دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

پس از جام صلح، لیون در انتظار سوپرجام فرانسه


پس از جام صلح، لیون در انتظار سوپرجام فرانسه
شركت در مسابقات جام صلح كره جنوبی از منظر تاكتیكی و چیدمان، تجربه بسیار باارزشی برای مربی تازه وارد لیون، آلن پرین در بر داشت به گونه ای كه او با به كارگیری شیوه های مختلف به این نتیجه رسید كه ۲-۴-۴ كه حضور ۲ مهاجم كلاسیك را در نوك خط حمله می طلبد، با توجه به داشته های كنونی قهرمان فرانسه، بیشترین كارآیی را دارد.
پس از قهرمانی در جام صلح كره، شنبه هفته آینده و در قالب سوپرجام فرانسه، لیون به دیدار قهرمان جام حذفی، سوشو تیم سابق پرین می رود تا افتخار دیگری را تجربه كند.آلن پرین، مربی تازه وارد لیون با فرصت به دست آمده در جریان مسابقات جام صلح در كره جنوبی توانست به برخی نتایج و پیامدهای تاكتیكی در چیدمان های گاه اجباری - به خاطر تعصب و مصدومیت چند مهره اصلی - خود دست یابد كه به طور بالقوه در فصل رو به آغاز لوشامپیونه سودآور خواهد بود.پرین كه پس از كسب نخستین قهرمانی با لیون، شنبه شب آینده در ورزشگاه ژرلان، در قالب سوپرجام فرانسه مقابل تیم سابق خود سوشو، دارنده جام حذفی قرار می گیرد، با بهره گیری از تجارب جام طلایی چه بسا دومین جام را نیز قبل از آغاز لوشامپیونه صاحب می شود.درباره جام صلح گفتنی است لیون در سومین حضور خود پس از ۲ بار قبول شكست در فینال با پل لوگوئن و ژرار هولیه این بار با رهبری آلن پرین، ضمن ارائه یك بازی هماهنگ و برتر با نتیجه یك بر صفر بولتون را شكست داد.
اگرچه در جریان این مسابقات لیون، اسكیلاچی، كریس و گروسو را به خاطر مصدومیت برای چند هفته ای از دست داد و با وجود غیبت جونینیو و فرد كه به كره جنوبی نیامده بودند اما پیامدهای تكنیكی مفیدی برای آلن پرین و همكاران فنی او نیز دربر داشت. درواقع باید گفت قهرمان ۶ دوره فرانسه، با مربی تازه خود در تدارك آغاز دوران تازه ای است.در این رهگذر مربی سابق سوشو كه تجربه كار در تیم هایی چون تروآ و پورتس موث را هم دارد.
با توجه به داشته هایش در سئول به تلاش های تازه و موفقیت آمیزی در چیدمان و به كارگیری سیستم های تازه دست یازید كه می تواند در آینده نیز ادامه داشته باشد. پرین در به كارگیری بازیكنان در پست های متنوع و به دنبال آن امتحانسیستم های متعدد، بار سنگین تاكتیك فصل پیش كه از سوی هولیه به اجرا درمی آید را از دوش لیون برداشت.به عبارت دیگر، چیدمان هولیه كه تنها یك مهاجم نوك را در بر می گرفت، باعث شده بود لیون از منظر تهاجمی با مشكل روبرو شود. به گونه ای كه با حضور فرد و آمدن باروس نیز لیون در اجرای ۱-۳-۲-۴ خود به ویژه در سطح اروپا، ناكارآمد جلوه كند، در حالی كه در بازی های جام صلح، پرین با به آزمون كشیدن چیدمان گوناگون، از جمله ۳-۳-۴ ، ۱-۵-۴ و یا آنچه كه موردنظر هولیه بود، سرانجام به این نتیجه رسید كه بازی با ۲ مهاجم نوك قابلیت اجرا و انعطاف بیشتری دارد.
● بازی با ۲ مهاجم، جذاب تر است
در توجیه ناكامی لیون در لیگ اروپا كارشناسان بیشتر بر نبود یك مهاجم خلاق، بازیكنی كه بتواند دفاع و دروازه حریف را تا مرز هلاكت برساند، تأكید دارند و حتی یك گام آن سوتر می گویند چه بسا چنین بازیكنی در جمع شاگردان هولیه نیز وجود داشت اما هرگز و به دلایل گوناگون از جمله چیدمان مورد نظر این مربی و اصرار بر به كارگیری تنها یك مهاجم نتوانسته بود حضور خود را نمایان كند. نكته دیگر برمی گردد به استفاده از شیوه چرخشی كه زمان حضور هولیه در لیون به اجرا درمی آید. ناگفته مشخص است مهاجم با حضور مداوم و توفیق در گلزنی اعتماد به نفس لازم را به دست می آورد.
در حالی كه در شیوه چرخشی، مهاجم فرصت هماهنگی با دیگران به ویژه بازیسازها و به تبع آن گلزنی پرشمار را به دست نمی آورد و رفته رفته كار به جایی می رسد كه تیم از وجود گلزنان قهار و مقتدر خالی می شود. جدا از لیون كه پیامدهای استفاده از شیوه چرخشی و سپس ناكارآمدی خط حمله خود را فصل گذشته تجربه كرد، می توان به نزول تیه ری آنری و توان تهاجمی تیم ملی فرانسه در چیدمان تك مهاجم موردنظر ونگر و دومه نش هم اشاره كرد.
تجربه به دست آمده در سئول نشان داد كه آلن پرین با توجه به داشته هایش، مهاجم هایی چون باروش، كریم بنزما و حتی كیتا كه در اصل هافبك تهاجمی است، توان تهاجمی لیون را بالا برده بود و هماهنگی بیشتری نیز در حركت رو به جلو بازیكنان دیده نمی شد. اگر فصل گذشته با نوعی تلخ كامی به ویژه در اروپا سپری شد، با توجه به رفتن آبیدال و مالودا ۲ عنصر بسیار مهم در راه اندازی سیستم تك مهاجم موردنظر هولیه اینك به نظر می رسد باید منتظر دوره تازه ای در لیون بود كه براساس چیدمان با انعطاف ۲-۴-۴ و حضور ۲ مهاجم نوك، شكل خواهد گرفت.برای تحقق بخشیدن به چنین شیوه ای به كارگیری ۲ هافبك مركزی - دفاعی، هجومی- ضروری به نظر می رسد كه همراه با آن باید نسبت به هماهنگی ۲ هافبك كناری با خط دفاع و مهاجمان نیز بی توجه گذر كرد.
البته در چنین چیدمانی و از سر اجبار خط میانی یكی از ۲ هافبك یارگیر و توپ خراب كن خود را از دست خواهد داد كه آن هم با مشاركت مداوم و هماهنگ بازیكنان كناری در برنامه های دفاعی، رفع و رجوع خواهد شد.نكته مهم دیگر در ارتباط با كارآیی تمام و كمال این شیوه، به انجام وظیفه درست و نقش تك تك بازیكنان برمی گردد، به عبارت دیگر گزینش بازیكنانی كه توان بالقوه و تجربه بازی در شیوه ۲-۴-۴ انعطاف پذیر را دارند خود یك شرط لازم برای موفقیت آن به حساب می آید. كه به نظر می رسد، داشته های كنونی لیون در رهگذر چنین واقعیتی كارآمد باشد.
كیم كالستروم، هافبك هجومی لیون كه گل پیروزی بخش لیون را در فینال جام صلح به ثمر رساند و همراه با كریم بنزما از بهترین های این تیم به حساب می آمد، می گوید: «من با این شیوه یعنی ۲-۴-۴ آشنایی دارم چراكه از سنین پایین در قالب آن به كار گرفته شده ام و حالا هم در لیون مشكلی ندارم.»به همین دلیل است هنگامی كه والنسیا نظر مثبت خود را برای جذب این بازیكن با مبلغ بالا ابراز كرد، از سوی لیون مورد قبول واقع نشد، به ویژه با رفتن مالودا و آبیدال ادامه حضور این بازیكن چپ پای سوئدی بیش از قبل ضروری می نماید.
به هر حال پس از ۶ دوره قهرمانی همراه با مربیانی چون سانتینی (یك بار)، پل لوگوئن (۳ بار) و هولیه (۲ بار) اینك و با حضور آلن پرین كه با گذر از تیم های متوسطی چون تروآ، پورتس موث و سوشو فرصت تحقق بلندپروازی هایش را به دست آورده است، لیون خود را برای آغاز یك دوره تازه آماده می كند.
منبع : روزنامه ابرار ورزشی