین باشیم پروتئین شکسته شده و تولید انرژی کرده و دیگرنمی تواند در کار ساختمانی و ترمیم بافتها استفاده شود.پروتئین ها از ترکیب ۲۰ اسید آمینه مختلف تشکیل شده اند. انسان برای تولید کلیه پروتئین های خود نیاز به همه ۲۰ نوع اسید آمینه دارد ولی فقط قادر به ساخت ۱۱ نوع از این اسیدهای آمینه می باشد و ۱۹ اسید آمینه ضروری دیگر را باید حتما" از طریق غذا دریافت نماید.تخم مرغ حاوی کلیه اسیدهای آمینه ضروری به نسبت مناسب جهت تأمین نیاز انسان برای رشد و نگهداری بافتها می باشد.تنها غذایی که تا حدودی اسیدهای آمینه ضروری بیشتری نسبت به تخم مرغ دارد شیر مادر است.یک تخم مرغ درشت دارای ۶ گرم پروتئین کامل و با کیفیت می باشد به همین دلیل است که تخم مرغ هم ردیف گوشت ، مرغ ، ماهی و حبوبات قرار گرفته و توصیه می شود روزانه ۲ تا ۳ نوبت و هر دفعه به مقدار ۳-۲ اونس مصرف شود.تخم مرغ نسبت به بسیاری از مواد غذایی پروتئینی که در یک رده قرار می گیرند ارزانتر و انرژی کمتری دارد. هر شخصی نیاز به میزان معینی پروتئین برای ترمیم سلولهای بدن جهت ساخت بافتهای جدید بخصوص در زمان رشد دارد. پروتئین مورد نیاز بدن در طول سال اول زندگی از ۱۱% به ۱۵% افزایش یافته و وزن بدن نیز در انتهای این دوره حدودا" ۷ کیلوگرم می باشد.مقدار پروتئین توصیه شده برای یک نوزاد ۶-۰ ماهه [۳]Kgb.w/g ۲/۲ و برای بچه ۳-۱ ساله Kgb.w/g ۲/۱ می باشد.بعد از سال اول زندگی میزان کل پروتئین مورد نیاز جهت رفع نیازهای نگهداری بطور تدریجی افزایش می یابد. از ۴ سالگی پروتئین مورد نیاز بدن به ۱۹-۱۸% وزن بدن رسیده که مطابق با احتیاجات بالغین می باشد. نوجوانان بین ۱۴-۱۱ سال نیاز به g/Kg۱ پروتئین دارند.نیازبه پروتئین در طی دوره آبستنی افزایش یافته که علت آن افزایش حجم خون بین مادر و جنین و همچنین جهت رشد بافتهای بدن جنین می باشد.تغییرات در بدن مادر در زمان آبستنی بخصوص جفت نیاز به پروتئین دارد یک زن باردار نسبت به زن غیر آبستن به ۱۰ گرم پروتئین بیشتر در روز نیاز دارد. ( در مجموع ۶۰ گرم در روز )در کنار افزایش مقدار پروتئین مصرفی در غذای زن آبستن جهت ساخت سلولهای جدید باید میزان انرژی غذایی نیز کافی باشد تا بدن مجبور نشود جهت تأمین انرژی ناچار به استفاده از پروتئین باشد.افراد مسن نسبت به دوران جوانی خود باید کالری کمتری مصرف نمایند. زیرا سوخت و ساز پایه بدن آنها آرام تر انرژی مصرف کرده و در ضمن فعالیت فیزیکی آنها نیز کم شده و نیاز به انرژی کمتر می شود. البته افراد مسن نیاز به همه مواد نظیر پروتئین ، ویتامین ها و مواد معدنی بطور روزمره دارند ولی نه باندازه دوران جوانی خود. استفاده از مواد غنی از پروتئین نظیر گوشت و مرغ به علل مختلفی نظیر مشکل بودن جویدن آن برای افراد مسن ، یا افرادی که در هضم این مواد دچار مشکل هستند و همچنین بعلت گرانتر بودن این مواد نسبت به برخی از مواد پروتئینی مصرف کمتری دارند.تخم مرغ یک منبع عالی پروتئینی بوده بطوریکه براحتی جویده و هضم شده ، ارزانتر بوده و حاوی ۱۳ ویتامین و ماده معدنی می باشد.زمانی تصور بر این بود که افراد ورزشکار هر چه پروتئین بیشتری مصرف کنند حجم توده های عضلانی آنها بیشتر خواهد شد که البته این نظریه باطل شده است. پروتئین باید تا ۱۰% کل انرژی را تأمین نماید و مصرف بیشتر آن برای ورزشکاران ارزشی ندارد.در نهایت به این نکته اشاره می شود که تخم مرغ منبع پروتئینی ایده آلی برای هر شخص و در هر سنی می باشد. بنابراین جای هیچ تعجبی نخواهد بود که تخم مرغ بعنوان یکی از بهترین مواد غذایی موجود در طبیعت مطرح باشد.
●اسید فولیک[۴]
فولات که به آن اسید فولیک یا فولاسین هم می گویند از گروه ویتامینهای B بوده و برای تقسیم سلولی و ساخت سلولهای خونی جدید احتیاج می باشد. فولات مخصوصا" برای زنان باردار و زنانی که قرار است آبستن شوند به میزان بیشتری مورد نیاز می باشد.مطالعات نشان می دهد که فولات کمک به جلوگیری از ضایعات عصبی نظیر ضایعات ستون فقرات در جنین می کند که این ناهنجاریهای در طی اوایل آبستنی اتفاق می افتد.کمبود اسید فولیک می تواند باعث اختلالات خونی شده که به آن کم خونی مگالوبلاستیک گویند که در این کم خونی سلولهای خونی توسعه نیافته قادر به حمل کافی اکسیژن نمی باشند.هر فردی باید از طریق غذا مقدار مورد نیاز فولات خود را تأمین کند. توصیه شده که کلیه زنانی که در سنین بچه دار شدن می باشند ( ۵۰-۱۴ سالگی ) در صورت تمایل به آبستنی نیاز به مصرف ۴۰۰ میکروگرم فولات روزانه دارند که یا از غذا یا از مولتی ویتامینهای حاوی اسید فولیک یا از هر دوی آنها تأمین می شود. بسیاری از زنان مقادیر کافی اسید فولیک از رژیم غذایی خود دریافت نمی کنند و اغلب نمی دانند که در زمان بارداری برای رشد جنین نیاز بیشتری به فولات دارند.در آوریل ۱۹۹۸ ، انستیتو پزشکی یک راهنمای مناسبی برای ویتامینهای گروه B که اسید فولیک نیز در آن بوده منتشر نمود که در آن توصیه شده که تمامی افراد دارای ۱۴ سال سن در طی دوران بلوغ به میزان ۴۰۰ میکروگرم فولات مصرف کنند که این مقدار بیش از آن چیزی است که از طریق غذا دریافت می شود.زنان باردار در حدود ۶۰۰ میکروگرم فولات نیاز داشته که در دوران شیردهی به ۵۰۰ میکروگرم می رسد.افرادی که در فرآوری غذا فعالیت دارند شروع به غنی نمودن آرد و سایر تولیدات دانه ای با اسید فولیک نموده اند تا بتوانند مقادیر مورد نیاز آن را در رژیم غذایی تأمین نمایند. در حال حاضر در آمریکا فولات در کلیه نانها ، غلات ، برنج و فرآورده های خمیری وجود دارد. این ماده بطور طبیعی در تخم مرغها و سایر مواد غذایی نظیر عدس ، اسفناج ، آب پرتقال ، نخود ، مارچوبه ، شلغم و لوبیا وجود دارد.اگر شخصی مایل به افزایش میزان فولات در تغذیه باشد می تواند املت اسفناج به همراه یک قطعه نان( اسفناج بعلاوه ۲ عدد تخم مرغ ) و یک فنجان آب پرتقال برای صبحانه مصرف کند. که مقدار آن ۳۲۶ میکروگرم خواهد بود و این غذا فقط برای یک وعده می باشد.
منبع : موسسه مرغداری ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست