چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

دوره استراحت پیاز


دوره استراحت پیاز
وقتی برگ بوته‌های پیازدار شروع به پژمرده‌شدن کرد و به زردی گرایید، آب دادن گیاه باید قطع شود و از این موقع استراحت گیاه شروع می‌شود. هر یک از انواع پیازها دورهٔ استراحت معینی دارند و باید آنها را بلافاصله از خاک خارج کرده و در مقابل آفتاب خشک کنند.
بدیهی است بعضی از پیازها دورهٔ استراحت را در خاک و در گلدان می‌گذرانند، ولی برای مثال پیاز لاله را باید از خاک خارج و کاملاً خشک کرد، ولی بعضی دیگر را بدون آنکه از گلدان خارج کنند، در محل مناسبی قرار داده و اطراف و روی گلدان را ماسه می‌ریزند، به طوری که روی گلدان را ماسه کاملاً بپوشاند.
چنانچه بخواهند زودتر به گل بنشیند بعد از گذراندن دورهٔ استراحت آنها را به داخل گلخانه انتقال می‌دهند تا زودتر از موقع به گل بنشیند. در هر صورت پیازهای داخل باغ را باید تا آخرین فرصت در زمین نگهداشت تا پیاز در دورهٔ استراحت اولیه، بافت‌های داخلی خود را کامل کند، سپس آنها را بیرون آورده و پیازهای آفت‌زده و معیوب را از رده خارج می‌کنند و بقیه را برای طی دورهٔ استراحت آماده می‌کنند. شاخه‌های سبز پیاز را مادام که به زردی نگراییده، نباید درو کرد و همچنین نباید پیاز را با برگ سبز آن از زمین خارج کرد. همچنین در مواقع گل‌چینی نباید برگ سبز را همراه با شاخه گل از بوته جدا کرد، زیرا برگ‌ها مواد غذایی پیاز را آماده می‌کنند.
پیازهایی را که یک سال پیش‌رس کرده‌ایم‌، نباید در سال بعد به همان منوال ادامه داده و آنرا پیش‌رس کنیم.
به طور کلی بهترین موقع برای جابجا‌کردن و فرستادن پیاز به نقاط دوردست، زمان استراحت آنها است. ‌آن دسته از پیازها که در بهار گل می‌دهند، تابستان در حال استراحت هستند.
مانند سنبل، نرگس، لاله،‌ زعفران. دسته دیگر که در تابستان و پاییز گل می‌دهند، مانند گلایل موقع استراحت آنها زمستان است.
در مورد پیازهایی که در زمین‌های وسیع کاشته شده و بخواهند قبل از شروع فصل استراحت زمین را برای برنامه دیگری مورد استفاده قرار دهند، می‌توان پیازها را خارج کرده و در روی یک ردیف در زمین شیب‌داری قرار داده و روی آن‌را شن و یا خاک داد تا دوره استراحت خود را شروع و رشد خود را تمام کند.
در مورد پیازهایی که در گلدان هستند، بهتر است مقداری از خاک اطراف گلدان را بیرون آورده و به جای آن کود پوسیده بریزند یا آنکه تمام محتویات گلدان را خارج کرده و آن‌را در گلدان بزرگتری کاشته و کود پوسیده و خاک قوی به آن بدهند و چنانچه جوانه‌های پیاز ظاهر شد، به گلدان مقدار کمی آب می‌دهند تا رشد خود را شروع کند.
در موقع تعویض گلدان مخصوصاً موقعی که پیاز در حال استراحت است، می‌توان در کنار سوخ‌های مادر، سوخ کوچکی که بیرون آمده را جدا کرده و در گلدان جداگانه کاشت.
در بعضی از انواع پیازها مانند سوسن سفید و بگونیای تکمه‌دار، از محل اتصال برگ به ساقه، غدهٔ‌ریزی بیرون می‌آید که پس از رسیدن، آن‌را از پایهٔ مادری جدا کرده و در گلدان جدید می‌کارند.
همچنین بعضی از انواع سوسن سفید را با کاشتن فلس‌های سوخ، همانند قلمه‌زدن برگ بعضی از گیاهان تکثیر می‌کنند.
منبع : روزنامه اطلاعات