چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
طعم گس سلامت
خرمالو میوه ای پائیزی است که رنگدانه های آن با فصل ظهور این میوه هماهنگ است.
این میوه پر کالری از سرزمین های خاور دور وارد ایران شده و در نوار ساحلی کشور کاشته و تولید می شود. خرمالو سرشار از ویتامین آ و بتاکاروتن است.
همچنین دارای مقدار قابل توجهی ویتامین های ب،۱ ب،۲ ب۳ و ث است.
این میوه خوش رنگ و خوش طعم دارای مواد معدنی ضروری برای بدن مانند کلسیم، گوگرد، آهن، فسفر، منیزیم و پتاسیم است که هر یک از آنان نقش بسزایی در سلامتی و تندرستی انسان دارد.
متخصصان و کارشناسان امور تغذیه بر این عقیده اند که خرمالو به علت دارا بودن رنگدانه های پلی فنولیک، خاصیت ضد سرطانی دارد.
همچنین بتاکاروتن موجود در خرمالو به بدن کمک می کند تا کمتر در معرض بیماری های قلبی و ریسک سرطان قرار گیرد.
دکتر کوروش جعفریان متخصص تغذیه درباره نقش ضد سرطانی خرمالو می گوید: «این میوه حاوی پیش سازهای ویتامین آ و ویتامین ث است که نقش آنتی اکسیدانی دارد و برای مبارزه با بسیاری از بیماری های مزمن از جمله سرطان مفید است.
همچنین اخیراً بحث تانن و اسیدهای موجود در خرمالو مطرح است که نقش آنتی توموری و یا ضد سرطانی دارند.
به گفته وی اسید بتولنیک و شی بل و همچنین تانن های کاته چین و گالوکاته چین که ترکیب های پلی فنولیک دارند، عامل این نقش هستند.»این استادیار علوم پزشکی دانشگاه تهران در ادامه می افزاید: «هرچه میزان آنتی اکسیدان دربدن افزایش یابد، قدرت بیشتری برای مبارزه با رادیکال های آزاد بدن به وجود می آید. رادیکال های آزاد بدن هم ناشی از واکنش های طبیعی و روزمره بدن ماست و همچنین در اثر مواجهه با عوامل بیرونی مثل انواع اشعه، آلودگی و مصرف بیش از حد برخی مواد مغذی مثل آهن هستند که این رادیکال های آزاد به سلول های بدن و خصوصاً هسته سلول حمله می کنند و سلول های غیر نرمال ایجاد می کنند، در مواردی که بدن قادر به ایجاد ترمیم نیست سرطان ایجاد می شود.»
به گفته این متخصص تغذیه، مصرف خرمالو باعث افزایش آنتی اکسیدان ها و کنترل رادیکال های آزاد می شود.
خرمالو شبیه گوجه فرنگی و دارای پوستی نازک است. براساس تحقیقات، میوه هایی که به رنگ قرمز و نارنجی هستند مثل خرمالو و گوجه فرنگی سرشار از بتاکاروتن هستند.
به گفته دکتر رجب زاده متخصص تغذیه خرمالو منبع سرشار بتاکاروتین است که یک آنتی اکسیدان قوی محسوب می شود. بتاکاروتن موجود در خرمالو رادیکال های آزاد را که باعث تخریب سلول ها می شود، مهار می کند.بنابراین به گفته این متخصص این میوه که سرشار از مواد معدنی است، به دلیل وجود مقدار زیادی فیبر و مواد آنتی اکسیدان همچون تانن، فنول، ویتامین ث، لیکوپنولوتئین خاصیت ضد سرطانی دارد و باید در برنامه غذایی افراد بسیار مورد توجه قرار گیرد.
● فواید خرمالو برای بیماران قلبی
این میوه علاوه بر خاصیت ضد سرطانی، خواص دارویی بسیار دیگری هم دارد. یوسف نقیایی، کارشناس تغذیه در خصوص خواص دارویی این میوه می گوید: «این میوه در هر ۱۰۰ گرم دارای ۲۷۱ میلی گرم پتاسیم است، پتاسیم بالا برای بیماران قلبی- عروقی حائز اهمیت است. همچنین به گفته وی خرمالو دارای مقدار قابل توجهی پکتین است، پکتین یکی از فیبرهای محلول در آب است که باعث کاهش چربی های بدن و چربی های محلول در خون می شود.»
خرمالو را می توان در حالت های نیمه پخته تا کاملاً پخته مصرف کرد، هرچه میوه خرمالو بیشتر برسد پکتین آن کمتر می شود، لذا توصیه می شود خرمالو را در حالی که زیاد نرسیده مصرف کنید. دکتر جعفریان در این مورد می گوید: «پکتین یک فیبر محلول در آب است که خواص بسیاری برای کاهش تری گلیسیرید و کلسترول دارد.»
همچنین به گفته وی منیزیم و پتاسیم موجود در این میوه می تواند چربی های خون و فشار خون را کاهش دهد که این امر می تواند از بیماری های قلبی جلوگیری کند.دکتر سعید حسینی، کارشناس تغذیه در این باره می افزاید: «وجود عناصری مانند پتاسیم و منیزیم به خرمالو خاصیت کاهش دهندگی چربی، کلسترول و فشار خون داده است و به همین دلیل مصرف این میوه برای بیماران قلبی و کسانی که دارای چربی و فشار خون بسیار بالا هستند، توصیه می شود.
● خواص دارویی
خرمالو علاوه بر خواص ضد سرطانی و پیشگیری از بیماری های قلبی در رشد کودکان و حفظ انرژی برای بزرگسالان بسیار مؤثر است. آهن، عنصر اصلی خون سازی و پتاسیم اشتها آور و شست وشو دهنده کلیه و کبد است.
بنابراین این میوه که سر شار از آهن و پتاسیم است در افراد مبتلا به نقرس و بیماری های کبدی و کلیوی بسیار مؤثر است.
دکتر سعید حسینی در این باره می گوید: «میوه خرمالو برای رشد کودکان مفید است و اگر بخوبی رسیده باشد، در رشد و نمو آنها بسیار مؤثر است و از آنجایی که معده را تقویت می کند و اشتها آور است در رشد سریع کودکان میوه مناسبی محسوب می شود.»از سوی دیگر میوه خرمالو سرشار از ویتامین آ است. ویتامین آ اگر به مقدار کافی به بدن نرسد، نه تنها قدرت بینایی را کم می کند، بلکه باعث شکننده شدن پوست، ناخن و موها می شود. همچنین این میوه باعث هضم بهتر غذا می شود.
نقیایی کارشناس تغذیه می گوید: «عمده ترین اسید هایی که در این میوه وجود دارد، اسید مالیک، اسید تارتاریک و اسید سیتریک است که این اسید ها باعث هضم بهتر غذا و نیز جذب بهتر بعضی از ترکیبات غذایی مثل آهن و روی شده و افزایش جذب را در پی دارد.»
بطور کلی سلولز موجود در خرمالو کم است و این از نظر هضم آن آسان است.خرمالو را می توان برای درمان اسهال خونی استفاده کرد. دکتر جعفریان با اشاره به خواص درمانی میوه خرمالو می گوید: «میوه خام خرمالو برای درمان یبوست، هموروئید و توقف خونریزی استفاده می شود و می توان از آب خرمالو برای درمان زخم ها استفاده کرد و همچنین برای آفت دهان و گلو درد بسیار مفید است.»البته به گفته دکتر جعفریان هرچند که مصرف پخته خرمالو برای درمان اسهال بسیار مفید است ولی مصرف بسیار زیاد آن، خود به اسهال منجر می شود و همچنین اگر خرمالو را به صورت خام مصرف کنیم و شکم خالی باشد باعث ایجاد انسداد مجرای گوارشی می شود که در ۹۰ درصد موارد، افراد در پی انسداد مجرای گوارشی نیازمند عمل جراحی می شوند.
مهتاب توکلی
منبع : روزنامه ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست