چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
مقررات بهداشتی ساختمان ها خوابگاه ها اماکن عمومی نانوائی ها ، آرایشگاه ها و میوه فروشی ها
● مقررات بهداشتی محیط ساختمانها
▪ مقررات بهداشتی آبدارخانه ها :
ـ کارکنان آبدارخانه موظفند کارت بهداشتی معتبر داشته باشند .
ـ کارکنان آبدارخانه باید ملبس به روپوش با رنگ روشن بوده و بهداشت فردی را کاملا” رعایت نمایند .
ـ هر یک از کارکنان آبدارخانه باید حوله و صابون اختصاصی داشته باشند .
ـ وجود کمد لباس برای هر یک از کارکنان آبدارخانه الزامی است .
ـ استعمال دخانیات در آبدارخانه ممنوع می باشد .
ـ وجود جعبه کمکهای اولیه با تمام وسایل و لوازم مروبطه در آبداخانه الزامی می باشد .
ـ وجود کپسول اطفا حریق و ارائه آموزش کافی برای پرسنل مربوط جهت استفاده از آن در آبدارخانه الزامی است .
ـ سیستم فاضلاب بایستی بهداشتی باشد .
ـ کف آبدارخانه بدون فرو رفتگی و دارای شیب مناسب باشند .
ـ در و پنجره ها سالم و مجهز به توری سیمی ضد زنگ باشد .
ـ سقفها بدون شکاف و تمیز باشد .
ـ شیرهای برداشت آب باید سالم و بدون نقص باشد .
ـ ساختمان دیوار از جنس مقاوم ، قابل نظافت به رنگ روشن و بدون شکاف و ترک باشد .
ـ قفسه نگهداری ظروف باید تمیز و قابل نظافت بوده و فاصله کف آن از زمین حداقل ۲۰ سانتیمتر باشد .
ـ سیستم روشنایی کافی و بدون نقص باشد .
ـ آبدارخانه بایستی دارای تهویه مناسب و کافی باشد .
▪ سرویسهای بهداشتی:
ـ تهویه باید به نحوی صورت گیرد که همیشه هوای داخل توالت و دستشویی سالم و عاری از بو باشد .
ـ دارای نور و روشنایی کافی و بدون نقص باشد .
ـ کف باید بدون فرو رفتگی ، شکاف و دارای شیب مناسب و همواره تمیز و پاکیزه باشد .
ـ سقف بدون شکاف و تمیز باشد .
ـ ساختمان دیوار از جنس مقاوم قابل شستشو و تمیز باشد .
ـ در و پنجره ها سالم و مجهز به توری سیمی باشد .
ـ سیستم فاضلاب سالم و بهداشتی باشد ( عدم گرفتگی لوله ، عدم نشت فاضلاب از لوله ها و عدم پوسیدگی لوله های فاضلاب )
ـ شیرهای برداشت آب و شیلنگ مربوطه سالم و بدون نقص باشد .
ـ دستشویی می بایست مجهز به ظرف مخصوص محتوی صابون مایع باشد .
ـ استفاده از توالت و دستشویی های صاف و صیقلی از جنس مناسب که همواره تمیز باشد الزامی است .
ـ انجام منظم ضدعفونی سرویسها ضروری می باشد .
ـ پرده محافظ ورودی در دستشویی های خواهران بایستی مرغوب و تمیز باشد .
ـ توالت باید مجهز به سیقون و دارای شتر گلو باشد .
ـ توالت باید دارای سطح زباله درپوش دار ، قابل شستشو ، تمیز و مجهز به کیسه زباله باشد .
▪ جمع آوری زباله در سطح دانشگاه :
ـ سطلهای زباله دارای درپوش ، قابل شستشو و تمیز باشد .
ـ سطلهای زباله مجهز به کیسه زباله باشد.
ـ حمل کیسه زباله تا انبار موقت جمع آوری زباله بایستی بنحو مناسب و به دور از ریخت و پاش صورت گیرد .
ـ انبار موقت جمع آوری زباله مناسب باشد .
ـ زباله ها روزانه از محل تولید و انبار موقت زباله جمع آوری و از محیط دانشگاه خارج شود .
ـ انبار موقت جمع آوری زباله روزانه نظافت و ضدعفونی شود .
ـ کارگر نظافتچی به هنگام نظافت انبار موقت زباله و جمع آوری زباله بایستی دارای وسایل ایمنی ( ماسک و دستکش … ) باشد .
ـ زباله ها حتی الامکان در مبدا باید تفکیک گردد ( زباله خشک شامل کاغذ ، نان خشک ، پلاستیک و …. ) از زباله تر جا شوند
▪ شرایط بهداشتی سایر مکانها ( نمازخانه ، آمفی تئاتر ، کتابخانه ، کلاس ، آزمایشگاه و …. )
ـ تهویه مناسب و نور کافی باشد ( هود آزمایشگاه و دستگاه تهویه سالم باشد ) .
ـ کلید و پریز و کلیه وسایل برقی از ایمنی کامل برخوردار باشند .
ـ پنجره ها جهت جلوگیری از ورود حشرات مجهز به توری سیمی ضد زنگ باشد .
ـ رنگ آمیزی دیوارها مناسب باشد .
ـ موکت یا کف پوش مناسب و تمیز باشد .
ـ میز و صندلی در آزمایشگاه و کلاسها مناسب باشد .
ـ مهر نماز سالم ، تمیز و در محل مخصوص قرار گیرد . پرده نمازخانه سالم و تمیز باشد .
ـ آزمایشگاهها بایستی دارای ایمنی کامل از قبیل وجود کپسول اطفا حریق ، دوش آب و مجهز به جعبه کمکهای اولیه باشد .
ـ کلیه شیرهای گاز و وسایل مربوطه سالم بوده و از ایمنی کافی برخوردار باشد .
ـ در موارد کار با دستگاهها و مواد پرتوزا مقررات ابلاغ شده از طرف سازمان انرژی اتمی رعایت گردد.
ـ جهت استفاده از وسایل اطفا حریق و جعبه کمکهای اولیه پرسنل مربوطه باید آموزش لازم را ببینند .
ـ تمام مکانهای فوق می بایست دارای سطل زباله درپوشدار ، قابل شستشو و تمیز و مجهز به کیسه زباله باشند .
▪ مقررات بهداشتی غذاخوریها و بوفه ها
۱) بهداشت فردی :
ـ کلیه کارگران موظفند کارت بهداشت معتبر در محل کار خود داشته باشند .
ـ سرپرستان موظفند که قبل از استخدام اشخاص کارت بهداشت آنان را مطالبه و در محل کار نگهداری نمایند .
ـ کارگران موظفند اصول بهداشت فردی را کاملا” رعایت نموده و به دستورهایی که توسط کارشناس بهداشت داده می شود عمل نمایند.
ـ کارگران رستوران باید ملبس به کلاه ، دستکش ، روپوش وکفش مناسب و کاملا” تمیز و بهداشتی باشند .
ـ متصدیان موظفند جایگاه مناسبی جهت قراردادن لباس کارگران خود تهیه نمایند .
ـ هر کارگر موظف به داشتن صابون و حوله تمیز اختصاصی می باشد .
ـ کارگرانی که به نحوی از انحا با طبخ و توزیع مواد غذایی سر و کار دارند در حین کار حق دریافت بهای کالای فروخته شده را شخصا” از دانشجو نخواهند داشت .
ـ برای کارگران می بایست حمام ، دستشویی ، توالت مجزا و مناسب از نظر کیفی و کمی وجود داشته باشد .
۲) بهداشت محیط :
ـ کف باید از جنس قابل شستشو – صاف – و بدون فرو رفتگی و دارای شیب مناسب باشد .
ـ دیوارهای ساختمان با رنگ مناسب ، بدون شکاف و قابل شستشو ( تا ارتفاع مناسب بر حسب نوع کار ) باشد .
ـ سقفها باید مسطح بدون ترک خوردگی ، شکاف و همیشه تمیز باشد .
ـ درها و پنجره ها طوری تعبیه شوند که بتوانند از ورود حشرات جلوگیری نمایند و مجهز به توری سیمی ضد زنگ باشند .
ـ آب مصرفی تمیز و مورد تایید مقامات بهداشتی باشد .
ـ لوله کشی آب گرم و سرد در مجتمع غذاخوری و آب گرم در طول مدت انجام کار وجود داشته باشد .
ـ سیستم فاضلاب بهداشتی باشد ( کف شور مناسب ، شیب کافی ، درپوش و … )
ـ وجود کپسول اطفاء حریق و جعبه کمکهای اولیه و ارائه آموزشهای لازم به پرسنل الزامی است .
ـ ایجاد هر گونه حوض و حوضچه یا پاشوی که در آن آب به صورت راکد باشد ممنوع است .
ـ زباله دان درپوش دار ضد زنگ قابل حمل و دارای کیسه زباله ، به تعداد و اندازه کافی موجود بوده و بعد از تخلیه شسته شود و محلی مناسب برای نگهداری زباله ها تعبیه گردد .
ـ دستگاههای پخت غذا با میزان و کیفیت پخت غذاها تناسب داشته باشد .
ـ جدار داخلی ظروف مسی باید کاملا” سفید کاری شده باشد .
ـ سیخهای کباب و وسایل کار از جنس مناسب سالم ضد زنگ و تمیز باشد .
ـ تخته گوشت خردکنی سالم و تمیز باشد .
ـ وجود دستگاههای سردکننده و گرم کننده هوا ( آشپزخانه ، سالن غذاخوری ) الزامی است .
ـ در فصل گرما حداکثر درجه حرارت داخل غذاخوری ، نباید بیش از ۳۰ درجه باشد .
ـ وجود نور کافی در محلهای آشپزخانه ، رستوران ، سلف سرویس ، انبار و سایر اماکن الزامی است .
ـ تهویه هوای آشپزخانه و رستوران به خوبی صورت گرفته به طوری که فضا عاری از بو و بخارات باشد .
ـ میزهای مناسب کار در آشپزخانه وجود داشته باشد . ( سطح میزها باید صاف ، تمیز ، سالم و بدون درز بوده و روکش آن از جنس قابل شستشو باشد ) .
ـ استفاده از مواد ضدعفونی کننده جهت وسایل کار ، ظروف غذاخوری ، محیط کار و مواد غذایی الزامی است .
ـ ظروف باید در ظرفشویی سه مرحله ای ( شستشو – ضدعفونی – آب کشی ) یا توسط دستگاههای اتوماتیک شسته شود
ـ درها و پنجره های آشپزخانه و غذاخوری مجهز به توری ضد زنگ باشد .
ـ تعداد و ظرفیت هر ظرفشویی باید مناسب و مجهز به آب گرم و سرد باشد .
ـ ظروف پس از شستشو باید با وسیله تمیز و عاری از آلودگی خشک گردد .
ـ محل مناسب برای نگهداری ظروف ( ویترین یا گنجه مخصوص ) در نظر گرفته شود .
ـ قفسه ویترین و گنجه تمیز ، مجهر به در و شیشه بوده و قابله نظافت باشد و فاصله کف آنها از زمین از ۲۰ سانتیمتر کمتر نباشد .
ـ ظروف مناسب غذاخوری ( لیوان ، قاشق ، چنگال و سینی ) به تعداد کافی وجود داشته باشد و از استفاده مجدد آنها قبل از شستشو خودداری گردد .
ـ استفاده از قندان ، نمکدان و نوشابه بدون سرپوش ممنوع است .
ـ برای جلوگیری از حریق و انفجار و سایر خطرات احتمالی باید پیش بینی لازم بشود ( کلیه شیرها و شیلنگهای گاز و وسایل گازسوز با دقت کنترل شوند . )
ـ ایجاد محلهایی با سکوبندی مناسب برای نگهداری پیاز و سیب زمینی ، نان خشک ، نمک سنگ و وجود سرخانه های مناسب مواد غذایی الزامی است .
ـ پشه و مگس و سایر حشرات و جوندگان به هیچ وجه نباید در داخل اماکن دیده شوند .
ـ سمپاشی محیط آشپزخانه و رستوران و انبار مواد غذایی به طور منظم در زمانهای تعطیلی غذاخوری و بوفه ( تابستان ایام بین دو ترم ) انجام شود .
ـ وجود دستگاههای آب سردکن در داخل رستوران سلف سرویس و هر مکان دیگری که نیاز باشد الزامی است .
ـ میز و صندلی مناسب غذاخوری به تعداد لازم وجود داشته باشد .
ـ دستشویی و توالت مناسب جهت رستوران موجود باشد .
ـ برای پیچیدن مواد غذایی از کیسه نایلون تمیز و مخصوص استفاده شود .
▪ مقررات بهداشتی غذا و تغذیه در غذاخوریها و بوفه ها
۱) بهداشت مواد غذایی :
ـ مواد اولیه غذایی موجود در انبار و سردخانه دارای کیفیت مناسب ، شماره پروانه و تاریخ مصرف معتبر باشد .
ـ اصول بهداشتی در پاک کردن مواد غذایی خصوصا سبزیها ، حبوبات و برنج رعایت شود .
ـ جوانه و قسمتهای سبز سیب زمینی و هویج ، به هنگام آمادهسازی جدا شود .
ـ در صورت استفاده از میوه ها و سبزیها ، انگل زدایی و ضدعفونی صورت گیرد .
ـ در پخت سبزیها ابتدا آب را جوش آورده ، سپس سبزی را حرارت دهید .
ـ تا حد امکان از سرح کردن مواد غذایی پرهیز شود ( سبزیها فقط تا زمان تغییر رنگ حرارت داده شود ) .
ـ اصول بهداشتی در پاک کردن و شستشوی گوشت و مرغ رعایت شود .
ـ جهت ذوب شدن مواد غذایی منجمد ، این مواد ۲۴-۱۲ ساعت قبل از استفاده ، در یخچال بالای صفر نگهداری شود .
ـ گوشت و سایر مواد غذایی تا حد امکان به تکه های کوچک تقسیم شود تا حرارت به عمق آن برسد .
ـ گوشت و مرغ یخ زده را باید در فریزر که برودت آن ۱۸ درجه سانتی گراد یا پایین تر است نگهداری کرد .
ـ از مصرف مجدد روغنی که یکبار حرارت دیده خودداری شود . ( روغن سوخته علاوه بر بد کردن مزه غذا سرطان زاست )
ـ به هنگام طبخ و استفاده از روغن ، از حرارت کم استفاده نموده و در سرخ کردن حتما” از روغن جامد استفاده شود .
ـ چنانچه آب پخت غذاها باید دور ریخته شود ( آب پز کردن ) از آب کمتری برای طبخ استفاده شود .
ـ بلافاصله بعد از پخت غذا مصرف شود .
ـ باقیمانده غذای پخته را باید خنک نموده ( با استفاده از شیلنگ آب ، سطح خارجی دیگ را خنک نمایید ) و به سردخانه ( ۱۰- درجه سانتی گراد ) منتقل گردیده و حداکثر تا ۲۴ ساعت بعد مصرف گردد .
ـ از تماس غذاهای خام و پخته جدا خودداری گردد .
ـ غذاهای باقیمانده را قبل از استفاده کردن به دقت حرارت دهید .
ـ افزودن سبزی به برنج ، پس از آبکش کردن برنج صورت گیرد .
ـ در پخت خورش ها از ادویه ، لیموعمای و آب لیمو استفاده گردد ، مصرف نمک محدود گردد و افزودنیهای غیرمجاز به هیچوجه استفاده نشود .
۲) بهداشت انبار و سردخانه :
ـ انبارهای مورد استفاده در محلی ساخته شوند که حشرات و آفات انباری به آن راه نیابند .
ـ انبارها خنک و خشک باشد و نظافت آنها به آسانی صورت گیرد .
ـ انبار دارای هواکش مناسب باشد و دمای آن حداکثر ۲۰ درجه سانتی گراد باشد .
ـ کف انبار و دیوارها تا ارتفاع ۵/۱ متر از جنس قابل شستشو باشد .
ـ مساحت انبار با حجم موادی که انبار می شوند مناسب باشد .
ـ سقف ، دیوار و کف انبار صاف به رنگ روشن و بدون درز و ترک خوردگی باشد .
ـ در و کلیه پنجره های بازشو به توری سیمی ضد زنگ مجهز باشد .
ـ مواد غذایی با رعایت فاصله ۲۰ سانتیمتر از کف و ۵۰ سانتیمتر از دیواره های جانبی انبار نگهداری شود .
ـ سردخانه مجهز به ترمومتر قابل کنترل و درجه برودت استاندارد باشد .
ـ سردخانه ها مجهز به ترمومتر قابل کنترل و درجه برودت استاندارد باشد .
ـ سردخانه ها مجهز به پالت و قفسه باشد .
ـ مواد غذایی خام و پخته درون ظرف دردار ، جداگانه نگهداری شود .
ـ کلیه یخچالها و فریزها به طور مرتب برفک زدایی و شستشو شوند .
ـ نظافت و بهداشت وسایل خنک کننده و سردخانه ها رعایت شود .
ـ کارکنان برای ورود به داخل سردخانه از کفش مخصوص سردخانه استفاده نمایند .
ـ از انباشتن مواد غذایی فاسد و تاریخ گذشته در فریزر ، سردخانه و انبار اکیدا خودداری گردد .
ـ مواد غذایی حتی الامکان در قطعات کوچکتر و یا با مقدارهای کمتر در سردخانه نگهداری گردد به نحوی که سرمای لازم به عمق آن نفوذ نماید .
۳) بهداشت ابزار و دستگاههای آشپزخانه
ـ ابزار آشپزخانه طوری در محل قرار داده شوند که امکان دسترسی به تمام قسمتهای آن جهت نظافت وجود داشته باشد .
ـ وسایل مورد نیاز آشپزخانه از جنس مناسب و بهداشتی انتخاب گردد و استاندارهای لازم را دارا باشد .
ـ سطح میزها بدون درز و ترک بوده و با فولاد ضد زنگ یا پلاستیکهای مخصوص قابل تعویض پوشیده شود .
ـ در صورت استفاده از سطوح چوبی ، چوب مورد استفاده باید بسیار محکم و صاف بوده و بدون خلل و فرج باشد .
ـ تمام سطوح پس از پایان کار بوسیله آب و یک مادهضد عفونی کننده کاملا تمیز شود .
ـ کلیه ابزار کار اعم از دیگ وابکش و ملاقه و سیخهای کباب و… پس از پایان کار تمیز شده و در جای مناسب قرار گیرد
ـ در صورت استفاده از ظروف مسی مانند دیگ و آبکس باید به طور مرتب آنها را قلع اندود نموده و از کاربرد ظروف مسی زنگ زده جدا خودداری شود .
ـ در نظافت و بهداشت ماشینها ( چرخ گوشت ، خردکن ، پوست کن و همزن و … ) دقت کامل نموده و آنها را پس از پایان کار تمیز و ضدعفونی کرده و تنها در موقع استفاده ، قطعات آنها را وصل نمود .
ـ محل آماده سازی مواد خام ، از محل پخت غذا جدا باشد .
ـ حوضچه مخصوص شستشوی سبزیجات وجود داشته باشد .
ـ حوضچه مخصوص پاک کردن مرغ وجود داشته باشد .
۳)مقررات بهداشتی خوابگاهها
۳ـ۱) راهروها و اتاقها :
ـ کف قابل شستشو ، بدون فرو رفتگی ، دارای شیب مناسب و تمیز باشد .
ـ سقف باید صاف ، بدون ترک خوردگی ، تمیز و بدون فرورفتگی و دارای رنگ آمیزی مناسب باشد .
ـ نور طبیعی یا مصنوعی طوری تامین شود که باعث ناراحتی چشم نگردد .
ـ کپسول اطفا حریق جهت جلوگیری از حریق وجود داشته و پرسنل مربوطه آموزش لازم را ببینند .
ـ تهویه ساختمان باید مناسب و کافی باشد .
ـ کلیه پنجره ها باید مجهز به توری سیمی ضد زنگ باشد .
ـ درها و پنجره ها باید سالم و تمیز و بدون ترک خوردگی و شکستگی باشد .
ـ سمپاشی به نحو مطلوب صورت گرفته و هیچگونه حشره ای نباید در خوابگاه دیده شود .
ـ اتاقها مجهز به کمد و تخت ، به تعداد کافی ، سالم و تمیز باشد .
ـ مساحت اتاق متناسب با تعداد افراد ساکن در آن باشد .
ـ پنجره اتاق دارای پرده مناسب و تمیز باشد .
۳ـ۲) سرویسهای بهداشتی :
ـ تهویه باید به نحوی صورت گیرد که همیشه هوای داخل توالت ئ دستشویی سالم و عاری از بو باشد .
ـ وسایل نو و روشنایی بدون نقص باشد .
ـ کف باید بدون فرو رفتگی ، دارای شیب مناسب و تمیز باشد .
ـ سقف باید بدون شکاف و تمیز باشد .
ـ ساختمان دیوار بیاد از جنس مقاوم ، قابل شستشو و تمیز باشد .
ـ در و پنجره ها و شیشه ها سالم و مجهز به توری سیمی ضدزنگ باشد .
ـ شیرهای برداشت آب و شیلنگ باید سالم و بدون نقص باشد .
ـ از توالت و دستشویی صاف از جنس کاشی یا سرامیک که همواره تمیز و پاکیزه باشد استفاده شود .
ـ تعداد سرویسهای بهداشتی ( توالت و دستشویی ) متناسب با جمعیت ساکن باشد .
ـ سیستم فاضلاب ( از نظر گرفتگی لوله ، سالم بودن لوله های فاضلاب ، استفاده از سیفون و … ) بهداشتی باشد و ضد عفونی روزانه انجام شود .
ـ توالتها دارای سطل زباله درپوش دار ، تمیز ، مناسب و مجهز به کیسه زباله باشد .
ـ سمپاشی به نحو مطلوب صورت گرفته و هیچگونه حشره ای نباید در سرویس بهداشتی دیده شود .
۳ـ۳) حمام
ـ تعداد حمامها باید به تعداد کافی و متناسب با جمعیت ساکن باشد .
ـ کف بدون فرورفتگی ، دارای شیب مناسب و همواره تمیز باشد .
ـ سقف باید بدون شکاف و تمیز باشد .
ـ دیوار باید از جنس مقاوم ، قابل شستشو و تمیز باشد .
ـ حمام باید از وسایل روشنایی کافی و بدون نقص برخوردار باشد .
ـ دوشها و شیرهای آب باید سالم و بدون چکه باشند .
ـ تهویه باید به نحو مطلوب صورت گیرد و فضای حمام عاری از بو و بخارات باشد .
ـ ضدعفونی دوشها و محوطه حمام باید روزانه انجام شود .
ـ سیستم فاضلاب ( از نظر گرفتگی لوله ، استفاده از سیفون ، عدم پوسیدگی لوله های فاضلاب و … ) بهداشتی باشد .
ـ حمامها دارای سطل زباله درپوش دار ، تمیز و مناسب و مجهز به کیسه زباله باشد .
ـ سمپاشی به نحو مطلوب صورت گرفته و هیچگونه حشره ای نباید در حمامها دیده شود .
۳ـ۴)آشپزخانه :
ـ سقف و کف بدون فرورفتگی ، قابل شستشو و همواره تمیز باشد .
ـ ساختمان دیوار باید از جنس مقاوم قابل شستشو و همواره تمیز باشد .
ـ تهویه به نحوی انجام گیرد که هوای داخل آشپزخانه سالم باشد .
ـ پنجره ها باید مجهز به توری سیمی ضد زنگ باشد .
ـ آشپزخانه باید از وسایل کافی و بدون نقص برخوردار باشد .
ـ از سطلهای زباله درپوش دار مناسب با کیسه پلاستیکی در آشپزخانه استفاده شود .
ـ شیرهای آب باید سالم و بدون چکه باشند .
ـ سیستم فاضلاب ( از نظر گرفتگی لوله ، استفاده از سیفون ، عدم پوسیدگی لوله های فاضلاب و … ) بهداشتی باشد .
ـ ضدعفونی محیط آشپزخانه به طور روزانه انجام شود .
ـ وسایل پخت مناسب و همواره تمیز باشد .
ـ سمپاشی به نحو مطلوب صورت گرفته و هیچگونه حشره ای نباید در آشپزخانه دیده شود .
ـ یخچال به تعداد کافی و مناسب که همواره تمیز بوده وجود داشته باشد .
ـ ظرفشویی به تعداد کافی ، سالم و مناسب باشد .
ـ از آب سردکن به تعداد کافی ، سالم ، تمیز و مناسب استفاده شود .
۳ـ۵)سیستم جمع آوری زباله :
ـ از سطل زباله مناسب ، درپوش دار و تمیز استفاده شود
ـ تفکیک زباله صورت گیرد . ( زباله خشک شامل ، نان خشک ، مواد پلاستیکی ، کاغذ ، فلزات و … از زباله تر جدا شود ) .
ـ سطل زباله مجهز به کیسه زباله باشد .
ـ انبار موقت جمع آوری زباله مناسب ، قابل شستشو و دارای شیب مناسب باشد .
ـ انبار موقت زباله روزانه نظافت و ضدعفونی شود .
ـ ریخت و پاش در اطراف انبار موقت زباله نباید وجود داشته باشد .
ـ تعداد سطل زباله و انبار موقت زباله متناسب با حجم زباله باشد .
ـ زباله ها از محل جمع آوری و انبار موقت زباله ، روزانه حمل و از محوطه خوابگاه خارج گردد .
▪ مقررات بهداشتی نانوائیها ، آرایشگاهها و میوه فروشیها
۱)نانوائیها :
ـ کلیه کارگران و متصدیان موظفند کارت بهداشت معتبر در محل کار خود داشته باشند .
ـ سرپرست نانوایی موظف است که قبل از استخدام اشخاص کارت بهداشت آنان را مطالبه و در محل کار نگهداری نماید .
ـ کارگران موظفند رعایت کامل بهداشت فردی را نموده و به دستورهایی که توسط کارشناس بهداشت داده می شود عمل نمایند .
ـ کارگران خمیرگیر ملبس به کلاه و روپوش سفید می باشند و روپوش سایر کارگران باید به رنگ روشن و تمیز باشد .
ـ متصدیان موظفند جایگاه محفوظ و مناسبی به منظور حفظ لباس کارگران خود تهیه نمایند .
ـ هر کارگر موظف به داشتن حوله تمیز اختصاصی می باشد .
ـ کارگرانی که به نحوی از انحا با طبخ و تهیه مواد غذایی سروکار دارند در حین کار حق دریافت بهای کالای فروخته شده را شخصا” از مشتری نخواهند داشت .
ـ جعبه کمکهای اولیه موجود و در محل مناسبی نصب گردد .
ـ کارگرانی که با پخت سروکار دارند موظفند هر روز قبل از شروع و بعد از خاتمه کار استحمام نمایند .
ـ کف باید از جنس قابل شستشو صاف و بدون فرورفتگی و دارای شیب مناسب به طرف کف شوی باشد .
ـ ساختمان دیوار بایستی نسبت به ورود جوندگان و حشرات مقاوم بوده و صاف و بدون فرورفتگی و شکاف و برنگ روشن ( حتی الامکان کاشی یا سنگ) باشد .
ـ سقف صاف « مسطح » بدون ترک خودگی و شکستگی و تمیز باشد .
ـ درها و پنجره ها بدون ترک خوردگی و شکستگی بوده و مجهز به توری سیمی ضد زنگ باشد .
ـ آب مصرفی مورد تایید مقامات بهداشتی باشد .
ـ سیستم فاضلاب بهداشتی باشد .
ـ وضع و تعداد دستشوییهای بهداشتی ، متناسب و دارای صابون مایع باشد .
ـ برای کارگران باید دستشویی و مستراح مجزا در محل مناسب و با شرایط بهداشتی موجود باشد .
ـ دستگاه سوخت و مواد سوختی باید بنحوی باشد که احتراق به صورت کامل انجام گیرد .
ـ قفسه ویترین گنجه ها تمیز و مجهز به در و شیشه بوده و قابل نظافت باشد و فاصله کف آنها از زمین از ۲۰ سانتیمتر کمتر نباشد .
ـ پیشخوان و میزکار سالم و روکش آن از جنس قابل شستشو باشد .
ـ انبار مواد غذایی قابل تمیز کردن بوده و مرطوب نباشد .
ـ تهویه باید به نحوی صورت گیرد که هوای داخل نانوایی سالم و عاری از بو باشد .
ـ کارگران در هنگام کار به هیج وجه سیگار مصرف نکنند .
ـ نور طبیعی و یا مصنوعی باید طوری باشد که باعث ناراحتی چشم نگردد .
ـ برای جلوگیری از حریق و انفجار و سایر خطرات احتمالی باید پیش بینی های لازم بشود .
ـ پشه و مگس و سایر حشرات و جوندگان بهیچوجه نباید در داخل نانوایی دیده شود .
ـ زباله دان درپوش دار ، زنگ نزن ، قابل حمل ، مجهز به کیسه زباله و به تعداد و اندازه کافی موجود بوده و بعد از تخلیه شسته شود .
ـ ایجاد هر گونه حوص ، حوضچه یا پاشوی که در آن آب به صورت راکد باشد ممنوع است .
ـ سطح میزها باید صاف ، تمیز ، سالم وبدون درز بوده و روکش از جنس قابل شستشو باشد .
ـ ظروف خمیرگیر باید صاف تمیز و بدون درز باشد نصب شیرآلات بالای ظرف خمیرگیر الزامی است .
ـ استفاده از کاغذهایی که تمیز نباشد و همچنین روزنامه و امثال آن جهت پیچیدن مواد غذایی ممنوع است .
۲) آرایشگاهها :
ـ کلیه کارگران و متصدیان موظفند کارت بهداشت در محل کار خود داشته باشند .
ـ کارگران موظفند رعایت کامل بهداشت فردی را نموده و بدستورهایی که توسط کارشناس بهداشت داده می شود عمل نمایند .
ـ روپوش کارگران به رنگ روشن و تمیز باشد .
ـ متصدیان موظفند جایگاه محفوظ و مناسبی به منظور حفظ لباس کارگران خود تهیه نمایند .
ـ هر کارگر موظف بداشتن صابون وحوله تمیز اختصاصی می باشد .
ـ جعبه کمکهای اولیه موجود و در محل مناسب نصب گردد .
ـ کف باید از جنس قابل شستشو صاف و بدون فرو رفتگی و دارای شیب مناسب به طرف کف شوی باشد.
ـ ساختمان دیوار بایستی از ورود جوندگان و حشرات در امان و صاف و بدون فرو رفتگی و شکاف باشد .
ـ درها و پنجره ها بدون ترک خوردگی و شکستگی بوده و از ورود حشرات جلوگیری بعمل آورد .
ـ سقف صاف مسطح بدون ترک خوردگی و شکستگی تمیز باشد .
ـ آب مصرفی مورد تایید مقامات بهداشتی باشد .
ـ سیستم فاضلاب بهداشتی باشد .
ـ وضع و تعداد دستشوییها بهداشتی و مناسب باشد .
ـ قفسه ویترین گنجه ها تمیز و مجهز به در و شیشه بوده و قابل نظافت باشد و فاصله آنها از زمین از ۲۰ سانتیمتر کمتر نباشد .
ـ تهویه به نحوی صورت گیرد که همیشه هوای داخل اماکن سالم و عاری از بو باشد .
ـ در فصل گرما حداکثر درجه حرارت داخل آرایشگاه بیشتر از ۳۰ درجه سانتیگراد نباشد .
ـ نور طبیعی و یا مصنوعی طوری باشد که باعث ناراحتی چشم نگردد .
ـ برای جلوگیری از حریق و انفجار و سایر خطرات احتمالی پیش بینی های لازم انجام شود .
ـ زباله دان درپوش دار ، زنگ نزن ، قابل حمل و بتعداد و اندازه کافی موجود بوده و بعد از تخلیه شسته شده و مجهز به کیسه زباله باشد .
ـ پشه و مگس و سایر حشرات و جوندگان در داخل آرایشگاه دیده نشود .
ـ کلیه وسایل مورد استفاده از قبیل پیش بند ، شانه ، برس ، قیچی و امثال آنها پس از تمیز کردن ضدعفونی گردد .
ـ کلیه حوله های مصرفی ، روزانه در محل مناسب شسته ، ضدعفونی و خشک گردد .
ـ در صورت لزوم همواره از تیغ یک بار مصرف استفاده شود .
ـ سطح میزها صاف « تمیز » سالم و بدون درز بوده و روکش از جنس قابل شستشو باشد .
ـ صندلی و نیمکتها سالم و تمیز باشد .
۳)میوه فروشیها :
ـ کلیه کارگران و متصدیان موظفند کارت بهداشت در محل کار خود داشته باشند .
ـ کارگران موظفند رعایت کامل بهداشت فردی را نموده و بدستورهایی که توسط بازرس داده می شود عمل نمایند .
ـ متصدیان موظفند جایگاه محفوظ مناسبی به منظور حفظ لباس کارگران خود تهیه نمایند
ـ جعبه کمکهای موجود و در محل مناسبی نصب گردد .
ـ کف باید از جنس قابل شستشو ، صاف ، بدون دررفتگی و دارای شیب مناسب به طرف کف شور ، باشد.
ـ ساختمان دیوار بایستی از ورود جوندگان و حشرات در امان ، صاف ، بدون فرو رفتگی و شکاف باشد .
ـ دیوارها به رنگ روشن و وضع آن مناسب با احتیاجات و لوازم مربوط به نوع کار باشد .
ـ سقف باید صاف مسطح بدون ترک خوردگی و شکاف و تمیز باشد .
ـ درها و پنجره ها بدون ترک خوردگی و شکستگی بوده و از ورود حشرات جلوگیری بعمل آورد .
ـ آب مصرفی مورد تایید مقامات بهداشتی باشد .
ـ سیستم فاضلاب بهداشتی باشد .
ـ وضع و تعداد دستشویی مجزا و در محل مناسب و شرایط لازم ساخته شود ( وجود صابون مایع یا جامد الزامی است ) .
ـ قفسه و ویترین و گنجه تمیز و مجهز به در و شیشه بوده و قابل نظافت باشد و فاصله کف آنها از زمین از ۲۰ سانتیمتر کمتر نباشد .
ـ پیش خوان و میزکار سالم و روکش آن از جنس قابل شستشو باشد .
ـ تهویه به نحوی صورت گیرد که هوای داخل فروشگاه سالم و عاری از بو باشد .
ـ نور طبیعی یا مصنوعی طوری باشد که باعث ناراحتی چشم نگردد .
ـ برای جلوگیری از حریق و انفجار و سایر خطرات احتمالی پیش بینی های لازم بشود .
ـ زباله دان درپوش دار ، زنگ نزن ، قابل حمل بتعداد و اندازه کافی موجود بوده و بعد از تخلیه شسته و به کیسه زباله مجهز باشد .
ـ پشه ، مگس و سایر حشرات و جوندگان بهیچوجه نباید در داخل فروشگاه دیده شود .
ـ از کاغذهای تمیز برای پیچیدن مواد غذایی استفاده گردد .
منبع : پزشکان بدون مرز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست