سه شنبه, ۱۳ آذر, ۱۴۰۳ / 3 December, 2024
مجله ویستا

بدون «همراهم» هرگز!


بدون «همراهم» هرگز!
تلفن همراه، امروز تبدیل به صنعتی فراگیر ‌شده است و بسیاری از مشتركان، زندگی بدون آن را زندگی در خلأ تلقی می‌كنند.
به هیچ عنوان لازم نیست كه سن و سال زیادی از شما گذشته باشد تا نسل‌های اولیه گوشی‌های تلفن همراه را به خاطر داشته باشید؛ همان گوشی‌های زمختی كه مهمترین تفاوتشان با تلفن‌های ثابت در این بود كه راحت‌تر قابل حمل بودند.
در اوایل كار، دیدن همان گوشی‌ها كه تقریباً یك دهه از ورودشان به كشورمان می‌گذرد در دست عده‌ای خاص از مردم، دیگران را متحیر می‌كرد اما به‌تدریج و با گذشت چندین سال، این وسیله ارتباطی جای خود را در میان مردم پیدا كرده و هر روز علاوه بر افزایش تعداد مشتركان در سراسر جهان، تعداد بیشتری با كاركردهای مختلف این رسانه كوچك آشنا می‌شوند؛ به طوری كه در سال۲۰۰۵، ۸/۱میلیارد گوشی در سراسر دنیا در دست مشتركان بوده است و این رقم در سال‌۲۰۰۶، به ۴/۲میلیارد رسیده است.
این آمار به‌روشنی بیانگر این واقعیت است كه گوشی همراه، امروز تبدیل به یك صنعت فراگیر در سراسر جهان شده است و بسیاری از مشتركان، زندگی بدون آن را زندگی در خلأ تلقی می‌كنند.
«دنیای بی‌سیم، دنیای آزادی است؛ دنیای رهاشدن از قید و بند تلفن‌های ثابت و داشتن قابلیت بودن در هر جایی كه بخواهی. این تاثیر كوچكی كه من در زندگی مردم داشته‌ام، بی‌نهایت خشنودم می‌كند، چون تلفن‌های همراه با قابلیت‌هایی كه هر روز به آن اضافه می‌شود، زندگی مردم را بهتر می‌كند.
تلفن‌های همراه، راحتی بیشتری به مردم می‌دهد»؛ این سخنان «مارتین كوپر» ۷۷ساله -پدر تلفن همراه- است؛ كسی كه ۳۳سال پیش وقتی به عنوان مهندس الكترونیك در شركت «موتورولا» كار می‌كرد، اولین گوشی قابل حمل را ساخت. وی اولین نفری هم بود كه با گوشی یك كیلوگرمی‌اش در ۳آوریل‌۱۹۷۳ صحبت كرد. او در مورد تاثیر اختراع خود در زندگی‌اش این‌طور عنوان می‌كند كه «نمی‌توانم بدون تلفنم زندگی كنم».
نظر وی و نظر بسیاری از مردم كه سال‌هاست از این وسیله ارتباطی استفاده می‌كنند، شاهدی‌ بر این مدعاست كه رشد چشمگیری كه در صنعت ارتباطات -مخصوصاً ارتباطات بی‌سیم- رخ داده است، تحولات پایه‌ای و چشمگیری را در نحوه زندگی بشر به جای گذاشت.
اما جمع‌شدن بسیاری از قابلیت‌ها در یك گوشی همراه گام اساسی در این خصوص بود كه برداشته شد. به گفته مارتین كوپر، به تصدیق قطعی همه، تلفن همراه فاصله‌ها را از بین برده، وابستگی انسان به زمان و مكان را محو نموده، نحوه انجام فعالیت‌های شغلی را تحت تاثیر قرار داده و بر شبكه‌های تلویزیونی و صنعت تفریحات و پخش موسیقی هم تاثیرگذار بوده است.
امروز تلفن همراه فقط یك تلفن معمولی برای انجام مكالمات شما نیست؛ این دستگاه چندگرمی همراه شما برخلاف جثه كوچك و سبكش، كاركردهایی دارد كه نحوه ارتباطات و شیوه زندگی شما را دگرگون كرده است. با یك نگاه ساده می‌توان دریافت تلفن‌های همراه، امروز رفته‌رفته به یك رقیب اصلی برای رایانه بدل شده‌اند.
قابلیت دریافت و ارسال پیام كوتاه، قابلیت پخش موسیقی، رادیو، دوربین فیلمبرداری، اتصال به اینترنت، وبلاگ‌نویسی و ده‌ها قابلیت ریز و درشت دیگر كه همه و همه در یك گوشی همراه جمع شده‌اند، دیگر مختص رایانه نیست. امروز شما با استفاده از یكی دیگر از صور ارتباطی، پیام كوتاه برای دیگران می‌فرستید؛ حتی می‌توانید با استفاده از این قابلیت، از آخرین اخبار روزنامه‌ها، اقتصاد، سیاست، ورزش و حتی هواشناسی مطلع شوید.
شما در جیب خود فقط یك تلفن ندارید؛ یك دستگاه مولتی مدیا دارید كه كارهای خارق‌العاده‌ای را به‌سرعت و با راحتی برای شما انجام می‌دهد. با گوشی‌تان دیگر نیازی به حمل لپ‌تاپ‌ها و نوت‌بوك‌های چند میلیون تومانی ندارید. با همین گوشی كوچك خود به شبكه متصل می‌شوید یا حتی می‌توانید وقتی كه در اتومبیل خود هستید، وبلاگ‌تان را به‌روز كنید، به موسیقی مورد علاقه‌تان گوش دهید و از تصاویری كه دوست دارید، عكس و فیلم تهیه كنید. در آینده نیز بسیاری از فعالیت‌های مالی و پرداخت‌هایتان را به مدد گوشی همراه انجام خواهید داد.
اما همه این قابلیت‌ها در مقابل دو تحول عظیم «M-Government» و «M.learning» شاید كم‌اهمیت‌تر جلوه كند، وقتی بدانیم كه امروزه گوشی‌های همراه، سرنخ‌های تازه‌ای برای ارائه تمام سرویس‌های دولتی به حساب می‌آیند و آموزش از راه دور با استفاده از گوشی‌های همراه، جایگزین اینترنت خواهد شد.
● رقیبان تازه نفس رایانه‌ها
با توجه به پیشرفت روزافزون گوشی‌های همراه و افزایش قابلیت‌های آن، آیا می‌توان آنها را رقبای جدی رایانه‌ها –به‌ویژه لپ‌تاپ‌ها و نوت‌بوك‌ها- خواند یا خیر؟
- این سؤال، امروز تبدیل به چالشی جدی فراروی دو صنعت گوشی همراه و رایانه شده است. اما پاسخی كه دانشمندان در این باره ارائه می‌دهند، قاطع و دارای یك جهت‌دهی مشخص نیست؛ به عبارتی متخصصان علوم رایانه و انفورماتیك با احتیاط عنوان می‌كنند كه این اتفاق، نه به طور كامل قابل رخ دادن است و نه به طور صددرصد می‌توان از آن جلوگیری كرد.
محمدحسن آجی‌گل -كارشناس انفورماتیك- در این‌باره توضیح می‌دهد: در نخستین سال‌هایی كه رایانه پا به عرصه وجود گذاشت، همواره این سؤال مطرح بود كه «آیا رایانه، جایگزین تمام‌عیار ماشین حساب خواهد شد یا خیر؟» چرا كه رایانه‌ها، در واقع ماشین‌حساب‌های پیشرفته با قابلیت‌های بیشتری بودند كه ناخودآگاه ذهن كاربران را به این واقعیت سوق می‌دادند كه ماشین‌حساب‌ها به تدریج به حاشیه خواهند رفت اما گذشت زمان ثابت كرد كه كاربری‌های ماشین‌حساب با پیشرفت كاربری‌های رایانه در حال پیشرفت است و نه تنها رایانه‌ها جایگزین ماشین‌حساب‌ها نشدند، بلكه ماشین‌حساب‌ها با حفظ كاركردشان، پیشرفت‌های قابل توجهی نشان دادند».
وی در پایان می‌گوید: «تلفن همراه نمی‌تواند جای رایانه را بگیرد، اما در نبود آن می‌تواند موقتاً خلأ آن را جبران كند».
● خریدی كه آسان نیست
اگر می‌خواهید روزی خسته‌كننده، توأم با لحظاتی ملال‌آور، همراه با گیجی مفرط را پشت‌سر بگذارید، بدون در نظر گرفتن مدل خاصی از گوشی وارد خیابان جمهوری یا یكی از بازارهای فروش گوشی همراه شوید، آن‌وقت خواهید فهمید كه خرید یك گوشی با همه كوچكی‌اش، آن‌قدرها هم آسان نیست كه فقط نیاز به پول داشته باشد، بلكه داشتن اطلاعاتی كه گاه جمع‌آوری آنها نیاز به مشاوره با چند دارنده یا فروشنده گوشی یا جست‌وجو در چند سایت دارد، الزامی به نظر می‌رسد.
مهندس آجی‌گل در خصوص نكات مورد توجه به هنگام خرید گوشی می‌گوید: «خرید یك گوشی همراه باید با توجه به نیاز فرد صورت گیرد. بدون تردید نیاز یك دانش‌آموز با نیاز یك دانشجو، مدیر و خبرنگار متفاوت است.
مثلاً خبرنگاری كه برای انجام مصاحبه و تهیه گزارش نیاز به ضبط صوت و دوربین عكاسی دارد باید گوشی‌ای را انتخاب كند كه حداقل این قابلیت‌ها را دارا باشد، اما وقتی نهایت استفاده ما از یك گوشی، تنها به مكالمات تلفنی خلاصه می‌شود، چه لزومی دارد یك گوشی با قیمت بالا انتخاب كنیم كه نه قابلیت‌های آن را به‌درستی می‌شناسیم و نه نحوه استفاده درست از آن را می‌دانیم. حتی اگر به این دو موضوع اشراف داشته باشیم، همه امكانات گوشی به دردمان نمی‌خورد.
وی با بیان این مطلب كه گوشی‌های تلفن همراه در كشورهای غربی با قیمت‌های بسیار كمی به فروش می‌رسند، اضافه می‌كند: «در كشورهای اروپایی، گوشی‌های معمولی با قیمتی معادل یك یورو به فروش می‌رسند، اما آنچه قیمت نهایی را رقم می‌زند، خدماتی است كه قرار است در كنار فروش گوشی ارایه شود، چون بر خلاف سنت فروش در ایران، خریداران در كشورهای غربی، گوشی را به‌جای تهیه از بازار و مغازه از شركت‌های خصوصی خریداری و خدمات مورد نیاز را متناسب با نیازهایشان انتخاب می‌كنند و این بهترین حالت فروش است، اما در ایران، خریداران، گوشی را از بازار می‌خرند و خدمات را از مراكز دیگر دریافت می‌كنند، بدون در نظر گرفتن این‌كه با توجه به سیستم سنتی مخابرات ایران، فعال شدن و استفاده از بعضی از این قابلیت‌ها امكان‌پذیر نیست».
● كمی بیشتر دقت كنید!
اگر پیش از این، شركت تولید‌كننده، مدل، ظاهر، كارایی و قیمت گوشی، گزینه‌های مورد توجه در خرید به حساب می‌آمدند، اما از مدتی پیش به منظور جلوگیری از قاچاق گوشی، گزینه دیگری نیز به این مجموعه اضافه شده كه نباید نسبت به آن بی‌توجه بود.
به گفته رییس انجمن صنفی فروشندگان سیم‌كارت، گوشی و لوازم جانبی تلفن همراه كشور، «خریدار باید به هنگام خرید، تاریخ تولید، برگه گارانتی و خدمات پس از فروش را كنترل كند و شماره سریال گوشی را با شماره‌ای كه پشت گوشی به ثبت رسیده، مطابقت كند و مطمئن‌ترین راه این است كه خریداران از مراكز فروش معتبر، اقدام به خرید كنند».
● اخطاربه خریداران گوشی غیرقانونی
دبیر ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا با اشاره به مصوبه ستاد مبارزه با قاچاق گوشی‌های تلفن همراه می‌گوید: «وزارت ارتباطات موظف شده است كه از فعال كردن گوشی‌های قاچاق در سیستم خود جلوگیری كند».
تقی‌زاده با اشاره به آغاز اقدامات نرم‌افزاری در خصوص مبارزه با واردات گوشی‌های غیرقانونی تصریح كرد: «با توجه به وجود امكانات نرم‌افزاری برای تشخیص غیرقانونی بودن گوشی، افرادی كه گوشی متفرقه و ثبت سفارش نشده را خریداری كنند با دریافت پیام كوتاه (SMS) اخطار دریافت می‌كنند و سپس خط آنها قطع می‌شود».
وی همچنین می‌گوید: «برخی افراد با واردات گوشی تلفن همراه و قرار دادن كد موازی بر روی آنها به فروش این گوشی‌ها اقدام می‌كنند كه بر اساس هماهنگی‌های انجام شده با وزارت ارتباطات از فعال شدن این گوشی‌ها ممانعت به‌عمل می‌آید».
دبیر ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا و ارز ادامه می‌دهد: «مردم باید با هوشیاری از خرید گوشی‌هایی كه توسط عده‌ای به صورت مخفیانه كدگذاری موازی می‌شوند، خودداری كنند».
تقی‌زاده با تاكید بر این‌كه گوشی تلفن همراه جزو كالاهای همراه با مسافر نیست، اظهار می‌دارد: «گوشی‌هایی كه وارد كشور می‌شوند، غیرمجاز تلقی می‌شوند و در شبكه تلفن همراه فعال نخواهند شد».
وی تصریح می‌كند: «در صورتی كه فردی به ورود گوشی همراه به كشور اقدام كند، باید با نمایندگی مجاز و مخابرات هماهنگی‌های لازم را انجام دهد تا گوشی وی فعال شود».
□□□
به هر حال چه بعد از یك روز خسته‌كننده یا نه به‌راحتی حالا صاحب یك گوشی همراه شدید، امیدواریم این گوشی، همراه خوبی برایتان باشد.
فریده عباسی
منبع : روزنامه همشهری